Wat helpt tegen netelroos?

Netelroos is een vervelende aandoening van de huid. Je ziet en voelt allemaal jeukende rode bulten op de huid. Je bent al snel geneigd om te krabben, maar dat is vooral iets dat je niet moet doen.. Wat helpt tegen netelroos? Dat lees je in dit artikel. Maak direct kennis met de beste middelen en tips tegen netelroos.

Ons expert advies

Onze expert raadt antihistaminica, koelgel en een anti jeuk crème aan. De antihistaminica dient als medicijn tegen netelroos, terwijl je met de koelgel en de anti jeuk crème de jeuk tegengaat. Verderop in dit artikel deelt onze expert nog belangrijke tips met je. Met deze tips voorkom je onder meer netelroos.

Wat helpt tegen netelroos? Dit heb je nodig!

Wat helpt tegen netelroos? Het is een vraag die door vrij veel mensen dagelijks, wekelijks en maandelijks gesteld wordt. Op zich logisch, aangezien dit een veel voorkomende aandoening van de huid is. Simpelweg veel Nederlanders hebben regelmatig of zo af en toe last van netelroos.

Geldt dat ook voor jou? Of ken je iemand die op dit moment last van netelroos heeft? Dat is dan ongetwijfeld ook de reden waarom je dit artikel doorneemt. In dit artikel vind je in ieder geval de beste middelen tegen netelroos.

Middel 1: antihistaminica

Het belangrijkste netelroos symptoom is de jeuk. Deze jeuk ontstaat simpelweg door de rode bulten op je huid. Het is logisch dat je wilt krabben, maar dit is af te raden. Je zou je huid zoveel mogelijk met rust moeten laten.

Dat is uiteraard makkelijker gezegd dan gedaan. Wij raden je daarom aan om contact met je huisarts op te nemen. Je huisarts kan vervolgens antihistaminica voorschrijven. Dit is een medicijn waarmee je de vervelende jeuk efficiënt tegengaat. Voordat je het doorhebt, heb je een stuk minder last van de jeuk.

Middel 2: koelgel

Heb je echt veel last van de jeuk? Dan kan het verstandig zijn om koelgel op je huid te smeren. Dit is een speciale gel die verkoelend werkt. Door deze koelende werking heb je waarschijnlijk spoedig minder last van de vervelende jeuk.

Ons advies: gebruik een zogeheten levomenthol koelgel. Dergelijke gels hebben niet alleen een verkoelende werking, maar ook een jeukstillende werking. Je gaat hiermee dus op de juiste manier de vervelende jeuk van netelroos tegen:

Middel 3: anti-jeuk crème

Wat helpt tegen netelroos? Het is goed om te weten dat netelroos vanzelf – en snel – overgaat. Het belangrijkste is dus dat je de jeuk op de juiste manier tegengaat. Dit doe je idealiter met de eerder genoemde antihistaminica.

Wil je echter meer tegen de vervelende jeuk doen? Dan is het verstandig om voor een goede anti-jeuk crème te kiezen. Smeer deze crème voorzichtig op je huid en geniet daarmee van een stuk minder jeuk. Wel zo prettig.

Wat is netelroos precies?

Netelroos is een huidreactie met als gevolg jeukende rode bulten op de huid. Deze aandoening kan op verscheidene manier ontstaan en kan zich op verscheidene manieren uiten.

Netelroos trekt in ieder geval snel weg. Althans; dat is bij het grootste gedeelte van alle mensen die last van netelroos heeft. Alleen in zeldzame gevallen kun je wekenlang last van netelroos hebben.

Heb je langere tijd last van netelroos? Dan is het goed mogelijk dat je last van chronische netelroos hebt. In een dergelijke situatie is het al helemaal belangrijk om bij je huisarts aan te kloppen. Je huisarts kan simpelweg de juiste behandeling in gang zetten.

Kortom:

 • Netelroos is een aandoening aan de huid die je herkent aan rode, jeukende bulten.
 • Netelroos kan verschillende oorzaken hebben, waarover je hieronder meer leest.
 • In het meeste gevallen gaat nestelroos binnen een paar uur tot 24 uur weg.
 • In sommige gevallen kun je weken- tot maandenlang last van netelroos hebben.
 • Je kunt steeds last van nieuwe bulten krijgen, ondanks dat andere bulten verdwijnen.

Hoe ontstaat netelroos?

Netelroos is het gevolg van het vrijkomen van stoffen in de huid. In veel gevallen gaat het hierbij om histamine. Deze stoffen hopen zich onder de huid op, waardoor er bulten en jeuk ontstaan.

