Wat helpt tegen dazen?

Wat helpt tegen dazen? Wat kun je zoal doen tegen dazen op je paarden? En wat kun je doen tegen dazen in huis? Dit zijn enkele voorbeelden van veelgestelde vragen over dazen. Op deze vragen geven wij je in dit artikel graag een passend antwoord. Dit doen we aan de hand van onze eigen ervaringen én tips van andere specialisten. Neem onze adviezen en benoemde hulpmiddelen door en ga de strijd met dazen aan.

Ons expert advies

Onze expert geeft aan dat je op meerdere manieren dazen kunt bestrijden. Dit doe je onder meer met een goede dazenval, een dazen spray en een vliegenmepper. Met deze middelen bestrijd je de dazen. Verderop in dit artikel vind je nog tips van onze expert, waarmee je de aanwezigheid van dazen voorkomt!

Wat helpt tegen dazen? Dit heb je nodig!

Eigenlijk niemand zit te wachten op de aanwezigheid van dazen. Deze insecten, ook wel steekvliegen genoemd, zijn zowel mens als dier tot last. Vooral paarden hebben veel last van dazen. Als je je eigen paard(en) hebt, is het daarom ook belangrijk om iets te doen tegen dazen. Maar, wat helpt tegen dazen bij je paard én in huis? Wij raden je aan om onderstaande middelen te gebruiken. Met deze hulpmiddelen neem je snel afscheid van de vervelende dazen, ongeacht waar deze zich precies bevinden.

Middel 1: Ddazenval

Ben je helemaal klaar met de vervelende dazen? Iets wat echt helpt tegen dazen, is een zogeheten dazenval. Je kunt dit min of meer met een muizenval vergelijken. Ten opzichte van een muizenval is een dazenval echter speciaal voor dazen ontwikkeld.

Met zo’n dazenval kun je makkelijk de dazen bestrijden én wegjagen. Dit is vooral te danken aan de manier waarop zo’n dazenval werkt. Dazen komen graag naar de bewegende warmtebron (de dazenval) toe, maar in de val zelf breng je een speciale lijm aan. De dazen blijven aan deze lijm plakken, waardoor de dazen geen kant meer op kunnen.

Uit onderzoek blijkt dat een dazenval ook de komst van dazen voorkomt. Dazen hebben namelijk om één of andere reden na een tijdje toch door dat een dazenval voor hen niet zo positief is. Dit is dan ook één van de beste middelen tegen dazen bij je paarden en tegen dazen in huis. Overweeg bijvoorbeeld eens de volgende soorten dazenvallen:

€41,65
Op voorraad
Bol.com
€149,00
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com
€103,69
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

Middel 2: dazen spray

Wil je graag je paarden goed beschermen tegen de vervelende dazen? Dan raden wij je ook een dazen spray aan. Wat helpt tegen dazen is om de spray in de buurt van jezelf of je paard op te spuiten. In de spray zit een vervelende geur waar de dazen niet van houden. Je bent hierdoor, met alleen een goede dazen spray, in staat om de dazen op afstand te houden. Dat doe je bijvoorbeeld met onderstaande sprays:

Hoe je deze dazen spray precies moet gebruiken? Het belangrijkste is om de gebruiksaanwijzing even goed door te nemen. Elke dazen spray moet je namelijk op een nét iets andere manier gebruiken. Check daarom goed de gebruiksaanwijzing en gebruik de dazen spray vervolgens op de juiste wijze.

Middel 3: vliegenmepper

Wat helpt tegen dazen in huis? Deze vraag wordt minder vaak gesteld dan wat helpt tegen dazen bij paarden. Desalniettemin lijken veel huishoudens toch echt last te hebben van dazen in huis. Dat is alles behalve wenselijk, aangezien dazen lelijk kunnen bijten.

Merk je in je huis één of meerdere dazen op? Dan zou je er alles aan moeten doen om deze dazen zo snel mogelijk uit je huis te verwijderen. Dit kun je bijvoorbeeld met een goede dazenspray doen. Waar je ook voor kunt kiezen, is de aanschaf van een elektrische vliegenmepper.

Met zo’n vliegenmepper kun je de dazen in je huis namelijk snel doden. Dit is overigens ook het geval bij dazen bij je zwembad. Zolang je de beschikking over een goede elektrische vliegenmepper hebt, ben je sterker dan de dazen. Overweeg hiervoor bijvoorbeeld de volgende soorten vliegenmeppers:

Wat zijn dazen precies?

Dazen, ook wel bekend als paardenvliegen, zijn grote vliegensoorten uit de familie Tabanidae. Ze behoren tot de insectenorde Diptera, waartoe ook muggen en vliegen behoren. Dazen worden vaak verward met gewone vliegen, maar ze zijn groter en hebben een pijnlijk bijtend gedrag.

