Wat helpt tegen haaruitval?

Ga je wel eens met je handen door je haren heen? Mogelijk blijven er dan de nodige haren op je handen achter. Of je ziet dat er plots op je kleren of in je bed allerlei haren liggen. Dit is niet wenselijk, aangezien er in zo’n situatie sprake van haaruitval is. Daar zit je simpelweg niet op te wachten. Gelukkig kun je het nodige doen tegen haaruitval! Wat helpt tegen haaruitval, bespreken we graag in dit artikel. We informeren je over de beste hulpmiddelen en over de beste tips tegen haaruitval. Met deze tips kun je haaruitval zowel bestrijden als voorkomen.

Ons expert advies

Voor haaruitval raadt onze expert een haargroei serum, een anti haaruitval kuur, haaruitval olie, haaruitval shampoo en een anti haaruitval conditioner aan. Met deze middelen voorkom én ga je haaruitval tegen. Onze expert wijst je overigens ook nog op haargroeimiddelen, finasteride, lasertherapie en een haartransplantatie.

Wat helpt tegen haaruitval? Dít heb je nodig!

Wat helpt tegen haaruitval? Het is een vraag die door zowel mannen als vrouwen gesteld wordt. Zo kunnen zowel mannen als vrouwen last van kale plekken krijgen. Ook kunnen beide geslachten last van bijvoorbeeld inhammen krijgen. Het is daarom voor veel mensen zaak om de juiste middelen te gebruiken. De juiste middelen waarmee je haaruitval tegen kunt gaan.

Wij hebben goed nieuws voor je: je kunt op meerdere manieren haaruitval tegengaan. De mogelijkheden die je hiervoor hebt, zetten wij graag voor je op een rijtje. Neem onderstaande middelen door en doe snel iets doen tegen je haaruitval.

Middel 1: haargroei serum

Wat helpt tegen haaruitval? Het is sowieso van belang om de groei van je haren te stimuleren. Hier heb je meerdere mogelijkheden voor, waaronder het gebruik maken van een haargroei serum.

Zo’n serum smeer je in je haren in. Dit serum bevat allerlei bestanddelen waarmee de groei van je haren gestimuleerd wordt. Het uitvallen van je haar kun je hiermee omzetten naar een betere groei van je haren. In plaats van dat je kaal wordt, krijg je juist meer haar.

Middel 2: anti haaruitval kuur

Wil je grof geschut inzetten tegen je haaruitval? Dan kun je ook voor een complete anti haaruitval kuur kiezen. Kies in dat geval voor één van de volgende kuren:

Deze kuren bevatten een xx aantal tabletten of supplementen. Deze tabletten of supplementen moet je conform de gebruiksaanwijzing slikken, waarmee je de haaruitval perfect tegengaat. Je hebt simpelweg door zo’n kuur een stuk minder last van haaruitval. In plaats daarvan wordt het dunnere haar omgezet in dikker haar. Deze kuur zorgt voor een perfecte voeding van je haren!

Middel 3: anti haaruitval olie

Wat helpt tegen haaruitval? Je kunt ook voor één van de verschillende haaruitval oliën kiezen. Deze oliën zijn 100% natuurlijk en voeden het haar op de best mogelijke manier. Door deze voeding wordt het haar sterker, wordt het haar dikker en geniet je dus van minder haaruitval.

Je kunt echter niet zomaar voor een haaruitval olie kiezen. Nee, wij raden je aan om voor alleen 100% natuurlijke oliën te kiezen. Daarvan hebben wij alvast de beste varianten voor je uitgezocht:

Middel 4: anti haaruitval shampoo

Wat helpt tegen shampoo? Eén van de beste middelen die je kunt gebruiken, is een shampoo tegen haaruitval. Een dergelijke shampoo tegen haaruitval voedt de haren en voorkomt hiermee haaruitval. Shampoo voor haaruitval bestaat hiervoor uit de juiste bestanddelen.

Het is dus niet mogelijk om elke willekeurige shampoo te gebruiken. Nee, je hebt echt een speciale shampoo tegen haaruitval nodig. De beste varianten hiervan hebben wij alvast voor je op een rijtje gezet:

Middel 5: anti haaruitval conditioner

Wat helpt tegen haaruitval? Met name vrouwen kunnen ook kiezen voor een goede anti haaruitval conditioner. Ook zo’n conditioner voedt het haar een stuk beter, waardoor je met gezonder haar te maken krijgt. Dit merk je aan een mooiere glans, aan een betere haargroei en daarmee aan een verminderde haaruitval.

We vallen wellicht in herhaling, maar je kunt niet voor elke conditioner kiezen. Nee, je hebt echt een anti haaruitval conditioner nodig. De beste varianten hiervan hebben wij ook alvast voor je uitgezocht:

Middel 7: haargroeimiddelen

Wat helpt tegen haaruitval? Enerzijds moet je de haaruitval beperken en anderzijds moet je de haren sneller aan laten groeien. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden voor. Zowel mannen als vrouwen kunnen namelijk uit meerdere haargroei producten kiezen. De beste haargroei producten hebben wij alvast voor je uitgezocht:

Middel 8: finasteride

Wat helpt tegen haaruitval bij mannen? Finasteride. Dit een werkzame stof die je binnenkrijgt door een orale pil te nemen. Deze werkzame stof blokkeert de werking van het mannelijke hormoon dat de haaruitval veroorzaakt. Je blokkeert hiermee dus de oorzaak van de haaruitval bij mannen.

Middel 9: lasertherapie

Wat helpt tegen haaruitval? Je kunt ook lasertherapie ondergaan. Men veronderstelt dat met een lasertherapie de gezondheid van bestaande haren verbeterd wordt. Door deze verbetering zijn de haren in een betere conditie, waardoor ze minder snel uitvallen. Je kunt je haaruitval dus een halt toeroepen door een lasertherapie te ondergaan.

Is dit het beste middel tegen haaruitval? Daar kun je je vraagtekens bij zetten. Niet alle aanbieders staan namelijk evengoed te boek. Tevens is een lasertherapie relatief duur, met name als je het afzet tegen de prijzen van bovenstaande middelen. Je moet op dit gebied daarom voor jezelf de juiste afweging maken.

Middel 10: haartransplantatie

Wat helpt tegen haaruitval? Als je het echt grondig aan wilt pakken, kun je een haartransplantatie ondergaan. Bij zo’n transplantatie worden gezonde haarcellen in je huid geplant, waarna deze volledig tot groei komen. Na een paar weken vallen ze uit, waarna nieuwe en gezonde haren aangroeien. Op die manier kun je dus weer een volle haardos krijgen.

Ga je met een haartransplantatie de haaruitval tegen? Nee, dat eigenlijk niet. Je accepteert hiermee de haaruitval en probeert in plaats daarvan je kapsel volledig te herstellen. Ook bij een haartransplantatie geldt dat je dit niet bij iedereen kunt ondergaan. Doe echt goed onderzoek naar de kliniek waarbij de haartransplantatie uitgevoerd wordt. Kies sowieso altijd voor een kliniek in eigen land. De klinieken in bijvoorbeeld Turkije moet je idealiter zover mogelijk links laten liggen.

Overigens heb je ook bij een haartransplantatie met een forse investering rekening te houden. Je moet al snel duizenden euro’s aan zo’n transplantatie uitgeven. Is dit de moeite waard? Ja, dat is het zeker. Maar, je moet wel een dergelijk bedrag op kunnen hoesten. Maak daarom voor jezelf de juiste en een complete afweging.

Wie hebben last van haaruitval?

Haaruitval kan in twee groepen onderscheiden worden: haaruitval bij mannen en haaruitval bij vrouwen. Beide geslachten hebben (of kunnen) last van haaruitval krijgen. De manier waarop zich dit openbaart, is wel bij beide geslachten anders.

Verder is haaruitval eigenlijk niet aan bepaalde grenzen of iets dergelijks gebonden. Onder meer je leeftijd is dus niet bepalend voor de mate van haaruitval. Je kunt al op jonge leeftijd last van haaruitval krijgen, maar het kan zich ook pas in je oudere jaren uiten.

