Iedereen kent het wel: beslagen ramen in huis. Veel mensen herkennen dit, maar weten niet precies wat helpt tegen beslagen ramen. Wat exact tegen beslagen ramen helpt, ga je in dit artikel achterhalen. Je vindt hieronder de beste hulpmiddelen, de beste tips en alle informatie over beslagen ramen in huis. Weet je bijvoorbeeld hoe de beslagen ramen in huis ontstaan? Dan weet je ook snel hoe je hier iets tegen kunt doen.
Ons expert advies
Tegen beslagen ramen in huis raadt onze expert onder meer een luchtontvochtiger en vochtvreter aan. Als je echt veel last van vocht in je huis hebt, heb je een krachtige luchtontvochtiger nodig. Als je incidenteel last van beslagen ramen hebt, is een vochtvreter voldoende.
Wat helpt tegen beslagen ramen? Dít heb je nodig!
Sommige dingen in het leven zijn onvermijdelijk. Zo is het onvermijdelijk om belasting te betalen en dat je soms met probleempjes in het huis te maken krijgt. Geldt voor jou dat je vooral last hebt van de beslagen ramen in je woning? Dan is het tijd om in actie te komen. Door zo snel mogelijk iets aan de beslagen ramen in je woning te doen, voorkom je ergere schade.
Maar, wat helpt tegen beslagen ramen? Het antwoord op die vraag vind je in de vorm van onderstaande middelen. Door één of meerdere van deze middelen te gebruiken, heb je nooit meer last van beslagen ramen aan de buitenkant van je huis. Of je neemt snel afscheid van de beslagen ramen in je huis.
Hulpmiddel 1: een luchtontvochtiger
De oorzaak van beslagen ramen is terug te vinden in vocht. Als je last van beslagen ramen aan de binnenkant van je woning hebt, is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid in je woning. Dit kun je op een vrij eenvoudige manier oplossen: plaats een luchtontvochtiger in je woning.
Dit is een handig apparaat met een unieke functie. Een luchtontvochtiger is namelijk in staat om de vochtige lucht op te zuigen, deze lucht droog te maken en vervolgens weer droge lucht uit te blazen. De luchtvochtigheid in je woning daalt hierdoor aanzienlijk.
Bijkomend voordeel: je kunt een luchtontvochtiger in elke ruimte in je woning neerzetten. Heb je bijvoorbeeld in je woonkamer en slaapkamer last van beslagen ruiten? Dan zet je de luchtontvochtiger eerst in je woonkamer en vervolgens in je slaapkamer. Een kind kan de was doen.
Kies je voor één van deze luchtontvochtigers? Dan maak je volgens ons een prima keuze. Deze luchtontvochtigers doen hun werk prima, gaan lang mee en zijn ook voor de net iets grotere ruimtes geschikt.
Hulpmiddel 2: een vochtvreter
Wat helpt tegen beslagen ramen in huis? Het beste antwoord op deze vraag hebben we reeds hierboven gegeven: een luchtontvochtiger. Met een goede luchtontvochtiger heb je spoedig een stuk minder last van de beslagen ruiten in je woning.
Maar, een luchtontvochtiger is niet voor iedereen de beste oplossing. Heb je bijvoorbeeld weinig ruimte in je woning? Of heb je niet de financiële middelen voor de koop van een nieuwe luchtontvochtiger? Dan raden wij je een vochtvreter aan.
Zoals de naam al aangeeft, is zo’n vochtvreter in staat om vocht op te vreten. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid in huis; er ontstaat hierdoor minder snel vocht op de ramen. Wij raden je onder meer de volgende soorten vochtvreters aan:
Is het nou zo dat een vochtvreter altijd tegen beslagen ramen helpt? Nee, dat is niet het geval. Als het om bijvoorbeeld echt veel vocht op de ramen gaat, is een vochtvreter hier niet krachtig genoeg voor. In die situatie heb je echt één van bovenstaande luchtontvochtigers nodig.
Wat helpt tegen beslagen ramen; bekijk waar het vocht zich bevindt
Wat helpt tegen beslagen ramen is om eerst goed naar het vocht te kijken. Het vocht kan zich namelijk op twee verschillende plekken bevinden:
- Beslagen ramen buitenkant huis. Het is goed mogelijk dat de ramen aan de buitenkant van je woning beslagen zijn. Aan deze beslagen ramen aan de buitenkant kun je niet altijd iets doen. In veel gevallen is dit namelijk het gevolg van vochtig weer in combinatie met andere factoren.