Dazen zijn berucht vanwege hun bijtende en bloedzuigende gewoonten, die ongemak en irritatie kunnen veroorzaken bij mensen en dieren. Ze komen voor in diverse natuurlijke omgevingen, waaronder bossen, graslanden en moerassen.

De vrouwelijke dazen zijn degenen die bijten. Ze voeden zich met bloed als onderdeel van hun voortplantingscyclus. Hun beet kan pijnlijk zijn en leiden tot zwelling, jeuk en irritatie. Sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen op dazenbeten. Ze worden vaak aangetrokken door beweging, warmte en donkere kleuren.

Dazen zijn actieve vliegers en kunnen snel bewegen. Ze hebben relatief grote ogen die hen helpen bij het detecteren van potentiële gastheren. Dazen gebruiken hun steeksnuit-achtige structuur om te bijten en bloed te zuigen. Na het bijten, kunnen ze ook een antistollingsmiddel in de wond injecteren om het bloed gemakkelijker te kunnen opnemen.

Het is belangrijk om te weten dat dazen beter buiten vermeden kunnen worden, vooral in gebieden waar ze talrijk zijn. Als je in gebieden met veel dazen verblijft, kunnen beschermende kleding, insectenwerende middelen en andere voorzorgsmaatregelen helpen om beten te voorkomen.

Hoe kun je een daas herkennen?

Is het nou een daas of een vlieg? Het is logisch dat je deze vraag stelt, indien je een vlieg voorbij ziet vliegen. Dit kan immers een onschuldige vlieg zijn, maar het kan ook een minder onschuldige daas zijn. Het is daarom belangrijk dat je een daas kunt herkennen. Nou, een daas herken je aan bijvoorbeeld de volgende eigenschappen:

 • Grijsbruine kleur. Elke daas heeft een grijsbruine kleur. Deze kleur komt niet helemaal overeen met de iets donkere kleur van een normale vlieg.
 • Vlekkerige vleugels. De vleugels van een daas zitten vol met vlekken. Ook dit is een groot verschil ten opzichte van vliegen, aangezien vliegen vaak de vleugels in één kleur hebben.
 • Grote ogen. De ogen van een daas zijn ook een stuk groter dan een vlieg. Dit is echter iets dat je alleen kunt herkennen als een daas rustig stil zit.

Goed om te weten: een daas wordt ook wel paardenvlieg en steekvlieg genoemd. De eerste bijnaam is logisch als we kijken naar de plekken waar dazen zich graag bevinden: in de directe nabijheid van paarden. De tweede bijnaam is ook logisch: een daas is in staat om je (pijnlijk) te bijten/steken. Hoe dit precies zit, bespreken we graag verderop in dit artikel.

Wat is het verschil tussen een daas en horzel?

Zowel dazen als horzels zijn grote vliegen die bekend staan om hun bijtende gedrag en het veroorzaken van ongemak bij mensen en dieren. Hoewel ze vergelijkbaar in sommige opzichten zijn, zijn er ook belangrijke verschillen waarneembaar.

Het belangrijkste verschil is dat het om twee soorten dieren gaat. Een daas is eigenlijk niks meer dan een steekvlieg, terwijl een horzel een soort wesp is. Horzels zijn hierdoor zogeheten roofdieren; zij voeden zich door andere beesten op te eten. Dazen zijn daarentegen parasieten. Dit betekent dat zij zich voeden met bloed van dier en mens. Ook is het goed om te weten dat horzels nog een slag groter zijn dan dazen.

Wat is het verschil tussen een vlieg en daas?

Wat helpt tegen dazen? Als je deze vraag stelt, heb je ongetwijfeld last van dazen. Maar, hoe weet je nou precies dat het om een daas gaat en niet om een vlieg? In principe is een daas een soort vlieg, maar er bestaan toch (grote) verschillen tussen vliegen en dazen.

Zo kan worden aangenomen dat een daas groter is dan een normale vlieg. Vliegen worden meer aangetrokken door voedselresten, terwijl dazen juist op bloed afkomen. Tevens is het zo dat dazen kunnen bijten, terwijl vliegen in principe niet bijten. Dit komt vooral doordat vliegen zich met andere soorten voedsel dan bloed voeden.

Waarom komen dazen naar paarden toe?

Hoe kun je dazen bestrijden? Dat hebben we hierboven reeds besproken. Een volgende terechte vraag is waarom dazen nou zo graag naar paarden toe gaan. Waar komt de adoratie van dazen voor paarden precies vandaan?

Deze adoratie is terug te vinden in een combinatie van factoren:

 • Dazen zijn gek op bloed. Het is hierdoor vrij logisch dat dazen zich graag in de buurt bevinden van levende wezens met bloed.
 • Dazen leven vaak in natuurlijke gebieden. Het is hierdoor ook logisch dat zij zich in de buurt van weilanden ophouden. Juist dat zijn de plekken waar paarden en koeien leven. Want ja, dazen houden zich ook graag op in de buurt van koeien.

