Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid?

Kam je je haren en kom je plots allemaal schilfers op je kam tegen? Of merk je op dat je kleding onder de schilfers zit? Mogelijk heb je in dat geval last van schilfers op je hoofdhuid. Dit staat ook wel bekend als roos, maar schilfers op je hoofdhuid hoeven niet altijd hetzelfde als roos te zijn. In dit artikel vind je in ieder geval antwoord op de vraag wat helpt tegen schilfers hoofdhuid. We bespreken we de verschillende oplossingen, maar voorzien je ook van de beste tips. Met die tips voorkom je in de toekomst schilfers op je hoofdhuid.

Ons expert advies

Onze expert raadt onder meer een goede antiroosshampoo, natuurlijke oliën, haarmaskers en een zachte haarborstel aan. Lukt het je niet om met deze middelen iets te doen tegen de schilfers op/van je hoofdhuid? Dan is het volgens onze expert verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Dít heb je nodig!

Schilfers op/van je hoofdhuid brengen verschillende vervelende gevolgen met zich mee. De schilfers staan onhygiënisch, je voelt je er mogelijk ongemakkelijk door of je krijgt met een gebrek aan zelfvertrouwen te maken. Het is hoe dan ook van belang om snel iets te doen tegen schilfers hoofdhuid.

Maar, wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Wij zijn, speciaal voor jou, op zoek naar het antwoord op deze vraag gegaan. Hierbij hebben wij gekeken naar de verschillende middelen én naar de middelen die het beste werken. Uiteindelijk zijn wij bij onderstaande hulpmiddelen uitgekomen.

Middel 1: een goede antiroosshampoo

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Het beste waar je voor kunt kiezen, is om de beste antiroosshampoo aan te schaffen. Met deze shampoo neem je snel afscheid van roos in je haar. Dáármee neem je ook afscheid van de schilfers van je hoofdhuid.

Het is ontzettend belangrijk om de juiste shampoo te gebruiken. Zo moet je te allen tijde het soort shampoo op je haartype afstemmen. Ook moet je de shampoo afstemmen op je specifieke situatie. Heb je nu veel last van schilfers van je hoofdhuid? Dan heb je een goede antiroosshampoo nodig. Kijk daarvoor eens naar de volgende soorten antiroos shampoos:

Kies je voor één van deze anti roos shampoos? Dan hoef je nog maar één ding te doen: de shampoo op de juiste manier te gebruiken. Hoe je dat het beste kunt doen, vertellen wij je graag verderop in dit artikel. Aan het einde van dit artikel vind je namelijk de beste wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tips.

Middel 2: natuurlijke oliën

Zie je het niet zo zitten om gebruik te maken van een antiroos shampoo? Of is er een andere reden waarom je dat middel niet zo aansprekend vindt? Dan raden wij je het gebruik van natuurlijke oliën aan.

Met de juiste natuurlijke oliën behandel je je hoofdhuid op de juiste manier. Je neemt irritaties weg, waardoor er geen sprake meer van een onrustige hoofdhuid is. Daarmee voorkom je dus ook direct de schilfers op/van/in je hoofdhuid.

Wat goede voorbeelden van natuurlijke oliën zijn? Je kunt hierbij onder andere naar kokosolie, olijfolie en tea tree olie denken. Wij raden je vooral de onderstaande soorten natuurlijke oliën aan:

Middel 3: haarmasker

Heb je enig idee wat dé oorzaak van schilfers hoofdhuid is? Deze oorzaak is terug te vinden in het uitdrogen van de huid. Zodra de hoofdhuid (volledig) uitdroogt, vallen er stukjes vel van de hoofdhuid af. Dat zijn de welbekende schilfers.

Om dit te voorkomen, is het dus zaak om je hoofdhuid goed te hydrateren. Iets dat je hier absoluut bij kunt gebruiken, is een goed haarmasker. Met een goed haarmasker voorkom je grotendeels de vervelende schilfers hoofdhuid.

Kun je dan alle soorten haarmasker gebruiken? Nou, wij raden je vooral onderstaande haarmaskers aan. Deze haarmaskers hydrateren, waardoor de hoofdhuid op de best mogelijke manier gehydrateerd wordt.

Middel 4: zachte haarborstel

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Het is dus van belang om je hoofdhuid op de juiste manier te behandelen. Daarbij moet je ook voorkomen dat je je hoofdhuid irriteert. Dat doe je onder meer door een zachte haarborstel te gebruiken.

Zo’n haarborstel staat ook wel bekend als een scalp massager. Je kunt zo’n borstel eigenlijk zien als een combinatie van een borstel en een massage apparaat. Beweeg de scalp massager zachtjes over je hoofdhuid heen en borstel je haren daarmee op de gewenste manier. Je hoeft hierdoor in ieder geval niet bang te zijn voor schilfers hoofdhuid.

Middel 5: professionele hulp

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? In sommige gevallen kan het verstandig zijn om een specialist in te schakelen. Denk hierbij aan je huisarts of een dermatoloog. Dergelijke specialisten kunnen naar de oorzaak én bijbehorende oplossing van de schilfers hoofdhuid kijken.

Maar, het is uiteraard niet altijd noodzakelijk om professionele hulp in te schakelen. Doe dat alleen in de volgende situaties:

 • Als je langdurig last van schilfers op je hoofdhuid hebt. Merk je op dat de schilfers al geruime tijd in je haren en op je hoofdhuid zitten? Dan is het zaak om aan de bel te trekken. Uiteraard kun je het beste eerst met bovenstaande middelen aan de slag gaan.
 • Als je last van ernstige symptomen en klachten hebt. Heb je alleen last van schilfers op je hoofdhuid? Dan is het probleem op zich niet al te erg. Gaat dit probleem echter met andere symptomen en klachten gepaard? Dan vormt dit wel een probleem. Je hebt in dat geval echt professionele hulp nodig om nog ernstigere klachten te voorkomen.
 • Als je vaak last hebt van schilfers hoofdhuid. Merk je op dat je regelmatig last hebt van de schilfers hoofdhuid? Ook dan is het zaak om aan de bel te trekken. Je kunt hier prima af en toe last van hebben, maar het moet niet al te vaak gebeuren. Als dat wel het geval is, is er sprake van een onderliggend probleem. Samen met een specialist kun je dat onderliggende probleem vervolgens aanpakken.

Wat zijn schilfers op de hoofdhuid precies?

Schilfers op de hoofdhuid zijn dunne stukjes dode huidcellen. Deze huidcellen laten van je hoofdhuid los en komen vervolgens in je haren terecht. Ook kunnen deze dode huidcellen op bijvoorbeeld je kleding of de bank terechtkomen.

Niet alle schilfers op de hoofdhuid zijn even groot. Of hebben dezelfde kleur. De meeste hoofdhuid schilfers zijn wit van kleur, maar ze kunnen ook grijsachtig van kleur zijn.

Waar kun je last van de hoofdhuid schilfers hebben?

Het lastige van een droge hoofdhuid is dat de huid vanzelf deels loslaat. Als daar sprake van is, spreken we dus van schilfers op de hoofdhuid. Deze schilfers verspreiden zich ongekend snel.

De schilfers tref je al snel in je haren aan. Met name als je donkergekleurde haren hebt, vallen de schilfers in je haren ongekend snel op. Daarnaast kunnen de schilfers dus op je kleding terechtkomen. Hecht je nogal veel waarde aan je kleding en je outfit? Dan zit je hier uiteraard niet op te wachten.

Ook kun je in je woning last krijgen van de schilfers. De schilfers kun je aantreffen op bijvoorbeeld je bank, in je keuken of in bed. Ook dit zijn zaken die je absoluut niet wil. Het is lastig om de schilfers op te ruimen en het is uiteraard niet al te hygiënisch. Mede daarom is de vraag wat helpt tegen schilfers hoofdhuid zo relevant. Je wilt simpelweg zo snel mogelijk iets doen tegen de schilfers op je hoofdhuid.

Wat is de oorzaak van schilfers op de hoofdhuid?

Waarom ben je bij dit artikel uitgekomen? Mogelijk is dit omdat je op dit moment zelf last hebt van de hoofdschilfers. Deze hoofdschilfers brengen veel ongemak met zich mee, waardoor je hier zo snel mogelijk iets tegen wilt doen.

Voordat je dat gaat doen, is het ook belangrijk om naar de oorzaak te kijken. Waar komen de schilfers op je hoofdhuis precies vandaan? En welke factoren spelen hier een belangrijke rol bij? Wij hebben de belangrijkste oorzaken van schilfers op de hoofdhuid voor je verzameld.

Een huidaandoening

Het is goed mogelijk dat je op dit moment last van een huidaandoening hebt. Door die huidaandoening de hoofdhuid uit, waardoor je last van de schilfers op je hoofdhuid krijgt.

Het belangrijkste voorbeeld hiervan is roos. Wat helpt tegen roos? Het antwoord op die vraag is eigenlijk gelijk aan het antwoord in dít artikel. Schilfers op de hoofdhuid en roos gaan namelijk hand in hand met elkaar.

Een andere oorzaak is psoriasis. Dit is een auto immuun ziekte die onder meer schilfers en roodheid van de hoofdhuid met zich mee brengt. Bij deze ziekte is er sprake van een versnelde aanmaak van nieuwe huidcellen. Daardoor ontstaan er vanzelf (veel) schilfers.

Ook kun je last hebben van eczeem. Dit is een ontstekingsziekte, waardoor de hoofdhuid ontstoken raakt. Dat zorgt ervoor dat veel huidcellen dood gaan. Het gevolg daarvan laat zich al raden: je ziet veel schilfers in je haren en op je hoofdhuid.

Al met al is een huidaandoening in de meeste gevallen dé oorzaak van schilfers op de hoofdhuid. Dit is nu eenmaal iets waar je niks tegen kunt doen, behalve dan het bestrijden van de huidaandoening zelf. Mogelijk heb je hier medische hulp voor nodig. Schroom niet om deze medische hulp in te schakelen.

Verkeerde haarverzorging

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Het kan sowieso geen kwaad om eens goed naar de verzorging van je haren te kijken. Doe je dit wel op de juiste manier? Gebruik je wel de juiste haarverzorgingsproducten? Of laat je op dit gebied de nodige steken vallen?

In veel gevallen is een verkeerde haarverzorging dé oorzaak van schilfers op de hoofdhuid. Door een verkeerde haarverzorging tast je bijvoorbeeld je hoofdhuid aan. De hoofdhuid raakt geïrriteerd, waardoor je last krijgt van schilfers op de hoofdhuid.

Overigens kan een verkeerde haarverzorging verschillende oorzaken hebben. Je kunt je haar dus op een verkeerde manier verzorgen, maar je kunt ook de verkeerde producten gebruiken. Ongeacht wat de situatie exact is, moet je de wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tips aan het einde van dit artikel even doornemen. Met die tips voorkom je in de toekomst een verkeerde haarverzorging.

Stress

Ervaar je op dit moment veel stress? Ook dat kan de oorzaak zijn van schilfers op de hoofdhuid. In veel gevallen is stress niet dé hoofdoorzaak, maar gaat stress gepaard met één van de andere factoren.

Is dat inderdaad het geval? Dan zorgt stress voor een vermeerdering c.q. vergroting van de klachten. Het is daarom van belang om stress zoveel mogelijk te voorkomen.

Ongezond dieet

Je hoofdhuid is een vrij gevoelige huid. Mede daarom is het belangrijk om deze huid op de juiste manier te verzorgen. Ook is het belangrijk om de hoofdhuid goed te hydrateren en om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Eet je op dit moment ongezond? Of volg je een bijzonder streng dieet? Ook dit kunnen de oorzaken van schilfers op de hoofdhuid zijn. Door een ongezond dieet te volgen, krijg je mogelijk niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Daar is uiteindelijk onder andere de hoofdhuid de dupe van.

Hoofdluis

Hoofdluis is een aandoening waarbij kleine parasieten zich aan de hoofdharen vasthechten. De luizen laten speeksel op de haren achter. Juist door dit speeksel kun je last van een allergische reactie krijgen. Deze allergische reactie zorgt voor jeuk.

Het gevolg laat zich al raden: je krabt, je krabt en je krabt nog eens. Het gevolg hiervan is dat de hoofdhuid uitdroogt, waardoor de hoofdhuid gaat schilferen. Ook dit is één van de meest logische oorzaken van schilfers op de hoofdhuid.

Medicijnen

Slik je bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld voor een aandoening of ziekte? Dan kan de oorzaak van schilfers op de hoofdluid ook nog in deze medicijnen gevonden worden. De medicijnen zorgen mogelijk voor een uitdroging van de hoofdhuid. Of de medicijnen tasten de algehele conditie van je hoofdhuid aan.

Denk je dat er sprake van deze oorzaak is? Dan is het van belang om je huisarts in te schakelen. Je huisarts kan, door middel van tests, daadwerkelijk vaststellen of dit wel of niet de oorzaak is.

Wat zijn de gevolgen van schilfers op de hoofdhuid?