- Beslagen ramen binnenkant huis. Heb je last van beslagen ramen aan de binnenkant van je woning? Dan duidt dit wel op een duidelijk probleem in je woning. De luchtvochtigheid is te hoog, waardoor je hier spoedig iets aan moet doen. Dit doe je, wat ons betreft, dus het beste met een goede luchtontvochtiger.
Hoe kunnen ramen beslaan de buitenkant van je woning?
Ramen beslaan aan de buitenkant van een woning wanneer de omstandigheden en temperatuurverschillen tussen binnen en buiten ideaal zijn voor het ontstaan van condensatie. Hier zijn enkele mogelijke scenario’s die kunnen leiden tot het beslaan van ramen aan de buitenkant:
- Hoge luchtvochtigheid: Wanneer de luchtvochtigheid buiten hoog is, kan vocht in de lucht zich hechten aan koude oppervlakken zoals ramen. Als de ramen kouder zijn dan de dauwpunt temperatuur van de buitenlucht, zal het vocht condenseren en zich als waterdruppels op het raamoppervlak vormen.
- Koude buitentemperaturen: Als de buitentemperaturen erg laag zijn, kunnen de ramen kouder worden dan de dauwpunt temperatuur van de lucht. Dit kan ertoe leiden dat het vocht in de lucht condenseert op het raamoppervlak, waardoor het beslaat.
- Isolatieproblemen: Slechte isolatie van ramen kan leiden tot koudebruggen, waarbij het glasoppervlak veel kouder wordt dan de omgeving. Dit bevordert condensatie van vocht in de lucht, wat kan resulteren in beslagen ramen.
- Temperatuurverschillen: Grote temperatuurverschillen tussen binnen en buiten kunnen bijdragen aan het beslaan van ramen aan de buitenkant. Als het binnen warm en vochtig is en buiten koud, kan de buitenkant van de ramen koud genoeg zijn voor condensatie.
- Windstilte: Wanneer er weinig of geen wind is, kan de lucht rond de ramen stilstaan. Dit kan ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid rond de ramen toeneemt, wat condensatie op de ramen kan veroorzaken.
Zoals duidelijk mag zijn, gaat het veelal om een combinatie van factoren. Is het bijvoorbeeld windstil in combinatie met grote temperatuurverschillen en isolatieproblemen? Dan kun je er zeker van zijn dat je last krijgt van beslagen ramen aan de buitenkant van je huis.
Hoe kunnen ramen beslaan aan de binnenkant van je woning?
Ramen kunnen aan de binnenkant van een woning beslaan om dezelfde reden: wanneer vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak en de luchttemperatuur lager is dan het dauwpunt van die lucht. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom ramen aan de binnenkant beslaan:
- Hoge luchtvochtigheid binnen: Als de luchtvochtigheid binnenshuis hoog is, bijvoorbeeld door koken, douchen, drogen van kleding, of zelfs gewoon ademhalen, kan er veel vocht in de lucht aanwezig zijn. Wanneer deze vochtige lucht in contact komt met het koudere raamoppervlak, zal het vocht condenseren en als waterdruppels op het raam verschijnen.
- Slechte ventilatie: Onvoldoende ventilatie in een woning kan de ophoping van vochtige lucht bevorderen. Zonder voldoende luchtstroom kan de vochtige lucht rond de ramen blijven hangen en condenseren.
- Koude buitenlucht: Als de buitentemperaturen laag zijn, kan het oppervlak van de ramen koud worden. Wanneer deze koude ramen in contact komen met de warmere, vochtige lucht binnenshuis, zal het vocht in de lucht condenseren en zich op de ramen afzetten.
- Slechte isolatie: Slecht geïsoleerde ramen kunnen koude oppervlakken creëren in de buurt van het raamkozijn, wat condensatie bevordert wanneer de binnen lucht vochtig is.
- Grote temperatuurverschillen binnen: Als er aanzienlijke temperatuurverschillen zijn tussen verschillende delen van de binnenruimte, kan condensatie optreden op oppervlakken waar de temperatuur lager is, zoals de ramen.
Ook hieruit blijkt duidelijk dat het veelal om een combinatie van factoren gaat. Hoe dan ook speelt vocht hier een belangrijke rol bij. Je doet er daarom verstandig aan om je woning goed te ventileren, waarmee je voor de gewenste luchtcirculatie zorgt. Die circulatie zorgt ervoor dat vocht minder kans heeft om zich op te hopen. En daarmee voorkom je niet alleen beslagen ramen, maar ook schimmel in huis.