Bevinden dazen zich dan altijd in de buurt van paarden? Nee, dat is niet het geval. Vooral op warme en zwoele dagen trekken de dazen graag naar de paarden toe. Dat is overigens ook het geval als het windstil weer is. Op dergelijke momenten bijten de vrouwelijke dazen maar al te graag de paarden.

Zijn dazen gevaarlijk voor een mens?

Dazen kúnnen zeker gevaarlijk zijn voor een mens. Dat is vooral het geval als je door een daas gebeten wordt. Een dazen beet is ontzettend pijnlijk, krachtig en hevig te noemen.

Als je door een daas gebeten bent, herken je dit aan een grote, rode en gezwollen bult. De huid rondom de bult doet vaak erg pijn en kan ook gaan jeuken. Indien deze bult door een bacterie getroffen wordt, is het belangrijk om spoedig naar de huisarts toe te gaan.

Merk je dat je na een dazen beet een allergische reactie krijgt? Ook dan moet je spoedig medische hulp zoeken.

Met andere woorden: een daas kan inderdaad gevaarlijk zijn voor een mens. Zodra je door een daas gebeten wordt, moet je vooral voorzichtig deze stappen opvolgen:

 • Gebruik je eigen speeksel en smeer dit op de wond uit
 • Was de wond voorzichtig met wat water en zeep. Gebruik in ieder geval altijd een milde zeep
 • Ga nooit krabben, hoewel dit lastig kan zijn. Zoals hierboven al aangegeven, kan de bult behoorlijk gaan jeuken
 • Gebruik een zalf die de jeuk enigszins stilt, zoals deze zalfjes:

Als het goed is, moet de pijn relatief snel afnemen. Dat is echter niet altijd het geval, aangezien huisartsen toch vaak mensen over de vloer krijgen die door een daas gebeten zijn. Als de pijn bij jou aanhoudt, is het ook belangrijk om naar je huisarts toe te gaan. Een huisarts kan je medicatie voorschrijven, waarmee de gif uit je lichaam gedreven wordt. Want ja, een daas brengt simpelweg gif in je lichaam als je gebeten wordt.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van een dazenbeet?

Wat helpt tegen dazen? Het is sowieso van belang om bij een dazenbeet snel in actie te komen. Een dazenbeet is niet alleen pijnlijk, maar kan ook nog gevaarlijk zijn.

De reden daarvoor is vooral in een allergische reactie te vinden. Als je door een daas gebeten wordt, reageert je lichaam hier mogelijk allergisch op. Dit kan zorgen voor bijvoorbeeld klachten aan je darmen, een algehele malaise of problemen met slikken.

Ook kun je last van uitslag op je huid krijgen. Dit hoeft niet altijd op of rondom de bult te zijn, maar kan zich over je huid heen verspreiden. Deze uitslag gaat ook nog eens gepaard met een vervelende jeuk. Het is hierbij overigens ook nog mogelijk dat je last van een zwelling krijgt.

Tot slot kun je ook last van ademhalingsproblemen krijgen. Dit is een ‘logisch’ gevolg van een allergische reactie als gevolg op een dazenbeet.

Merk je één of meerdere van deze symptomen op? Dan is het ontzettend belangrijk om direct contact met de huisarts op te nemen. Het gif moet namelijk zo snel mogelijk uit je lichaam afgevoerd worden.

Lees ook ons artikel ‘Wat helpt tegen vliegende mieren?

Wat helpt tegen dazen? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat helpt tegen dazen bij paarden? En wat helpt tegen dazen in je huis? Op deze twee vragen hebben wij je in dit artikel een uitgebreid antwoord gegeven. Maar, we zijn er nog niet. Wij vinden het namelijk ook belangrijk dat je weet hoe je dazen in je buurt kunt voorkomen. En hoe je kunt voorkomen dat je door een daas gebeten wordt. Volg hiervoor goed de onderstaande tips op.

Tip 1: maak gebruik van een dazenval

Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om een dazenval te gebruiken. Wat helpt tegen dazen is simpelweg zo’n dazenval. De val beschikt een warmtebron waar dazen graag naar toe komen. Ze vliegen vervolgens een bepaalde richting in de val op, waarbij je juist op die plek speciale dazenlijm aangebracht hebt. De dazen blijven aan de lijm vastplakken en sterven hierdoor.

Met andere woorden: een dazenval lijkt het perfecte middel te zijn om dazen te bestrijden. Voordat je zo’n val gebruikt, moet je wel even goed de gebruiksaanwijzing doornemen. In de gebruiksaanwijzing staat bijvoorbeeld hoe je de val in gebruik moet nemen, waar je ‘m op moet hangen en hoe lang de dazenval zijn werk doet.

