Wat helpt tegen maden in GFT bak?

Heb je last van maden in de GFT bak? Bah! Op deze vieze en vervelende beestjes zit je uiteraard niet te wachten. Het lastige is alleen dat deze beestjes maar al te gek zijn op je GFT bak. Het is hierdoor relatief lastig om te voorkomen dat je last krijgt van maden in je GFT bak. Heb je daar op dit moment dan ook last van? In dit artikel lees je precies wat helpt tegen maden in GFT bak. Je leest hier alles over de beste bestrijdingsmiddelen én over hoe je maden in de GFT bak voorkomt.

Ons expert advies

Voor maden in de GFT bak raadt onze expert zout, zand, madenspray, composteerbare afvalzakken, diatomeeënaarde en lavendel aan. Het is volgens hem verstandig om zout en zand zo min mogelijk te gebruiken. Hiermee dood je de maden direct, terwijl de andere middelen net iets diervriendelijker zijn!

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Dít heb je nodig!

Maden zijn kleine, vieze en ook wel vervelende beestjes. Dit komt vooral doordat je nooit op deze beestjes zit te wachten. Desondanks is het maar al te goed mogelijk dat je last krijgt van maden in de groene bak. Dit komt puur doordat maden gek zijn op organisch restafval; dat vinden zij dan ook in een GFT bak.

De vraag wat helpt tegen maden in GFT bak is dan ook zeer logisch. Het is bovendien voor veel huishoudens een relevante vraag. Met name in de warmere maanden hebben namelijk veel huishoudens last van maden in de GFT bak. Gelukkig kun je op meerdere manieren de maden bestrijden in de GFT bak. Wat de beste manieren zijn, lees je hieronder!

Middel 1: zout of zand

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Als je maden in je GFT bak zo snel mogelijk wilt bestrijden, heb je zout of zand nodig. Deze kleine beestjes zijn niet gek op zout en zand, puur doordat het zeer vochtige diertjes zijn.

Je hoeft dus alleen maar zout of zand in de GFT bak te strooien. Het ‘lastige’ hiervan is dat dit geen al te diervriendelijke oplossing is. Je doodt hier de maden immers zeer snel mee. Bovendien moet je er rekening mee houden dat je GFT bak behoorlijk vies raakt. Je zou dus met enige regelmaat je groene bak schoon moeten maken, indien je voor dit middel kiest.

Middel 2: madenspray

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om een madenspray te gebruiken. Deze spray kun je in de GFT bak sprayen, waarna de spray vakkundig de maden te lijf gaat.

Deze spray kent een paar unieke kenmerken. Zo werkt de spray goed tegen maden én brengt de spray een bepaalde geur met zich mee. De maden zijn alles behalve gek op deze geur, waardoor ze uit de buurt van de GFT bak blijven. Dit is dus ook een vrij eenvoudige manier om de aanwezigheid van maden in je GFT bak te voorkomen.

€22,00
Op voorraad
Bol.com
€19,95
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

Middel 3: composteerbare afvalzakken

In je keuken krijg je vanzelf met afval te maken. Denk hierbij aan de schillen van aardappelen, het klokhuis van een appel en het overgebleven voedsel. Om al dit afval op een goede manier weg te gooien, heb je composteerbare afvalzakken nodig.

Dit zijn afvalzakken die je op een speciale manier kunt sluiten. Nadat je dit hebt gedaan, kun je deze zakken met een gerust hart in je GFT bak gooien. Deze zakken gaan namelijk de aanwezigheid van maden in je GFT bak tegen.

Ook om andere redenen zijn deze afvalzakken aan te raden. De afvalzakken zijn namelijk biologisch afbreekbaar, verminderen de hoop van plastic afval en gaan ook nog de geur tegen. Dat is zeer wenselijk, aangezien de maden ook op de geur van het GFT afval tegengaan. Met andere woorden: je kunt eigenlijk niet zonder goede composteerbare afvalzakken.

Middel 4: diatomeeënaarde

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Het één na laatste middel waar wij je kennis mee willen laten maken, is direct één van de beste middelen. Met diatomeeënaarde ga je de maden namelijk op een snelle en vakkundige manier tegen.

Wat is diatomeeënaarde precies? Dit is fijn poeder dat uit gefosilleerde algen bestaat. Deze samenstelling zorgt ervoor dat maden uitgedroogd raken door deze aarde. Je kunt dit eigenlijk met de werking van zout en zand vergelijken. Maden zijn zeer vochtige beestjes, waardoor zij niet tegen vocht onttrekkende materialen kunnen. Dit houdt in dat de diatomeeënaarde één van de beste middelen tegen maden in de groene bak.