Wat zijn de mogelijke gevolgen van beslagen ramen in huis?
Wat helpt tegen beslagen ramen in huis? Wat je je sowieso goed moet beseffen, is dat je hier zo snel mogelijk iets aan moet doen. Vocht in huis lijkt iets onschuldigs te zijn, maar is dat allerminst. Je kunt namelijk last van meerdere gevolgen krijgen:
- Aantasting van je woning. Het is goed mogelijk dat de beslagen ramen in huis voor een aantasting van je woning zorgen. Zo kan overmatige vochtigheid zorgen voor schade aan gordijnen, vensterbanken, jaloezieën en andere interieuronderdelen van je woning.
- Schade aan materialen. Grote kans dat je in je woning meerdere houten onderdelen hebt, denk hierbij aan houten raamkozijnen. Als deze oppervlakten veelvuldig met vocht in contact komen, ontstaat er vanzelf schade aan de materialen. Ook kun je hierdoor last van houtrot in je woning krijgen.
- Schimmelvorming. Door beslagen ramen in huis is de kans groot dat je ook last van schimmelvorming in huis krijgt. Een vochtige ruimte is namelijk ideaal voor de groei van schimmel. Zoals je mogelijk weet, is schimmel ontzettend onhygiënisch. Ook kan schimmel in je huis schadelijk voor je gezondheid zijn.
- Matige isolatie. Is er sprake van beslagen ramen in je woning? Dan duidt dit op een matige isolatie. Door deze matige isolatie heb je ook van een hogere energierekening last. De warmte verdwijnt door de matige isolatie uit je woning. In plaats daarvan komt koude lucht de woning binnen, waardoor de luchtvochtigheid wederom nadelig aangetast wordt.
- Allergieën en gezondheidsproblemen. Beslagen ramen in huis kunnen op termijn voor allergieën en gezondheidsproblemen zorgen. Dit is niet alleen het gevolg van de beslagen ramen, maar vooral van de schimmelvorming in huis. Als je last van beslagen ramen hebt, kun je er vergif op innemen dat je ook last van schimmel gaat krijgen.
- Mogelijkheid tot lekkages. Zijn de ruiten aan de binnenkant van je woning erg beslagen en vochtig? Dan kan dit leiden tot lekkages. Dit vocht kan namelijk via het kozijn naar beneden sijpelen en lekkage veroorzaken aan de muren en/of vloeren.
- Minder wooncomfort. Bovengenoemde gevolgen brengen nóg een gevolg met zich mee: je ervaart minder wooncomfort. Als je continu de beslagen ramen in je woning ziet, word je mogelijk ietwat geïrriteerd. Bovendien is dit vocht van mogelijke invloed op je gezondheid. Tevens is het goed mogelijk dat de beslagen ramen in je woning voor een koud en klam gevoel zorgen. Ook dit komt het wooncomfort absoluut niet ten goede.
Lees ook ons artikel ‘Wat helpt tegen schimmel?‘
Wat is een goede luchtvochtigheid in huis?
Wat helpt tegen beslagen ramen in huis? De luchtvochtigheid omlaag brengen. Door een goede luchtontvochtiger in je woning neer te zetten, breng je snel de luchtvochtigheid omlaag. Maar, wat is nou de juiste luchtvochtigheid voor in huis? En hoe kun je de luchtvochtigheid in je woning opmeten?
Allereerst ligt een goede luchtvochtigheid tussen de 30 en 50%. De exacte luchtvochtigheid is wel per seizoen verschillend. In de zomermaanden ligt de ideale vochtigheid tussen de 40 en 50%, terwijl dit in de winter tussen de 30 en 40% ligt. Uiteraard heeft dit met de weersomstandigheden buiten te maken.
Ten tweede moet je de luchtvochtigheid met een goede hygrometer opmeten. Zo’n meter plaats je in je woning, waarna sensoren voor je aan de slag gaan. Deze sensoren meten de luchtvochtigheid op en tonen dit op het display. Onder meer met onderstaande hygrometers hou je de luchtvochtigheid perfect in de gaten:
Kunnen alle soorten ruiten/glazen beslaan?
In de afgelopen jaren is er een hoop te doen om isolatie. Meer en meer mensen isoleren hun huis beter, waardoor ze met lagere energiekosten te maken krijgen. Heb jij deze wens ook? Dan kun je bijvoorbeeld voor dubbelglas of zelfs triple glas kiezen.
