Wat helpt tegen maden in de kliko?

Zit je kliko vol met maden? Bah! De maden in de kliko zorgen voor veel onhygiënisch ongemak, brengen een vervelende geur met zich mee en verspreiden zich razendsnel. Je moet daarom zo snel mogelijk iets tegen de maden in je kliko doen. Maar, wat helpt tegen maden in de kliko? Je leest het in dit uitgebreide artikel!

Ons expert advies

Onze expert raadt een goede anti maden kliko klep, anti maden spray, diatomeeënaarde, composteerbare afvalzakken en lavendel aan. Je kunt eventueel volgens onze expert ook zout of zand gebruiken, maar daar zijn we toch minder enthousiast over. In dit artikel vertelt onze expert je hier meer over!

Wat helpt tegen maden in de kliko? Dít heb je nodig!

Wat helpt tegen maden in de kliko? En hoe kun je maden in de kliko voorkomen? Deze twee vragen staan in dit artikel centraal. We zoomen in op hetgeen dat tegen maden in de kliko helpt, maar dus ook hoe je maden in de kliko kunt voorkomen. Eerst richten wij onze pijlen op de beste middelen tegen maden in de kliko.

Goed om te weten: een kliko is niet hetzelfde als een GFT bak. In ons artikel ‘wat helpt tegen maden in GFT bak’ lees je alles over het bestrijden van maden in de GFT bak. De maden in een kliko kun je op een net iets andere manier bestrijden; daar lees je alles over in dit artikel.

Middel 1: anti maden kliko klep

Op voorhand wil je één ding voorkomen; dat vliegen toegang tot je kliko kunnen krijgen. De vliegen leggen namelijk eitjes in de kliko, waardoor je uiteindelijk last van maden in de kliko krijgt. Dat wil je voorkomen en daarvoor kun je een handige anti maden kliko klep gebruiken.

Dit is een vrij eenvoudige klep die je op de kliko kunt bevestigen. Deze klep voorkomt vervolgens dat de vliegen je kliko in kunnen komen. Ook is de klep van een uniek bio-filter voorzien, waardoor alle geuren en vieze gassen uit de kliko gefilterd worden. Je hebt hierdoor een stuk minder last van een stinkende kliko.

Bijkomend voordeel: je hebt hier zelf weinig omkijken naar. Je hoeft zelf alleen maar één keer de anti maden klep goed op de kliko te doen. Heb je dat gedaan? Dan geniet je van de vele voordelen van de beste anti maden kliko klep:

Middel 2: anti maden spray

Wat helpt tegen maden in de kliko? Eén van de beste middelen waar je voor kunt kiezen, is een zogeheten anti maden spray. Dit is een spray die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken.

Voor in een kliko is dit ook een prima oplossing. De maden kunnen namelijk niet tegen de spray (en de geur hiervan), waardoor je de maden snel en vakkundig uitroeit. Voordat je het doorhebt, zijn alle maden uit je kliko verdreven.

Daarvoor is het wel zaak dat je de beste anti maden spray gebruikt. Hiervoor raden wij je onder meer de 2 onderstaande sprays aan. Deze sprays zijn als beste uit onze test naar voren gekomen:

Middel 3: diatomeeënaarde

Een ander middel waar je voor kunt kiezen, is goede diatomeeënaarde. Deze aarde leg je in de kliko neer, waarna je hiermee perfect de maden op afstand houdt.

Het enige dat je dus hoeft te doen, is de diatomeeënaarde neer te leggen. Deze aarde heeft een unieke samenstelling. Juist door die samenstelling is het in staat om maden op afstand te houden. Goed om te weten: de diatomeeënaarde werkt ook tegen bloedluis en mijten.

Wil je van dit handige middel tegen maden in de kliko profiteren? Dan raden wij je graag de volgende soorten diatomeeënaarde aan:

Middel 4: composteerbare afvalzakken

Wat helpt tegen maden in de kliko? Je moet er sowieso alles aan doen om de samenstelling van je kliko te optimaliseren. Dit doe je met bijvoorbeeld een anti maden kliko klep, maar óók met composteerbare afvalzakken.

Composteerbare afvalzakken zijn in principe onmisbaar voor een kliko. Deze afvalzakken zijn makkelijk afbreekbaar, houden ongedierte op afstand en gaan de vervelende geur van maden tegen.

Bijkomend voordeel: door de jaren heen zijn talloze soorten composteerbare afvalzakken op de markt gebracht. Dit betekent dat je voor elke maat kliko wel geschikte composteerbare afvalzakken aan kunt schaffen. Gebruik de juiste composteerbare afvalzakken en ga daarmee de strijd tegen maden succesvol aan.

Middel 5: lavendel

Wil je graag maden uit de buurt van je kliko houden? Dan is het zaak om met de juiste geuren aan de slag te gaan. Maden zijn namelijk niet bestand tegen bijvoorbeeld de geur van lavendel.

Het is daarom verstandig om lavendel in de buurt van je kliko te plaatsen. Daarvoor kies je het beste voor onderstaande lavendelplanten. Met deze planten kleed je je tuin op een fraaie manier aan én ga je ook nog de maden in de kliko tegen.

Middel 6: zout of zand

Wat helpt tegen maden in de kliko? Wij raden je aan om voor één van bovenstaande middelen te kiezen. Deze middelen zijn over het algemeen relatief diervriendelijk én hebben een bewezen werking.

Vind je het niet erg om voor een iets minder diervriendelijke optie te gaan? Dan raden wij je zout of zand aan. Maden zijn zeer vochtige diertjes, waardoor zij absoluut niet tegen het vocht absorberende vermogen van zout en zand kunnen. Je doet er daarom verstandig aan om zout of zand in je kliko neer te leggen.

Waar je dit het beste kunt doen? Bijvoorbeeld op de bodem van de kliko of juist op de deksel van de kliko. Heb je op dit moment al last van maden in de kliko? Dan kun je het zout of zand ook over de maden heen strooien. Je ziet dan direct dat de maden in de kliko komen te overlijden.

Wat helpt tegen maden in de kliko? Onderschat het probleem niet!

Wat helpt tegen maden in de kliko? Het is hoe dan ook belangrijk om te beseffen dat je íets moet doen. Je moet simpelweg in actie komen. Je moet met de juiste middelen aan de slag gaan. En je moet maden in de kliko zien te voorkomen in de toekomst.

Daarbij raden wij je simpelweg aan om dit probleem niet te onderschatten. Met name als je langdurig last van maden in de kliko hebt, is dit van grote invloed op de omstandigheden in je tuin. Waarom? Onder meer omdat maden nog veel meer soorten ongedierte aantrekken. Het is daarom zaak om het probleem niet te onderschatten. Ook is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Daarvoor kun je ook de rest van de informatie uit dit uitgebreide artikel gebruiken!

Kun je ook klimop op de kliko leggen?

Ja, het kan zeker verstandig zijn om klimop op de kliko te leggen. Het is namelijk een feit dat maden allergisch zijn voor klimop. Komen de maden op je kliko in contact met de klimop? Dan komen ze direct te overlijden. Dat klinkt nog eens als een efficiënt middel, niet waar?

Je hebt in dat geval uiteraard wel klimop in je tuin nodig. En dat brengt direct een nadeel met zich mee: klimop woekert al snel door je hele tuin heen. Om dat enigszins te voorkomen, raden wij je deze klimopplanten aan. Met deze planten ga je de maden in de kliko efficiënt tegen én voorkom je dat je hele tuin onder de klimop komt te zitten.

Wat zijn maden?

Maden zijn kleine, witte en kronkelige beestjes. De maden zijn de larven van vliegen; ze bevinden zich voornamelijk in de buurt van rottend organisch materiaal en afval. De vliegen laten daar eitjes achter, vanwaaruit de maden geboren worden.

Na een levenscyclus van meerdere fases groeien de maden uiteindelijk uit tot vliegen. Zover wil je het echter niet laten komen. Als je de maden zo lang hun gang in de kliko laat gaan, is dit van grote invloed op je kliko. Ook in de rest van je tuin ga je hierdoor veel ongemak ervaren.

Hoe kun je maden in de kliko herkennen?

Is het lastig om maden in de kliko te herkennen? Nee, eigenlijk niet. Het is namelijk zo dat maden een paar unieke en opvallende kenmerken hebben:

  • Maden maken kronkelige bewegingen. Maden zijn geen insecten die lopen of vliegen, maar ze maken juist een kronkelige beweging. Door deze beweging lijken de maden wat overeenkomsten met een worm te hebben. De kronkelige beweging herken je in ieder geval maar al te snel in de kliko.
  • Witte kleur. Zie je plots witte beestjes in je kliko? Dan kun je de klok er gelijk op zetten dat het om maden in de kliko gaat. Alle maden hebben namelijk een kleur die van wit tot crèmeachtig getypeerd kan worden. De kleur is in ieder geval uniek en erg herkenbaar.
  • Wormachtige vorm. Eerder maakten we al de vergelijking met wormen. Dat is een logische vergelijking, aangezien maden ook een wormachtige vorm hebben. Door deze vorm moeten de maden zich dus met de kronkelige bewegingen verplaatsen. De maden zijn overigens erg klein; ze worden gemiddeld tussen de 3 en 9 mm lang.
  • Grote populatie. Je treft nooit 1, 2 of 3 maden in je kliko aan. Nee, als je last van maden in je kliko hebt, gaat het altijd om een grote populatie. Je moet hierbij al snel aan honderden tot duizenden maden in de kliko denken.

Kortom: maden in je kliko kun je vrij eenvoudig herkennen. Als je ze eenmaal gezien hebt, weet je ook precies wat we met bovenstaande kenmerken bedoelen.

Waarom komen maden juist naar je kliko toe?

De vraag wat helpt tegen maden in de kliko is zeer relevant. Dit komt onder meer doordat oprecht veel huishoudens last hebben van maden in de kliko. Dat heeft één duidelijke reden: de kliko is de ideale plek om te leven voor maden.

Dat heeft meerdere redenen:

  • Het is lekker vochtig in een kliko. Doordat je veel organisch materiaal en afval in een kliko gooit, ontstaat er vanzelf een vochtig en broeierig klimaat in de kliko. Juist dat is waar de maden erg dol op zijn. Dit komt overigens ook doordat de maden zelf (erg) vochtige diertjes zijn.
  • Het is lekker warm in een kliko. De hoge vochtigheidsgraad gaat ook al snel gepaard met een hoge temperatuur in de kliko. Juist dat is ook één van de redenen waarom maden maar al te graag in een kliko leven. Zij gedijen simpelweg heel goed in de hoge temperaturen in een kliko.
  • In een kliko is veel organisch materiaal aanwezig. Wat gooi je nou zoal in een kliko? Juist; organisch materiaal. Doordat er veel organisch materiaal in een kliko aanwezig is, is het een ideale leefomgeving voor de maden. Dit organische materiaal zorgt overigens ook voor het warme en vochtige klimaat in een kliko.
  • Maden houden van beschutte plekken. Onder aan de streep houden maden ook nog van beschutte plekken. Ze hebben namelijk een paar natuurlijke vijanden, waartegen ze zich graag willen beschermen. Dat doen ze idealiter in bijvoorbeeld een kliko of een GFT bak.

Wat zijn de gevolgen van maden in de kliko?

Wat helpt tegen maden in de kliko? Het is vooral van belang om zo snel mogelijk in actie te komen. Indien je te lang wacht met het bestrijden van de maden in je kliko, wordt de plaag alleen maar groter. Dat heeft puur met de verschillende gevolgen van maden in de kliko te maken.

Onhygiënisch ongemak

Het belangrijkste gevolg is toch wel het onhygiënische ongemak. Zie je allemaal maden in je kliko krioelen? Dan krijg je ongetwijfeld direct de rillingen over je hele lichaam. Je wilt waarschijnlijk het liefste je kliko weggooien en een nadere kliko kopen.

Dit onhygiënische ongemak kan zich op verschillende manieren uiten. Ook kan dit op verschillende manieren ‘opgemerkt’ worden door mensen. Het is wat ons betreft echter een gevolg waar een ieder last van heeft.

Vervelende geur

Wat helpt tegen maden in de kliko? Je moet zo snel mogelijk iets tegen de maden in de kliko doen. Dit heeft niet alleen met het onhygiënische ongemak te maken, maar ook met de vervelende geur.

Maden brengen simpelweg een hele vervelende geur met zich mee. Dit is vooral het geval als de maden zich bedreigd voelen. Ze geven dan een bepaalde geur af. Als je die geur eenmaal ruikt, gaat ‘ie langere tijd niet uit je neus. Dit is voldoende reden om zo snel mogelijk de maden in de kliko te bestrijden!

Verspreiding van ziekten

Heb je last van maden in de kliko? Dan is het goed om te weten dat je tuin potentieel gevaar loopt. De maden kunnen namelijk eenvoudig verschillende ziekten in je tuin verspreiden.

Dit komt puur doordat de maden bacteriën achterlaten. Deze bacteriën kunnen op termijn voor vervelende ziekten zorgen. Hier kun je zelf overigens geen last van krijgen, maar andere insecten in je tuin wel.

Aantrekken van andere dieren

Wat helpt tegen maden in de kliko? Het antwoord op die vraag mag inmiddels duidelijk zijn. Het mag ook duidelijk zijn dat je echt iets tegen de maden in je kliko moet doen.

Dat heeft ook nog met de aantrekkingskracht van maden te maken. Als je in je tuin eenmaal last hebt van maden, heb je ook al snel last van andere dieren. Deze vieze beestjes trekken namelijk verschillende andere soorten beestjes in je tuin aan.

Deze aantrekkingskracht van maden mag niet onderschat worden. Voordat je het doorhebt, heb je van meerdere insectenplagen in je tuin last. Dat wil je ten koste van alles voorkomen, dus kom zo snel mogelijk in actie. Wat helpt tegen maden in de kliko hebben wij hierboven haarfijn uitgelegd.

Wat helpt tegen maden in de kliko? Voorkomen!

Wat helpt tegen maden in de kliko? Wat echt helpt tegen maden in de kliko is om de maden in de kliko te voorkomen. Zoals altijd geldt namelijk dat voorkomen beter dan genezen is.

Wij hebben de beste wat helpt tegen maden in de kliko tips voor je verzameld. Als je serieus met deze tips aan de slag gaat, voorkom je vrij eenvoudig maden in je kliko. En daarmee voorkom je dus ook alle bovenstaande gevolgen.

Wat helpt tegen maden in de kliko tip 1: sluit de deksel goed

Hoe vaak gooi je iets weg in de kliko? Grote kans dat je dit regelmatig doet. Daarbij is de kans ook groot dat je dit even vlug doet. Het gevaar daarbij is dat je de deksel niet helemaal goed sluit.

Dat is de ideale situatie voor vliegen. Zij zijn in dat geval immers in staat om zo rechtstreeks je kliko in te vliegen. Daar laten ze vervolgens eitjes achter, waardoor je snel last krijgt van de maden in de kliko. Je moet er daarom alles aan doen om altijd de deksel goed te sluiten.

Tip vanuit onze kant; overweeg ook vooral de anti maden kliko klep. Eerder in dit artikel hebben wij je al kennis laten maken met de beste anti maden kliko klep. Met die klep voorkom je des te meer de aanwezigheid van maden in je kliko.

Wat helpt tegen maden in de kliko tip 2: zet je kliko in de schaduw

Weet je wat ook helpt tegen maden in de kliko? De temperatuur in je kliko zo laag mogelijk houden. Dat doe je bijvoorbeeld door je kliko in de schaduw neer te zetten.

In de schaduw is het uiteraard koeler dan in het volle zonlicht. Daardoor blijft de temperatuur in de kliko een stuk lager, waardoor het klimaat een stuk minder aantrekkelijk voor de maden is.

Bijkomende tip: je kunt ook voor een kliko ombouw kiezen. Zo’n ombouw zet de kliko volledig in de schaduw, terwijl je ook nog van een strakke uitstraling in je tuin geniet. Dat is ook heel wat waard, niet waar? Overweeg daarom zeker een handige kliko ombouw.

Wat helpt tegen maden in de kliko tip 3: houd je kliko goed schoon

Wat helpt tegen maden in de kliko? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om je kliko heel goed schoon te houden. Ons advies is om de kliko echt met enige regelmaat goed schoon te houden. Daarvoor raden wij je het gebruik van groene zeep aan.

Waarom groene zeep? Omdat groene zeep een vervelende geur met zich mee brengt. Althans; dat is de bevinding van de maden. Zij houden niet van deze geur, waardoor je hier nog beter de maden mee op afstand kunt houden.

Wat wij je ook nog aan kunnen raden, is om een goede allesreiniger te gebruiken. Daarvoor raden wij je een lavendel allesreiniger aan. De reden daarvoor mag duidelijk zijn: maden houden ook absoluut niet van een allesreiniger.

Wat helpt tegen maden in de kliko tip 4: houd je kliko goed droog

Het is ook van belang om je kliko goed droog te houden. De reden daarvoor is simpel: de maden zijn gek op vochtige omgevingen. Je moet er daarom alles aan doen om je kliko zoveel mogelijk droog te houden.

Dat doe je onder meer door na het schoonmaken de kliko goed af te drogen. Ook raden wij je aan om de deksel van de kliko af en toe even open te zetten, zodat de kliko goed kan luchten. Daarvoor kun je dus ook de beste anti maden kliko klep gebruiken.

Wat helpt tegen maden in de kliko tip 5: leg mottenballen bij je kliko

Heb je regelmatig last van veel maden bij je kliko? Of zit je kliko op dit moment vol met maden? Om dit in de toekomst te voorkomen, heb je eigenlijk mottenballen nodig. Deze ballen houden de maden namelijk perfect op afstand:

Wat helpt tegen maden in de kliko tip 6: verminder resten in je kliko

Het is ook belangrijk om de hoeveelheid resten in je kliko te verminderen. Dit doe je sowieso al door bewust(er) met afval om te gaan. Is het bijvoorbeeld wel noodzakelijk om het gemaaide gras weg te gooien? Of is het wellicht een beter idee om het gemaaide gras over je gazon heen uit te strooien? Dat is ook nog eens goed voor je gazon zelf.

Verder moet je goed kijken naar hetgeen je in de kliko weggooit. Wil je bijvoorbeeld voedselresten in de kliko weggooien? Doe deze resten dan in een luchtdichte zak of maak gebruik van de composteerbare afvalzakken. Tevens raden wij je aan om te bepalen of deze voedselresten wel in de kliko horen. Is dit niet meer iets voor in een groene bak?

Al met al raden wij je aan om ‘gewoon’ even goed na te denken. Ga goed na wat je allemaal in de kliko weggooit. Ga ook goed na of je dit eventueel op een andere manier kunt doen. Als je daarmee de maden uit de buurt van je kliko kunt houden, is dat absoluut een aanrader.

Wat helpt tegen maden in de kliko tip 7: leeg je kliko regelmatig

Als één na laatste tip trappen wij een open deur nog iets verder open: leeg je kliko regelmatig. Dit klinkt als een logische tip, maar lang nog niet iedereen doet dit.

Sommige mensen laten hun kliko wekenlang in de tuin staan. Als deze leeg is, is dit op zich geen probleem. Als zich echter allemaal organisch materiaal in de kliko bevindt, is dit vragen om problemen. Ons advies is daarom om je kliko regelmatig te legen.

Ons advies is om hier een bepaald stramien voor aan te houden. Spreek bijvoorbeeld met je partner of huisgenoten af dat de kliko elke week of elke 2 weken geleegd moet worden. Dit is uiteraard ook enigszins afhankelijk van de gemeente waarin je woonachtig bent.

Wat helpt tegen maden in de kliko tip 8: kom in actie

Wat helpt tegen maden in de kliko? De belangrijkste tip die wij je mee kunnen geven, is om zo snel mogelijk in actie te koen. Als je niks tegen de maden in de kliko doet, is het vragen om grote problemen. Kom daarom direct in actie!