Wat helpt tegen mee eters?

Heb je ook zo’n last van die vervelende mee eters op je gezicht? De mee eters zijn niet zozeer pijnlijk, maar zijn niet het toonbeeld van pure schoonheid. Vandaar ook dat veel mensen op zoek zijn naar hetgeen wat helpt tegen mee eters. Dát vertellen wij je graag in dit artikel. We bespreken precies wat helpt tegen mee eters, maar ook hoe je mee eters kunt voorkomen.

Ons expert advies

Voor mee-eters raadt onze expert onder meer neusstrips, een comedonlepel, een mee eter set, een exfoliant en een schoonheidsspecialist aan. Dat laatste is een aanrader als het je niet lukt om met de andere middelen iets tegen mee eters te doen.

Wat helpt tegen mee eters? Dit heb je nodig!  

Wat helpt tegen blackheads? Of wat helpt tegen zwarte puntjes op je neus? Dit zijn slechts twee voorbeelden van vragen die over mee eters gesteld worden. Juist doordat zoveel mensen last van mee eters hebben, vragen veel mensen zich af wat echt helpt tegen mee eters.

Het antwoord op die vraag geven wij je graag. Wij hebben daarvoor kritisch naar alle aangedragen hulpmiddelen gekeken. Op basis daarvan hebben we uiteindelijk een paar hulpmiddelen met bewezen werking aan kunnen wijzen. Díe hulpmiddelen bespreken we graag hieronder uitgebreid.

Middel 1: neusstrips

Als we het over mee eters hebben, hebben we het vooral over mee eters op de neus. Dat is simpelweg het lichaamsdeel waar mee eters het meeste voorkomen. Je zou daarom je pijlen in eerste instantie vooral op je neus moeten richten. Om de mee eters op je neus te verwijderen, heb je goede neusstrips nodig.

Wat is een neusstrip? Dit is een plakkende strip die je voorzichtig op je neus kunt plakken. Je laat de strip vervolgens kort zitten, waarna je deze strip hard van je neus aftrekt. Als je dat doet, trek je alle oneffenheden uit je neus mee. Dát betekent dat je met een goede neusstrip makkelijk alle mee eters kunt verwijderen. Dit is zeker het geval als je voor één van deze neusstrips kiest:

Goed om te weten: deze oplossing tegen mee eters is niet geheel pijnvrij. Als je de neusstrip hard van je neus aftrekt, kan dit behoorlijk pijnlijk/gevoelig zijn. Dit is echter iets waar je niet omheen kan. Wie mooi wil zijn, moet nu eenmaal pijn lijden.

Middel 2: comedonlepel

Wat helpt tegen mee eters? Het belangrijkste is om de mee eters goed en vakkundig uit je huid te halen. Daar kun je maar al te graag een comedonlepel bij gebruiken.

Dit is een speciale lepel met een uitsparing aan het uiteinde. Deze uitsparing kun je op de mee eters zetten, waarna je op de lepel druk moet zetten. De uitsparing drukt nu in je huid, waardoor de mee eters uit de huid gedrukt worden. Voordat je het door hebt, zie je helemaal geen zwarte puntjes meer op je neus zitten.

Probeer bijvoorbeeld deze comendonlepels eens uit:

Het is uiteraard wel belangrijk om de comedonlepel goed te gebruiken. Daarvoor raden wij je aan om onderstaande video even te bekijken. In deze video wordt perfect voorgedaan hoe je een comedonlepel voor je mee eters kunt gebruiken:

Goed om te weten: de mee eters hoeven zich niet altijd op je neus te bevinden. Ook als de mee eters op een ander lichaamsdeel zitten, kun je prima voor een goede comedonlepel kiezen.

