Wat helpt tegen pluizig haar?

Met pluizig haar is geen eer te behalen. Het is moeilijk in model te brengen, het ziet er ietwat slordig uit en het gaat samen met een mindere haarconditie. Voldoende reden dus om zo snel mogelijk iets te doen tegen pluizig haar. Maar, wat helpt tegen pluizig haar? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel. Wij vertellen je graag wat je tegen pluizig haar kunt doen, waarbij wij je ook nog van de beste tips voorzien.

Ons expert advies

Onze expert raadt onder meer een anti pluis spray, haarserum, haarmasker, haarolie, andere haarproducten en een goede shampoo aan. Met deze middelen zou je, volgens onze expert, snel afscheid van pluizig haar moeten nemen. Lukt dit niet? Ga dan bij bijvoorbeeld je kapper langs.

Wat helpt tegen pluizig haar? Dít heb je nodig!

Bestaat er een wondermiddel tegen pluizig haar? Ja, dit wondermiddel tegen pluizig haar bestaat zeker. Maar, je hoeft niet per sé voor dit wondermiddel tegen pluizig haar te kiezen. Je kunt ook prima voor één van de andere onderstaande middelen kiezen. Dit zijn volgens ons in ieder geval de beste middelen tegen pluizig haar.

Middel 1: anti pluis spray

Wat is het beste wondermiddel tegen pluizig haar? Wij vinden een anti pluis spray het wondermiddel. Met een goede anti pluis spray geef je je haren veel meer glans. Bovendien verbeter je hiermee de conditie van je haren, waardoor je haren minder gaan pluizen.

Droog en pluizig haar een halt toeroepen, doe je dan ook met de beste anti pluis spray. Kies hiervoor voor één van de volgende sprays:

Middel 2: haarserum

Wat helpt tegen pluizig haar? Wij raden je een speciale haarserum tegen pluizig haar aan. Zo’n serum smeer je in je haren, waarna het serum zijn werk direct doet. Het serum dringt tot diep in je haren door en voorziet je haren van de gewenste voeding. In combinatie met de bijbehorende hydratatie zorgt dit voor steviger haar.

Met het beste haarserum tegen pluizig haar neem je dus snel afscheid van je pluizige haar. Ook hierbij geldt wel weer dat je één van de beste soorten haarserums nodig hebt. Wij raden je hiervoor de volgende varianten aan:

Middel 3: haarmasker voor pluizig haar

Wat helpt tegen pluizig haar? Eén van de beste middelen waar je voor kunt kiezen, is een haarmasker. Een dergelijk masker smeer je in je haren in. De bestanddelen trekken vervolgens tot diep in je haren, waardoor je haren een stuk sterker worden. Ze worden bovendien beter gehydrateerd. Dát zorgt voor vochtigere en sterkere worden.

Met het beste haarmasker voor pluizig haar heb je dus géén last meer van pluizig haar. Bijkomend voordeel is de heerlijke geur van het haarmasker. Grote kans dat je elke dag met het beste haarmasker tegen pluizig haar aan de slag wilt gaan.

Middel 4: haarolie tegen pluizig haar

Wist je dat droog- en pluizig haar hand in hand met elkaar gaan? Als je last van pluizig haar hebt, zijn je haren droog. En als je haren droog zijn, krijg je last van pluizig haar. Je moet er daarom alles aan doen om je haren op de best mogelijke manier te hydrateren.

Wat je hierbij kunt gebruiken? Onder meer de beste haarolie tegen pluizig haar. De beste haarolie voedt en hydrateert je haren, waardoor je haren een stuk steviger worden. Hiermee ga je pluizig haar dus op efficiënte manier tegen.

Wil je voor de beste haarolie tegen pluizig haar gaan? Dan is het zaak om voor bijvoorbeeld kokosolie of arganolie te gaan. Deze oliën werken het beste voor pluizig haar.

