Wat helpt tegen droog haar?

Droog haar gaat al snel pluizen. Droog haar is lastig in model te brengen. Droog haar staat niet altijd even netjes. En droog haar kan zorgen voor verschillende haaraandoeningen. Het is daarom verstandig om snel iets aan je droge haar te doen. Maar, wat helpt tegen droog haar? Wij raden je aan om onderstaande middelen te proberen. Met deze middelen breng je de gewenste hydratatie in je droge haar.

Ons expert advies

Tegen droog haar heb je volgens onze expert een haarmasker, conditioner, natuurlijke oliën, voedende shampoo en een voedende haarcrème nodig. Deze middelen voeden en hydrateren het haar, waardoor het haar meer volume krijgt. Dit houdt tegelijkertijd in dat je haar een stuk minder droog is, aldus onze expert!

Wat helpt tegen droog haar? Dít heb je nodig!

Wat helpt tegen droog haar? Het is een vraag die door ontzettend veel dames – en heren – gesteld wordt. Het lijkt een veelvoorkomend probleem te zijn, mede door de vele haarstyling en –verzorgingsproducten waar je tegenwoordig gebruik van kunt maken. Lang niet al deze producten brengen het gewenste effect met zich mee.

Gelukkig kun je op meerdere manieren iets tegen droog haar doen. De beste middelen om droog haar te bestrijden, lichten we hieronder graag nader toe.

Middel 1: haarmasker

Weet je wat het probleem bij droog haar is? Een gebrek aan hydratatie. Om je haren van veel hydratatie te voorzien, heb je een goed haarmasker nodig. Een haarmasker is eigenlijk altijd het antwoord voor droog haar.

Kun je dan elk haarmasker voor droog haar gebruiken? Nee, dat is niet het geval. Je hebt een hydraterend haarmasker nodig. Daarmee kun je immers je droge haren een stuk vochtiger maken. Dát heb je nodig als je iets wilt doen tegen je droge haren.

Middel 2: conditioner

Ervaar je veel last van je drogen haren? Lukt het je bijvoorbeeld maar niet om je droge haren in model te brengen? Of merk je op dat je meer en meer last van gespleten punten krijgt? In dergelijke situaties is het advies om een goede conditioner te gebruiken.

Of beter gezegd: een hydraterende conditioner. Zo’n conditioner smeer je, na het wassen van je haren, in waardoor je haren volledig gehydrateerd worden. Je gaat ook hiermee dus perfect je droge haren tegen.

Ook hierbij geldt weer dat je niet voor elke conditioner kunt kiezen. Je hebt een hydraterende conditioner nodig, waarbij wij over onderstaande varianten te spreken zijn:

Middel 3: natuurlijke olie

Wat helpt tegen droog haar? Eén van de beste middelen is toch wel een natuurlijke olie. Met natuurlijke oliën breng je meer oliën in je haren aan, waardoor je haren beter gehydrateerd worden. Dit heb je dus nodig om je droge haren tegen te gaan.

Je hebt op dit moment de keuze uit veel soorten natuurlijke oliën. Je kunt bijvoorbeeld voor olijfolie of arganolie kiezen. Ook zijn er veel mensen die kiezen voor kokosolie. Wij raden je in ieder geval onderstaande natuurlijke oliën aan:

Wil je deze haaroliën op de juiste manier door je haren heen verdelen? Dan heb je hier een goede (zachte) haarborstel voor nodig. Daarvoor raden wij je de onderstaande soorten haarborstels aan:

Middel 4: voedende shampoo

Wat helpt tegen droog haar? Het helpt sowieso om de juiste shampoo te gebruiken. Daarvoor wijzen wij je graag op voedende danwel herstellende shampoo.

Dergelijke shampoos beschikken over de juiste bestanddelen. Deze bestanddelen voeden het jaar op de juiste manier, waardoor je haar op de gewenste manier gehydrateerd wordt. Ook met een voedende shampoo neem je relatief makkelijk afscheid van je droge haar.

Middel 5: voedende haarcrème

Vind je het fijn om haarcrème te gebruiken? Met het oog op je droge haar zou je specifiek voor een voedende haarcrème moeten kiezen. Een voedende haarcrème voedt je haren op de juiste manier, waardoor je haar een stuk sterker wordt.

Dit uit zich ook in de gewenste ‘vochtigheid’ van je haar. Je haar is een stuk glanzender, is krachtiger en breekt hierdoor minder snel. Met de beste voedende haarcrème neem je dus snel afscheid van je droge haar:

Wat is droog haar precies?

Droog haar is haar dat volledig uitgedroogd is. Het haar is hierdoor zijn natuurlijke textuur en glans verloren, waardoor je je haren bijvoorbeeld lastig in model kunt brengen.

Droog haar ontstaat logischerwijs door een gebrek aan vocht. Net zoals je huid hebben ook je haren behoefte aan voldoende vocht. Indien je je haren op de juiste manier hydrateert, blijven je haren gezond en soepel. Daar is bij droog haar dus géén sprake van.

Wie hebben last van droog haar?

Zowel mannen als vrouwen hebben last van droog haar. Zo kun je ook last van droge punten als een man krijgen, terwijl dit bij vrouwen een stuk ‘logischer’ lijkt.

De structuur van mannen- en vrouwenharen is in de essentie hetzelfde. Zodra de haren een tekort aan vocht hebben, uit zich dit dus in droge haren. Droog haar bij mannen los je wel veelal anders op dan bij droog haar bij vrouwen. Daar komen we verderop nog op terug. Ook voorzien wij je verderop nog van de beste tips, waarmee je droog haar kunt voorkomen. Zowel als man of als vrouw zijnde.

Hoe ontstaat droog haar?

Heb je op dit moment behoorlijk last van droog haar? Dan is het logisch dat je op zoek gaat naar het antwoord op de vraag wat helpt tegen droog haar. Waar je echter ook naar moet kijken, is naar de oorzaak.

Hoe komt het dat je last van droog haar hebt? In veel gevallen gaat het hierbij niet om één oorzaak. Nee, in veel gevallen gaat het om een combinatie van oorzaken en factoren. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken voor je op een rijtje.

Gebrek aan natuurlijke oliën

Het haar zit normaal gesproken boordevol met natuurlijke oliën. Deze natuurlijke oliën houden het haar gezond en gehydrateerd. Het is echter goed mogelijk dat er een gebrek aan natuurlijke oliën ontstaat. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

 • Te vaak je haren wassen. Was je bijvoorbeeld elke dag je haren? Dan verwijder je door deze dagelijkse wasbeurt te veel natuurlijke oliën uit je haren. Op die manier ontstaat, door je eigen toedoen, droog haar.
 • Verkeerde shampoo gebruiken. Het is ook mogelijk dat je te agressieve shampoo gebruikt. Deze shampoo reinigt je haren erg goed. Eigenlijk té goed zelfs. Niet alleen de viezigheid wordt uit je haren verwijderd, maar ook de natuurlijke oliën.

Beschadiging van het haar

Was je je haren te vaak? Of was je je haren met een verkeerde shampoo? Dan zorgt dit voor een beschadiging van je haar. Deze beschadiging kan echter ook komen doordat je bijvoorbeeld je haren te agressief/hard borstelt. Ongeacht op welke manier je een fysieke beschadiging aan het haar aanricht, zorgt dit voor droog haar.

Ouderdom

Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam steeds minder natuurlijke oliën aan. Op latere leeftijd is het hierdoor logischer dat je last van droog haar krijgt. Overigens heeft niet iedereen hier op dezelfde manier last van. Sommige mensen houden tot een late leeftijd een prachtige haardos. Andere mensen krijgen juist al op vroege leeftijd met de vraag wat helpt tegen droog haar te maken.

Styling met hitte

Maak je gebruik van een föhn, stijlstang of krultang? Dan is dat apparaat mogelijk dé oorzaak van je droge haren. Deze apparaten werken op een hoge temperatuur. Juist die hoge temperatuur beschadigt het haar, waardoor je met droog haar te maken krijgt.

De hoge temperaturen passen de haarschubben aan. Zodra deze haarschubben beschadigd zijn, drogen je haren al snel uit. Je moet daarom erg oppassen met een föhn, stijlstang of krultang.

Blootstelling

Stel je je haren bloot aan bijvoorbeeld het felle zonlicht, een droge lucht of de wind? Ook dan kun je last van droog haar krijgen. Een dergelijke blootstelling droogt het haar simpelweg uit.

Je kunt dit vergelijken met een natte handdoek. Leg een natte handdoek maar eens in de wind of in het felle zonlicht. De handdoek is binnen mum van tijd volledig droog. Dát principe geldt ook voor je haren. Je zou de blootstelling aan deze factoren dus zoveel mogelijk moeten zien te voorkomen.

Gebrek aan voedingsstoffen

Ben je op dit moment met een streng dieet bezig? Dan kan dit dieet zorgen voor het droge haar. Indien er sprake van een gebrek aan voedingsstoffen is, uit dit zich in onder meer droge haren.

Je lichaam heeft voldoende omega 3 vetzuren, vitamine E en ijzer nodig. Krijg je door je dieet deze voedingsstoffen te weinig binnen? Dan is dit van grote invloed op de conditie van je haren.

Hormonale veranderingen

Ben je zwanger of heb je last van een aandoening aan je schildklier? Ook dit kan de oorzaak zijn van je droge haren. De hormonale veranderingen worden nog wel eens onderschat, maar zijn echt van grote invloed op je haren. Uiteraard is dit een situatie waar je niet al te veel aan kunt doen. Met de wat helpt tegen droog haar tips uit dit artikel kun je deels voorkomen dat je last krijgt van droog haar.

Haarelastiekjes

Vind je het prettig om je lange haren in een staart te dragen? Dan moet je even goed naar je haarelastiekjes kijken. Als je te harde elastiekjes draagt, zorgt dit voor droog haar. Je doet er daarom verstandig aan om te investeren in zachte haarelastiekjes. Ook moet je oppassen met het strak trekken van je haren. Je moet je haren nooit té strak in een staart trekken.

Wat zijn de gevolgen van droog haar?

Wat helpt tegen droog hoor? Ons advies is om sowieso zo snel mogelijk iets tegen droog haar te doen. Als je hier te lang mee wacht, krijg je namelijk van meer en meer gevolgen last. Dit zijn de belangrijkste gevolgen van droog haar:

 • Dofheid. Eén van de belangrijkste zichtbare gevolgen van dof haar is de dofheid van je haren. Je haren glanzen niet meer, maar ogen juist heel dof. Er is simpelweg sprake van een gebrek aan glans.
 • Gespleten of gebroken haarpunten. Heb je last van droog haar? Dan merk je dit ook aan gespleten of gebroken haarpunten. Als je droge haren hebt, hebben deze haren weinig weerstand te bieden. Je haren breken hierdoor een stuk sneller.
 • Voelt niet fijn aan. Ga je met je hand door je droge haren aan? Dan voelt dit mogelijk ietwat ruw aan. Doordat je haren droog zijn, voelt je haar absoluut niet meer zacht aan.
 • Moeilijk in model te brengen. Een ander gevolg van droog haar is dat je het héél lastig in model kunt brengen. Het is simpelweg lastig om droog haar te stylen.
 • Jeukende en droge hoofdhuid. Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Deze vraag is ook van toepassing als je last van droog haar hebt. Droog haar zorgt namelijk voor een jeukende en droge hoofdhuid. Het gevolg hiervan is dat je te maken krijgt met allerlei schilfers op je hoofdhuid.
 • Veel klitten. Droog haar heeft de neiging om snel in de knoop te raken. Als je niet elke dag je haren goed borstelt, heb je hierdoor al snel met de nodige klitten te maken. Eigenlijk kunnen we stellen dat droog haar vrij onhandelbaar is.
 • Minder zelfvertrouwen. Loop je met droog haar rond? Dan is dit waarschijnlijk van invloed op je zelfvertrouwen. Je kunt je haar immers niet in model brengen. Je haar ziet er niet zo fraai uit als zou moeten. En je gaat je mogelijk ernstig zorgen maken over je haren. Dit is uiteindelijk allemaal van invloed op je zelfbeeld en mate van zelfvertrouwen.
 • Gevoelig voor schade. Heb je op dit moment last van droog haar? Dan moet je er rekening mee houden dat je haren behoorlijk kwetsbaar zijn. Als je dus van je föhn, krultang of stijltang gebruik blijft maken, is de kans op schade aan je haren alleen maar groter. Je haren zijn te kwetsbaar.

Wat is droog en beschadigd haar precies?

Heb je last van droog haar? Dan heb je ook last van beschadigd haar. Doordat je haren zo uitgedroogd zijn, raken je haren sneller beschadigd. En doordat je haren beschadigd zijn, heb je last van droog haar gekregen. Deze twee zaken gaan dus altijd hand in hand met elkaar.

Gelukkig kun je het nodige doen aan droog en beschadigd haar. Zo kun je kiezen voor het beste haarmasker voor droog en beschadigd haar. Ook kun je voor de beste shampoo voor droog en beschadigd haar kiezen.

Wat is droog en pluizig haar precies?

Als je droge haren hebt, gaan je haren vanzelf pluizen. En als je pluizend haar hebt, komt dit hoogstwaarschijnlijk doordat je haren te droog zijn. Ook deze twee zaken gaan dus hand in hand met elkaar.

Wat kun je doen tegen droog en pluizig haar? Droog en pluizig haar herstellen doe je ook met bovenstaande middelen. Deze middelen voeden je haren, waardoor je haren weer de gewenste conditie krijgt. Dit betekent dat je haren minder pluizen en niet meer droog zijn.

Helpt zilvershampoo tegen droog haar?

Meerdere mensen geven aan dat zilvershampoo goed werkt tegen droog haar. Dit is opvallend, aangezien zilvershampoo een geheel ander doel heeft. Toch is het een feit dat je inderdaad droog haar met een goede zilvershampoo kunt herstellen.

Hiervoor heb je wel de beste zilvershampoo voor droog haar nodig. Wij raden je daarvoor één van deze drie varianten aan. Deze drie varianten hydrateren je haren perfect, waardoor je een stuk minder droge haren krijgt:

Wat helpt tegen droog haar? Voorkomen is beter dan genezen

Wat helpt tegen droog haar? Het is een veelgestelde vraag. Elk jaar weer en elk seizoen weer. In de zomer zorgt het zonlicht voor uitdroging van je haar, terwijl in de winter juist de gure wind voor uitdroging van je haar zorgt. De vraag wat helpt tegen droog haar is zodoende het gehele jaar van toepassing.

Hoe je droog kunt herstellen, hebben we hierboven al besproken. Wat echter minstens net zo belangrijk is, is om droog haar te voorkomen. Kun je droog haar voorkomen? Ja, dat kun je zeker. Hiervoor raden wij je aan om de wat helpt tegen droog haar tips op te volgen. Met onderstaande tips voorkom je grotendeels droog haar.

Wat helpt tegen droog haar tip 1: was je haren op de juiste manier

Voor de gezondheid van je haren is wassen van essentieel belang. Je moet je haren simpelweg regelmatig wassen, omdat je anders van roos last krijgt. Of van andere aandoeningen in/van je haren. Ook kan je in dat geval last krijgen van haar dat stinkt/ruikt.

Het is dus van belang om je haren regelmatig te wassen. Maar, je moet dit wel op de juiste manier doen. Als je je haren verkeerd wast, is dit namelijk van grote invloed op de hydratatie van je haren. Het is daarom belangrijk om deze tips op te volgen:

 • Gebruik de juiste shampoo. Allereerst is het van belang om de juiste shampoo te gebruiken. Kies altijd voor een milde en voedende shampoo.
 • Was je haren met de juiste frequentie. Je moet je haren niet té weinig of té vaak reinigen. Nee, zorg altijd voor de juiste frequentie waarmee je je haren wast. Dit is iets waar je zelf even achter moet komen, aangezien elk haartype weer net iets anders is.
 • Was je haren met beleid. Het is ook van belang om je haren met beleid te wassen. Dit betekent dat je je haren voorzichtig in moet soppen. Ga dus niet als een gek met je handen door je haren en over je hoofdhuid heen. Daarmee beschadig je je haren alleen maar.

Hoe vaak je je haren moet wassen? Dat is dus afhankelijk van je haartype. Wij raden je sowieso af om je haren dagelijks te wassen. Kies ervoor om je haren om de paar dagen te wassen.

Wat helpt tegen droog haar tip 2: verzorg je hoofdhuid goed

Weet je wat ook helpt tegen droog haar? Je hoofdhuid goed verzorgen. Zolang je hoofdhuid in een goede conditie is, blijven je haren veelal ook in een goede conditie.

Om je hoofdhuid goed te verzorgen, heb je een goede shampoo nodig. Ook raden wij je een zogeheten scalp massager aan. Dit is een combinatie van een massageapparaat en een haarborstel. Door met één van onderstaande scalp massagers door je haren heen te gaan, breng je je haren op de perfecte manier in model. Daarbij masseer je namelijk ook je hoofdhuid nog.

Wat helpt tegen droog haar tip 3: eet gezond en gevarieerd

Wat helpt tegen droog haar? Het is sowieso van belang om gezond en gevarieerd te eten. Je zou voor een divers voedingspatroon moeten kiezen, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Is dit nou echt een belangrijke tip? Ja, absoluut. Als je lichaam een gebrek aan voedingstoffen ervaart, wordt dit al snel bij je haren zichtbaar. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een gebrek aan zink en/of omega 3 vetzuren. Kies daarom altijd voor een gezond en gevarieerd dieet. Pas dus op met de zogenoemde crashdiëten.

Wat helpt tegen droog haar tip 4: bescherm je haren goed

Het is ook van belang om je haren goed te beschermen. Dit moet je in elk jaargetijde doen, aangezien je haren in elk jaargetijde een bepaald risico lopen.

Hoe je je haren beschermt? Dit doe je bijvoorbeeld door een hoofddeksel te dragen, zoals een pet of hoedje. Hiermee voorkom je bijvoorbeeld dat het felle zonlicht je haren uitdroogt. Of dat de gure wind je haren uitdroogt.

Ga je op zomervakantie? Smeer je hoofdhuid dan ook goed in. Als je hoofdhuid uitdroogt, is de kans groot dat je haren ook uitdrogen. Al met al komt het allemaal aan op het goed beschermen van je haren.

Wat helpt tegen droog haar tip 5: gebruik stylingsproducten met mate

Maak je graag gebruik van een föhn, krultang of stijltang? Op zich logisch. Met deze apparaten breng je makkelijk en fraai je haren in het gewenste model. Tegelijkertijd brengen deze apparaten een groot nadeel met zich mee: de hittevorming.

Door deze hittevorming drogen je haren simpelweg uit. Je moet daarom je stylingsproducten altijd met mate gebruiken. Daarnaast raden wij je aan om alleen in de beste föhn voor droog haar, beste krultang voor droog haar en beste stijltang voor droog haar te investeren. Al deze stylingsproducten hebben in ieder geval één ding gemeen: ze hebben een instelbare temperatuurregeling. Je bepaalt hierdoor zelf wat de temperatuur is waarmee je je haren in model brengt. Kies voor een lagere temperatuur, zodat je je haren niet onnodig beschadigt.

Wat helpt tegen droog haar tip 6: voorkom stress

Wat helpt tegen droog haar? Het is sowieso van belang om serieus met je gezondheid om te gaan. Als je ongezond leeft, krijg je vanzelf droog haar. Dit blijkt alleen al uit het feit dat je droog haar kunt krijgen als gevolg van een gebrek aan voedingsstoffen.

In het verlengde daarvan raden wij je het volgende aan: voorkom stress. Stress is nooit de hoofdoorzaak van droog haar, maar versterkt de symptomen wel. Dit is reden nummer één voor ons om jou te adviseren dat je stress moet voorkomen.

Ervaar je op dit moment al stress? Dan moet je dit zo snel mogelijk tegengaan. Dit doe je onder meer door over je problemen te praten, door je werkdruk te verminderen en/of door in beweging te komen.

Wat helpt tegen droog haar tip 7: spoel je haren met koud water af

Vind je het heerlijk om (lang) onder een warme douche te staan? Met name in de warmere zomermaanden is dit heel goed voor te stellen. Dit warme water zorgt echter ook voor uitdroging van je haren. Wij raden je daarom aan om je haren – aan het einde van de douchebeurt – even met koud haar af te spoelen.

Wat helpt tegen droog haar tip 8: drink voldoende water

Het is ook ontzettend belangrijk om voldoende water te drinken. Dit is van belang voor je algehele gezondheid, maar ook voor je haren. Als je te weinig water drinkt, kan dit ook voor droge haren zorgen. Het advies is daarom om voldoende water te drinken.

Wat ‘voldoende’ water is? Ga uit van minimaal 2 liter water per dag. Als je minimaal 2 liter water per dag drinkt, zit je sowieso goed.

Wat helpt tegen droog haar tip 9: vermijd chemische producten

Gebruik je chemische producten, bijvoorbeeld om je haar te verven? Of gebruik je haarproducten waarin tal van sulfaten en parabenen zit? Dan is dit mogelijk de oorzaak van je droge haren. Wij raden je daarom aan om chemische producten volledig te vermijden.

Wat helpt tegen droog haar? Het helpt dus sowieso om met beleid met je haren om te gaan. Daar horen chemische producten hoe dan ook níet bij.

Wat helpt tegen droog haar tip 10: ga regelmatig naar de kapper

Wat helpt tegen droog haar? Tot slot raden wij je aan om regelmatig naar de kapper te gaan. Je kapper is in staat om je gespleten of dode haarpunten weg te knippen. Op die manier voorkom je verdere schade. Deze wat helpt tegen droog haar tip gaat vervolgens hand in hand met bovenstaande tips. Combineer deze tips en voorkom daarmee droog haar op de (lange) termijn!