Wat helpt tegen dun haar?

Dik haar is mooi, is makkelijk in model te brengen en heeft veelal een mooie glans. Heb je op dit moment echter met steeds dunner wordend haar te maken? Dan baal je hier mogelijk behoorlijk van. Dun haar staat immers minder fraai en is ook nog een stuk gevoeliger. Voldoende reden om snel iets te doen tegen dun haar. Maar, wat helpt tegen dun haar? Op die vraag geven wij in dit artikel een passend antwoord. We zoomen hierbij in op de belangrijkste middelen en tips tegen dun haar!

Ons expert advies

Aan mensen met dun haar raadt onze expert het volgende aan: gebruik shampoo met volume, gebruik conditioner met volume, gebruik een versterkend haarmasker, gebruik voedende haarolie, gebruik een voedend haarserum, kies voor haargroeimiddelen en/of kies voor volumepoeder. Ook kun je voor professionele hulp of een haartransplantatie kiezen, aldus onze expert.

Wat helpt tegen dun haar? Dit heb je nodig!

Wat helpt tegen dun haar? Het is een vraag die door meer en meer mensen gesteld wordt. Meer en meer mensen lijken zich bewust te zijn van de nadelen van dunner wordend haar. Overigens komt dun haar bij zowel mannen als vrouwen voor. Met onderstaande middelen ga je dus als man én vrouw het dunner wordende haar tegen.

Middel 1: shampoo met volume

Wij raden je sowieso aan om altijd een milde shampoo te gebruiken. Tegelijkertijd raden wij je een shampoo met volume aan. Door zo’n shampoo te gebruiken, geniet je spoedig van dikker wordend haar. Je haar krijgt simpelweg meer volume.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen, is de juiste shampoo aan te schaffen. Wij zijn van onder meer onderstaande shampoos met volume erg fan:

Middel 2: conditioner met volume

Het is dus verstandig om voor een shampoo met volume te kiezen. Ook raden wij je aan om een conditioner met volume te kiezen. Dat wat voor de shampoos geldt, geldt namelijk ook voor de conditioners.

Gebruik je een conditioner met volume? Dan geniet je snel van dikker, steviger en mooier haar. Dit komt puur doordat je dunner wordend haar gevoed en gehydrateerd wordt. Het wordt hierdoor een stuk(je) dikker.

Middel 3: versterkend haarmasker

Wat helpt tegen dun haar? Eén van de beste middelen is een versterkend haarmasker. Zo’n haarmasker smeer je in je haren in, waarna dit masker zorgt voor een versteviging van je haren. Je haren voelen hierdoor dikker aan en krijgen meer volume.

Dat brengt een belangrijk gevolg met zich mee: je hebt geen last meer van dunne(re) haren. Bovendien brengt een haarmasker een geweldige verzorging voor je haren met zich mee. Ook geniet je, nadat je van het haarmasker gebruik hebt gemaakt, van lekker ruikend haar!

Middel 4: voedende haarolie

Weet je wat de oorzaak van dunner wordend haar is? Eén van de mogelijke oorzaken is dat je haren een tekort aan vocht ervaren. Om dit tekort te herstellen, kun je voor onder meer een voedende haarolie gebruiken.

Een dergelijke haarolie trekt tot diep in de haarwortels. Vandaaruit worden je haren perfect gevoed en gehydrateerd, waardoor ze een stuk sterker worden. Dit zorgt op den duur voor dikkere, gezondere en mooie haren. Dunner wordend haar los je dus snel op met een voedende haarolie!

Middel 5: voedend haarserum

Heb je last van futloos, fijn en dun haar? Dan heb je baat bij een goed voedend haarserum. Ook zo’n serum trekt tot diep in de haarwortels, waardoor de conditie van je haren aanzienlijk verbeterd wordt.

Dat is bij een haarserum onder meer te danken aan de bestanddelen. Deze bestanddelen zorgen voor de gewenste voeding én hydratatie. Dat zorgt ervoor dat een goed haarserum je haren aanzienlijk versterkt. Met een goed voedend haarserum neem je dus (snel) afscheid van dunner wordend haar.

Middel 6: haargroeimiddelen

Wat helpt tegen dun haar? Enerzijds is het belangrijk om het dunner wordend haar op de juiste manier te verzorgen. Anderzijds is het belangrijk om de aangroei van nieuwe haren te stimuleren. Dát doe je onder meer door de juiste haargroeimiddelen te gebruiken.

Op dit moment kun je uit veel soorten haargroeimiddelen kiezen. De ervaring leert ons echter dat niet alle haargroeimiddelen hun werk even goed doen. Mede daarom raden wij je graag aan om voor één van onderstaande middelen te kiezen. Met deze haargroeimiddelen geniet je spoedig van sterker en dikker haar:

Middel 7: volumepoeder

Bij dun haar is altijd sprake van een gebrek aan volume. Volume brengt immers dikkere haren en een dikkere haardos met zich mee. Om het dunner wordende haar een halt toe te roepen, kun je dus ook voor volumepoeder kiezen.

Dit is een speciaal soort poeder dat je door je haren heen kunt smeren. Het poeder trekt tot diep in de haren en zorgt voor meer volume. Je haren ogen hierdoor een stuk fraaier, gaan meer glanzen en zijn ook makkelijker in model te brengen. Met alle dank aan de beste volumepoeder tegen dun haar:

Middel 8: haartransplantatie

Weet je wat een nadeel van dunner wordend haar is? Het haar breekt sneller. Hierdoor valt het haar ook een stuk sneller uit. Dit wil je niet, aangezien dit mogelijk kale plekken met zich mee kan brengen. Mocht je echter van extreem dun haar last hebben, werken bovenstaande middelen niet.

In dat geval kun je bijvoorbeeld een haartransplantatie ondergaan. Daarvoor raden wij je het volgende aan:

  • Verdiep je goed in de mogelijkheden. Je kunt op dit moment meerdere soorten transplantaties ondergaan. Verdiep je daarom goed in de mogelijkheden en laat je door een specialist adviseren.
  • Kies voor een haarkliniek in Nederland. Het is vrij interessant om in het buitenland een transplantatie te ondergaan, gezien de lage kosten. Toch raden wij je aan om voor een haarkliniek in Nederland te kiezen. Deze klinieken leveren de gewenste kwaliteit. Tevens ben je bij deze klinieken van de juiste nazorg verzekerd.
  • Onderschat een haartransplantatie niet. Een haartransplantatie mag je niet onderschatten op het gebied van kosten. Voor zo’n transplantatie betaal je gewoonweg het nodige geld. Verder is het goed om te weten dat je na een transplantatie met een herstelperiode te maken hebt. Deze herstelperiode duurt al snel 2 weken.

Middel 9: professionele hulp

Wat helpt tegen dun haar? Mogelijk helpt geen van bovenstaande middelen tegen het dunner wordende haar. In dat geval kun je voor een noodgreep kiezen: professionele hulp inschakelen.

Je kunt hiervoor bij bijvoorbeeld een arts of dermatoloog terecht. Wat zo’n specialist doet? Als eerste op zoek gaan naar de oorzaak van het dunner wordend haar. Vervolgens werkt een specialist een complete haarbehandeling uit, waarmee je haar weer dikker gemaakt kan worden.

Is het inschakelen van professionele hulp noodzakelijk? Dat ligt er volledig aan in hoeverre je last hebt van het dunner wordend haar. Ook is het verstandig om eerst bovenstaande middelen uit te proberen. Mogelijk geniet je met één van deze middelen spoedig van dikker wordend haar.

Middel 10: haarstukken voor dun haar

Heb je écht last van dun haar? Is je hoofdhuid bijvoorbeeld zichtbaar door je haren heen? Dan kun je ook nog voor haarstukken voor dun haar kiezen. Dit zijn haarstukken die je aan je huidige haren vast moet maken. Deze haarstukken zijn echter een stuk dichter begroeid, waardoor je haren meer volume lijken te hebben.

Wel goed om te weten: het kan zichtbaar zijn dat je haarstukken voor dun haar draagt. Met name kenners zien direct dat het niet om je echte haar gaat. Het is aan jou om te bepalen in hoeverre je dit erg vindt.

Wat is dun haar precies?

Elk individu heeft een bepaald haartype. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld vrij dikke haren en haarschachten, terwijl dit bij andere mensen juist aan de dunne kant is. Mocht je vrij dunne haarschachten hebben, krijg je vanzelf dunne haren.

Dit zijn dus haren die vrij dun zijn. In tegenstelling tot dik haar kunnen de haren hierdoor snel uitvallen. Ook ogen dunne haren over het algemeen minder fraai dan dikke haren.

Ook kan de term dun verwijzen naar de dichtheid van de haarzakjes in de hoofdhuid. Mocht deze dichtheid miniem zijn, is het een feit dat de haren vrij ver uit elkaar groeien. Hierdoor kun je last van een dunne haargroei krijgen.

Wat zijn de oorzaken van dun haar?

Wat is de oplossing tegen dun haar? Dat hebben we je hierboven al haarfijn uitgelegd. Een andere goede vraag is wat nou precies de oorzaak van dun haar is.

In veel gevallen gaat het niet om één vaste oorzaak. Nee, in veel gevallen gaat het om een combinatie van oorzaken en factoren. Deze factoren en oorzaken tezamen zorgen voor het dunner worden van je haar. De belangrijkste oorzaken  van dun haar lichten we graag hieronder toe.

Genetische aanleg

Het is goed mogelijk dat een genetische aanleg de oorzaak van dun haar is. Hebben bijvoorbeeld je ouders en/of grootouders last van dun haar? Dan is het goed mogelijk dat dit ook voor jou en eventueel voor jouw kinderen geldt.

Dit heeft puur te maken met het eerder aangehaalde haartype. Elk individu heeft een bepaald haartype, waardoor er per persoon grote verschillen in haardracht te zien zijn. Mocht je nou van nature dun haar hebben, komt dit puur door de genetische aanleg.

Ouderdom

Naarmate je ouder wordt, krijg je met een vertraagde haargroei te maken. Een bijkomend gevolg is dat je haar steeds dunner wordt. Tegen dit ouderdomsproces kun je eigenlijk vrij weinig beginnen. Het is niks meer dan een natuurlijk proces.

Overigens kan ouderdom ook op andere manieren van invloed op je haren zijn. Stel je jezelf bijvoorbeeld ook de vraag wat helpt tegen droog haar? Het antwoord op die vraag kan ook in het verouderingsproces gevonden worden.

Veranderingen in de hormoonhuishouding

Veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen ook dé oorzaak van dun haar zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval als je zwanger bent. Tijdens je zwangerschap ervaar je veel veranderingen; al deze veranderingen zijn het gevolg van de verandering in/van je hormoonhuishouding.

Ook in andere situaties kun je last van hormonale veranderingen krijgen. Denk hierbij aan de menopauze, aan een aandoening aan je schildklier of een andere aandoening.

Medicatie of behandeling

Slik je op dit moment bepaalde medicijnen? Of onderga je op dit moment een behandeling tegen een aandoening? Ook de medicatie of behandeling kan de oorzaak van dun haar zijn.

Dit komt puur doordat de medicatie of behandeling je lichaam aantast. Ook kunnen deze zaken zorgen voor een hormonale verandering in je lichaam.

Verkeerde haarverzorging

Verzorg je je haren op een verkeerde manier? Ook dan is de kans groot dat je last van dun haar krijgt. Deze oorzaak kunnen we in meerdere oorzaken opsplitsen:

  • Verkeerde verzorgingsproducten gebruiken. Het is goed mogelijk dat je verkeerde verzorgingsproducten voor je haren gebruikt. Dit zijn bijvoorbeeld producten die niet bij je haartype passen.
  • Chemische producten of behandelingen. Gebruik je chemische haarverzorgingsproducten? Of onderga je een haarbehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van chemische producten? Ook dit kan dan de oorzaak zijn van dunner wordend haar.
  • Verkeerde stylingsproducten. Breng je je haar elke dag in model met een föhn, stijltang, krultang of ander stylingsproduct? Ook dit product kan dan de oorzaak zijn van dunner wordend haar. Deze producten geven veel hitte af, waardoor je haren beschadigd kunnen raken. Dit kan gepaard gaan met het steeds verder uitdunnen van je haren.

Ongezond voedingsprogramma

Voor je lichaam is het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Dit is ook voor je haren van groot belang. Je haren hebben namelijk behoefte aan verschillende voedingsstoffen.

Krijg je bepaalde voedingsstoffen te weinig binnen? Dan is dit van grote invloed op de conditie van je haren. Je kunt hierdoor last van droog, van pluizig haar, van haaruitval en van dun haar krijgen. Voldoende reden dus om altijd gezond en gevarieerd te eten.

Stress

Als je veel stress ervaart, krijg je vanzelf met dun haar te maken. Stress is niet de hoofdoorzaak van dunner wordend haar, maar versterkt wel dit proces. Sowieso is stress van slechte invloed op je haren. Je haren krijgen minder glans, vallen sneller uit en worden ook een stuk droger. In het verlengde daarvan krijg je dus ook last van dunner wordend haar. Voldoende reden om de stress zo snel mogelijk aan te pakken!

Strakke haardracht

Draag je je haren graag in een strakke staart? Of draag je je haren op een andere strakke manier? Dit kan ook de oorzaak zijn van dunner wordend haar. Door je haren in een strakke haardracht te dragen, raken je haren beschadigd. Het gevolg is dat ze dunner worden, droger worden en sneller uitvallen.

Aandoening van je hoofdhuid

Het is ook mogelijk dat je last van een aandoening van je hoofdhuid hebt. Deze aandoening zorgt voor irritaties aan de hoofdhuid en daarmee ook aan je haren. Je haren kunnen hierdoor sneller uitvallen, droog worden en/of dun worden.

Wat zijn de gevolgen van dun haar?

Wat helpt tegen dun haar? Ons advies is om zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een geschikte oplossing voor dun haar. Des te langer je hiermee wacht, des te dunner je haar wordt. Je moet daarom zo snel mogelijk in actie komen.

Dat kun je op meerdere manieren doen, zoals hierboven beschreven. Een terechte, andere vraag is wat de gevolgen van dun haar nou precies zijn. Nou, wij kunnen stellen dat de gevolgen behoorlijk hevig kunnen zijn.

Verandering van je haar

Heb je op dit moment last van dun haar? Dan brengt dit grote veranderingen voor je haar met zich mee. Je haar wordt dus steeds dunner, waardoor je haar steeds minder volume krijgt. Je haar glanst hierdoor minder, is minder fraai en is ook moeilijker om in model te brengen.

Je kunt mogelijk je haar hierdoor niet meer in de gewenste stijl dragen. Ook is het goed mogelijk dat je je haar hierdoor op een andere manier moet verzorgen. Zo is het van belang om je haren op de juiste manier te voeden, te hydrateren en te versterken.

Emotionele impact

Als je last van dun haar hebt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Dit is vooral op het gebied van emotionele impact goed te merken. Mogelijk schaam je je voor je steeds dunner wordend haar. Of je maakt je onwijs druk om je dunner wordend haar.

Dit kan zich op verschillende manieren gaan uiten. Zo kun je last van depressieve gevoelens krijgen, kun je last van een negatief zelfbeeld krijgen en kun je last van schaamte krijgen.

Deze emotionele impact mag niet onderschat worden. Sommige mensen doen er wel eens lacherig over, maar dat is absoluut niet leuk. Steeds dunner wordend haar is voor veel mensen een serieus probleem. Een serieus probleem met een aanzienlijke impact.

Beschadiging van het haar

Heb je last van haar dat steeds dunner wordt? Dan is de kans groot dat je ook last van meer haaruitval krijgt. Doordat het haar steeds dunner wordt, wordt het haar ook steeds minder sterk. Het gevolg hiervan is dat het sneller beschadigd raakt.

Met beschadigd haar ben je ver van huis. Het is lastig om beschadigd haar weer in top conditie te krijgen. Ook omdat beschadigd haar de neiging heeft om snel uit te vallen. Het gevolg hiervan is kale plekken. Dit kan zowel bij mannen als bij vrouwen het geval zijn.

Zichtbare hoofdhuid

De emotionele impact van dun haar is vrij groot. Dit komt ook doordat dun haar de hoofdhuid steeds zichtbaarder laat worden. Dat hoort niet bij het ideaalbeeld van gezondheid, waardoor je meer en meer last van de emotionele impact kunt krijgen.

Uiteraard hecht niet iedereen hier even veel waarde aan. Sommige mensen hebben maling aan het feit dat hun hoofdhuid goed zichtbaar is. Andere mensen vinden dit echter weer erg belangrijk. Het hangt er dus maar net af van hoe je er in staat. Dat heeft overigens betrekking op de meeste gevolgen van dun haar.

Waar is dun haar goed zichtbaar?

Steeds dunner wordend haar is een lang proces. Dit komt onder meer doordat het haar niet in één keer dun wordt. Dit gaat geleidelijk aan en kan eventueel versterkt worden door verkeerde (be)handelingen die je uitvoert.

Feit is dat dun haar op bepaalde plekken goed zichtbaar is:

  • Bij de scheiding. Met name bij vrouwen met lang haar is dunner wordend haar goed zichtbaar bij de scheiding. Bij de scheiding wordt de hoofdhuid namelijk steeds beter zichtbaar.
  • Bij het voorhoofd. Bij zowel mannen als vrouwen zorgt dunner wordend haar voor een hogere haargrens. Dunner wordend haar kan hierdoor goed zichtbaar zijn bij het voorhoofd.
  • Bij de kruin. Heb je al man last van dunner wordend haar? Dan is dit veelal goed zichtbaar bij de kruin. Dit is dan ook de reden waarom veel mannen een kale plek bij de kruin hebben.
  • Bij de inhammen. Dunner wordend haar merk je bij mannen ook op aan de inhammen. Bij de inhammen wordt het haar steeds dunner, waardoor het sneller uitvalt. Het gevolg hiervan is dat de hoofdhuid bij de inhammen beter zichtbaar wordt.

Dun haar bij mannen of dun haar bij vrouwen

Dun haar bij mannen is anders zichtbaar dan dun haar bij vrouwen. Dit komt de structuur van het haar, maar ook door bijvoorbeeld de lengte van het haar. De manier waarop dun haar tot uiting komt, is hierdoor bij beide geslachten anders.

Dat geldt ook voor de reactie op het dunner wordend haar. Er zijn veel mannen die hier weinig moeite mee hebben. Zij vinden immers dat het hoort bij mannelijkheid; vrij veel mannen worden (op leeftijd) kaal.

Bij vrouwen is dit veelal een groter probleem. Als vrouw zijnde zit je immers niet op kale plekken, minder volume in het haar of een zichtbare hoofdhuid te wachten. Wij wijzen je daarom op ons artikel wat helpt tegen haaruitval vrouwen. Met de informatie uit dit artikel ga je haaruitval perfect tegen!

Wat helpt tegen dun haar? Voorkomen!

In dit artikel heb je een uitgebreid antwoord op de vraag ‘wat helpt tegen dun haar’ gevonden. Daar blijft het echter niet bij. Volgens ons is het mogelijk nóg belangrijker om dun haar te voorkomen.

Kun je dunner wordend haar voorkomen? In de meeste gevallen is dit inderdaad mogelijk. Het is alleen niet mogelijk als dit door genetische aanleg, medicatie, een behandeling of een aandoening komt. Voor in de andere situaties kun je het beste onderstaande wat helpt tegen dun haar tips op volgen.

Wat helpt tegen dun haar tip 1: gebruik milde haarproducten

Voor een ieder is het belangrijk om haar/zijn haar goed te verzorgen. Dit doe je onder meer door de juiste haarproducten te gebruiken. Met het oog op dun haar raden wij je aan om milde haarproducten te gebruiken.

Milde haarproducten doen hun werk prima, zonder dat ze hierbij de haren beschadigen. Het gevolg hiervan is dat je niet bang hoeft te zijn voor steeds dunner wordend haar.

Goed om te weten: kies voor haarproducten die voor volume zorgen. Dit beetje extra volume kun je wel gebruiken als je haar steeds dunner wordt.

Wat helpt tegen dun haar tip 2: gebruik stylingsproducten met beleid

Wij raden je aan om de beste stijltang voor dun haar te gebruiken. Om de beste föhn voor dun haar te gebruiken. Of om de beste krultang voor dun haar te gebruiken.

Met deze stylingsproducten bewerk je je haren op de juiste manier. Je haren worden hierdoor niet al té heet. Daarbij is het ook van belang om niet elke dag deze stylingsproducten te gebruiken.

Met andere woorden: gebruik de stylingsproducten met beleid. Daarmee voorkom je dat je haren beschadigd raken, uitvallen of dun worden. Wij raden je hiervoor bijvoorbeeld de volgende stylingsproducten aan:

Wat helpt tegen dun haar tip 3: vermijd stress

Heb je op dit moment last van stress? Dan zou je hier zo snel mogelijk korte metten mee moeten maken. Stress is immers van grote invloed op je haarconditie.

Met name als je langdurig last van stress hebt, ervaar je dit aan je haren. Je haren vallen sneller uit, worden droger, gaan pluizen en worden ook dunner. Het is dus van essentieel belang om stress zoveel mogelijk te vermijden.

Wat helpt tegen dun haar tip 4: eet gezond

Wat ook nog tegen dun haar helpt, is om gezond te eten. De nadruk moet hierbij vooral op een gevarieerd voedingspatroon liggen. Daarmee krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Dát is van grote invloed op je algehele conditie. Van je lichaam, van je brein en van je haren. Zorg daarom altijd voor een gezond en gevarieerd dieet.

Wat helpt tegen dun haar tip 5: voorkom strakke kapsels

Deze tip is vooral voor vrouwen met langer haar van belang: voorkom strakke kapsels. Elke keer als je je haren strak trekt, is dit van invloed op de conditie van je haren. De conditie gaat achteruit, waardoor je haren vanzelf dunner worden. Dit voorkom je dus door nooit strakke kapsels meer te dragen.

Wat helpt tegen dun haar tip 6: stop met roken en alcohol

Heb je op dit moment last van dun haar? Dan moet je goed naar je leefstijl kijken. Mogelijk komt het steeds dunner wordende haar doordat je rookt en/of alcohol drinkt. Dit is simpelweg van negatieve invloed op je algehele conditie. Stop daarom zo snel mogelijk met roken en het drinken van alcohol.

Wat helpt tegen dun haar tip 7: masseer je hoofdhuid

Dun haar kan ook komen door een aandoening aan je hoofdhuid. Of doordat je hoofdhuid helemaal uitgedroogd is. Dit wetende is het dus ook van belang om je hoofdhuid op de juiste manier te behandelen. Dat doe je door je hoofdhuid te masseren met een goede scalp massager.

Met een scalp massager geniet je van twee voordelen. Ten eerste behandel je je hoofdhuid goed en ten tweede borstel je je haren hier direct mee. De beste scalp massagers bieden gewoonweg een ideale dubbelfunctie;

Wat helpt tegen dun haar tip 8: kom in actie

Wat helpt tegen dun haar? Tot slot adviseren wij je om in actie te komen. Dit doe je door met de bovenstaande middelen en tips aan de slag te gaan. Enerzijds voorkom je hiermee dunner wordend haar en anderzijds ga je hiermee steeds dunner wordend haar tegen. Voldoende reden dus om snel in actie te komen!