Middel 5: beste haarproducten voor pluizig haar

Wat helpt tegen pluizig haar? De beste haarproducten voor pluizig haar. Met de beste haarproducten voor pluizig haar ga je het pluizige haar perfect tegen. Hiervoor raden wij je ook nog de volgende producten aan:

Middel 6: hydraterende shampoo

Als je last van pluizig haar hebt, heeft dit veelal een duidelijke oorzaak. In veel gevallen is de oorzaak terug te vinden in de shampoo die je gebruikt. Mocht je op dit moment pluizig haar hebben, raden wij je vooral een hydraterende shampoo aan. Zo’n shampoo voorziet je haren van de juiste voeding. Juist die voeding is nodig om je haren krachtiger, sterker en veerkrachtiger te maken. Daarmee ga je dus pluizig haar tegen. Gebruik je vervolgens op de langere termijn ook deze hydraterende shampoo? Dan voorkom je in de toekomst ook nog eens pluizig haar!

Middel 7: hulp van je kapper

Wat helpt tegen pluizig haar? Mocht je zelf niks tegen pluizig haar kunnen doen, raden wij je aan om de hulp van je kapper in te schakelen. Je kapper kan je meer vertellen over bijvoorbeeld de oorzaak, een geschikte behandeling en de juiste haarverzorgingsproducten. Ook bij je kapper ben je dus aan het juiste adres voor de beste haarproducten voor pluizig haar.

Wat is pluizig haar precies?

Pluizig haar is haar dat volledig aan het pluizen is. In plaats van dat je haren een strakke structuur hebben, is er sprake van een onregelmatigheid in de structuur. Deze onregelmatigheid wordt vaak aangeduid als ‘pluizig’.

De vraag wat helpt tegen pluizig haar is een relevante vraag. Net zoals dat de vraag wat helpt tegen droog haar relevant is. Veel vrouwen, en ook mannen, hebben namelijk van droog én pluizig haar.

Gaan droog en pluizig haar altijd samen met elkaar? Ja, daar komt het in de basis wel op neer. Als je last van pluizig haar hebt, komt dit namelijk doordat je haren droog zijn. Door dit gebrek aan vocht gaan je haren uiteindelijk pluizen.

Hoe pluizig haar er uit ziet? Je kunt dit enigszins vergelijken met je haar nadat je je vinger in het stopcontact hebt gedaan. Door de elektrische schok gaan al je haren wijd uit elkaar staan, waardoor het net is alsof je haren aan het pluizen zijn. Probeer dit vooral niet uit, maar we hopen je hiermee een duidelijk beeld van pluizig haar te hebben gegeven.

Wat is de oorzaak van pluizig haar?

De vraag wat helpt tegen pluizig haar is om meerdere redenen relevant. Ten eerste omdat zowel mannen als vrouwen last van pluizig haar kunnen hebben. Met name bij vrouwen met lang haar valt het goed op. De strakke structuur van de lange haren zijn in dat geval ‘ingewisseld’ voor een rommelige en onregelmatige structuur.

Ten tweede is deze vraag relevant omdat het simpelweg heel vaak voorkomt. Dit heeft ook te maken met de uiteenlopende oorzaken. In veel gevallen ontstaat pluizig haar door een combinatie van onderstaande factoren.

Gebrek aan vocht

Heb je last van droog haar? Dan hebben je haren een tekort aan vocht. De haren zijn hierdoor niet in staat om te glanzen en om in het gewenste model te blijven. Daar is ook sprake van bij pluizig haar. Droog haar zorgt simpelweg voor pluizig haar.

Je kunt dit vergelijken met de haren op je huid. Voordat je in de douche stapt, staan de haren op je arm deels overeind. Ze voelen hierdoor ietwat pluizig aan. Stap je echter on de douche? Dan zie je direct dat de haren ‘platvallen’ op je arm en meer gaan stralen. Dit komt puur doordat vocht van invloed is op je haren.