Maar, is het ook mogelijk dat je last krijgen van beslagen dubbelglas? Of kan triple glas beslagen? Het antwoord op deze vragen is eenvoudig: ja, je kunt hier last van krijgen. Met dubbel of triple glas is de kans echter kleiner dat de oorzaak in isolatie terug te vinden is. De isolatie van deze glassoorten is juist goed te noemen.
Met andere woorden: ja, alle soorten ruiten/glazen kunnen beslaan. Het soort glas is wel bepalend voor de oorzaak en de hoeveelheid vocht in huis. Wij adviseren je om hoe dan ook in het beste glas te investeren. Hiermee ga je niet alleen vocht in huis tegen, maar je zorgt ook voor meer wooncomfort en een lagere energierekening.
In welke ruimte heb je het meeste last van beslagen ramen in huis?
Wat helpt tegen beslagen ramen is om op zoek naar de oorzaak te gaan. Een rijtje met mogelijke oorzaken hebben we eerder in dit artikel al benoemd. Een volgende terechte vraag is of bepaalde ruimtes meer last van beslagen ramen hebben. Dat is inderdaad het geval.
In de ruimtes waarin de meeste vochtvorming aanwezig is, is de kans op beslag ramen het grootste. Het gaat hierbij met name om de volgende ruimtes:
- Badkamer: Vanwege douchen en baden komt er veel vocht in de lucht in de badkamer. Als er onvoldoende ventilatie is, kan dit leiden tot condensatie en beslagen ramen.
- Keuken: Koken genereert ook veel vocht, vooral als er geen afzuigkap of ventilatie aanwezig is om de vochtige lucht af te voeren. Dit kan resulteren in beslagen ramen in de keuken.
- Slaapkamer: Tijdens het slapen ademen mensen uit en laten ze vocht vrijkomen. Als er onvoldoende ventilatie is, kan dit leiden tot beslagen ramen in de slaapkamer, vooral als de luchtvochtigheid hoog is.
- Kelder: Kelders hebben vaak hogere luchtvochtigheidsniveaus vanwege hun locatie onder de grond. Dit kan bijdragen aan beslagen ramen, vooral als er beperkte ventilatie is.
- Serre of kas: Ruimtes met veel glas, zoals serres of kassen, kunnen ook vatbaar zijn voor beslagen ramen, omdat de temperatuur en luchtvochtigheid binnen sterk kunnen variëren.
- Slecht geïsoleerde kamers: Kamers met slechte isolatie, waar koude oppervlakken dicht bij het raam zijn, kunnen ook sneller beslagen ramen ervaren.
Hoe herken je beslagen ramen in je slaapkamer? Eenvoudig. Als je ’s ochtends opstaat, doe je waarschijnlijk direct je gordijnen open. Op dat moment zie je direct de natte ramen aan de binnenkant. Dit vocht aan de binnenkant van je ramen ontstaat dus door een matige ventilatie in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Met een goede luchtontvochtiger ga je in ieder geval de hogere luchtvochtigheid tegen.
Kun je beslagen ramen in huis voorkomen?
Wat helpt tegen beslagen ramen is om de vorming van vocht aan de binnenkant te voorkomen. Is dit mogelijk? Ja, je kunt zeker beslagen ramen in huis voorkomen. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij de beste tips voor je verzameld.
Tip 1: ventileer je woning goed
Het is allereerst ontzettend belangrijk om je woning goed te ventileren. Door je woning goed te ventileren, komt er een bepaalde luchtcirculatie op gang. Hierdoor heeft vocht geen kans meer om zich in je woning te nestelen, bijvoorbeeld op de ramen. Met een goede luchtcirculatie ga je zowel vocht als schimmel in huis vakkundig tegen.
Een terechte vraag is hoe je je woning precies kunt ventileren. Nou, daar heb je meerdere mogelijkheden voor:
- Natuurlijke ventilatie. Allereerst kun je voor natuurlijke ventilatie zorgen door dagelijks de ramen van je woning open te zetten. Door de ramen tegen elkaar open te zetten, kan het lekker doortochten in je woning. Om dit effect te stimuleren, kun je ook nog de deuren openzetten. In veel gevallen ontstaan beslagen ramen in huis door een gebrek aan natuurlijke ventilatie. Zorg er daarom voor dat je echt elke dag de ramen en deuren van je woning wagenwijd openzet.
- Mechanische ventilatie. Ten tweede kun je voor mechanische ventilatie in je woning opteren. Goede voorbeelden hiervan zijn afzuigventilators in de keuken en badkamer. Deze ventilators vangen al het vocht op, waardoor er sprake van een lagere luchtvochtigheid is. Dat helpt ook zeker bij het voorkomen van beslagen ramen in huis.
Kies je voor mechanische ventilatie in je woning? Dan moet je de ventilators en roosters met enige regelmaat goed schoonmaken. Het advies is daarbij bovendien om mechanische ventilatie altijd te combineren met natuurlijke ventilatie. Wat helpt tegen beslagen ramen is hoe dan ook natuurlijke ventilatie!
Tip 2: kies voor een mobiele airco
Wat helpt tegen beslagen ramen? Juist: je woning goed ventileren. Wat echter ook kan helpen, is een mobiele airco. Met een mobiele airco kun je op twee manieren iets aan de luchtvochtigheid in je woning doen:
- Koelen. Zet je een mobiele airco in je woning neer? Dan kun je ‘m laten koelen, waardoor de luchtvochtigheidsgraad iets afneemt. Dit is vrij complex, maar is simpelweg een natuurkundig proces.
- Verwarmen. Wist je dat je met de meeste mobiele airco’s ook kunt verwarmen? Door je woning met de airco te verwarmen, daalt de luchtvochtigheidsgraad ook. De lucht wordt immers warmer en daardoor minder vochtig.
Spreekt dit je aan? Wij raden je bijvoorbeeld de volgende mobiele airco’s aan:
Tip 3: repareer lekkages direct
Wat helpt tegen beslagen ramen in huis? Lekkages voorkomen én direct repareren. Uiteraard is het voorkomen van lekkages niet altijd even goed mogelijk. De kans bestaat simpelweg altijd dat er een dakpan losslaat, waardoor je last van een lekkage in huis krijgt.
Daar kun je in principe niks tegen doen. Wat je wel kunt doen, is je woning regelmatig op een lekkage te controleren. Loop gewoon eens een rondje door je woning en kijk goed naar het plafond. Merk je onverhoopt ergens een vochtige plek op? Dan is dat een duidelijk teken van een lekkage. Deze lekkage moet je zo snel mogelijk laten repareren.
Waarom? Omdat je hiermee de vorming van vocht in je woning voorkomt. En op die manier voorkom je ook beslagen ramen in je woning.
Tip 4: isoleer je woning goed
Heb je op dit moment last van vocht aan de binnenkant van je ramen? Dan duidt dit dus op een te hoge luchtvochtigheidsgraad in je woning. Dit kan bijvoorbeeld komen door een matige isolatie in/van je woning.
Heeft de vochtige lucht alle kans en ruimte om je woning binnen te trekken? Dan doet de vochtige lucht dit ook direct. Je bent eigenlijk te laat om de vochtige lucht tegen te houden, indien je woning matig geïsoleerd is.
Het is daarom belangrijk om je woning beter te isoleren. Daar heb je op dit moment meerdere mogelijkheden voor:
- Dakisolatie. Met dakisolatie voorkom je dat vocht via het dak je woning binnen kan komen.
- Spouwmuurisolatie. Deze vorm van isolatie wordt in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur gespoten; deze ruimte wordt spouwmuur genoemd.
- Gevelisolatie. Het is ook mogelijk om je volledige gevel te isoleren. Daarmee voorkom je dat vocht via de gevel je woning in kan trekken.
- Vloerisolatie. Heb je last van vocht dat via de vloer je woning inkomt? Dan heb je goede vloerisolatie nodig.
- Isolatie van ramen en deuren. Het is ook goed mogelijk dat er kieren bij je ramen en deuren aanwezig zijn. Door die kieren op te vullen of af te dichten, voorkom je eveneens dat vocht je woning binnen kan trekken.
Het isoleren van je woning hoeft niet altijd een groot project te zijn. Zie je bijvoorbeeld bij een raam of je voordeur een grote kier? Dan kun je overwegen om hier een tochtstrip voor te kopen. Met zo’n tochtstrip hou je de tocht buiten en daarmee hou je ook het vocht buiten. Uiteraard is het ook mogelijk om dergelijke kieren en naden af te kitten. Daar kun je bijvoorbeeld onderstaande kit voor gebruiken:
Tip 5: voorkom vochtvorming in huis
Wat helpt tegen beslagen ramen in huis? Voorkomen dat de ramen kunnen beslaan! Dit is mogelijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar met bovenstaande tips kom je al een heel eind.