Middel 5: lavendel

Heb je het beste middel tegen maden in GFT bak nog niet gevonden? Dan raden wij je graag aan om lavendel te kopen. Plaats één van de onderstaande planten in de buurt van je GFT bak. Knip ook kleine takjes van de plant af en leg deze takjes in, bij of op de GFT bak.

Lavendel heeft een nogal sterke en kenmerkende geur. Veel mensen kunnen deze geur waarderen, maar dat geldt zéker niet voor de maden in de GFT bak. Het is daarom verstandig om de maden te bestrijden met lavendel takjes.

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Kom in actie!

Het is van groot belang om snel iets tegen de maden in de GFT bak te doen. Dit heeft in principe twee redenen:

 • De maden zijn van grote invloed op je GFT bak. In je GFT bak zijn de maden van grote invloed. Je hebt hier op meerdere manieren last van, waarover we je later in dit artikel meer vertellen.
 • De maden planten zich snel voort. Heb je eenmaal last van maden in je GFT bak? Dan houdt de plaag van maden op langere termijn aan. Dit komt onder andere doordat de maden zich snel voortplanten.

Helpt klimop in een GFT bak?

Ja, een klimop in een GFT bak helpt zeker. Door een takje klimop op de GFT bak neer te leggen, heb je nooit meer last van maden in de groene bak. Dit komt puur doordat de maden allergisch zijn voor klimop.

Moet je de klimop op de GFT bak neerleggen? Nee, dat hoeft niet per sé. Je kunt er ook voor kiezen om een takje klimop in de groene bak neer te leggen. Dit heeft hetzelfde effect; maden zijn allergisch voor klimop. Dit is dus een efficiënt en ideaal hulpmiddel tegen maden in een GFT bak. Heb je nog geen klimop in je tuin? Schaf het dan direct aan:

Wat zijn maden precies?

Maden zijn hele kleine beestjes die je aan de witte kleur kunt herkennen. Maden zijn larvale fase vliegen. Oftewel: het zijn de larven van een vlieg. Een vlieg wordt als een made geboren, waarna het zichzelf ontwikkelt tot een volwaardige vlieg.

Hoe herken je maden in de GFT bak?

Doe je de deksel van je GFT bak open? Dan is het logisch dat je vrij snel de maden herkent. Deze kleine beestjes hebben namelijk een paar unieke kenmerken:

 • Wormachtige vorm. Maden lijken qua vorm enigszins op wormen. Dit is puur te danken aan de wormachtige vorm van het lichaam. Deze diertjes zijn in veel gevallen tussen de 3 en 9 mm lang, waardoor het absoluut geen grote beestjes zijn. Ondanks dat het kleine beestjes zijn, zijn ze dus wel van grote invloed.
 • Kronkelige bewegingen. Maden hebben geen poten, waardoor ze niet kunnen lopen. Net zoals een worm maken ze daardoor kronkelige bewegingen. Zie je van alles kronkelen in je GFT bak? Dan weet je eigenlijk zeker dat je last van maden hebt.
 • Witte kleur. Nagenoeg alle maden hebben een witte kleur. Deze kleur lijkt echter ook een beetje op een crèmeachtige kleur; dit is per soort maden verschillend. Het is ook zo dat sommige maden een groenige, geelachtige of grijzige kleur hebben.
 • Populatie. Maden zie je nooit in een kleine populatie in je GFT bak. Nee, ze komen altijd met honderden – zo niet duizenden – op je GFT bak af. Dit komt onder meer doordat maden zich gigantisch snel voortplanten.

Met andere woorden: maden in je GFT bak herken je zeer snel. Dit komt door de unieke vorm, de grote populatie en de kleur van de maden. Tevens herken je deze kleine beestjes dus direct aan de kronkelige bewegingen.

Waarom komen maden naar je GFT bak toe?

Wat is nou de reden dat veel huishoudens last van veel maden in de GFT bak hebben? Dat heeft een logische reden: een GFT bak is dé ideale leefplek voor maden. Dit heeft verscheidene redenen:

 • Maden zijn gek op rottend organisch materiaal. De maden voeden zich maar al te graag met rottend organisch materiaal. Als ze dit materiaal ergens kunnen vinden, is het wel in een GFT bak. Het afval in een groene bak dient simpelweg als voedselbron voor de maden.
 • Maden zijn gek op vochtige ruimtes. Maden zijn niet alleen gek op rottend organisch materiaal, maar ook op vochtige ruimtes. Als het ergens in een tuin vochtig is, is het wel in een GFT bak. Een GFT bak is hierdoor een ideale leefplek voor de maden, mede doordat ze zich door de vochtige omgeving snel(ler) voort kunnen planten.
 • Maden zijn gek op hoge temperaturen. De temperatuur in een GFT bak ligt vrij hoog, aangezien er sprake van ontbinding van organisch materiaal is. Maden gedijen het beste bij hoge temperaturen, waardoor ze zich maar al te graag in/rondom een GFT bak bevinden.
 • Maden houden van beschutte plekken. Maden willen het liefste niet in de open natuur leven. Sterker nog; dat kunnen ze niet eens. Ze moeten als het ware leven op beschutte plekken. Als iets een beschutte plek is, is het wel de GFT bak.

Met andere woorden: maden leven simpelweg als een God in Frankrijk in een GFT bak. De voedselbronnen, de temperatuur en de vochtigheid passen volledig bij de gewenste leefomgeving van de maden. Het feit dat ze ook nog redelijk beschut in een GFT bak leven, is de klap op de vuurpijl. Voor alle maden is een GFT bak dus de ideale leefplek.

Wat zijn de gevolgen van maden in je GFT bak?

Waarom is de vraag wat helpt tegen maden in GFT bak zo relevant? Dit komt puur doordat de maden in je GFT bak voor veel ongemak zorgen. Dit ongemak uit zich op meerdere manieren.

Onaangenaam en vies

Heb je last van maden in je GFT bak? Dat is zowel onaangenaam als vies. Dit komt doordat het simpelweg geen hygiënische diertjes zijn. Ze laten bovendien van alles in de GFT bak achter, waardoor de bak zelf ook nog vies wordt.

Vervelende geur

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Nou, je zou hier sowieso zo snel mogelijk korte metten mee moeten maken. Dit heeft onder meer met de vervelende geur van maden te maken.

Als de maden al langere tijd in je GFT bak zitten, merk je dit overduidelijk aan de geur. De maden hebben zelf een vervelende geur, terwijl ze ook aan het afval in je GFT bak gaan knagen. Dit rottende afval gaat hierdoor vanzelf meer en meer ruiken.

Verspreiding van ziekten

Heb je in je GFT bak last van maden? Dan kan dit een risico geven voor mogelijke ziekten. De maden bewegen namelijk van rottend afval naar rottend afval, waarbij ze bacteriën achterlaten. Als de maden deze bacteriën overdragen, is dit van grote invloed op onder meer andere diertjes in de tuin.

Aantrekkingskracht op andere dieren

Als er maden in je GFT bak zitten, blijft het niet alleen bij maden. Het is namelijk zo dat maden een grote aantrekkingskracht op andere dieren hebben. Het gaat hierbij om grotere insecten, maar ook om vogels en knaagdieren.

Met andere woorden: maden in de GFT bak trekken veel andere dieren aan. Het gevolg hiervan is dat je last van meer en meer ongedierte in je tuin krijgt. Dat brengt op vele soorten manieren extra veel ongemak met zich mee.

Goed om te weten: deze andere dieren kunnen ook ziektes overbrengen. Bovendien komt dit de algehele hygiëne in je woning absoluut ten goede. Je doet er daarom verstandig aan om de maden zo snel mogelijk in je GFT bak te bestrijden. Des te langer je hier mee wacht, des te meer last je van de vele mogelijke gevolgen krijgt.

Lees ook ons artikel ‘wat helpt tegen maden?

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Voorkomen is beter dan genezen

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Maden in de GFT bak voorkomen! Zoals altijd geldt dat voorkomen beter dan genezen is. Je doet er daarom verstandig aan om de aanwezigheid van maden in je GFT bak op zoveel mogelijk manieren te voorkomen.

Daar heb je gelukkig talloze mogelijkheden voor. Hoe je maden kunt voorkomen in een GFT bak, vertellen wij je graag hieronder. Dat doen we aan de hand van de beste wat helpt tegen maden in GFT bak tips? Volg je deze tips op? Dan kun je de maden voorkomen in je GFT bak. Je kunt deze tips dan ook als het beste middel tegen maden in GFT bak zien.

Wat helpt tegen maden in GFT bak tip 1: zet de GFT bak in de schaduw

Je weet nu precies waar maden gek op zijn: op organisch rottend materiaal en op hoge temperaturen. Je moet er daarom alles aan doen om de temperatuur in de GFT bak te verlagen.

Dat doe je ten eerste door de GFT bak in de schaduw te zetten. Indien ‘ie in de schaduw staat, is het simpelweg een stuk koeler in de GFT bak. Dat is eigenlijk dé manier om maden in de GFT bak te voorkomen.