Dit principe geldt ook bij pluizig haar. Als je haren een tekort aan vocht hebben, gaan de haren vanzelf pluizen. In veel gevallen gaat dit tekort aan vocht samen met één van de andere oorzaken.

Beschadiging van het haar

Het is ook goed mogelijk dat je haar beschadigd geraakt is. Door deze beschadiging heeft je haar de neiging om te gaan pluizen. Dit komt ook doordat beschadigd haar sneller droog wordt.

Je haren kunnen op meerdere manieren beschadigd raken. Dit kan bijvoorbeeld door een chemische behandeling komen. Ga je bijvoorbeeld zelf je haren verven? Dan is het goed mogelijk dat de verf voor beschadiging van het haar zorgt. Dit kan ook het geval zijn bij andere chemische producten.

Tevens kan dit komen door je haarstylingsproducten. Maak je gebruik van een krultang, föhn of stijltang? Dan levert dit apparaat een behoorlijk hoge temperatuur af. Onder deze hoge temperatuur is het mogelijk om je haar in het gewenste model te brengen. Tegelijkertijd is deze hoge temperatuur (zeer) schadelijk voor de structuur van je haar. Deze stylingsproducten vormen zodoende de oorzaak van pluizig haar.

Haartype

Wat helpt tegen pluizig haar? Het helpt sowieso om even naar je haartype te kijken. Iedereen heeft ander soort haar, waardoor sommige mensen simpelweg gevoeliger zijn voor pluizig. Met name als je krullend haar hebt, heeft je haar de neiging om snel te pluizen.

Hoe dat komt? Dat komt door de structuur van de haarschacht. De structuur is bij krullend haar een stuk gevoeliger, waardoor je bij krullend haar sneller last hebt van pluizig haar.

Gebrek aan natuurlijke oliën

Het is ook goed mogelijk dat je haren een tekort aan natuurlijke oliën hebben. Deze oliën worden normaal gesproken door je lichaam aangemaakt. Maar, dit gebeurt niet bij iedereen met de juiste hoeveelheid. Dit kan één van de volgende oorzaken hebben:

  • Je gebruikt de verkeerde shampoo. Als je te agressieve shampoo gebruikt, is dit van grote invloed op je haarconditie. Je haren raken beschadigd en het gevolg daarvan is het pluizen van je haar. Je moet daarom altijd een milde, voedende en hydraterende shampoo gebruiken.
  • Je wast je haren te vaak. Het is ook mogelijk dat je je haren te vaak wast. Mogelijk doe je dit elke dag, waardoor je haren onvoldoende tijd hebben om te herstellen. Het advies is daarom om je haren om de paar dagen te wassen.

Gebrek aan voedingsstoffen

Volg je op dit moment een streng dieet? Of heb je gewoon een niet al te gevarieerd voedingsschema? Dan kan dit ook de oorzaak van pluizig haar zijn.

Je haren hebben simpelweg verschillende voedingstoffen nodig. Zo kan je haar niet zonder zink en omega 3 vetzuren. Mocht je deze stoffen te weinig binnenkrijgen, merk je dit overduidelijk aan de conditie van je haren. Je zou daarom altijd voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon moeten zorgen.

Veranderingen in de hormoonhuishouding

Uiteraard is ook je hormoonhuishouding van grote invloed op je kapsel. Mocht je bijvoorbeeld zwanger zijn, kun je dit duidelijk merken aan het pluizen van je haar. Dit is ook het geval als je bijvoorbeeld last van een aandoening aan je schildklier hebt. De hormonale veranderingen dragen bij aan het uitdrogen van je haar. Daarmee dragen deze veranderingen ook bij aan je pluizige haar.

Blootstelling

Tot slot kan ook blootstelling aan zonlicht de oorzaak van pluizig haar zijn. Zit je urenlang in de volle zon? Dan drogen je haren uit, waardoor er een gebrek aan vocht ontstaat. Het gevolg daarvan laat zich al raden: je krijgt van pluizig haar.