Wat de precieze oorzaak van netelroos is, is niet altijd duidelijk. Sterker nog: in zo’n 50% van alle gevallen is onduidelijk hoe netelroos precies ontstaat. Het kan in ieder geval om één of meerdere van onderstaande oorzaken gaan:

 • Virusinfectie. Heb je last van bijvoorbeeld een buikgriep of verkoudheid? Dan kan dit de oorzaak van netelroos zijn. Deze oorzaak is met name bij kinderen van toepassing; in ongeveer 50% van alle gevallen is dit bij kinderen de hoofdoorzaak van netelroos.
 • Allergie voor voedsel. Je kunt ook last van netelroos krijgen als gevolg van een voedselallergie. Dit kan bijvoorbeeld om een allergie voor eieren, vis, noten, soja of melk gaan. Ook is het mogelijk om allergisch te zijn voor bijvoorbeeld netelroos. Als je allergisch voor voedsel bent, merk je dit binnen één uur na het nuttigen van het betreffende voedingsmiddel.
 • Een insectenbeet. Netelroos kan ook door een insectenbeet ontstaan. In nagenoeg alle gevallen gaat het hierbij om een beet van een wesp of een bij. Met name als je hier allergisch voor bent, kan dit voor netelroos zorgen.
 • Aanraken van planten of dieren. Raak je per ongeluk een kwal of brandnetels aan? Ook dat kan de oorzaak van netelroos zijn.
 • Medicijnen. Slik je op dit moment medicijnen? Mogelijk zijn juist die medicijnen de oorzaak van netelroos. In veel gevallen gaat het om bijvoorbeeld pijnstillers of ACE-remmers.
 • Het zonlicht. Zit je urenlang zonder enige bescherming in de zon? Of doe je dit meerdere dagen achter elkaar? Ook dan kun je last van netelroos krijgen. Een te overmatige blootstelling aan zonlicht kan ook voor de irritatie aan de huid zorgen.
 • Opgewarmde huid. Douche je geruime tijd lang of zit je graag lang in bad? Ook dit kan de oorzaak van netelroos zijn. Dit hoeft overigens niet altijd om een ontspannen situatie te gaan. Ook tijdens of na het sporten kun je, doordat je het warm krijgt, last krijgen van netelroos.
 • Afgekoelde huid. Het is ook mogelijk dat juist een afgekoelde huid de oorzaak van netelroos is. Dit is bijvoorbeeld het geval als je huid in aanraking met de koele wind komt. Of als je in een koud water gaat zwemmen.
 • Druk op de huid. Tot slot kan ook de druk op de huid de oorzaak van netelroos zijn. Dit kan bijvoorbeeld komen door kleding die te strak zit. Of doordat je langere tijd hebt gezeten of hebt gelegen.

Het is dus niet altijd duidelijk om welke oorzaak het gaat. Heb je echter regelmatig last van netelroos? Dan is het belangrijk om goed te noteren wat je zoal doet. Ga hierbij goed na op welk moment je precies last van netelroos krijgt. Op die manier kun je de netelroos mogelijk aan een bepaalde handeling of situatie koppelen. Daarmee heb je in jouw situatie de oorzaak van netelroos gevonden.

Wat zijn de netelroos symptomen?

Niet elke huidaandoening is hetzelfde. Kijk maar eens naar de vragen wat helpt tegen netelroos en wat helpt tegen jicht? In beide gevallen gaat het om huidaandoeningen, maar de symptomen zijn significant anders.

Merk je op dat je last van een huidaandoening hebt? Dan moet je goed naar de symptomen kijken. Mogelijk ontdek je aan de hand van die symptomen dat het om netelroos gaat. Wij zetten de belangrijkste netelroos symptomen graag voor je op een rijtje:

 • Bulten op de huid. Netelroos herken je het beste aan de bulten op de huid. Deze bulten zijn vrij groot en herken je overduidelijk aan de rode kleur.
 • Zwelling. Netelroos herken je ook in alle gevallen aan een zwelling onder de huid. Dit is puur het gevolg van het ophopen van stoffen onder de huid.
 • Jeuk. De jeuk is toch wel één van de vervelendste netelroos symptomen. Deze jeuk is behoorlijk vervelend en in veel gevallen heftig.
 • Brandend en pijnlijk gevoel. De bovenstaande symptomen zorgen op hun beurt voor nóg een symptoom; een brandend en pijnlijk gevoel. Dit gevoel ervaar je over je gehele huid.
 • Koorts. Heb je last van netelroos? Dan kan zich dit ook uiten in de vorm van koorts. Dit is veelal het geval als netelroos het gevolg is van een onderliggende aandoening of infectie.
 • Bijkomende symptomen. Netelroos kan tal van andere symptomen met zich mee brengen. Deze symptomen hoeven echter niet direct gelinkt te worden aan netelroos. Door deze huidaandoening kan bijvoorbeeld je weerstand verzwakken, waardoor je last van andere symptomen krijgt.

Wat helpt tegen netelroos? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat helpt tegen netelroos? In veel gevallen is het lastig om iets aan netelroos te doen. Dit komt puur doordat netelroos in veel gevallen snel weer overgaat. Alleen als dit niet het geval is, is het zaak om bij je huisarts aan te kloppen. Of heb je regelmatig last van netelroos? Ook dan is het zaak om bij je huisarts aan te kloppen.

Wat ook belangrijk is, is om netelroos zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kun je met behulp van onderstaande wat helpt netelroos tips doen. Met deze tips voorkom je grotendeels de aanwezigheid van netelroos. Dat klinkt ideaal, niet waar?

Wat helpt tegen netelroos tip 1: ga op zoek naar dé trigger

Heb je regelmatig last van netelroos? Zoals hierboven al omschreven, is de oorzaak van netelroos in veel situaties niet direct duidelijk. Het is daarom belangrijk om op zoek naar dé trigger te gaan. Dat is, met andere woorden, de oorzaak waardoor je last van netelroos hebt.

Wij raden je aan om voor jezelf een logboek bij te houden. In dit boek schrijf je exact wat je doet, wat je eet of welke medicijnen je slikt. Krijg je vervolgens last van netelroos? Dan kun je dit aan een bepaalde gebeurtenis koppelen. Op die manier weet je precies wat voor jou dé trigger van netelroos is. Die trigger kun je in de toekomst voorkomen.

Wat helpt tegen netelroos tip 2: voorkom stress

Uit onderzoek is gebleken dat stress een negatieve invloed op de vorming van netelroos heeft. Met andere woorden: als je stress hebt, is de kans op netelroos groter. Je moet daarom alles eraan doen om stress te voorkomen:

 • Kom voldoende in beweging. Voor je lichaam en brein is het onwijs belangrijk om in beweging te komen. Je houdt je lichaam hiermee fit en je houdt je brein hiermee een stuk fitter. Door voldoende te bewegen, verklein je zodoende de kans op stress.
 • Ga met ademhalingsoefeningen aan de slag. Het kan geen kwaad om af en toe een klein beetje stress te ervaren. Alleen als je regelmatig last van stress hebt, is het zaak om hier iets aan te doen. Dat doe je bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen uit te voeren. Hiermee voorkom je stress en ga je stress ook – deels – tegen.
 • Schrijf je gedachten en gevoelens op. Stress ontstaat vaak door een overvloed aan gedachten en gevoelens. Dit gecombineerd met bijvoorbeeld extreme drukte op je werk of zorgen kan dit voor stress zorgen. Schrijf daarom je gedachten en gevoelens op. Daarmee voorkom je opgekropte irritaties en gevoelens. Erg belangrijk!

Wat helpt tegen netelroos tip 3: eet gezond

Het is ook van belang om gezond te eten. Dit is voor je algehele gezondheid belangrijk, maar ook voor het voorkomen van netelroos. Ook hierbij komen we weer terug op het eerder benoemde logboek.

Hou in het logboek ook bij wat je precies eet. In sommige gevallen zijn bepaalde voedingsmiddelen namelijk de oorzaak van netelroos. Het is daarom belangrijk om bij te houden wat je eet.

Het is sowieso van belang om gezond en gevarieerd te eten. Dit komt je algehele gezondheid én de gezondheid van je huid ten goede. Hiermee verklein je de kans op netelroos dus aanzienlijk.

Wat helpt tegen netelroos tip 4: hydrateer je huid goed

Wat helpt tegen netelroos? Een goede huidverzorging is sowieso van belang. Eén van de beste tips die wij je hierbij kunnen geven, is om je huid goed te hydrateren. Dat doe je bijvoorbeeld met een goede, hydraterende crème:

Wat helpt tegen netelroos tip 5: vermijd tabak en alcohol

Het is ook belangrijk om tabak en alcohol te voorkomen. Deze twee zaken beïnvloeden het immuunsysteem en kunnen hierdoor bijdragen aan de vorming van netelroos. Dat wil je uiteraard niet, dus vermijd tabak en alcohol volledig.

Wat helpt tegen netelroos tip 6: gebruik milde verzorgingsproducten

Een goede huidverzorging is ontzettend belangrijk. Zo is het dus van belang om een goede hydraterende crème te gebruiken. Tevens raden wij je aan om uitsluitende milde verzorgingsproducten te gebruiken.

Wat milde verzorgingsproducten zijn? Dit is bijvoorbeeld een hypoallergene zeep of hypoallergene huidverzorgingsproducten. De beste voorbeelden hiervan hebben we alvast voor je uitgezocht: