Wat helpt tegen marters?

Marters zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Logisch ook. Het zijn schattige diertjes om te zien, maar ze kunnen forse schade aanrichten. Aan je auto bijvoorbeeld, maar ook aan je tuin of je woning. Voldoende reden dus om vraag ‘wat helpt tegen marters?’ te stellen. Op die vraag vind je in dit artikel een passend antwoord, inclusief de beste tips en hulpmiddelen.

Ons expert advies

Volgens onze expert kun je meerdere middelen tegen marters inzetten. Onder meer een marter verjager, een anti marter spray en wc blokjes zijn aanraders. Lukt het bestrijden van marters je niet met deze hulpmiddelen? Dan raadt onze expert je vooral professionele hulp aan.

Wat helpt tegen marters? Dit heb je nodig?

Wat helpt tegen marters? Het is een vraag die door meer en meer mensen gesteld wordt. Op zich logisch, aangezien het er alle schijn van heeft dat er meer en meer marters in ons land leven. Of de marters worden steeds brutaler, dat kan uiteraard ook.

Hoe dan ook: relatief veel mensen hebben inmiddels last van marters. Geldt dit ook voor jou? Dan doe je er verstandig aan om voor één of meerdere van onderstaande middelen te kiezen. Dit zijn de beste middelen voor het bestrijden van marters.

Middel 1: marter verjager

Wat helpt echt tegen marters? Eén van de middelen die absoluut tegen marters helpt, is een goede marter verjager. Met een goede marter verjager maak je snel korte metten met de marters in je tuin.

Hoe dit komt? Dit is vooral te danken aan de hoge pieptoon van de verjager. De marters zijn hier absoluut niet gek op, waardoor ze ver uit de buurt van de ultrasone verjager blijven. Je hebt hierdoor geen of minder last van de marters in je tuin of bij je woning.

Goed om te weten: je kunt deze verjagers op meerdere plekken gebruiken. Je kunt zo’n verjager in je tuin neerzetten, maar ook in je auto. Deze marter verjagers zijn van een 12V aansluiting voorzien. Dat zorgt ervoor dat je ‘m eenvoudig in je auto aan kunt sluiten. Op die manier hou je marters uit de buurt van je auto.

Middel 2: anti marter spray

Wat helpt tegen marters? Als je last van marters in je tuin, auto of woning hebt, kun je kiezen voor een anti marter spray. Zo’n spray bevat een vervelende geur waar de marters absoluut niet gek op houden. Ook dit is dus een prima middel om marters uit de buurt te houden.

Daarvoor moet je wel een goede anti marter spray gebruiken. Wij hebben daarom alvast de beste anti marter sprays voor je verzameld:

Middel 3: wc blokjes

Wil je marters graag uit de buurt van je woning of tuin houden? Dan kun je er ook voor kiezen om wc blokjes neer te leggen of op te hangen. De vervelende geur van deze wc blokjes houdt de marters prima op afstand. Althans; de marters vinden dit een vervelende geur. Wij, als mensen, kunnen de geur van wc blokjes juist wel waarderen.

Middel 4: professionele hulp

Wat helpt tegen marters? Als je jezelf deze vraag al langere tijd stelt, kun je professionele hulp inschakelen. Dit is eigenlijk in twee situaties een absolute aanrader:

 • Als je al langdurig last van een marterplaag hebt. Ervaar je al geruime tijd overlast van marters? Dan is het verstandig om hier voor de lange termijn korte metten mee te maken. Dat krijg je voor elkaar door een goede ongediertebestrijder in te schakelen.
 • Als de plaag van marters erg groot is. Heb je in je tuin of bij je woning last van meerdere marters? Ook dan heb je een goede professionele ongediertebestrijder nodig. Bovenstaande middelen zijn prima geschikt tegen 1 of 2 marters, maar niet tegen een grotere groep marters.

Komt één van deze situaties je bekend voor? Dan doe je er dus verstandig aan om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Deze specialist gaat eerst op zoek naar de oorzaak. Waarom bevinden de marters zich zo graag bij jouw woning, tuin of auto? Als de oorzaak achterhaalt is, kan de ongediertebestrijder hier snel korte metten mee maken. Met alle dank aan de opgedane kennis en ervaring door de jaren heen.

Middel 5: marter vangkooi

Wat helpt tegen marters op de lange termijn? Eén van de beste middelen waar je voor kunt kiezen, is een marter vangkooi. Dit is een uiterst diervriendelijke optie, aangezien je hier de marters niet mee doodt. Dat mag overigens ook niet, aangezien marters beschermde dieren in ons land zijn.