Dit hoeft echter niet altijd door fel zonlicht te komen. Waait het bijvoorbeeld buiten nogal hard en guur? Dan kan ook dit voor een uitdroging van je haren zorgen. Dat is ook het geval als de lucht buiten nogal droog is, bijvoorbeeld op koudere dagen. Al deze vormen van blootstelling zorgen voor het pluizig worden van je haren.

Wat zijn de gevolgen van pluizig haar?

Wij raden je aan om zo snel mogelijk iets tegen pluizig haar te doen. De reden daarvoor is simpel: pluizig haar brengt op verschillende manieren ongemak met zich mee. Ook op andere gebieden kun je de gevolgen van pluizig haar ervaren.

Dofheid

Heb je last van pluizig haar? Dan merk je op dat je haren ontzettend dof zijn. Je haren stralen niet meer en je haren zien er hierdoor niet al te fraai uit. Deze dofheid merk je overigens ook op als je droog haar hebt. De glans is helemaal verdwenen uit je haren.

Minder fraaie uitstraling

Als je last van pluizig haar hebt, is dit duidelijk te zien. Je haar springt als het ware alle kanten op. Ook is het moeilijk om model in je haar te brengen en is de algehele structuur dus níet glad. Dit alles zorgt voor een minder fraaie uitstraling van je haren.

Veel klitten

Pluizig haar brengt nóg een vervelend nadeel met zich mee: je haar is onderhandelbaar. Het gevolg daarvan is dat je last van veel klitten krijgt. Je haren raken gewoonweg snel in de knoop, waartegen je eigenlijk niks kunt doen. Het enige dat je kunt doen, is consequent en goed je haren borstelen. Daarmee kun je mogelijke klitvorming enigszins voorkomen.

Last van je hoofdhuid

Pluizig haar kán ook nog samengaan met roos en met schilfers op je hoofdhuid. Doordat je haren een tekort aan vocht hebben, geldt dit ook voor je hoofdhuid. Je hoofdhuid gaat hierdoor jeuken en droogt helemaal uit. Het gevolg daarvan is dus dat je mogelijk last van schilfers in je haren kunt krijgen. Ook kan je hoofdhuid geïrriteerd aanvoelen.

Gespleten haarpunten

Droog haar is niks anders dan beschadigd haar. Beschadigd haar heeft de neiging om te gaan breken, waardoor je last van gespleten haarpunten kunt krijgen. De gespleten haarpunten staan uiteraard niet al te fraai én zijn veelzeggend voor de algehele conditie van je haren.

Nog gevoeliger voor beschadigingen

Heb je pluizig haar? Dan gaat dit dus gepaard met beschadigingen van je haren. Het lastige is alleen dat je door het pluizige haar nóg meer beschadigingen op kunt lopen. Op deze manier ontstaat eigenlijk een vicieuze cirkel.

Wanneer heb je last van pluizig haar?

Over het algemeen heb je ‘altijd’ last van pluizig haar. Feit is alleen dat je in bepaalde situaties sneller last hebt van pluizig olie.

Je kunt bijvoorbeeld last hebben van pluizig haar na het douchen. Nadat je gedoucht bent, droog je je haren uiteraard goed af. Het gevolg hiervan is dat er een vochttekort ontstaan. Dáárdoor kun je direct na het douchen last van pluizig haar krijgen.

Ook kun je last hebben van pluizig haar na een chemo. Dit komt puur doordat de chemo de complete structuur van je haren aantast. Tevens kun je last krijgen van pluizig haar na föhnen. Bij het föhnen van je haren droog je je haren als het ware volledig op. Dát brengt een tekort aan vocht met zich mee, waardoor al snel pluizig haar ontstaat.

Waar komt pluizig haar het meeste voor?

Het is allereerst goed om te weten dat je pluizig haar met name bij vrouwen ziet. Bij mannen bestaat dit ook, maar dan is het pluizige haar een stuk minder (goed) zichtbaar.

Verder zie je pluizig haar vooral bovenop je hoofd. Dit gaat gepaard met het uitdrogen van je hoofdhuid. Als je last van een droge hoofdhuid hebt, zorgt dit uiteindelijk voor pluizig haar. Net zoals dat dit voor droog haar geldt.

Wat helpt tegen pluizig haar? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat helpt tegen pluizig haar? Met bovenstaande middelen kun je op de juiste manier iets tegen pluizig haar doen. Tegelijkertijd is het belangrijk om pluizig haar in de toekomst te voorkomen. Hoe je dit doet? Daarvoor raden wij je onderstaande tips tegen pluizig haar aan. Met deze wat helpt tegen pluizig haar tips voorkom je in de toekomst dat je haar gaat pluizen!

Wat helpt tegen pluizig haar tip 1: was je haren goed

Wat helpt tegen pluizig haar? Eén van de beste tips voor pluizig haar die wij je mee kunnen geven, is om je haren goed te wassen. Dit doe je ten eerste door een goede en milde shampoo te gebruiken.

Dit doe je ten tweede door je haren niet té vaak te wassen. Je kunt het beste je haren niet elke dag wassen. Hoe vaak dan? Dat hangt enigszins van je haartype af. Het is hoe dan ook verstandig om je haren niet elke dag, maar bijvoorbeeld om de 3 á 4 dagen te wassen.

Ten derde doe je dit door je haren met beleid te wassen. Je moet niet al te hardhandig door je haren heen wrijven, aangezien je daarmee de structuur aan kunt tasten. Ook moet je oppassen voor irritaties aan je hoofdhuid. Want, als je hoofdhuid uitdroogt, gaan je haren uiteindelijk ook uitdrogen. Het gevolg daarvan is weer pluizig haar.

Wat helpt tegen pluizig haar tip 2: behandel je hoofdhuid goed

Deze tip tegen pluizig haar sluit aan op bovenstaande tip. Je moet je haren dus op de juiste manier wassen, waarbij het van belang is dat je dit met beleid doet. Op die manier behandel je namelijk ook je hoofdhuid goed. Zolang je hoofdhuid in een goede conditie is, geldt dit (hoogstwaarschijnlijk) ook voor je haren zelf.

Tevens raden wij je aan om een goede scalp massager te gebruiken. Dit is een combinatie van een hoofdmassageapparaat en een haarborstel. Door met de scalp massager voorzichtig over je hoofdhuid heen te kammen, behandel je je hoofdhuid op de juiste manier. Ondertussen werk je ook nog de klitten uit je haren weg.

Wat helpt tegen pluizig haar tip 3: bescherm je haren goed

Wat ook tegen pluizig haar helpt, is om je haren goed te beschermen. Dit doe je bijvoorbeeld door een pet of hoedje te dragen op de warmere dagen. Tijdens de warme dagen is het felle zonlicht nogal van invloed op de conditie van je haren. Je moet daarom juist op de zonnige dagen je haren goed beschermen.

Ook is het verstandig om je hoofdhuid goed in te smeren. Je hoofdhuid is vrij gevoelig voor het felle zonlicht, dus bescherm je hoofdhuid goed. Onderschat het gevaar van het felle zonlicht zeker niet. Ook niet met het oog op het pluizen van je haren.

Wat helpt tegen pluizig haar tip 4: eet gezond en gevarieerd

Wat ook nog helpt tegen pluizig haar, is om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten? Ervaart je lichaam een gebrek aan voedingsstoffen? Dan uit zich dit in onder meer het uitdrogen van je haar. Het uitdrogen van je haar zorgt op zijn beurt weer voor het pluizen van je haar.

