Wat helpt tegen jicht?

Jicht is een vervelende gewrichtsaandoening. Een gewrichtsaandoening waarbij er sprake van een grote hoeveelheid urinezuur in het bloed is. Het gevolg hiervan is evident: veel pijn in de gewrichten. Een terechte vraag is daarom wat helpt tegen jicht? Wat kun je doen tegen jicht? Is het mogelijk om een jichtaanval te voorkomen? En welke middelen kun je eventueel gebruiken tegen jicht?

Ons expert advies

Onze expert raadt onder meer ontstekingsremmers en urinezuurverlagende miedicatie aan. Om hieraan te komen, moet je vooral naar je huisarts toe gaan. Op basis van je symptomen kan je huisarts de juiste behandeling in gang zetten. Onze expert deelt in dit artikel verder nog handige tips, waarmee je jicht kunt voorkomen!

Wat helpt tegen jicht? Dit heb je nodig!

Ervaar je nu en/of regelmatig een jichtaanval? Dan is het zaak om hier wat tegen te doen. Je hebt hier verschillende mogelijkheden voor. Ons belangrijkste advies is om vooral bij je huisarts aan te kloppen. Zorg ervoor dat je huisarts bekend is met je jichtaanvallen. Je huisarts is hierdoor in staat om iets te doen tegen je jicht.

Wil je zelf iets doen tegen jicht? Dan raden wij je met onderstaande hulpmiddelen aan. Met deze hulpmiddelen kun je mogelijk iets doen tegen jicht.

Middel 1: ontstekingsremmers

Voor een jichtaanval heb je absoluut ontstekingsremmers nodig. Met de juiste ontstekingsremmers breng je de situatie in je gewrichten enigszins tot rust. Je hebt hierdoor met een stuk minder pijn in je gewrichten te maken.

Middel 2: urinezuurverlagende medicatie

Met de ontstekingsremmers ga je de ontsteking tegen. Dat uit zich in een stuk minder pijn. Tegelijkertijd is het belangrijk dat je het urinezuurgehalte omlaag krijgt. Daar kun je urinezuurverlagende medicatie voor gebruiken.

Hoe je aan deze twee soorten medicatie komt? Aankloppen bij je huisarts. Je huisarts is simpelweg de enige die de juiste behandeling voor je uit kan schrijven.

Heb je nou regelmatig last van een jichtaanval? Daarmee doelen we op meer dan 2 keer per jaar. Als dit het geval is, dan is het sowieso belangrijk om de urinezuurverlagende medicatie te gebruiken. Je huisarts kan je hier verder over informeren c.q. adviseren.

Wat is jicht?

Jicht is een vorm van artritis. Door een ophoping van urinezuurkristallen ontstaat er een ontsteking in de gewrichten. Deze ontsteking gaat gepaard met een aanzienlijke pijn in de gewrichten.

Wat zijn risicofactoren bij jicht?

Het is niet zo dat iedereen last van jicht heeft. De volgende risicofactoren verhogen de kans op een jichtaanval:

  • Overgewicht
  • Overmatig alcoholgebruik, vooral bier
  • Hoge consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, zoals rood vlees en schaaldieren
  • Gebruik van bepaalde medicijnen, zoals diuretica
  • Medische aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes, nierziekten

Wat is de oorzaak van jicht?

De oorzaak van jicht is veelal in bovenstaande risicofactoren terug te vinden. Op sommige factoren heb je zelf geen invloed, maar op andere factoren juist wel.

Zo is het mogelijk om iets tegen je overgewicht te doen. Sterker nog: dit is een absolute aanrader. Niet alleen met het oog op een mogelijke jichtaanval, maar ook met het oog op je algehele gezondheid.

Verder moet je de consumptie van alcohol omlaag brengen. Met name als je veel/vaak drinkt, kan dit de oorzaak van een jichtaanval zijn. Tevens kan het verstandig zijn om je eetpatroon aan te passen. Dat moet je vooral doen als je veel rood vlees en/of schaaldieren eet.

Wat zijn de symptomen van jicht?

Jicht brengt een paar specifieke symptomen met zich mee:

  • Intense pijn in de gewrichten. Als je last van jicht hebt, ervaar je dit aan een intense pijn in de gewrichten. Deze pijn is met name tijdens de nachtelijke uren waarneembaar én begint vaak tijdens de nachtelijke uren. Je kunt hier de rest van de dag dan last van hebben.
  • Zwelling van het gewricht. Het is ook goed mogelijk dat je rondom – of op – het gewricht een zwelling aantreft. Dit is puur het gevolg van de ontsteking die in het gewricht aanwezig is.
  • Roodheid van het gewricht. Merk je op dat je gewricht helemaal rood is? Ook dit kan een duidelijk symptoom van jicht zijn.
  • Warmte van het gewricht. Leg je hand eens op je gewricht. Als je een aanzienlijke warmte voelt, geeft dit ook aan dat je last van jicht hebt. Net zoals elke andere ontsteking brengt jicht een bepaalde warmte met zich mee.
  • Moeite met het bewegen van het gewricht. Merk je op dat je je gewricht een stuk moeilijker kunt bewegen? Of voelt het gewricht stram of stijf aan? Ook dit zijn mogelijke symptomen die duiden op een jichtaanval.

Je kunt last van nóg een opmerkelijk symptoom krijgen: kleine hobbeltjes onder de huid. Dit symptoom komt echter niet bij iedereen met jicht voor.

Lees ook ons artikel ‘Wat helpt tegen schimmelnagels?

Welke gewrichten zijn gevoelig voor jicht?

Jicht kan in verschillende lichaamsdelen c.q. gewrichten voorkomen:

  • Jicht in voet. Dit is eigenlijk de meest voorkomende variant van jicht. Als je last van jicht in je voet hebt, is de vraag wat helpt tegen jicht al helemaal van belang. Jicht in je voet voelt namelijk zeer onprettig aan.
  • Jicht in heup. Je kunt ook in je heup last van jicht krijgen. Ook in dit geval is de vraag wat helpt tegen jicht van essentieel belang. Je loopt namelijk door de pijn in je heup mogelijk lastig. Of je hebt moeite met andere lichaamsbewegingen.
  • Jicht in knie. Heb je last van jicht in je knie? Dan merk je dit ook overduidelijk aan bovenstaande symptomen. Aangezien je je knie de gehele dag door gebruikt, ervaar je zo’n jichtaanval behoorlijk intens.
  • Jicht in enkel. Je kunt niet alleen jicht in je voet krijgen, maar ook jicht in je enkel. In dat geval zit de ontsteking net iets hoger dan bij jicht in je voet.
  • Jicht in vinger. Het is ook mogelijk dat je last krijgt van jicht in je vinger. Dit is bijzonder onprettig, omdat je hierdoor je vingers moeizaam kunt bewegen.
  • Jicht elleboog. Heb je last van jicht in je elleboog? Dan heb je moeite om je elleboog te buigen en te strekken. Ook hierbij is de vraag wat helpt tegen jicht van essentieel belang.

Werkt paardenmiddel tegen jicht?

De term paardenmiddel wordt veelal gebruikt voor een sterke of drastische medicatie. Deze term is min of meer ongeluk, aangezien dit niks van doen heeft met paarden.

Iets dat zeker tegen jicht helpt, is een NSAID. Dit is de verzamelnaam van ontstekingsremmende pijnstillers. Hierbij kun je denken aan diclofenac en ibuprofen. Ook kan je huisarts colchicine voorschrijven.

Wat helpt tegen jicht natuurlijk?

Wat helpt tegen jicht? Het antwoord op die vraag hebben we reeds hierboven gegeven: breng een bezoekje aan je huisarts. Je huisarts kan de symptomen het beste opnemen en de juiste behandeling uitwerken.

Is er dan ook een natuurlijk middel dat helpt tegen jicht? Ja, zeker. Je kunt bijvoorbeeld voor de volgende natuurlijke middelen tegen jicht kiezen:

  • Kersen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kersen een positieve werking op jicht kan hebben.Kersen verlagen namelijk de urinezuurspiegel in je lichaam. Daardoor loop je minder risico op een jichtaanval.
  • Water. Het is ook duidelijk geworden dat je veel water moet drinken. Door veel water te drinken, oefen je ook invloed op de urinezuurspiegel uit. Je verkleint hier ook de kans op een jichtaanval aanzienlijk mee.
  • Gewicht kwijtraken. Wat helpt tegen jicht natuurlijk? Zo snel mogelijk gewicht kwijtraken. Als je overgewicht hebt, loop je simpelweg een groter risico op een jichtaanval.

Wat is het verband tussen tomaten en jicht?

Het verband tussen tomaten en jicht is enigszins controversieel en niet eenduidig. Er zijn meldingen van sommige mensen met jicht die tomaten als een trigger voor hun symptomen identificeren, maar wetenschappelijk onderzoek heeft geen overtuigend bewijs geleverd om tomaten rechtstreeks te linken aan verhoogde urinezuurniveaus of jichtaanvallen.

Tomaten bevatten een matige hoeveelheid purines, die worden omgezet in urinezuur in het lichaam. Echter, de purine-inhoud in tomaten is veel lager vergeleken met voedingsmiddelen die doorgaans worden geassocieerd met een verhoogd risico op jicht, zoals rood vlees, orgaanvlees en sommige zeevruchten.

Wat is het verband tussen cashewnoten en jicht?

Cashewnoten en andere noten bevatten een matige hoeveelheid purines, de stoffen die in het lichaam worden omgezet tot urinezuur. Echter, verschillende onderzoeken suggereren dat de consumptie van purine uit plantaardige bronnen niet hetzelfde risico op jichtaanvallen met zich meebrengt als purine uit dierlijke bronnen.

Wat is het verband tussen jicht en alcohol?

Alcoholconsumptie, vooral van bier, is een bekende risicofactor voor jicht. Er zijn meerdere manieren waarop alcohol het risico op jichtaanvallen kan verhogen:

1. Purinegehalte:

Bier bevat relatief hoge niveaus van purines, welke omgezet worden in urinezuur in het lichaam. Hoge niveaus van urinezuur kunnen leiden tot de vorming van kristallen in de gewrichten, wat jicht veroorzaakt.

2. Uitscheiding van urinezuur:

Alcohol kan de uitscheiding van urinezuur door de nieren verminderen, wat resulteert in hogere niveaus van urinezuur in het bloed.

3. Dehydratatie:

Alcohol heeft een diuretisch effect, wat betekent dat het de uitscheiding van water door de nieren verhoogt en kan leiden tot dehydratatie. Dehydratatie kan de concentratie van urinezuur in het bloed verhogen.

4. Impact op medicatie:

Alcohol kan ook interageren met medicijnen die worden gebruikt om jicht te behandelen, waardoor hun effectiviteit vermindert.

Wat helpt tegen jicht? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat helpt tegen jicht? Of wat helpt tegen jicht natuurlijk? Op deze beide vragen kunnen wij je maar één antwoord geven: voorkomen is beter dan genezen. Dit houdt in dat je er alles aan moet doen om een jichtaanval te voorkomen.

Kun je een jichtaanval voorkomen? Het is niet mogelijk om een jichtaanval volledig te voorkomen, maar je kunt hier wel veel invloed op uitoefenen. Dat doe je met onderstaande wat helpt tegen jicht tips.

Wat helpt tegen jicht tip 1: val af

Wat helpt tegen jicht? De belangrijkste tip die wij je mee kunnen geven, is om zo snel mogelijk af te vallen. Des te lichter je bent, des te beter je BMI is. Daarmee loop je een stuk kleiner risico op een jichtaanval.

Hoe kun je afvallen? Dat doe je vooral door in beweging te komen. Schaf bijvoorbeeld onderstaande hulpmiddelen aan om lekker in beweging te komen:

Wat helpt tegen jicht tip 2: drink geen alcohol meer

Heb je recent een jichtaanval gehad? Dan weet je hoe onwijs vervelend de jicht symptomen zijn. Je moet er daarom alles aan doen om jicht in de toekomst te voorkomen. Dát doe je onder meer door geen alcohol meer te drinken.

Je zou met name geen bier meer moeten drinken. In bier zitten allerlei bestanddelen die de urinezuurspiegel doen verhogen. Laat daarom bier zoveel mogelijk links liggen.

Wat helpt tegen jicht tip 3: drink geen frisdrank meer

Het advies is ook om vooral geen frisdrank meer te drinken. In plaats daarvan kun je veel beter voor een water met smaakje kiezen. Water is simpelweg vele malen gezonder dan frisdrank. Overweeg daarom lekker water met een smaakje:

Wat helpt tegen jicht tip 4: drink veel water

Wat helpt tegen jicht? Bier, alcohol en frisdranken links laten liggen. In plaats daarvan zou je zoveel mogelijk water moeten drinken. Lukt je dit niet goed? Dan is het verstandig om een goede drinkfles aan te schaffen.

Met een drinkfles is het makkelijker om water te drinken. Dat is vooral het geval als je voor een drinkfles met maataanduiding kiest. De maataanduiding geeft aan hoeveel water je al op hebt en hoeveel water je nog moet drinken. Ga hier serieus mee aan de slag en drink daarmee altijd 2 liter water op een dag. Minimaal.

Wat helpt tegen jicht tip 5: pas je dieet aan

Het is van belang om gewicht kwijt te raken. Tegelijkertijd is het van belang om je dieet aan te passen. Dat doe je idealiter als volgt:

  • Vermijd of beperk voedingsmiddelen die rijk zijn aan purines, zoals rood vlees, orgaanvlees, en bepaalde vissoorten en zeevruchten.
  • Verhoog de inname van zuivelproducten met een laag vetgehalte, zoals magere melk en yoghurt, die geassocieerd zijn met een lager risico op jicht.
  • Eet een evenwichtig dieet rijk aan groenten en fruit en met volkoren granen.
  • Vermijd suikerhoudende dranken en snacks, vooral die met een hoog fructosegehalte.

Wat helpt tegen jicht tip 6: kom in beweging

Het is ook belangrijk om dagelijks in beweging te komen. Wij raden je aan om elke dag minimaal een half uur te bewegen. Des te meer je beweegt, des te gezonder je leeft. Daarmee verklein je kans op een jichtaanval aanzienlijk.

Heb je moeite om in beweging te komen? Stel jezelf dan een doel. Als je bijvoorbeeld een x aantal kilo kwijt bent, mag je dat ene cadeau voor jezelf kopen. Of als je dagelijks een half uur in beweging komt én dit 4 weken lang volhoudt, ga je met je partner lekker uiteten. Hang er simpelweg een doel aan vast.

Verder is het belangrijk dat je de juiste hulpmiddelen tot je beschikking hebt. Hierbij kun je aan één van de volgende producten denken:

Wat helpt tegen jicht tip 7: schakel je huisarts in

Wat helpt tegen jicht? Als je last van jicht hebt, moet je vooral de huisarts zo snel mogelijk inschakelen. Laat hem/haar naar je symptomen kijken en onderga vervolgens de juiste jicht behandeling. Daarmee ga je de ernstigste symptomen op de juiste manier tegen.

Vervolgens is het zaak om met bovenstaande wat helpt tegen jicht tips aan de slag te gaan. Daarmee voorkom je op termijn een jichtaanval!