Een marter vangkooi werkt in ieder geval geweldig. Je stopt hier bepaald lokmiddel in, waarmee je de marters naar de vangkooi lokt. Komen de marters eenmaal in de vangkooi terecht? Dan kunnen ze zich hier niet meer uit bevrijden. Je kunt de vangkooi naar een andere plek meenemen en daar uiteindelijk de marters weer loslaten. Een geweldig middel dat écht helpt tegen marters.

Wat zijn marters precies?

Marters zijn kleine tot middelgrote carnivoren zoogdieren. Deze dieren behoren tot dezelfde groep dieren als bijvoorbeeld de das, wezels en otters. Ze zijn vrij behendig, ze hebben een slank lichaam en ze komen in grote getalen voor.

Dat komt onder meer doordat er veel soorten marters bestaan:

 • Steenmarter (Martes foina)
 • Boommarter (Martes martes)
 • Amerikaanse marter (Martes americana)
 • Visotter (Lutra lutra)
 • Hermelijn (Mustela erminea)

Wil je iets doen tegen steenmarters? Check dan ons artikel ‘wat helpt tegen steenmarters?’. Wil je wat doen tegen boommarters? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. De boommarter is namelijk niks meer dan de standaard soort marter.

Hoe herken je een marter?

Hoe kun je een marter herkennen? Dat doe je door goed op onderstaande kenmerken te letten:

 • Een marter heeft een bruine of grijsbruine vacht. Wat hierbij opvalt, is dat de vacht op de rug donkerder is dan op de buik. Daarnaast zie je bij sommige marters een witte of crèmeachtige vlek bij de keel.
 • Een marter heeft een lange staart. Een marter herken je ook door een vrij lange staart. Deze staart is vrij harig.
 • Een marter heeft een opvallend hoofd. Een marter herken je aan een puntige snuit met scherpe en kleine tanden. Verder vallen de afgeronde oren goed op af. Deze oren zijn behoorlijk prominent aanwezig, mede door de forse afmetingen ten opzichte van de rest van het hoofd.
 • Een marter laat veel sporen achter. De pootafdrukken van een marter zijn vrij opvallend. Dit komt door de unieke vorm van de voeten en door het feit dat een marter 4 poten heeft. Zie je pootafdrukken in de grond in je tuin? Check dan direct of dit de pootafdrukken van een marter zijn.
 • Een marter is vooral ’s nachts actief. Hoor je ’s nachts vanuit de tuin allerlei vreemde geluiden? Dan kan ook dit duiden op de aanwezigheid van marters. Het is nu eenmaal een feit dat marters vooral in de nacht actief zijn.
 • Een marter laat uitwerpselen achter. In je tuin kun je de aanwezigheid van marters ook herkennen aan de uitwerpselen. De uitwerpselen zijn lang en dun. Bovendien kun je in deze uitwerpselen nog de resten van haren, vruchten en botten zien.
 • Een marter maakt veel geluid. Het is ook nog een feit dat een marter vrij veel geluid maakt. Een marter maakt bijvoorbeeld piepende, knarsende en blazende geluiden. Zoals hierboven al aangegeven, hoor je deze geluiden met name in de nacht.
 • Een marter beweegt vrij snel. Het lichaam van een marter is erg slank, waardoor hij behoorlijk atletisch is. Dat blijkt ook uit de snelheid waarmee een marter zich voortbeweegt. Marters kunnen bovendien zowel lopen als klimmen.

Verschillen tussen een steenmarter en een marter

Bestaan er grote verschillen tussen een steenmarter en een marter? Het belangrijkste verschil is de vacht. Een normale marter heeft een dikkere vacht dan een steenmarter. Ook is de kleur veelal anders. Een steenmarter heeft over het algemene een lichtere kleur vacht dan een boommarter.

Verschillende soorten marters

Wat helpt tegen marters? Je doet er sowieso verstandig aan om je even goed in deze dieren te verdiepen. Dat stelt je in staat om de marters snel te herkennen. Iets wat je ook nog moet weten, is dat er meerdere soorten marters in ons land leven.

Zo kun je een witte marter in je tuin rond zien rennen. Een witte marter valt door zijn vachtkleur uiteraard heel goed op. Feit is dat de meeste marters een donkerdere kleur hebben. Dit maakt het extra lastig om de marters in het donker te herkennen.