Tip 2: draag altijd lichtgekleurde kleding

Wist je al dat dazen helemaal gek zijn op donkere kleuren? Als jij bij je paard met allerlei donkergekleurde kleding rondloop, komen de dazen vanzelf op je kleding af. Je moet daarom zoveel mogelijk lichtgekleurde kleding dragen.

Dit klinkt mogelijk als een vreemde tip, maar dat is het allerminst. De donkergekleurde kleding trekt juist dazen aan, terwijl dit bij lichtgekleurde kleding allerminst het minst geval is. Zodra je je paard in het weiland gaat verzorgen, moet je daarom lichtgekleurde kleding aandoen.

Tip 3: draag dikke kleding

Heb je een dazenval opgehangen? En draag je ook lichtgekleurde kleding? Dan zou je mogelijk denken dat je absoluut niet door een daas gebeten kan worden. In theorie is dit altijd nog mogelijk. Vandaar ook dat wij je aanraden om altijd dikke kleding te dragen.

Bijt een daas je terwijl je dikke kleding aan hebt? Dan voel je dit waarschijnlijk niet. Het gif komt min of meer in de kleding zelf terecht, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een vervelende bult.

Bijkomende tip: bedek altijd je benen en armen met kleding. Het is niet verstandig om in een kort broekje en een T-shirt met korte mouwen je paard te verzorgen. Nee, draag altijd een lange broek en een shirt met lange mouwen.

Tip 4: zoek zoveel mogelijk de schaduw op

Wil je in de warme zomermaanden je paard met liefde verzorgen? Dan doe je er verstandig aan om zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken. Dit is niet alleen voor je paard zelf fijn, maar ook voor jou.

Waarom? Omdat dazen helemaal niet gek zijn op de schaduw. Zij bevinden zich het liefste in het volle zonlicht. Zolang jij in de schaduw staat, hoef je daardoor niet bang te zijn voor dazen in je directe omgeving. Je hoeft daardoor ook niet bang te zijn voor een dazenbeet.

Wat helpt tegen dazen is ook een beetje gezond verstand. Door dergelijke tips met je gezonde verstand op te volgen, verklein je de kans op dazenbeten aanzienlijk.

Tip 5: koop een deken voor je paard

Wat helpt tegen dazen bij paarden? Het antwoord op deze vraag hebben we in principe al meerdere keren gegeven. Maar, er is nóg een hulpmiddel dat we eigenlijk nog niet besproken hebben. We hebben het hierbij over een vliegendeken.

Een vliegendeken is een speciaal deken dat je om het lichaam van je paard heen kunt doen. Met dit deken geniet je paard van twee voordelen:

 • De vervelende vliegen, en dazen, kunnen niet meer op je paard gaan zitten. Zij gaan uiteraard wel nog op het deken zitten, maar daar heeft je paard zelf verder geen last van.
 • Je paard kan niet meer gebeten worden. Zitten de dazen op je paard? Dan hoef je niet bang te zijn dat je paard gebeten wordt. De dazen zijn namelijk niet zó sterk dat ze door het deken heen je paard kunnen bijten.

Voldoende reden dus om een vliegendeken aan te schaffen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende vliegendekens:

Heb je een bestrijder tegen dazen nodig?

Wat helpt tegen dazen? Het antwoord is inmiddels ongetwijfeld duidelijk. Wat echter mogelijk nog onduidelijk is, is of je een bestrijdingsdienst voor dazen nodig hebt.

Dat kán inderdaad verstandig zijn. Dat is het geval als je je in één of meerdere van deze situaties herkent:

 • Je hebt met heel veel dazen te maken. Over het algemeen leven dazen niet in hele grote groepen. Maar, het is altijd mogelijk dat je met een ontzettend grote kolonie dazen te maken krijgt. In dat geval heb je wel een bestrijder nodig, aangezien een dazenval in zo’n situatie waarschijnlijk niet werkt.
 • De dazen zijn uiterst agressief. Over het algemeen is elke daas agressief, maar hier bestaan wel verschillen tussen. Mocht je met echt agressieve dazen te maken hebben, is het ook verstandig om een bestrijdingsdienst in te schakelen. Echt agressieve dazen kunnen gevaarlijk voor jou en je paard(en) zijn.
 • De plaag van dazen blijft aanhouden. Heb je met een langdurige dazenplaag te maken? Ook dan doe je er verstandig aan om een bestrijdingsdienst in te schakelen. Wacht hier vooral niet te lang mee.

Maar, het is dus niet altijd nodig om een bestrijdingsdienst in te schakelen. Met de middelen die we in dit artikel benoemd hebben, is het prima om de dazen te bestrijden. Kies een goede dazenval uit, koop de beste dazenspray en volg ook de andere dazen tips op. Met die tips voorkom je een beet van een daas zeker.