Middel 3: Mee eters set

Wil je echt korte metten met de vervelende mee eters maken? Dan kun je ook voor een complete mee eters set kiezen. Dit is een set met daarin niet alleen een comedonlepel, maar ook andere toebehoren. Kijk daarvoor eens naar de volgende mee eters sets:

Middel 4: exfoliant

Wat helpt tegen mee eters? De bovenstaande middelen helpen zeker, maar ook een goede exfoliant mag niet ontbreken. Wat een exfoliant is? Dit is een skin care product waarmee je de mee eters perfect kunt verwijderen. Bijkomend voordeel is dat je met een goede exfoliant ook direct de dode huidcellen weet te verwijderen. Probeer hiervoor eens deze exfolianten uit:

Hoe je een exfoliant moet gebruiken? Dit hangt vooral van het soort exfoliant af. Het belangrijkste is dat elke goede exfoliant over specifieke zuren beschikt. Deze zuren zijn in staat om de dode huidcellen te verwijderen én om direct de mee eters uit de huid te halen. De ervaring leert dat exfolianten eigenlijk onmisbaar in je skin care routine zijn.

Middel 5: schoonheidsspecialist

Lukt het je niet om de mee eters te verwijderen met bovenstaande middelen? Of blijven de mee eters maar in grote getalen terugkomen? In deze beide gevallen is het verstandig om bij een schoonheidsspecialist langs te gaan. Een dergelijke specialist kan je op meerdere gebieden helpen:

  • De specialist is in staat om alle mee eters vakkundig te verwijderen. Voor een goede schoonheidsspecialist is dit gesneden koek en zorgt van lopende band werk. Je bent er hierdoor zeker van dat de mee eters op de juiste manier verwijderd worden.
  • De specialist kan je de juiste adviezen geven. Het is goed mogelijk dat de mee eters ontstaan door een verkeerde verzorging van de huid. Of de mee eters ontstaan door een ongezond voedingspatroon. Ongeacht wat de situatie precies is, kan een schoonheidsspecialist je van de juiste adviezen voorzien.

Keerzijde van een schoonheidsspecialist is uiteraard het kostenplaatje. Wij adviseren je daarom om eerst de bovenstaande middelen uit te proberen. Blijkt uiteindelijk dat dit niet het gewenste effect sorteert? Dan is het verstandig om alsnog naar de schoonheidsspecialist toe te gaan.

Wat zijn mee eters precies?

Een mee eter is simpelweg een verstopping van de poriën. Normaal gesproken zorgen de poriën ervoor dat talg en zweet via je huid naar buiten kan, maar dat voorkomt een dergelijke verstopping. Het gevolg hiervan is dat de talg zich in de poriën ‘verstopt’. Dit zie je uiteindelijk in de vorm van een mee eter op je huid terug.

In de meeste gevallen heeft een mee eter een zwarte kleur. Dat is dan ook de reden waarom mee eters ook wel blackheads genoemd worden. Er bestaan ook whiteheads; dit wordt ook beschouwd onder de groep mee eters.

Mee eters ontstaan niet overal op het lichaam. Nee, ze bevinden zich meestal op de vettere delen van je huid. Je kunt hierbij denken aan je kin, je voorhoofd en met name je neus.

Hoe herken je mee eters?

Je hoeft geen hogere wiskunde gestudeerd te hebben om mee eters te herkennen. De mee eters herken je namelijk duidelijk aan de zwarte puntjes op/in de huid. Overigens kan het ook om witte puntjes gaan; mee eters kunnen zowel wit als zwart zijn.

Tussen blackheads en whiteheads bestaat wel een verschil:

  • Blackheads. De blackheads herken je overduidelijk aan de zwarte puntjes op de huid. Deze zwarte puntjes zie je doordat er sprake van verstopte poriën is, oftewel open comedonen.
  • Whiteheads. De whiteheads herken je overduidelijk aan de witte puntjes op de huid. Deze witte puntjes zie je doordat er sprake van gesloten comedonen. Deze comedonen is bedekt met een dun laagje huid, waardoor de talg niet naar buiten kan.

Hoe ontstaan mee eters?

Wat helpt tegen mee eters? Ten eerste moet je accepteren dat je last van mee eters hebt. Je bent namelijk absoluut niet de enige die last van de zwarte puntjes heeft. Ongekend veel mensen, zowel mannen als vrouwen, hebben last van mee eters.

Dit komt puur doordat mee eters het gevolg van een lichamelijk proces is. Mee eters ontstaan doordat de poriën van je huid verstopt raken. Normaal gesproken kan bijvoorbeeld talg via de poriën je huid verlaten, net zoals vocht dit doet. Mocht de poriën verstopt zitten, is dit echter niet meer mogelijk. Talg kan geen kant op en verandert hierdoor in een mee eter.

Is een mee eter dan iets waar je je zorgen over hoeft te maken? Nee, in principe niet. Waar je wel even goed naar moet kijken, is naar de exacte oorzaak van mee eters. De aanwezigheid van mee eters kan namelijk vele (uiteenlopende) redenen hebben, waarover we je verderop in dit artikel meer kunnen vertellen.

Waar kun je last van mee eters krijgen?

Mee-eters kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen, maar ze komen het meest voor op gebieden waar de huid meer talgklieren heeft. Talgklieren produceren talg, een olieachtige stof die de huid hydrateert, maar ook bijdraagt aan verstopte poriën. De twee belangrijkste soorten mee-eters zijn witte mee-eters (gesloten comedonen) en zwarte mee-eters (open comedonen). Ze komen vooral voor op de volgende lichaamsdelen:

  • Gezicht: Dit is het meest voorkomende gebied voor mee-eters. Ze verschijnen vaak op de neus, voorhoofd, kin en wangen.
  • Neus: De neus heeft een groot aantal talgklieren en is daarom een veelvoorkomende plek voor mee-eters, zowel witte als zwarte.
  • Voorhoofd: Het voorhoofd is een ander gebied waar talgklieren overvloedig aanwezig zijn. Hier kunnen mee-eters zich gemakkelijk ontwikkelen.
  • Kin: De kin kan ook gevoelig zijn voor mee-eters, vooral bij mensen die vatbaar zijn voor hormonale schommelingen.
  • Rug en borst: Mee-eters kunnen ook voorkomen op de rug en de borst, vooral bij mensen die vatbaar zijn voor acne op deze gebieden.
  • Schouders: Schouders kunnen ook mee-eters ontwikkelen, vooral bij mensen die strakke kleding dragen die wrijving veroorzaakt.
  • Oren: De oren zijn ook gevoelig voor de vorming van mee-eters, vooral rond de gehoorgang.
  • Nek: Mee-eters kunnen ook op de nek voorkomen, vooral bij mensen die zwaardere haarproducten gebruiken die de poriën kunnen verstoppen.

Zijn mee eters en puistjes hetzelfde?

Wat helpt tegen mee eters en puistjes? Ook dat is een vraag die door menig persoon gesteld wordt. Het is goed om te weten dat een mee eter en een puistje niet exact hetzelfde zijn.

Een puistje ontstaat wanneer een haarzakje is verstopt met onder meer bacteriën, dode huidcellen en talg. Zodra het haarzakje helemaal afgesloten is, is er sprake van een puist. Deze puist herken je overduidelijk aan de witte kleur. Ook is het mogelijk dat de puist steeds groter wordt, aangezien de talg en het vuil in het haarzakje geen kant op kunnen.

Het is ook goed mogelijk dat een porie verstopt is, maar dat de porie niet volledig afgesloten is. De talg en dode huidcellen kunnen zich hierdoor wel verplaatsen naar het huidoppervlak. Indien daar sprake van is, herken je dit aan het zwarte puntje. Dit is dan ook precies de manier waarop een mee eter ontstaat.

Met andere woorden: een mee eter en puist lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Bovendien tref je de mee eters veelal op plekken aan waar je minder last van puistjes hebt. Ga maar eens na hoe vaak je een puistje op je neus hebt. En hoe vaak je last van mee eters op je neus hebt.

Wat zijn de oorzaken van mee eters?

Wat helpt tegen mee eters? Allereerst zou je dus de aanwezigheid van de mee eters moeten accepteren. Wat je ten tweede moet doen, is goed naar de oorzaak van de mee eters kijken. Door gericht de oorzaak aan te pakken, voorkom je in de toekomst de vorming van (veel) nieuwe mee eters.

Maar, wat is nou de mogelijke oorzaak van mee eters? Het is lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Dit komt voornamelijk doordat er talloze mogelijke oorzaken van mee eters zijn. De meest voorkomende oorzaken bespreken we graag hieronder.

Hormonen

Het is goed mogelijk dat de mee eters ontstaan door hormonen. Dit is zelfs oorzaak nummer 1 bij mee eters onder pubers. Pubers hebben met een veranderende hormoonhuishouding te maken, waardoor zij relatief veel last van jeugdpuistjes en mee eters hebben.

Dit komt puur door hormonen die zorgen voor te actieve talgklieren. Deze klieren produceren eigenlijk een teveel aan talg, waardoor de poriën al snel verstopt raken. Dit is overigens ook de reden waarom relatief gezien veel jongeren last van acne hebben.

Bij meisjes is deze oorzaak al helemaal van toepassing. Voorafgaand en tijdens de menstruatiecyclus verandert ook de hormoonhuishouding, waardoor er nog meer talg geproduceerd wordt. Het gevolg laat zich al raden: meisjes hebben in de menstruatiecyclus nog meer last van mee eters.

Voeding

Ook voeding is van grote invloed op de vorming/aanwezigheid van mee eters. Deze oorzaak is eigenlijk tweeledig:

  • Zuivelproducten. Als je veel zuivelproducten eet en drinkt, wordt de aanmaak van bepaalde hormonen gestimuleerd. Hierdoor kan er sprake zijn van een overtallige talgproductie.
  • Suikers. Eet je relatief ongezond? Dan krijg je eigenlijk te veel suikers binnen. Ook deze suikers kunnen de oorzaak vormen van mee eters. Dit komt puur doordat suikers van invloed zijn op de talgproductie en de ontstekingswaarden in het bloed. De suikers zorgen dan ook niet alleen voor mee eters, maar ook voor puistjes.

Het is daarom van belang om even goed naar je voedingspatroon te kijken. Dat is met name het geval als je relatief veel last van mee eters hebt.

Make-up

Eén van de meest voorkomende oorzaak van mee eters is make up. Het is logisch om een mee eter met make up min of meer te camoufleren, maar dat moet je juist niet doen. Veel soorten make up zijn namelijk veel te vet. Dit vet zorgt voor een extra verstopping van de poriën, waardoor je nog meer last van mee eters krijgt.

Wat helpt tegen mee eters is om de juiste make up te gebruiken. Verder is het belangrijk om je make up ’s avonds heel goed van je gezicht af te halen. Nadien moet je je gezicht ook goed reinigen, waardoor de kans op verstopte poriën vele malen kleiner is.

Medische aandoeningen

Wist je dat je ook mee eters kunt krijgen door een medische aandoening? Dit is niet alleen een mogelijke oorzaak van mee eters, maar ook van bijvoorbeeld puistjes en acne. Mocht je veel last van mee eters hebben, kun je daarom het beste bij een schoonheidsspecialist of je huisarts langsgaan. Als er sprake van een medische aandoening is, wordt dit snel herkend door de vakspecialist. Je kunt hier vervolgens de juiste behandeling voor ondergaan.

Wat zijn de nadelige gevolgen van mee eters?

Mee-eters op zichzelf zijn meestal geen ernstige medische aandoening, maar ze kunnen wel enkele nadelige gevolgen hebben voor de huid en het uiterlijk, en in sommige gevallen kunnen ze bijdragen aan meer ernstige huidproblemen. Hier zijn enkele van de mogelijke nadelige gevolgen van mee-eters:

  • Verstopte poriën: Mee-eters ontstaan door verstopte poriën die talg en dode huidcellen bevatten. Als deze poriën niet worden schoongemaakt, kunnen ze groter worden en meer talg ophopen, wat kan leiden tot de vorming van puistjes en acne.
  • Acne: Mee-eters kunnen de voorlopers zijn van acne. Wanneer bacteriën in de verstopte poriën terechtkomen, kan dit leiden tot ontsteking, roodheid en pijnlijke puistjes.
  • Ontsteking: Soms kunnen mee-eters ontstoken raken en resulteren in pijnlijke, rode bultjes die acne-ontstekingen worden genoemd. Dit kan ongemak en onzekerheid veroorzaken.
  • Huidtextuur: Herhaalde aanwezigheid van mee-eters en acne kan de huidtextuur verstoren, waardoor deze ongelijk en hobbelig kan aanvoelen.
  • Huidverkleuring: Wanneer een mee-eter ontstoken raakt, kan dit leiden tot hyperpigmentatie (donkere vlekken) op de huid na genezing, vooral bij mensen met een donkere huidskleur.
  • Cosmetisch ongemak: Mee-eters zijn visueel onaantrekkelijk en kunnen invloed hebben op iemands zelfvertrouwen en zelfbeeld.
  • Bacteriële infecties: Als mee-eters worden uitgeknepen zonder de juiste hygiëne, kan dit leiden tot bacteriële infecties en verdere verspreiding van acne.
  • Littekens: Het uitknijpen van mee-eters kan de huid beschadigen en littekens achterlaten, vooral als dit niet op de juiste manier gebeurt.

Lees ook ons artikel ‘Wat helpt tegen eczeem?

Hoe kun je mee eters voorkomen?

Wat helpt tegen mee eters? De juiste middelen gebruiken én mee eters in de toekomst te voorkomen. Want ja, wat helpt tegen mee eters is vooral het voorkomen van mee eters in de toekomst. Dit doe je het beste door onderstaande tips goed op te volgen.

Tip 1: reinig je huid heel goed

Voordat je ’s avonds gaat slapen, moet je je huid heel goed reinigen. Als je met een vieze en vette huid gaat slapen, is dit van grote invloed op de talgproductie. En daarmee ook op de poriën; die raken in zo’n situatie gedurende de nacht erg snel verstopt.

Het is daarom van belang om je huid goed te reinigen. Hoe je dat doet? Bijvoorbeeld als volgt:

  • Doe het consequent elke avond. Het is sowieso aan te raden om elke avond consequent je huid te reinigen. Je moet dit niet zo af en toe doen, maar echt élke avond doen. Dat is eigenlijk de enige manier om je huid blijvend goed te reinigen.
  • Gebruik de beste reinigingsproducten. Het is vooral van belang om de beste reinigingsproducten te gebruiken. Deze producten hebben een ontvettende werking, maar dragen ook nog zorg voor het voeden, hydrateren en herstellen van de huid. Kies daarom voor één van onderstaande reinigingsproducten:

Wrijf met deze reinigingsproducten niet al te hard. Als je te hard wrijft, kan dit juist zorgen voor overtallige talgproductie. Reinig je huid daarom altijd met beleid.

Tip 2: zorg voor een gezond voedingspatroon

Voeding en mee eters gaan hand in hand met elkaar. Wat helpt tegen mee eters is daarom om een gezond voedingspatroon er op na te houden. Een gezond voedingspatroon is gevarieerd en zorgt er zodoende voor dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het gevolg laat zich al raden: je huid heeft alle mogelijkheden om goed te herstellen en om in een goede conditie te blijven. Bij een gezond voedingspatroon krijg je bovendien weinig suikers binnen. Dit zorgt er ook voor dat de poriën in je huid minder snel verstopt raken.

Tip 3: pas op met make up

Het is goed te begrijpen dat je make up op doet. Door make up ga je je mogelijk zekerder voelen. Of je vindt het gewoon mooier staan om bijvoorbeeld wat foundation op je huid te smeren. Het is echter onwijs belangrijk om goed met make up op te passen.

Gebruik je bijvoorbeeld te vette make up? Dan weet je zeker dat je last van mee eters gaat krijgen. Gebruik je te veel make up of verwijder je de make up ’s avonds niet goed? Ook dan kun je last krijgen van mee eters. Wij raden je daarom óók aan om voor een goede make up remover te kiezen, zoals onderstaande varianten:

Tip 4: vermijd vette crèmes

Vind je het heerlijk om ’s ochtends en ’s avonds je huid met een crème in te smeren? Logisch, dit past immers bij een goede huidverzorging. Feit is echter dat niet alle crèmes even goed zijn voor de huid. Met name als je vette crèmes gebruikt, krijg je al snel last van mee eters.

Dit geldt overigens niet alleen voor crèmes, maar ook voor vette vaseline en vette huidoliën. Je moet daarom heel erg oppassen met deze producten. Kies in plaats daarvan voor bijvoorbeeld de volgende dag- en nachtcrèmes:

Tip 5: gebruik een gezichtsmasker

Wat helpt tegen mee eters? Een gezichtsmaker! Met zo’n masker kun je niet zozeer de mee eters verwijderen, maar je verzorgt je huid hier wel op de juiste manier mee. Dáármee voorkom je in de nabije toekomst de vorming van nieuwe mee eters.

Wij raden je hiervoor onder meer de onderstaande soorten gezichtsmaskers aan:

Kies je voor één van deze gezichtsmaskers? Als je het masker na gebruik van je gezicht aftrekt, is het goed mogelijk dat je alsnog de mee eters en puistjes uit je huid mee trekt.

Tip 6: raak je gezicht zo min mogelijk aan

Wat helpt tegen mee eters? Simpel: er alles aan doen om je huid niet al te vet te laten worden. Dát doe je onder meer door je gezicht zo min mogelijk aan te raken.

Zonder dat je het doorhebt, zitten je handen vol met vet en oliën. Zodra je met je handen over je gezicht heen wrijft, wrijf je al het vet en de oliën over je gezichtshuid heen. Het gevolg laat zich al raden: je krijgt (meer) last van vervelende mee eters.

Tip 7: smeer je huid goed in met zonnebrandcrème

Weet je wat ook nog een mogelijke oorzaak van verstopte poriën kan zijn? De zon. Als je je gezichtshuid niet goed insmeert, is het goed mogelijk dat je huid verbrandt. Die verbranding kan ervoor zorgen dat de poriën verstopt raken, waardoor je al snel last van mee eters krijgt. Gebruik daarom altijd de beste zonnebrandcrème:

Wat kan een dermatoloog bij mee eters doen?

Wat helpt tegen mee eters? Het kan helpen om bij een dermatoloog of schoonheidsspecialist langs te gaan. Een dermatoloog kan op meerdere manieren iets tegen mee eters doen:

  • Topische behandelingen: Dermatologen kunnen topische (op de huid aangebrachte) behandelingen voorschrijven die ingrediënten zoals retinoïden (afgeleiden van vitamine A), benzoylperoxide of salicylzuur bevatten. Deze kunnen helpen bij het verwijderen van dode huidcellen, het verminderen van talgproductie en het voorkomen van verstopping van poriën.
  • Professionele extractie: Dermatologen zijn getraind om mee-eters en puistjes veilig uit te knijpen en te verwijderen. Het is belangrijk om dit door een professional te laten doen om littekens en infecties te voorkomen.
  • Chemische peelings: Chemische peelings kunnen helpen bij het exfoliëren van de huid en het verminderen van mee-eters. Deze behandelingen gebruiken zuren om de bovenste laag dode huidcellen te verwijderen en de huidtextuur te verbeteren.
  • Laser- en lichttherapie: Lasers en lichtbehandelingen kunnen helpen bij het verminderen van mee-eters door de talgklieren te verminderen en ontstekingen te verminderen. Dit kan ook helpen bij het verbeteren van de huidtextuur en het verminderen van littekens.
  • Microdermabrasie: Deze behandeling exfolieert de bovenste laag van de huid om dode huidcellen te verwijderen en de poriën vrij te houden.
  • Medicatie: In sommige gevallen kunnen dermatologen orale medicijnen voorschrijven, zoals antibiotica of hormonale behandelingen, om mee-eters en acne te behandelen, vooral bij ernstigere gevallen.
  • Huidverzorgingsadvies: Een dermatoloog kan persoonlijk advies geven over een geschikte huidverzorgingsroutine, inclusief de juiste producten en technieken om mee-eters te voorkomen en te behandelen.
  • Advies over levensstijl en dieet: Een dermatoloog kan ook adviseren over hoe levensstijlfactoren, zoals dieet, stress en hygiëne, mee-eters kunnen beïnvloeden en hoe je deze factoren kunt beheersen.

Wat helpt tegen mee eters? Neem het serieus!

Tot slot adviseren wij je nog iets wat helpt tegen mee eters: neem de aanwezigheid van de mee eters serieus. Als je niks aan de mee eters doet, hebben ze vrij spel. Dit geldt ook voor de vorming van nieuwe mee eters. Het mogelijke gevolg is dat je complete gezicht onder mee eters komt te zitten. En dat je ook nog last van acne kunt krijgen.

Dat wil je uiteraard niet, dus kom zo snel mogelijk in actie. Daarvoor kun je alle bovenstaande hulpmiddelen en tips gebruiken. Ook is het erg belangrijk om de vorming van nieuwe mee eters te voorkomen.