Wat helpt tegen maden in GFT bak tip 2: sluit de deksel

Het is ook van belang om de deksel van de GFT bak goed te sluiten. Waarom? Omdat de vliegen dan niet hun eieren in de GFT bak achter kunnen laten. En daardoor heb je geen last meer van maden in de GFT bak.

Het is eigenlijk vrij simpel: doe je de deksel van de GFT bak altijd goed dicht? Dan hoef je niet meer bang te zijn voor maden in de GFT bak. Dit is dus ook één van de beste manieren om de maden in de GFT bak te voorkomen.

Wat helpt tegen maden in GFT bak tip 3: houd de GFT bak schoon

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Eén van de beste tips is om je GFT bak goed schoon te houden. Dat doe je als volgt:

 • Maak de bak regelmatig helemaal schoon. Dit kun je het beste met een allesreiniger met de geur van lavendel doen. Zoals we eerder al besproken hebben, houden de maden absoluut niet van de geur van lavendel. Door zo’n allesreiniger te gebruiken, hou je de maden dus al op afstand.
 • Maak de bak goed droog. Het is ook van belang om de GFT bak vervolgens goed droog te maken. Maden zijn immers gek op vocht; je moet er daarom alles aan doen om ervoor te zorgen dat je GFT bak altijd droog is.

Wat helpt tegen maden in GFT bak tip 4: gebruik groene zeep

Weet je wat ook helpt tegen maden in GFT bak? De bak goed schoon te maken met groene zeep. Groene zeep werkt uitermate goed, mede door de grondigheid. Tevens is het ideaal dat de groene zeep een bepaalde geur heeft. Deze geur kan ook niet op goedkeuring van de maden rekenen.

Wat helpt tegen maden in GFT bak tip 5: laat de GFT bak soms luchten

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om je kliko soms te laten luchten.

Is dit niet een beetje het tegenovergestelde van bovenstaande tips? Nee, dat is niet het geval. Je kunt namelijk het beste dit stappenplan gebruiken:

 • Vul de GFT bak met het normale afval
 • Maak de GFT bak regelmatig goed schoon
 • Laat de GFT bak na de schoonmaken goed luchten

Door ‘m goed te laten luchten, ga je onder meer de vervelende geur tegen. Ook ben je hierdoor in staat om de temperatuur/vochtigheid in de GFT bak verder omlaag te brengen. Dat is precies hetgeen dat nodig is, aangezien maden dus zo gek zijn op vochtige en warme plekjes.

Wat helpt tegen maden in GFT bak tip 6: leg mottenballen bij de GFT bak

Wil je de aanwezigheid van maden in de GFT bak voorkomen? Dan is het verstandig om mottenballen in of bij de GFT bak neer te leggen. Deze ballen houden de maden namelijk perfect op afstand:

Wat helpt tegen maden in GFT bak tip 7: verminder voedselresten

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Het helpt sowieso om zo zuinig mogelijk met voedsel om te gaan. Des te minder voedsel je in de GFT bak weg hoeft te gooien, des te minder aantrekkelijk je GFT bak voor maden is. Dát is precies wat je wilt.

Je zou er daarom alles aan moeten doen om de voedselresten te verminderen. Volg daarvoor deze tips op:

 • Ga bewuster met voedsel om. Bedenk bijvoorbeeld op voorhand goed hoeveel eten je precies moet koken. Door dit een stuk beter uit te kienen, hoef je een stuk minder afval weg te gooien.
 • Gebruik restjes. Hou je aan het einde van de maaltijd nog wat restjes over? Ga goed na of je deze restjes op een andere manier kunt gebruiken. Mogelijk kun je dit bij het volgende avondmaal op kunnen eten.
 • Berg voedsel goed op. Wij raden je ook aan om voedsel in luchtdichte bewaarpotten op te bergen. Lucht heft hierdoor geen invloed op dit voedsel, waardoor het voedsel een stuk verser blijft. Dit betekent dat je het eten minder (snel) weg hoeft te gooien.

Wat helpt tegen maden in GFT bak tip 8: kom in actie

Wat helpt tegen maden in GFT bak? Je moet allereerst voorkomen dat je last krijgt van maden in de GFT bak. Is dat niet helemaal gelukt? Dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Wat helpt tegen maden in GFT bak, mag inmiddels duidelijk zijn.

Ga daarom direct met één van bovenstaande hulpmiddelen aan de slag. Zijn de maden eenmaal uit je GFT bak? Maak de GFT bak dan volledig schoon en volg de bovenstaande tips op. Met deze tips is het voorkomen van maden in de GFT bak vrij eenvoudig!