Wat helpt tegen grijs haar?

Grijs haar hoort volgens velen niet bij het ideaalbeeld van beauty. Dit komt onder meer doordat grijs haar veelal geassocieerd wordt met ouderdom. Met name als je nog relatief jong bent, zit je zodoende niet te wachten op grijs haar. Maar, wat helpt tegen grijs haar? Het antwoord op die vraag vind je hieronder. Wij laten je graag kennismaken met de beste middelen tegen grijs haar.

Ons expert advies

Ervaar je last door je grijze haren? Onze expert raadt onder meer een goede verf, de juiste voedingssupplementen en gezond verstand aan. Mogelijk is het toch verstandig om je grijze haren ‘maar gewoon’ te accepteren. Tevens raadt onze expert je aan om met beleid met je haren om te gaan. Dáármee voorkom je op termijn de vergrijzing van je haren. In dit artikel deelt onze expert de beste tips met je.

Wat helpt tegen grijs haar? Dít heb je nodig!

Is het nou echt nodig om iets tegen grijs haar te doen? Dit hangt er vooral van af hoe je zelf tegen grijs haar aankijkt. Het feit dat je dit artikel leest, geeft al aan dat je niet op je grijze haren zit te wachten. Het is in dat geval inderdaad aan te raden om iets tegen grijs haar te doen.

Maar, wat kun je nou tegen grijs haar doen? Op dit moment kun je behoorlijk veel tegen grijs haar doen. Wij hebben de beste middelen voor je uitgezocht en vertellen daar hieronder meer over.

Middel 1: verf

Wat helpt tegen grijs haar? Eén van de meest voor de hand liggende oplossingen is om je haren te verven. Dat is op zich een prima optie, maar wij raden je wel het volgende aan:

 • Gebruik alleen de beste verfproducten voor je haren. Dit houdt in dat je niet voor de eerste de beste verf moet gaan, maar voor verf die goed aangeschreven staat. De verf moet ook zoveel mogelijk vrij zijn van chemicaliën en dergelijke.
 • Doe alle kennis op. Voordat je zelf je haren gaat verven, is het belangrijk om veel kennis op te doen. Hoe moet je precies je haren verven? Hoe moet je de verf aanbrengen? En wat moet je verder weten voordat je je haren gaat verven? Als je niet over alle benodigde kennis beschikt, is de kans groot dat je de verf op een verkeerde manier aanbrengt. Dat zie je dan snel terug in de vorm van bijvoorbeeld uitgroei.
 • Gebruik de juiste hulpmiddelen. Het is goed mogelijk om met de beste haarverf je grijze haren netjes te verven. Wel is het hierbij ook van belang om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Denk hierbij aan een goed kwastje, een goed bakje en goede handschoenen. Al deze zaken heb je nodig om je grijze haren in de gewenste kleur te verven.

Middel 2: voedingssupplement

Wat helpt tegen grijs haar? Een andere optie die je hebt, is om een voedingssupplement te gebruiken. Het gaat hierbij om de zogeheten Neofollics anti-grey hair tablets:

Met deze supplementen ga je de pigmentatie van je haren tegen. Op die manier kun je dus de vorming van grijze haren voorkomen. Dit doe je op een vrij eenvoudige manier, aangezien je alleen maar de voedingssupplementen hoeft te slikken.

Werken deze tabletten nou echt tegen grijs haar? Er zijn de nodige critici die aangeven dat het onmogelijk is dat deze tabletten werken. Wij hebben echter informatie bij meerdere haarspecialisten opgevraagd. Zij geven stuk voor stuk aan dat je inderdaad grijs haar tegen kunt gaan met deze supplementen.

Maar, zij geven ook aan dat je het niet alleen met deze supplementen gaat redden. Je moet bijvoorbeeld ook je haren op de juiste manier verzorgen. Ook is het van belang om gezond te eten en ben je enigszins afhankelijk van erfelijke aanleg. Als je een erfelijke aanleg voor grijs haar hebt, heb je alsnog niks aan deze voedingssupplementen.

Wat is grijs haar precies?

Grijs haar is haar dat grijs aan het worden is of al volledig grijs is. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van krijgen, maar het is voor de hand liggender bij mannen. Relatief veel mannen hebben last van grijs haar.

Maar, hoe ontstaat grijs haar nou precies? Grijs haar is haar waarvan de pigmentatie verminderd is óf volledig verdwenen is. Dit ontstaat niet in één keer, maar is vaak een langdurig proces. Uiteindelijk zorgt dit proces voor een zilverachtige- of grijze kleur van de haren.

Dit gaat hand in hand met het hormoon melanine. Dit is een hormoon dat bepalend is voor de kleur van je haren. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder van dit hormoon aan. Dit zorgt ervoor dat vooral oudere mensen grijs haar krijgen. Maar, het kan ook op jongere leeftijd al ontstaan. In dat geval is er ook al een tekort aan melanine. Of er is sprake van een andere oorzaak, waarover later meer.

Bij wie komt grijs haar voor?

Grijs haar komt voor bij zowel mannen als vrouwen. Zoals al aangegeven, komt het meer voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit kan echter ook komen doordat grijs haar bij mannen meer opvalt dan bij vrouwen.

Tevens is de vorming van grijs haar niet per sé gebonden aan een leeftijd. Er zijn voldoende mannen van bijvoorbeeld 20 á 30 jaar oud die al last van grijs haar krijgen. In veel gevallen ontstaat grijs haar echter op latere leeftijd. Dit heeft onder meer met de veranderende hormoonhuishouding te maken.

Wat is de oorzaak van grijs haar?

Grijs haar wordt dus veroorzaakt door een afname van het hormoon melanine. Dit hormoon zorgt normaal gesproken voor de haarkleur, maar kan dus ook zorgen voor de vorming van grijs haar.

Door een natuurlijk proces wordt er minder melanine in je lichaam aangemaakt. Dit uit zich in een veranderde haarkleur. De bruine of blonde lokken die je eerder had, worden ingewisseld voor de grijze lokken.

Goed om te weten: er zijn wel bepaalde factoren die van invloed zijn op de vorming van grijs haar. Het gaat hierbij om de volgende factoren:

 • Genetische aanleg. Genetische aanleg is één van de belangrijkste oorzaken van grijs haar. Zoals hierboven al aangegeven, zijn er mannen van 30 jaar oud die al last van grijs haar hebben. Dit is puur het gevolg van de genetische aanleg.
 • Ouderdom. Uiteraard gaat het grijs worden hand in hand met ouderdom. Naarmate je ouder wordt, wordt er minder melanine door je lichaam aangemaakt. Dit is dan ook dé reden waarom relatief veel ouderen grijs haar hebben.
 • Stress. Ervaar je in je leven veel stress? Dan is dit van grote invloed op je hormoonhuishouding. Eén van de mogelijke gevolgen kan een tekort aan aanmaak van melanine maken. Dit uit zich uiteindelijk in grijs haar. Het is dus van belang om stress zoveel mogelijk te voorkomen.
 • Roken. Ben je een kettingroker? Dan krijg je hoogstwaarschijnlijk eerder last van grijs haar. Roken is namelijk van zeer grote invloed op de aanmaak van melanine en op je algehele gezondheid. Je doet er dus verstandig aan om zo snel mogelijk te stoppen met roken.
 • Medische aandoeningen. Ook medische aandoeningen kunnen van grote invloed zijn op de vorming van grijs haar. Dit kan door de aandoening komen, maar ook door de medicatie.

Met andere woorden: je kunt zelf behoorlijk wat invloed uitoefenen op het proces van grijs worden. Maar, je hebt niet alles in eigen handen. Mocht de genetische aanleg er zijn, kun je immers niks doen tegen het steeds grijzer worden van je haren.

Wat zijn de gevolgen van grijs haar?

Waarom is de vraag ‘wat helpt tegen grijs haar’ zo van belang? Dat heeft verschillende redenen, maar het heeft vooral met het ideaalbeeld van schoonheid te maken. Veel mensen zijn niet blij met hun grijze haren. Vandaar ook dat veel mensen op zoek gaan naar een oplossing tegen hun grijze haren.

De belangrijkste gevolgen van grijs haar hebben wij voor je uitgezocht.

Verandering van het kapsel

De belangrijkste verandering is uiteraard je kapsel zelf. Daar waar je eerst nog bijvoorbeeld blond of bruin haar had, heb je nu grijs haar. Dit staat compleet anders, waardoor je gehele uitstraling eigenlijk anders wordt.

Is dit een groot of belangrijk gevolg? Ja, volgens veel mensen is dat inderdaad het geval. Er zijn mensen die hier maling aan hebben, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Ontzettend veel mensen storen zich aan het feit dat ze grijs worden. Hun kapsel verandert hierdoor en ze ogen ouder.

Dat wil lang niet iedereen. Vandaar ook dat de veranderring van het kapsel één van de belangrijkste gevolgen van grijs haar is. Dit is dan ook reden nummer 1 waarom veel mensen iets tegen hun grijze haren willen doen.

Andere verzorging

Heb je op dit moment grijs haar? Of begint je haar steeds grijzer te worden? In beide gevallen zou je je haren op een andere manier moeten verzorgen. Grijs haar heeft bijvoorbeeld een andere textuur dan blond-, zwart- of bruin haar. Je moet bijvoorbeeld andere verzorgingsproducten gebruiken. Of je moet je haren op een andere manier verzorgen.

Het is in ieder geval van belang om even naar je routine te kijken. Hoe verzorg je op dit moment je haren? En hoe zou je je grijze haren moeten verzorgen? Kijk hier goed naar en volg daarvoor ook de tips uit dit artikel goed op.

Verminderd zelfvertrouwen

Wat helpt tegen grijs haar? Voor veel mensen is het ook een kwestie van accepteren. Accepteren dat ze grijs haar krijgen en dat dit een natuurlijk proces is.

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Dit komt onder meer doordat grijs haar een verminderd zelfvertrouwen met zich mee kan brengen. En daardoor ook een verminderd zelfbeeld. Dit is vooral het geval bij mensen die ijdel zijn. Of bij mensen die grijs haar simpelweg niet mooi vinden.

Dit verminderde zelfvertrouwen is een belangrijk gevolg van grijs haar. Tegelijkertijd is het ook iets waar je niet altijd iets aan kunt doen. Als je eenmaal last van minder zelfvertrouwen door je grijze haren hebt, is het lastig om hier op korte termijn van af te komen. Het is een kwestie van accepteren en mogelijk om toch eens haarverf te gebruiken.

Hoe moet je grijs haar verzorgen?

In veel gevallen is het onoverkomelijk: het steeds grijzer worden van je haren. Je zou het in veel gevallen dus moeten accepteren. Deze acceptatie moet samen gaan met een goede verzorging van je grijze haren. Daarvoor raden wij je het volgende aan.

Wat helpt tegen grijs haar tip 1: gebruik milde shampoos en conditioners

Heb je grijze haren? Dan moet je er alles aan doen om je grijze haren op de juiste manier te verzorgen. Dit doe je onder meer door een milde shampoo en conditioner te gebruiken.

Waarom milde verzorgingsproducten? Onder meer omdat milde haren helpen om de kleur te behouden en om de gele tinten te minimaliseren. Want, als je last van grijze haren krijgt, is de kans erg groot dat je last van gele tinten krijgt.

Wat helpt tegen grijs haar tip 2: hydrateer je haar goed

Wat helpt tegen grijs haar? Je doet er verstandig aan om je haren goed te hydrateren. Een goede hydratatie is van groot belang voor de conditie van je haren. Ongeacht wat voor kleur je haren zijn.

Hoe je je haren goed kunt hydrateren? Daar heb je meerdere mogelijkheden voor. Zo is het mogelijk om een goede haarolie te gebruiken, een goed haarserum te gebruiken of een combinatie van haarverzorgingsproducten te gebruiken. Wij raden je de volgende soorten haaroliën aan:

Zie je het niet zitten om een goede haarolie te gebruiken? Dan kun je ook voor bijvoorbeeld een haarserum kiezen. Mocht je een goed haarserum willen gebruiken, raden wij je een hydraterend haarserum aan. Kies voor één van de volgende serums:

Wat helpt tegen grijs haar tip 3: gebruik een goed haarmasker

Het is aan te raden om haarolie of haarserum te gebruiken. Met deze haarverzorgingsproducten hydrateer je je grijze haren goed, waardoor je grijze haren in een goede conditie blijven. Daarbij is het ook aan te raden om een goed haarmasker te gebruiken.

Een goed haarmasker levert alle benodigde voedingsstoffen aan je haren. Je grijze haren blijven hierdoor in een mooie conditie, blijven gezond en zijn ook nog makkelijk in model te brengen. Onder meer onderstaande soorten haarmaskers zijn een absolute aanrader, wat ons betreft:

Wat helpt tegen grijs haar tip 4: vermijd hitte

Hoe kun je je grijze haren op de best mogelijke manier verzorgen? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om hitte te vermijden. Dit betekent onder meer dat je op moet passen met haarstylingsproducten. Denk hierbij aan een krultang, een stijltang of een föhn.

Je kunt deze haarstylingsproducten op zich prima gebruiken. Maar, het is daarbij wel van belang om deze tips op te volgen:

 • Gebruik deze haarstylingsproducten niet elke dag. Als je een bijzondere gelegenheid hebt, is het om een föhn, krultang of stijltang te gebruiken. Het is echter niet aan te raden om deze haarstylingsproducten elke dag te gebruiken. Daarmee tast je de conditie van je grijze haren teveel aan.
 • Stel de haarstylingsproducten op een lagere temperatuur in. Het is ook van belang om de haarstylingsproducten op een lagere temperatuur in te stellen. Des te lager de temperatuur is, des te beter voor je haren eigenlijk. Kies daarom voor één van de onderstaande haarstylingsproducten.

Wat helpt tegen grijs haar tip 5: regelmatig knippen

Het is ook verstandig om je grijze haren regelmatig te laten knippen. Daarmee geniet je van meerdere voordelen:

 • Je grijze haren blijven een mooie, grijze tint houden. Je hoeft hierdoor niet bang te zijn voor de gele tinten in je haren. Dat staat een stuk minder fraai.
 • Je voorkomt gespleten haarpunten. Door je haren regelmatig te laten knippen, voorkom je ook nog eens gespleten haarpunten. Je grijze haren blijven hierdoor in een mooie én goede conditie.
 • Je grijze haren zien er verzorgd uit. Laat je haren regelmatig knippen en geniet van goed verzorgde haren. Je grijze haren stralen simpelweg.

Wat helpt tegen grijs haar tip 6: bescherm je haren goed

Het is ook verstandig om je grijze haren goed te beschermen. Dat doe je onder meer door niet de haarstylingsproducten te gebruiken. Of beter gezegd: je kunt ze wel gebruiken, maar dan wel met mate en met beleid. Gebruik de stylingsproducten niet té vaak en ook niet op een te hoge temperatuur.

Daarnaast raden wij je aan om je grijze haren tegen het zonlicht te beschermen. Het zonlicht oefent ook veel hitte op je grijze haren uit, waardoor je grijze haren snel uitgedroogd kunnen raken. De vraag wat helpt tegen droog haar is ook van toepassing op mensen met grijze haren. Bescherm daarom je haren (erg) goed tegen de felle UV straling.

Wat helpt tegen grijs haar: veelgestelde vragen

Hoe verschilt grijs haar van andere kleuren in termen van structuur en verzorging?

De textuur van grijs haar is anders dan haar in andere kleuren. Dit is vooral van invloed op de hydratatie van het haar. Grijzer haar heeft namelijk sneller de neiging om droger en brozer te worden. Als je grijs haar hebt, is zodoende de kans op haaruitval groter. Tevens heeft grijs haar een mindere glans dan andere haarkleuren. Bovendien is het een feit dat grijs haar moelijker de kleur behoudt. Het is goed mogelijk dat je door de haren heen verschillende grijze tinten krijgt.

Welke factoren beïnvloeden de snelheid waarmee iemand grijs haar krijgt?

Veel personen hebben last van grijs haar. De manier waarop iemand grijs haar krijgt, is echter van individu tot individu verschillend. Dit komt onder meer doordat meerdere factoren hier van grote invloed op zijn. Hierbij kun je aan de leeftijd, aan genetische aanleg, aan etnische achtergrond, aan het geslacht, aan leefstijl, aan stress en aan medische aandoeningen denken. Ook je eetpatroon kan van invloed zijn op de snelheid waarmee je grijs haar krijgt.

Welke opties zijn er beschikbaar voor mensen die grijs haar willen verven of camoufleren?

Wil je graag iets tegen je grijze haren doen? Eén van de beste opties die je hiervoor hebt, is om je grijze haren te verven. Hier heb je meerdere mogelijkheden voor:

 • Permanente haarverf. Je kunt ervoor kiezen om met een permanente haarverf je haren te verven. Deze verf bevat chemicaliën, waarmee het grijze haar bedekt wordt. Uiteraard is niet de beste optie, juist door de aanwezigheid van chemicaliën. Deze chemicaliën brengen onder meer uitgroei met zich mee, waardoor je regelmatig je haren opnieuw moet laten verven.
 • Semi permanente haarverf. Dit is een haarverf die over een stuk minder chemicaliën beschikt. De haarverf is hierdoor beter/gezonder voor je haren, maar werkt wel relatief snel uit. Dit betekent dat je vaker je haren moet verven.
 • Highlights. Je kunt ook highlights in je grijze haren aan laten brengen. Hiermee heb je alsnog grijze haren, maar vallen je grijze haren wel een stuk minder op. Je bent hiermee eigenlijk in staat om je grijze haren te camoufleren.

Zelf je grijze haren verven of dit laten doen: wat is de beste keuze?

Voor beide opties valt wel iets te zeggen. Het is lekker goedkoop om zelf je grijze haren te verven, terwijl je bij een professional van een perfect resultaat verzekerd bent. Dit is dan ook de afweging die je voor jezelf moet maken.

Ga je zelf je grijze haren verven? Dan is het van essentieel belang om alleen de juiste haarverf te gebruiken. Dit houdt onder meer in dat je haarverf van een A-merk moet gebruiken. Ook is het belangrijk dat je de juiste hulpmiddelen gebruikt, zoals de beste verfkwast voor je grijze haren.

Ga je je grijze haren laten verven? Dan is het van belang om dit door een professional te laten doen. Een professional verft je grijze haren op de juiste manier, gebruikt de juiste producten en zorgt voor de juiste nazorg. Je geniet hierdoor ook op de lange termijn van de prachtige nieuwe haarkleur!