Heb je last van veel schilfers op de hoofdhuid? Dan brengt dit de nodige gevolgen met zich mee. Veel van deze gevolgen zijn niet al te erg, maar op sommige gevolgen zit je gewoonweg écht niet te wachten. De belangrijkste gevolgen hebben wij voor je op een rijtje gezet:

 • Ontzettende jeuk. Heb je veel schilfers op je hoofdhuid zitten? Dan is het goed mogelijk dat je last van een ontzettende jeuk krijgt. Je gaat vervolgens aan je hoofdhuid krabben, waardoor je van nóg meer schilfers op je hoofdhuid last krijgt. Dit is dan ook één van de meest vervelende gevolgen.
 • Schilfers in je haren en op andere plekken. De losgekomen schilfers blijven niet alleen op je hoofdhuid achter. Nee, voordat je het doorhebt, zitten ook je haren, kleding en andere plekken volledig onder de schilfers.
 • Ongemak. Herken je de 2 bovenstaande gevolgen? Dan is de kans groot dat deze gevolgen voor een bepaald gevoel van ongemak zorgen. Je vindt het bijvoorbeeld vreselijk dat andere mensen de schilfers in je haren zien zitten. Of je vindt het vreselijk dat je kleren onder de schilfers zitten. Dit ongemak kan zich ook uiten in een gebrek aan zelfvertrouwen en/of verminderd zelfbeeld.
 • Irritatie. Heb je last van schilfers op je hoofdhuid? Dan zorgt dit ook voor irritatie. Dit komt door de ontzettende jeuk, maar ook door het ongemak dat je ervaart. Dit vormt samen een gevaarlijke cocktail die uiteindelijk voor alsmaar meer irritatie gaat zorgen. Ook dit is een reden om zo snel mogelijk iets te doen tegen de schilfers op de hoofdhuid.
 • Uitval van je haren. Als je geruime tijd last van schilfers op je hoofdhuid hebt, kan dit zorgen voor uitval van de haren. Dit is veelal het geval als er ook sprake van een andere aandoening is, zoals psoriasis.
 • Problemen met je haren. Ook op andere manieren kun je last van je haren krijgen. Zo kun je vet haar krijgen en kan je haar er onverzorgd uit komen te zien. Dit is vooral het geval als alle schilfers op beginnen te hopen.

Komen schilfers op de hoofdhuid bij mannen én vrouwen voor?

Ja, schilfers op de hoofdkomen komen zowel bij mannen als bij vrouwen voor. De vraag wat helpt tegen schilfers hoofdhuid is daarom voor beide geslachten van groot belang.

Hoe uit schilfers op de hoofdhuid van een man zich? Dit hangt vooral van het kapsel af. Als je als man kaal bent, zie je de schilfers op je hoofdhuid duidelijk zitten. Dat is een ander geval als je erg licht haar hebt; dan zijn de schilfers minder goed zichtbaar.

Hoe uit schilfers op de hoofdhuid van een vrouw zich? Ook dit hangt volledig af van het kapsel. Met name als je als vrouw lang en donker haar hebt, zijn de schilfers erg goed zichtbaar.

Zijn schilfers op de hoofdhuid schadelijk?

Nee, in principe zijn schilfers op de hoofdhuid niet schadelijk. Net zoals dat roos niet schadelijk voor je gezondheid is. Wel kunnen de schilfers schadelijk zijn voor je zelfbeeld, je mate van zelfvertrouwen of de manier hoe je in het leven staan. Dit is één van de belangrijkste redenen om snel het probleem van de schilfers op je hoofdhuid aan te pakken.

Heb je medische hulp nodig voor schilfers hoofdhuid?

Nee, in principe heb je geen medische hulp nodig voor schilfers hoofdhuid. Alleen in extreme situaties heb je wél de medische hulp nodig. In veel gevallen gaan de schilfers op de hoofdhuid dan gepaard met een andere (huid)aandoening. Of je hebt te maken met een ander onderliggend probleem. Een specialist kan voor jou op zoek gaan naar het probleem en een passende behandeling uitwerken.

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Voorkomen, voorkomen en voorkomen!

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Iets dat sowieso helpt, is om te voorkomen dat je last krijgt van de schilfers op je hoofdhuid. Is dit makkelijk? Ja, op zich wel. Dit doe je namelijk door onderstaande wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tips op te volgen. Met deze tips verklein je simpelweg de kans aanzienlijk dat je last krijgt van de vervelende schilfers.

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tip 1: gebruik milde haarverzorgingsproducten

Wil je voorkomen dat je last krijgt van schilfers op je hoofdhuid? Dan moet je allereerst goed naar de haarverzorgingsproducten kijken die je gebruikt. Gaat het hierbij om verzorgingsproducten die vol met parabenen en sulfaten zitten? Dan is dat mogelijk dé oorzaak van de schilfers op je hoofdhuid.

Wij raden je hoe dan ook aan om milde haarverzorgingsproducten te gebruiken. Dit zijn verzorgingsproducten die uit 100% natuurlijke ingrediënten bestaan. Door deze samenstelling doen de producten precies wat ze moeten doen: je haren en hoofdhuid op de juiste manier verzorgen.

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tip 2: was je haar goed én met enige regelmaat

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid? Het is ook van belang om je haren op de juiste manier te wassen. Dit betekent dat je het wassen van je haren goed moet doen én met de juiste frequentie moet doen.

Wat de juiste frequentie is, is lastig te zeggen. Dit hangt onder meer van de lengte van je haren af en van het haartype. Als je van jezelf al vrij vet haar hebt, moet je je haren bijvoorbeeld vaker wassen. Dit is dus echt iets waar je voor jezelf even goed mee moet experimenteren.

Verder is het belangrijk om je haren met beleid te wassen. Borstel je je haren voordat je je haren gaat wassen? Gebruik hier dan een zachte haarborstel voor. Vervolgens moet je met beleid de shampoo over je hoofdhuid heen smeren. Als je dit te hardhandig doet, zorgt dit direct voor irritaties aan je hoofdhuid.

Tot slot is het belangrijk om een milde shampoo te gebruiken. Dit hoeft niet altijd de beste antiroosshampoo te zijn. Nee, het is veel belangrijker dat het om een milde shampoo gaat. Een paar goede voorbeelden daarvan hebben wij alvast voor je uitgezocht:

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tip 3: gebruik de juiste haarstylingsproducten

Vind je het belangrijk dat je haar in een bepaald model zit? Dan is de kans vrij groot dat je hier haarstylingsproducten voor gebruikt, zoals een stijltang. Daar is op zich niks mis mee, zolang je maar:

 • De juiste haarstylingsproducten gebruikt. Je hebt apparaten nodig waarbij je zelf de temperatuur in kunt stellen. Zolang je een lagere temperatuur gebruikt, worden je haren minder ernstig beschadigd. Hiermee voorkom je dus ook een geïrriteerde hoofdhuid.
 • De haarstylingsproducten niet al te vaak gebruikt. Gebruik je elke dag je föhn, je stijltang en/of je krultang? Dan zou je dit zo snel mogelijk aan moeten passen. Een overmatige blootstelling aan de hoge temperaturen is simpelweg schadelijk voor je haar. Daarmee is dit ook schadelijk voor je hoofdhuid.

Wij raden je aan om in deze producten te investeren. Bij deze stylingsproducten kun je namelijk – vrij eenvoudig – de temperatuur zelf instellen.

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tip 4: bescherm je hoofdhuid goed

Een goede haarverzorging is van essentieel belang. Waar je ook nog mee te maken hebt, is met de bescherming van je hoofdhuid. Zo is het belangrijk dat je je hoofdhuid op de juiste manier weet te beschermen tegen het felle zonlicht.

Hoe je dit kunt doen? Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om altijd een petje of hoed te dragen. Een andere mogelijkheid die je hebt, is om altijd goede zonnebrandcrème op te smeren. Kies bijvoorbeeld voor één van deze crèmes, aangezien je hiermee je hoofdhuid perfect beschermt:

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tip 5: ga stress tegen

Ervaar je op dit moment stress? Of weet je van jezelf dat je vrij gevoelig bent voor stressvorming? In deze beide gevallen moet je er alles aan doen om stress te voorkomen.

In de basis is stress niet de hoofdoorzaak van schilfers op je hoofdhuid. Wel is het een feit dat stress de symptomen alleen maar verergert. Je moet er daarom simpelweg alles aan doen om stress te voorkomen.

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tip 6: eet gezond

Het is ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. De nadruk ligt hierbij op het woordje gevarieerd. Volg je een streng dieet waarbij je bepaalde dingen helemaal niet mag eten? Dan is de kans groot dat je lichaam met een tekort aan voedingsstoffen te maken krijgt.

Is dat inderdaad het geval? Dan kun je dit onder meer aan de schilfers op je hoofdhuid merken. Het is daarom ontzettend belangrijk om zo gezond en gevarieerd mogelijk te eten. Daarmee voorkom je de nodige producten op de (lange) termijn.

Wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tip 7: neem het probleem serieus

Merk je schilfers op je hoofdhuid op? Of merk je op dat je haren en/of kleding vol zitten met schilfers? Dan is het advies om dit probleem sowieso serieus te nemen. De schilfers ontstaan namelijk niet zomaar. Dit is alleen het geval als er iets mis is met de conditie van je hoofdhuid.

Wij raden je daarom aan om regelmatig je haren te checken. Kom je geen schilfers tegen? Goed bezig! Kom je wél schilfers tegen? Dan zou je met deze wat helpt tegen schilfers hoofdhuid tips aan de slag moeten gaan. Ook zou je de juiste middelen voor de bestrijding van de schilfers op je hoofdhuid moeten gebruiken.