Bij haaruitval zijn er vaak één of meerdere factoren die de oorzaak vormen. Deze factoren kunnen bijvoorbeeld wel betrekking hebben op je gezondheid. Heb je een medische aandoening of leef je bijzonder ongezond? Dan kan dit de oorzaak zijn van je haaruitval.

Met andere woorden: eigenlijk iedereen kan last van haaruitval krijgen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ook is dit niet gebonden aan leeftijd of aan een andere indicator. Wel is het zo dat je op veel manieren last van haaruitval kunt krijgen.

Wat is de oorzaak van haaruitval?

Je krijgt in veel gevallen niet zomaar last van haaruitval. Nee, in bijna alle gevallen komt dit door een combinatie van onderstaande factoren:

 • Genetische aanleg. Het is goed mogelijk dat je last van haaruitval hebt ten gevolge van genetische aanleg. Hier kun je niks aan doen, aangezien je niet zomaar even een gen aan kunt passen. Erfelijke haaruitval komt in vrij veel families voor en kan daardoor bij jou dé oorzaak van haaruitval zijn.
 • Hormonale veranderingen. Heb je last van haaruitval bij, tijdens of na je zwangerschap? Dat is goed mogelijk. Hormonale veranderingen in het lichaam zorgen in sommige gevallen voor het uitvallen van haren. Dit hoeft niet altijd bij een zwangerschap het geval te zijn. Ook op andere manieren of in andere situaties kun je last van hormonale veranderingen krijgen.
 • Medicijnen of supplementen. Slik je voor een bepaalde medische aandoening specifieke medicijnen of supplementen? Dan kan ook dit de oorzaak van haaruitval zijn. Dergelijke medicijnen tasten bijvoorbeeld de structuur – en daarmee conditie – van je haren aan.
 • Stress. Ervaar je veel stress? Dan kan dit de oorzaak van haaruitval zijn. Haaruitval door stress is zelfs één van de meest gehoorde oorzaken. Dit is op zich logisch te noemen, aangezien ontzettend veel mensen last van stress hebben.
 • Slecht voedingsprogramma. Eet je elke dag ongezond? Dan krijgt je lichaam bepaalde voedingsstoffen onvoldoende binnen. Het gevolg hiervan is dat onder andere dat je haren in een slechte conditie gaan verkeren. Het gevolg dáárvan laat zich al raden: je krijgt last van haaruitval.
 • Haarbehandelingen. Onderga je een chemische behandeling van je haren? Dan is de kans groot dat dit de oorzaak is van haaruitval. Chemische producten voor je haar zijn heel slecht te noemen. Voorkom daarom dat je je haren gaat/laat behandelen met een chemisch product.
 • Blootstelling aan hitte. Maak je elke dag gebruik van bijvoorbeeld een krultang, föhn of stijltang? Dit brengt een overmatige blootstelling aan hitte met zich mee. Deze hitte kan de oorzaak zijn van pluizig haar en ook van haaruitval.
 • Fysieke schade. Je haren kunnen ook last krijgen van fysieke schade. Dit is bijvoorbeeld het gevolg van een brandwond, een verwonding of een blootstelling aan bepaalde chemicaliën. Tegen dergelijke fysieke schades kun je niet in alle gevallen iets doen.
 • Ouderdom. Is haaruitval gebonden aan leeftijd? Nee, dat is niet in alle gevallen zo. Wel is het een feit dat veel mensen op latere leeftijd last van haaruitval krijgen. Of zelfs van kaalheid. Tussen ouderdom en haaruitval is daarom wel een belangrijke correlatie aanwezig.
 • Infectie. Heb je last van een infectie? Dan kan ook dit de oorzaak van haaruitval zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een schimmelinfectie van de hoofdhuid. Dit brengt schilfers hoofdhuid met zich mee en mogelijk op termijn ook haaruitval.
 • Medische aandoening. Heb je last van bijvoorbeeld een auto-immuun ziekte? Of moet je voor je medische aandoening stralingstherapie ondergaan? Ook dergelijke aandoeningen en behandelingen zijn een mogelijke oorzaak van haaruitval.

Wat zijn de gevaren/gevolgen van haaruitval?