Je moet dus zo gezond mogelijk eten. Ons advies is om vooral zo gevarieerd mogelijk te eten. Met een gevarieerd voedingsschema krijg je alle benodigde voedingsstoffen nodig. Voor je haren is het bijvoorbeeld van belang dat je voldoende omega 3 vetzuren en zink binnenkrijgt.

Wat helpt tegen pluizig haar tip 5: gebruik de juiste stylingsproducten

Breng je graag je haar in model met één van de vele soorten stylingsproducten? Wij raden je dan aan om alleen de beste stylingsproducten te gebruiken. Ook raden wij je aan om deze stylingsproducten met mate te gebruiken.

Dit geldt voor een föhn, voor een krultang en voor een stijltang. Deze stylingsproducten werken onder hoge temperatuur, waardoor dit van grote invloed is op de conditie van je haar. Stel je je haar té vaak bloot aan deze stylingsproducten? Dan droogt je haar al snel uit. Het gevolg daarvan is dus het pluizen van je haar.

Wij raden je daarom aan om deze stylingsproducten niet elke dag te gebruiken. Ook raden wij je aan om voor stylingsproducten met instelbare temperatuurregeling te kiezen. Daarvoor wijzen wij je graag op onderstaande producten:

Wat helpt tegen pluizig haar tip 6: spoel je haren met koud water af

Onder de douche staan is heerlijk en ook nog goed voor je haren. Je voorziet je haren hiermee immers van het benodigde vocht. Maar, de hitte van het warme water is niet altijd even goed voor je haar. Wij raden je daarom aan om je haren na de douchebeurt altijd nog even met koud water af te spoelen.

Wat helpt tegen pluizig haar tip 7: voorkom stress

Stress is van grote invloed op je gezondheid en op je lichaam. Wist je bijvoorbeeld dat stress ook van invloed is op de conditie van je haren? Als je veel stress ervaart, droogt je haar simpelweg een stuk sneller uit. Dat wil je niet, dus moet je stress zien te voorkomen.

Is stress dé hoofdoorzaak van pluizig haar? Nee, dat is niet het geval. Wel is gebleken dat stress de verschillende symptomen van pluizig haar versterkt. Voldoende reden dus om stress te voorkomen. Is dat je toch niet gelukt? Dan moet je zo snel mogelijk de stress tegen te zien gaan.

Wat helpt tegen pluizig haar tip 8: ga regelmatig naar de kapper

Wat helpt tegen pluizig haar? Uiteindelijk komt alles op een goede haarverzorging uit. Hierbij hoort ook het regelmatig naar de kapper toe gaan.

Helpt een kapper echt helemaal tegen pluizig haar? Nou, een kapper is in staat om op de juiste manier de dode en gespleten haarpunten af te knippen. Je haar heeft hierdoor weer alle mogelijkheden om gezond aan te groeien. Door regelmatig naar de kapper te gaan, hou je je haren dus in de beste conditie.

Wat helpt tegen pluizig haar tip 9: drink voldoende water

Wat ook nog tegen pluizig haar helpt, is om voldoende water te drinken. Door voldoende water te drinken, blijft het vochtgehalte in je lichaam op het juiste level. Dit is ook van invloed op de conditie van je haren.

Hoe veel water je dan zou moeten drinken? Het advies is om minimaal 2 liter water per dag te drinken. Als je zoveel water op een dag drinkt, blijven je haren in de best mogelijke conditie! Dat is zeker het geval als je ook met de andere tips tegen pluizig haar aan de slag gaat.

Wat helpt tegen pluizig haar tip 10: vermijd chemische producten

Tot slot adviseren wij je het volgende: vermijd te allen tijde de chemische producten. Alle producten die chemische bestanddelen bevatten, zijn van invloed op de conditie van je haren. Deze producten kunnen zelfs de oorzaak van je pluizige haar zijn. Doe er daarom alles aan om deze producten links te laten liggen.