Wat je ook nog kunt doen, is de vorming van vocht in je woning voorkomen. Dit doe je bijvoorbeeld door korter te douchen, door met het raam open te douchen en door de afzuigkap altijd aan te zetten tijdens het koken.
Wat ook helpt, is om buiten je was te laten drogen. Wasgoed dat uit de wasmachine komt, is behoorlijk vochtig. Door dit wasgoed direct buiten op te hangen, voorkom je dat het vocht van het wasgoed in de woning terechtkomt. Hang daarom je wasgoed altijd buiten op, waarvoor je een goed droogrek kunt gebruiken:
Kun je beslagen ramen aan de buitenkant van je woning voorkomen?
Wat helpt tegen beslagen ramen aan de binnenzijde van je woning? Dat heb je reeds hierboven kunnen lezen. Een andere terechte vraag is of je beslagen ramen aan de buitenkant van je woning kunt voorkomen. Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja, dit kan.
Je kunt hiervoor het beste onderstaande tips opvolgen:
- Verhoog de buitentemperatuur van de ramen:
Verbeter de isolatie van je ramen om ervoor te zorgen dat ze niet te koud worden in vergelijking met de buitentemperatuur. Dit kan het risico op condensatie aan de buitenkant verminderen.
- Minimaliseer temperatuurverschillen:
Verminder het temperatuurverschil tussen binnen en buiten door gelijkmatig te verwarmen en goed geïsoleerde ramen te gebruiken.
- Goede ventilatie:
Zorg voor voldoende ventilatie binnenshuis om vochtige lucht af te voeren, omdat dit kan bijdragen aan de luchtvochtigheid buitenshuis.
- Houd ramen schoon:
Houd de ramen aan de buitenkant schoon om eventuele stofdeeltjes of vuil te verminderen, wat condensatie kan bevorderen.
- Natuurlijke barrières:
Planten of struiken rond de ramen kunnen helpen om de luchtstroom enigszins te belemmeren, wat de vorming van condensatie kan verminderen.
- Professionele coatings:
Er zijn professionele coatings beschikbaar die kunnen worden aangebracht op ramen om de vorming van condensatie aan de buitenkant te verminderen. Deze coatings kunnen echter beperkte effectiviteit hebben.
Wat helpt tegen beslagen ramen? Je ramen goed schoonmaken!
Wat helpt tegen beslagen ramen is ook het goed schoonhouden van je ramen. Door je woning goed schoon te houden, voorkom je de kans op condensatie aanzienlijk. En daarmee voorkom je dat je last van beslagen ramen in huis krijgt.
Maar, hoe kun je nou je ramen op de juiste manier schoonmaken? Iets dat je hier absoluut voor nodig hebt, is het juiste schoonmaakmiddel. Idealiter gaat het om een milde glasreiniger, zoals onderstaande reiniger:
Wat je verder nodig hebt, is een goede raamwisser of ruitenreiniger. Met een goede raamwisser haal je niet alleen het vocht van de ramen, maar hou je ook de ramen perfect schoon. Overweeg daarom één van deze raamwissers:
Wat helpt tegen beslagen ramen? Kom in actie!
Het antwoord op de vraag wat helpt tegen beslagen ramen mag inmiddels duidelijk zijn. Je moet je woning goed onderhouden, je moet vochtvorming in huis voorkomen en je hebt een goede luchtontvochtiger nodig.
Maar, er is nog iets wat helpt tegen beslagen ramen. En dat is zo snel mogelijk in actie te komen! Merk je vochtige ruiten in je woning op? Dan moet je zo snel mogelijk in actie komen. Dat doe je door al onze tips op te volgen en door de beste middelen te kopen en te gebruiken. Dit is uiteraard ook het geval als het gaat om beslagen ramen aan de buitenkant van je huis.
Neem de condensvorming op de ruiten in ieder geval serieus. Als alles in orde zou zijn, zou er namelijk géén sprake van condensvorming op de ruiten zijn.
Bekijk ook de volgende artikelen:
Wat helpt tegen onkruid tussen de tegels?
Wat helpt tegen kattenpis?
Wat helpt tegen maden in GFT bak?
Als expert deel ik graag de beste tips, hulpmiddelen en adviezen met je. Ook in dit artikel heb ik dit met veel plezier gedaan. Hierbij richt ik me op het bestrijden van het probleem, maar óók op het voorkomen van het probleem. Voor het voorkomen van het probleem heb ik ook de beste tips voor je verzameld, gebaseerd op mijn ervaringen en kennis.