Waarom stellen zoveel mensen de vraag wat helpt tegen haaruitval? Dit heeft met twee redenen te maken:

 • Veel mensen hebben last van haaruitval. Met name in de afgelopen jaren is het opvallend dat ontzettend veel mensen last van haaruitval hebben.
 • Haaruitval is absoluut niet wenselijk. Dit heeft vooral met de verschillende gevolgen c.q. gevaren van haaruitval te maken. De belangrijkste gevolgen bespreken we hieronder.

Psychologische impact

Heb je last van haaruitval? Dan is de kans aanwezig dat dit van grote psychologische impact is. Dit is vooral het geval als je een vrouw bent en/of als je nog vrij jong bent. Niemand wil op jonge leeftijd namelijk al kaal worden.

De psychologische impact van haaruitval kan ontzettend groot zijn. Zo kun je met een gebrek aan zelfvertrouwen te kampen krijgen. Of de haaruitval gaat ten koste van je zelfbeeld.

Op den duur kun je zelfs last van angst, depressie of stress krijgen. Dit heeft puur te maken met de ongemakken die je ervaart aan je haaruitval. De psychologische impact hierbij/hiervan mag absoluut niet onderschat worden.

Bij sommige mensen is de haaruitval van grote invloed op hun leven. Zij verdwijnen het liefste uit hun sociale leven. Dat is voor sommige mensen dé manier om met haaruitval om te gaan. Zo trekken zij zich terug uit sociale activiteiten. Puur omdat ze bang zijn dat mensen de haaruitval opmerken.

Ander kapsel

Heb je te maken met veel haaruitval? Dan krijg je vanzelf ook met een ander kapsel te maken. Dit is goed te zien bij mannen die kaal worden. Voorheen hadden zij nog een bepaalde haardracht, maar daar is minder en minder sprake van. Dit is puur het gevolg van het kwijtraken van de haren.

Dit gevolg kan zich ook uiten bij vrouwen. Zo kunnen vrouwen last krijgen van een kale plek op hun achterhoofd. Ook kunnen vrouwen last krijgen van een hoge haarlijn of van inhammen. Dit zijn ook stuk voor stuk zaken waar de meeste vrouwen niet op zitten te wachten. Dit andere kapsel gaat dan ook veelal gepaard met een aanzienlijke psychologische impact.

Extra onderzoek

Wat helpt tegen haaruitval? Het is wat ons betreft erg belangrijk om goed onderzoek te doen naar de oorzaak van haaruitval. Wat is precies de oorzaak van haaruitval? Hier moet extra onderzoek naar uitgevoerd worden.

De reden daarvoor is logisch: haaruitval kan duiden op een gezondheidsprobleem. Alleen door goed onderzoek uit te voeren, kan deze mogelijke medische aandoening aan het licht gebracht worden. Haaruitval brengt in de meeste gevallen daarom extra onderzoek met zich mee.

Verandering in gedachten en relaties

Wat helpt tegen haaruitval? Zo snel mogelijk iets tegen het uitvallen van je haren doen. Het is namelijk een feit dat haaruitval van grote invloed op meerdere zaken in je leven is:

 • De manier waarop je naar jezelf kijkt. Zoals hierboven al aangegeven, heeft haaruitval een grote invloed op je gedachten. Ook de manier waarop je naar jezelf kijkt, kan ernstig beïnvloed worden door de haaruitval.
 • De manier waarop je in het leven staat. Heb je nou echt veel last van haaruitval? Dan kan dit ook de manier waarop je in het leven staat veranderen. Mogelijk ben je niet meer al te vrolijk of positief. In plaats daarvan krijg je depressieve en negatieve gedachten.
 • De relaties die je in het leven hebt. Het is bij sommige mensen zelfs zo dat haaruitval van invloed kan zijn op romantische relaties. Dit komt dan niet zozeer door de haaruitval zelf, maar bijvoorbeeld door het veranderende zelfbeeld.

Wanneer heb je last van haaruitval?

Het is lastig om de term haaruitval te duiden. Alleen als je extremer haaruitval hebt, is het duidelijk dat het echt om haaruitval gaat. In andere gevallen gaat het uitvallen van je haren vaak een stuk geledelijker, waardoor je het niet direct doorhebt.

In sommige situaties is haaruitval wel overduidelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval bij haaruitval door stress. Als je veel stress ervaart, is extreme haaruitval logisch. Stress is namelijk van grote invloed op de conditie van je haren.

Ook kun je last van veel haaruitval na het douchen hebben. Dit is het gevolg van het douchen met een te hoge watertemperatuur. Als je haren al niet in de beste conditie zijn, kan de hitte het laatste zetje geven.

Plotselinge haaruitval komt veel bij vrouwen voor. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van het gebruik maken van verkeerde haarproducten. Of dit kan komen door een plotselinge hormonale verandering. Haaruitval na de zwangerschap is hier een goed voorbeeld van. Na een zwangerschap verandert de complete hormoonhuishouding weer, waardoor je (weer/meer) last van haaruitval kunt krijgen.

Jeukende hoofdhuid en haaruitval bij vrouwen

Merk je een jeukende hoofdhuid en haaruitval op? Dit is vaak het gevolg van bijvoorbeeld roos in je haar of een huidaandoening aan je hoofdhuid. Ook kan dit komen als gevolg van een verkeerde (chemische) haarbehandeling.

Heb je hier last van? Neem dan onze artikelen wat helpt tegen droog haar, wat helpt tegen roos en wat helpt tegen eczeem door!

Wat helpt tegen haaruitval? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat helpt tegen haaruitval? Met bovenstaande middelen kun je zeker iets tegen haaruitval doen. In sommige situaties is dit niet het geval, bijvoorbeeld als er sprake van een genetische aanleg is.

In veel gevallen kun je gelukkig ook haaruitval voorkomen. Dat doe je met onderstaande wat helpt tegen haaruitval tips. Als je deze tips goed opvolgt, minimaliseer je de kans op haaruitval. Wel zo wenselijk met het oog op de vervelende gevolgen van extreme haaruitval.

Wat helpt tegen haaruitval tip 1: gebruik alleen de juiste haarproducten

Wat helpt tegen haaruitval? Je moet sowieso alleen de juiste haarproducten gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor haarproducten die 100% natuurlijk zijn. Doordat deze haarproducten geen toegevoegde bestanddelen bevatten, kunnen ze ook geen schade aan je haren aanrichten.

Verder is het van belang om de haarproducten op je haartype af te stemmen. Heb je bijvoorbeeld vet haar? Dan heb je andere haarproducten nodig dan vrouwen die droog haar hebben. Kijk dus goed naar je haartype. Stem hier vervolgens de juiste haarproducten op af.

Wat helpt tegen haaruitval tip 2: voorkom stress

Wat helpt tegen haaruitval? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om stress te voorkomen. Door stress te voorkomen, blijft je haar gewoonweg in een veel betere conditie. Je hebt hiermee minder last van haaruitval of andere problemen met je haren.

Uiteraard is het ook om andere redenen belangrijk om stress te voorkomen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je gemoedstoestand. Heb je geen last (meer) van stress? Dan zit je een stuk beter in je vel en geniet je meer van het leven. Tevens is het voorkomen van stress goed voor je algehele gezondheid. Stress kan op termijn zorgen voor bijvoorbeeld een burn out of hartaanval.

Wat helpt tegen haaruitval tip 3: stop met roken

Rook je op dit moment en heb je last van haaruitval? Dan is het van groot belang om de sigaretten direct weg te gooien. En ook niet meer na te raken. Als je rookt, is dit van negatieve invloed op de hoeveelheid bloed die naar je hoofdhuid gepompt wordt. Het gevolg hiervan is dat je last van meer en meer haaruitval krijgt. Stop daarom met roken.

Wat helpt tegen haaruitval tip 4: voorkom strakke haarstijlen

Vind je het prettig om je haar strak in een knot of staart te dragen? Overweeg dit dan nog eens. Met dergelijke strakke haarstijlen beschadig je namelijk je haar. Het gevolg hiervan is dat je haren sneller uitvallen.

Voorkom daarom strakke haarstijlen. In het verlengede hiervan raden wij je het volgende aan: voorkom het dragen van strakke mutsen en petten. Ook mutsen en petten beschadigen je haren, waardoor je meer en meer last van haaruitval kunt krijgen.

Wat helpt tegen haaruitval tip 5: masseer je hoofdhuid

Wat helpt tegen haaruitval? Het kan nooit kwaad om je hoofdhuid eens goed te masseren. Met de beste scalp massager doe je dit erg simpel en aangenaam. Dit is namelijk een combinatie van een borstel en massage apparaat. Je voorkomt hiermee haaruitval en je komt ook nog heerlijk tot rust.

Wat helpt tegen haaruitval tip 6: eet gezond

Het belang van een gezonde leefstijl is ontzettend groot. Dit houdt onder meer in dat je te allen tijde gezond moet eten. Des te gezonder je eet, des te kleiner de kans op haaruitval is. Dit komt puur doordat je lichaam met een gezond dieet alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.  

Wat wij onder gezond eten verstaan? Onder meer een gevarieerd voedingspatroon. Varieer met je maaltijden, zodat je alle mogelijke voedingsstoffen binnen krijgt. Dat is echt iets waar je lichaam baat bij heeft.

Wat helpt tegen haaruitval tip 7: voorkom overmatige hitte

Wat helpt tegen haaruitval? Het voorkomen van overmatige hitte. Maak je bijvoorbeeld dagelijks gebruik van een föhn, krultang of stijltang? Dan is het verstandig om je dagelijkse routine aan te passen. Elke keer als je van deze producten gebruikt maakt, beschadig je je haren. En daarmee vergroot je de kans op haaruitval aanzienlijk.

Daarnaast raden wij je aan om in de beste stylingsproducten te investeren. Kies bijvoorbeeld voor één van de volgende producten. Deze hebben allemaal een instelbare temperatuurregeling, waardoor je haren zo min mogelijk beschadigd raken.

Wat helpt tegen haaruitval tip 8: kies voor milde haarproducten

Ga je je haren wassen? Ga je je haren in model brengen? Of ga je op een andere manier je haren verzorgen? Kies dan altijd voor milde haarproducten. Dit zijn haarproducten die natuurlijk zijn óf vrij zijn van harde chemicaliën. Juist die chemicaliën beschadigen je haren, waardoor je meer en meer last van haaruitval krijgt.

Wat helpt tegen haaruitval tip 9: was je haren goed

Wat helpt tegen haaruitval? Een goede haarverzorging is van essentieel belang. Dit houdt onder meer in dat je de juiste producten moet gebruiken. Dit houdt ook in dat je je haren goed moet wassen:

 • Was je haren met beleid. Maak je gebruik van de beste shampoo tegen haaruitval? Was zelfs in dat geval je haren met beleid. Ga voorzichtig met je handen door je haren heen en wrijf de shampoo echt goed uit.
 • Was je haren om de paar dagen. Het is niet verstandig om je haren elke dag te wassen. Je haren blijven hierdoor absoluut schoon, maar hebben onvoldoende tijd om te herstellen. Het gevolg hiervan is dat je haren aanzienlijk beschadigd raken.
 • Was je haren met de juiste watertemperatuur. Het is onverstandig om je haren met een hoge watertemperatuur te wassen. Dit doet het haar uitdrogen, waardoor het haar sneller breekt. Dát brengt op zijn beurt veel haaruitval met zich mee.

Wat helpt tegen haaruitval tip 10: ga met beleid met je haren om

Wat helpt tegen haaruitval? Onder aan de streep kunnen wij één ding aanraden: ga altijd met beleid met je haren om. Gebruik de juiste haarproducten, voorkom overmatige styling en ga voorzichtig met je haren om. Dit is absoluut nodig om de conditie van je haren goed te houden.

Tevens moet je op zoek naar de mogelijke oorzaak van haaruitval gaan. Mogelijk is deze oorzaak terug te vinden in medicijnen die je moet slikken. Of in een medische aandoening waar je last van hebt. Mocht het nodig zijn, kun je het beste een afspraak bij je huisarts maken. Een huisarts kan precies achter de oorzaak van je haaruitval komen!