Waar leven marters graag?

Je kunt op meerdere plekken last van marters hebben:

 • Marters in de auto. Vrij veel mensen hebben last van marters in de auto. Deze beestjes bevinden zich graag onder de motorkap van een auto, waarover later meer.
 • Marters onder dakpannen. Je kunt ook last van marters onder de dakpannen hebben. Dit is het gevolg van het feit dat marters van beschutte plekken houden.
 • Marters in huis. Het is ook mogelijk dat je last hebt van een marter in huis. Dit is met name het geval als een marter zich bedreigd voelt of extreem veel honger heeft.
 • Marters in de buurt van kippen. Heb je kippen in je tuin? Dan moet je goed oppassen voor de aanwezigheid van marters. Marters zijn nu eenmaal gek op kippen.
 • Marters in de tuin. Het is ook goed mogelijk dat je in je tuin last krijgt van marters. Marters zijn namelijk op zoek naar beschutte plekken en voedsel. Als ze dit beide in je tuin kunnen vinden, heb je een klein probleempje.

Wat zijn de oorzaken van marters bij jou in de buurt?

Waarom heb je nou in je buurt, woning of auto last van marters? Dat heeft met één van de vele mogelijke oorzaken te maken.

Marters zijn op zoek naar vismeel en visolie

Marters zijn voortdurend op zoek naar voedsel. Iets waar de marters zich graag mee voeden, is vismeel en visolie. Dit klinkt je mogelijk onbekend in de oren, maar met deze materialen worden onder meer de kabels in auto’s gemaakt.

Dat is dan ook direct de reden waarom marters graag onder de motorkap zitten. Ze knagen deels uit plezier aan de kabels, maar voornamelijk om zichzelf te voeden. Zij voeden zich onder de motorkap dus met vismeel en visolie.

Dit kan grote gevolgen hebben. Knabbelt een marter bijvoorbeeld de draden van een auto helemaal kapot? Dan kan de auto total loss verklaard worden. Ook kan de auto volledig uitbranden ten gevolge van kortsluiting.

Marters trekken naar voedsel toe

Marters trekken niet alleen naar vismeel en visolie toe. Nee, ook andere soorten voedsel zijn erg geliefd bij de marters:

 • Kippenrennen. Marters houden van eieren én van kippen. Mocht je een kippenren in je tuin hebben staan, moet je deze ren daarom extra goed beschermen tegen marters.
 • Voedselresten. Wat helpt tegen marters in de tuin? Sowieso voorkomen dat er voedselresten in je tuin liggen. De marters trekken namelijk maar al te graag naar deze resten toe.
 • Fruit. Marters zijn ook gek op verschillende soorten fruit. Met name als je in je tuin fruitbomen hebt staan, kan dit een oorzaak zijn van de aanwezigheid van marters.
 • Huisdierenvoer. Wist je dat marters ook gek zijn op huisdierenvoer? Zet daarom de etensbak van je hond of kat nooit zomaar in je tuin neer.

Rustige en beschutte plekken

Marters leven het liefste op rustige en beschutte plekken. Dat is dan ook één van de redenen waarom je marters onder de dakpannen aan kunt treffen. Dat is simpelweg een plek waar marters in alle rust én veiligheid kunnen leven. Als de zon onder is, komen de marters vervolgens tot leven.

Marters kom je veelal in de landelijke gebieden tegen. Dit heeft puur met deze oorzaak te maken: ze houden van rustige en beschutte plekken. Met name in landelijke gebieden met veel (of hoge) begroeiing gedijen de marters onwijs goed.

Door de jaren heen is het gedrag van marters wel veranderd. Het lijkt er op dat de marters steeds brutaler zijn geworden. Daar waar ze eerst min of meer mensenschuw waren, is daar nu weinig tot geen sprake van. Ze bevinden zich in de buurt van mensen, zolang ze maar voldoende kunnen eten.

Territorium

Marters zijn nogal stoere dieren. Althans; ze gedragen zich vrij stoer. Dit blijkt onder meer uit het feit dat de marters graag hun eigen territorium afbakenen.

Staat je auto toevallig binnen dit territorium? Dan is je auto al snel de gebeten hond. Dat kan dus ook voor je tuin of woning gelden. Dit is een oorzaak waar je weinig tot geen invloed op uit kunt oefenen. Verderop in dit artikel komen we hier graag nog even op terug.

Wat zijn de gevolgen van marters bij jou in de buurt?
Waarom is de vraag wat helpt tegen marters voor jou zo van belang? Mogelijk is dit wel omdat je op dit moment last hebt van marters bij jou in de buurt. De gevolgen hiervan kunnen echt extreem groot zijn.

Schade aan je woning

Wat helpt tegen marters in je woning? Je moet echt zo snel mogelijk de marters in de buurt van je woning bestrijden. Als je dit niet doet, kan dit grote gevolgen voor je woning hebben.

Zo zijn marters gek op isolatiemateriaal. Ze bijten dit materiaal helemaal kapot, waardoor de isolatie van je woning plots een stuk minder is. Dat merk je aan een hogere energierekening en minder wooncomfort. De marters zorgen hiermee immers voor meer tocht in je woning.

Marters kunnen ook aan elektriciteitsdraden in je woning knabbelen. Het is daarom belangrijk om deze draden altijd goed weg te werken. Als de marters hier eenmaal op knabbelen, kan dit echt verregaande gevolgen hebben. Kom daarom tijdig in actie tegen marters in je woning. Of in de buurt van je woning.

Schade aan je auto

Zoals duidelijk mag zijn, zijn marters erg gek op auto’s. Aan je auto kan een marter ook nog eens gigantische schade aanrichten. Dit komt puur doordat de marters graag aan de elektriciteitsdraden van/in je auto knabbelen.

Doen ze dit langere tijd? Dan is het goed mogelijk dat je auto total loss verklaard wordt. Met name als de kabelboom van je auto kapot geknabbeld is, wordt de auto mogelijk total loss verklaard.

Tevens kan een marter zorgen voor een uitslaande brand in je auto. Indien de marter kortsluiting creëert, heeft dit simpelweg verregaande gevolgen. Ook dit is een reden om zo snel mogelijk wat te doen tegen marters in de buurt van je auto.

Overigens knabbelen de marters niet alleen op de kabels en draden. Ze zijn ook gek op bijvoorbeeld slangen en andere onderdelen. Onder aan de streep gaat het hen er vooral om dat ze zichzelf kunnen voeden.

Schade aan je tuin

Wat helpt tegen marters in je tuin? Ook dit is een relevante vraag, aangezien marters van grote invloed op je tuin kunnen zijn. Zij kunnen op meerdere manieren schade aan je tuin aanrichten.

Zo kunnen marters ook in je tuin op onderdelen of materialen knabbelen. Denk hierbij aan houten onderdelen van je overkapping of zelfs aan je houten tuinmeubelen.

Daarnaast kan een marter schade aanrichten aan de planten in je tuin. Ook dit is iets waar je uiteraard absoluut niet op zit te wachten. Kom daarom ook zo snel mogelijk in actie tegen marters bij je in de tuin.

Aanvallen op huisdieren of pluimvee

Heb je kippen in je tuin rondlopen? Of loopt je huisdier regelmatig in je tuin rond? Ook dat zijn dan mogelijke oorzaken van de aanwezigheid van marters. Zij zijn namelijk gek op pluimvee en ook op het voer van huisdieren.

Het gevolg laat zich al raden: een marter kan de dieren in je tuin aanvallen. Dat voorkom je bijvoorbeeld door een goede ultrasone verjager in je tuin neer te zetten. Daarmee hou je de marters op een afstand(je) van je tuin:

Stress en overlast

Heb je last van marters in je tuin? Dan kan dit oprecht voor stress zorgen. Je kunt je extreem zorgen maken over de marters. Het is zelfs mogelijk dat je hierdoor ’s nachts wakker ligt. Als dit het geval is, zijn de marters simpelweg van hele grote invloed op je leven.

Al met al kunnen marters voor veel overlast zorgen. Dat is al helemaal het geval als ze voor financiële schade zorgen. Dit kan zich op termijn ook nog uiten in financiële zorgen. En daarmee ook in stress.

De vraag wat helpt tegen marters is daarom zeer relevant. Je moet echt zo snel mogelijk korte metten maken met marters bij je in de buurt!

Helpt kippengaas tegen marters?

Kun je kippengaas tegen marters gebruiken? Ja, dit kun je zeker doen. Met kippengaas kun je onder meer de kippenren en planten in je tuin beschermen. Ook is het hiermee mogelijk om de toegang tot je tuin min of meer te versperren voor de marters.

Wat helpt tegen marters? Voorkomen!

Wat helpt tegen marters? Op deze vraag hebben we inmiddels al een uitgebreid antwoord gegeven. Tegelijkertijd hebben we één onderwerp nog niet besproken: het voorkomen van marters bij je in de buurt. Daar heb je meerdere mogelijkheden voor.

O ja? Ja, zeker. Wij hebben speciaal voor jou de beste wat helpt tegen marters tips verzameld. Met deze tips hou je de marters op een forse afstand van je woning, huis en auto.

Wat helpt tegen marters tip 1: hang een marter apparaat in je auto op

Ben je bang voor de gevolgen van een marter onder de motorkap van je auto? Dan raden wij je graag onderstaande marter apparaten aan. Deze apparaten hang je in je auto, waarna zij een kleine elektrische schok aan marters afgeven. Dit is niet gevaarlijk voor deze dieren, maar het houdt ze wel absoluut op afstand.

Wat helpt tegen marters tip 2: verplaats je auto

Marters zijn nogal gewoontedieren. Daarbij richten zij zich vooral op hun territorium. Zonder dat je het doorhebt, staat je auto mogelijk in hun territorium. Het kan daarom geen kwaad om de auto af en toe te verplaatsen. Of zet ‘m eens op een andere plek in je woonwijk neer. Mogelijk hou je daarmee de marters ver op afstand van je auto.

Wat helpt tegen marters tip 3: verwijder voedselbronnen

Het is hoe dan ook van belang om voedselbronnen te voorkomen. En om de voedselbronnen in bijvoorbeeld je tuin zo snel mogelijk te verwijderen. Volg daarvoor deze tips op:

 • Check je tuin regelmatig op voedselbronnen. De kans is groot dat er allerlei voedselresten in je tuin liggen. Denk hierbij aan je eettafel en het gebied rondom de kliko. Je zou deze gebieden daarom regelmatig moeten controleren op voedselbronnen. En keurig schoonhouden uiteraard.
 • Ruim je woning goed op. Het is ook van belang om je woning goed schoon te houden. Liggen er allerlei voedselresten in je woning? Dan trekt dit vanzelf marters van buiten naar binnen aan.
 • Bewaar huisdierenvoer veilig. Het is ook van groot belang om huisdierenvoer op een veilige manier te bewaren. Dit doe je idealiter in een doos, box of voorraadpot waar de marters geen toegang tot hebben:

Wat helpt tegen marters tip 4: voorkom dat marters kunnen klimmen

Marters zijn zeer atletische dieren. Dit blijkt uit de manier van bewegen, de snelheid van rennen en het gemak waarmee deze diertjes klimmen. Het is daarom verstandig om te voorkomen dat marters in je tuin of bij je woning kunnen klimmen.

Dit doe je bijvoorbeeld door een bomenkraag om een boom of regenpijp heen te doen. Door deze kraag is het voor de marters niet meer mogelijk om snel/goed naar boven te klimmen. Dit doe je ook door een gladde laag op de boom of regenpijp aan te brengen. Richt je pijlen in ieder geval op bomen en regenpijpen.

Wat helpt tegen marters tip 5: dicht openingen af

Wat helpt tegen marters? Je moet er sowieso alles aan doen om de marters buiten je woning te houden. Dat doe je onder meer door openingen in je woning goed af te dichten. Denk hierbij aan de spleten, kieren en naden in je woning. Hier heb je bijvoorbeeld goede afdichtingskit of purschuim voor nodig:

Wat helpt tegen marters tip 6: verdiep je goed in marters

Wij raden je ook aan om je goed te verdiepen in marters. Zo moet je goed het verschil tussen een steenmarter of boommarter weten. Ook moet je weten hoe je marters kunt herkennen en bestrijden. Gelukkig vind je al die informatie in dit artikel. Wat je ook nog kunt doen, is afbeeldingen van marters opzoeken. Daarmee herken je deze – toch wel fraaie – beestjes nog sneller.

Wat helpt tegen marters tip 7: onderhoud je tuin goed

Tot slot is het verstandig om je tuin goed te onderhouden. Daarmee maak je je tuin namelijk een stuk minder geschikt voor de marters. Hoe dat zit? Nou, marters zijn gek op dichtbegroeide en beschutte plekken. Je zou daarom je tuin goed moeten snoeien, het gras goed moeten maaien en afvalhopen in je tuin moeten voorkomen. Daar kun je onder meer dit tuingereedschap voor gebruiken: