Wat helpt tegen schimmelnagels?

Wat helpt tegen schimmelnagels? Als je last van één of meerdere schimmelnagels hebt, wil je hier uiteraard zo snel mogelijk vanaf komen. Daar heb je meerdere mogelijkheden voor; daar ga je alles in dit artikel over lezen. Wij geven je met veel plezier een allesomvattend antwoord op de vraag ‘wat helpt tegen schimmelnagels?’.

Ons expert advies

Onze expert raadt een schimmelnagel product, goede tea tree olie, soda, azijn en/of een goede schimmelnagel spray aan. Volgens onze expert is het vooral verstandig om voor een combinatie van deze producten te kiezen!

Wat helpt tegen schimmelnagels? Dít heb je nodig?

Wat helpt tegen schimmelnagels? Wat je vooral moet doen, is in actie komen. Als je niks aan de beginnende schimmelnagel doet, heeft schimmel alle ruimte en vrijheid om verder te groeien. Het is daarom zaak om een beginnende schimmelnagel zo snel mogelijk aan te pakken.

Maar, hoe kun je nou een schimmelnagel behandelen? Is het mogelijk om een schimmelnagel operatief te laten behandelen? Of is het mogelijk om schimmel onder nagels preventief te voorkomen? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

Graag starten we eerst met het bespreken van verschillende hulpmiddelen. Met onderstaande hulpmiddelen pak je de schimmelnagel vakkundig, snel en grondig aan. Dit betekent dat je een stuk minder last van de schimmel onder je nagel krijgt. Dit betekent ook dat de schimmelnagel niet ‘verder kan groeien’.

Hulpmiddel 1: schimmelnagel product

Wat helpt tegen schimmelnagel? Eigenlijk het beste waar je voor kunt kiezen, is één van de schimmelnagel producten. Het is lastig om deze producten precies te definiëren, aangezien je uit veel producten kunt kiezen. Wij hebben daarom de beste schimmelnagel producten alvast voor je uitgezocht:

Wil je één van deze schimmelnagel producten gebruiken? Ons advies is dan vooral om de gebruiksaanwijzing goed door te nemen. In de gebruiksaanwijzing staat exact vermeld hoe je het product moet gebruiken.

Bij veel van deze producten komt het ook op consequentie aan. Zo moet je een goede schimmelnagel spray meerdere keren op je teen sprayen. Waarom? Omdat dat simpelweg benodigd is om de schimmelnagel volledig te behandelen.

Voor welk van bovenstaande schimmelnagel producten kun je dan het beste kiezen? Dat hangt vooral af van je eigen voorkeuren. Ons advies is vooral om de verschillende producten even goed te bekijken.

Hulpmiddel 2: tea tree olie

Wat helpt tegen schimmelnagels? Waar je ook voor kunt kiezen, is voor tea tree olie. Dit is een speciale olie met daarin de juiste bestanddelen. Deze combinatie van bestanddelen brengt een ontstekingsremmende werking met zich mee. Dát zorgt ervoor dat de schimmelnagel snel bestreden wordt.

Het is zaak dat je je schimmelnagel met enige regelmaat met de olie insmeert. Je kunt het beste dit twee keer per dag doen voor een langere periode. Het advies is hierbij om de tea tree olie goed met water te mengen. Nadat je dat gedaan hebt, kun je het mengsel makkelijk op je teen aanbrengen.

Je moet wel even heel goed naar het soort tea tree olie kijken. Niet alle tea tree oliën zijn namelijk geschikt om te gebruiken voor een schimmelnagel. Met onderstaande tea tree oliën haal je in ieder geval een geschikte variant in huis:

Hulpmiddel 3: soda

Wat helpt nou echt tegen een schimmelnagel? Het antwoord op deze vraag kan ook erg simpel zijn: soda. Met dit wondermiddel kun je op de juiste manier een schimmelnagel bestrijden. Dit doe je eenvoudig door de soda in de juiste dosering met water te mengen.

Heb je dit mengsel gemaakt? Dan kun je het mengsel makkelijk op je schimmelnagel aanbrengen met een wattenstaafje. Laat het maximaal 20 minuten op je schimmelnagel zitten en spoel het vervolgens af. Nadien is het zaak om je schimmelnagel goed af te drogen. Schimmel is gek op vocht; doe er daarom alles aan om je schimmelnagel zo goed mogelijk droog te houden.

Let op: niet elk soort soda is geschikt voor een schimmelnagel. Wij raden je daarom expliciet onderstaande variant aan:

Hulpmiddel 4: schimmelnagel spray

Wat helpt tegen schimmelnagels? Eén van de andere antwoorden op deze vraag is vrij simpel: een schimmelnagel spray. Is dit niet hetzelfde als een deel van de eerder genoemde schimmelnagel producten? Ja, daar komt het eigenlijk wel op neer. Toch vonden wij het de moeite waard om een schimmelnagel spray losstaand te bespreken.

Waarom? Omdat wij eigenlijk van mening zijn dat dit het beste hulpmiddel voor een schimmelnagel is. Je brengt de spray makkelijk op je teen aan, waarna de spray de rest van het werk doet. Een goede schimmelnagel spray is bovendien langere tijd te gebruiken én heeft een bewezen werking. Dat geldt onder meer voor onderstaande schimmelnagel spray:

Hulpmiddel 5: azijn

Wat helpt tegen schimmelnagels? Je kunt voor één van bovenstaande producten kiezen, maar je kunt ook voor het oude vertrouwde azijn kiezen. Met azijn ben je in staat om de schimmels snel te doden, waardoor je spoedig een stuk minder last van je schimmelnagel hebt.

Dit is echter niet het beste hulpmiddel. Waarom niet? Omdat sommige mensen last van huid krijgen door azijn. Of ze krijgen last van een andere (allergische) reactie. In onze ogen kies je daarom beter voor één van bovenstaande schimmelnagel producten. Deze producten zijn bovendien speciaal voor schimmelnagels ontwikkeld.

Hoe ontstaat een beginnende schimmelnagel?

Een beginnende schimmelnagel ontstaat wanneer schimmelorganismen, meestal dermatofyten genoemd, zich onder de nagel beginnen te vermenigvuldigen. Dit kan gebeuren door verschillende factoren en omstandigheden:

 • Schimmelblootstelling: Schimmels zijn overal in de omgeving aanwezig, zoals in vochtige omgevingen, zwembaden, sportscholen en doucheruimtes. Blootstelling aan deze schimmels vergroot het risico op infectie.
 • Trauma aan de nagel: Als de nagel beschadigd raakt door bijvoorbeeld een verwonding, kan dit de barrière van de nagel verzwakken, waardoor schimmels gemakkelijker kunnen binnendringen en infectie kunnen veroorzaken.
 • Vochtige omgeving: Schimmels gedijen goed in vochtige omstandigheden. Als je vaak vochtige schoenen en sokken draagt of als je nagels langdurig blootgesteld worden aan vocht, kan dit de groei van schimmels bevorderen.
 • Slechte hygiëne: Onvoldoende reiniging van de voeten en nagels, evenals het niet goed afdrogen van de voeten na het wassen, kan de groei van schimmels bevorderen.
 • Verzwakt immuunsysteem: Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een hoger risico op schimmelinfecties, waaronder schimmelnagels.
 • Ouder worden: Naarmate mensen ouder worden, kunnen de nagels brozer worden en kleine scheurtjes ontwikkelen die schimmels toegang geven tot het nagelbed.

Wanneer schimmels eenmaal onder de nagel zijn geïntroduceerd, voeden ze zich met de keratine in de nagel en beginnen ze zich te vermenigvuldigen. Dit leidt tot veranderingen in de textuur, kleur en dikte van de nagel. Een beginnende schimmelnagel kan er geleidelijk aangetast uitzien, waarbij de nagel mogelijk dikker wordt, verkleurt (geel, wit of bruin), broos wordt en zich van het nagelbed begint los te maken.

Wat is een schimmelnagel precies?

Een schimmelnagel, ook wel onychomycose genoemd, is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de nagels van zowel de tenen als de vingers aantast. Het wordt veroorzaakt door schimmelorganismen, meestal dermatofyten genaamd, die zich onder de nagel beginnen te vermenigvuldigen en zich voeden met de keratine in de nagel.

De schimmelinfectie begint meestal aan de rand of de hoek van de nagel en verspreidt zich geleidelijk naar het gehele nageloppervlak. Naarmate de infectie vordert, kun je last van meerdere symptomen krijgen.

Niet elk individu ervaart dezelfde klachten bij een schimmelnagel. Het is goed mogelijk dat bijvoorbeeld je buurman veel minder last van een schimmelnagel heeft dan dat jij dat hebt. Hoe dit precies komt, is niet met zekerheid te stellen.

Herken je een schimmelnagel? Dan moet je de schimmelnagel in ieder geval zo snel mogelijk behandelen. Dat is één van de beste tips die wij je mee kunnen geven!

Wat is het verschil tussen een schimmelnagel en kalknagel?

Wat helpt tegen een schimmelnagel? En wat helpt tegen een kalknagel? Deze twee vragen worden vaak gesteld en worden ook door elkaar heen gebruikt. Logisch ook, aangezien beide termen op hetzelfde slaan. Beide termen doelen namelijk op dezelfde aandoening; onychomycose.

Heb je last van een schimmelnagel of kalknagel? Dan heb je dus in beide gevallen last van hetzelfde: van schimmel onder de nagel, waardoor de nagel bijvoorbeeld begint te verkleuren. Het blijft echter niet alleen bij dit symptoom. Hieronder vertellen we je graag meer over een beginnende schimmelnagel en de bijbehorende symptomen.

Wat zijn de belangrijkste schimmelnagel symptomen?

Schimmelnagels kunnen verschillende symptomen veroorzaken. De ernst en de aard van de symptomen kunnen variëren, afhankelijk van de individuele situatie en de mate van infectie. Enkele belangrijke symptomen van schimmelnagels zijn:

 • Verkleuring van de nagel: De nagel kan geel, wit, groenachtig of bruinachtig verkleuren. Deze verkleuring begint meestal aan de rand of hoek van de nagel en breidt zich geleidelijk uit.
 • Verdikking van de nagel: De nagel kan dikker worden dan normaal. Dit kan leiden tot een vervormde nagelvorm en soms zelfs ongemak of pijn bij het dragen van schoenen.
 • Broosheid en fragiliteit: Schimmelnagels kunnen broos worden en gemakkelijk breken. De nagel kan ook in lagen afschilferen.
 • Verandering in textuur: De textuur van de nagel kan ruwer of ongelijkmatiger worden. Het oppervlak kan oneffenheden vertonen.
 • Verandering in vorm: Naarmate de infectie vordert, kan de nagel zijn normale vorm verliezen en vervormd raken. Dit komt vaak voor bij langdurige en onbehandelde infecties.
 • Loslaten van de nagel: De nagel kan loskomen van het nagelbed, waardoor ruimte ontstaat tussen de nagel en het huidweefsel eronder.
 • Pijn en irritatie: In sommige gevallen kan een schimmelnagel pijnlijk zijn, vooral als er druk wordt uitgeoefend op de nagel of als er sprake is van ontsteking.
 • Witte vlekken of strepen: Naast de algemene verkleuring van de nagel kunnen er ook witte vlekken of strepen op het nageloppervlak verschijnen.

Wat laten deze schimmelnagel symptomen zien? Onder meer dat je last van verschillende klachten kunt krijgen. Ook is het een feit dat niet iedereen dezelfde klachten in dezelfde mate ervaart. Je zou daarom goed naar je eigen schimmelnagels moeten kijken. En daar vervolgens de behandeling volledig op afstemmen.

Wat helpt tegen schimmelnagels? Allereerst goed naar de symptomen kijken. Vervolgens is het zaak om voor één van de bovenstaande hulpmiddelen te kiezen. Met die hulpmiddelen behandel je de schimmelnagel op de juiste manier!

Moet je voor een schimmelnagel naar de huisarts toe?

Nee, in de basis hoef je niet voor een schimmelnagel naar de huisarts toe. Je kunt een schimmelnagel zelf prima als thuisarts behandelen. Daarbij is het wel belangrijk om goed naar de symptomen en de duur hiervan te kijken.

Blijf je bijvoorbeeld wekenlang last houden van je schimmelnagel? En gebruik je ondertussen wel één van de beste schimmelnagel producten? Dan is het tijd om aan de bel te trekken bij de huisarts.

Dit is ook het geval als je last van extra symptomen krijgt. Mogelijk gaat de schimmelnagel gepaard met een andere (schimmel)infectie. Ook als dat het geval is, is het verstandig om even bij je huisarts aan te kloppen.

Met andere woorden: in de meeste gevallen kun je een schimmelnagel zelf behandelen. Daar heb je eigenlijk alleen maar bovenstaande hulpmiddelen voor nodig. Mocht dit toch niet helpen, is het verstandig om een beroep te doen op je huisarts.

Voor welke schimmelnagel behandelingen kan een huisarts kiezen?

Een huisarts kan verschillende behandelingsopties overwegen bij de aanpak van schimmelnagelinfecties. De keuze voor een specifieke behandeling hangt af van factoren zoals de ernst van de infectie, de omvang van de aangedane nagel, de gezondheidstoestand van de patiënt en eventuele eerdere behandelingen. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

 • Topische antischimmelmedicijnen: Dit zijn crèmes, zalven of nagellakken die direct op de aangetaste nagel worden aangebracht. Ze bevatten antischimmelstoffen die helpen de schimmelgroei te remmen. Deze behandeling is effectiever bij mildere infecties of wanneer de schimmel zich op het oppervlak van de nagel bevindt.
 • Orale antischimmelmedicijnen: De huisarts kan orale medicijnen voorschrijven die de schimmel van binnenuit bestrijden. Voorbeelden van dergelijke medicijnen zijn terbinafine en itraconazol. Deze medicijnen hebben meestal een lange behandelingsduur en kunnen bijwerkingen hebben, dus ze worden vaak alleen voorgeschreven bij matige tot ernstige infecties.
 • Gecombineerde therapie: Soms wordt een combinatie van topische en orale antischimmelmedicijnen voorgeschreven voor meer effectiviteit. Dit kan vooral nuttig zijn bij hardnekkige infecties.
 • Lasertherapie: Hoewel de effectiviteit ervan nog steeds onderwerp van onderzoek en discussie is, kan lasertherapie worden gebruikt om schimmelnagels te behandelen. De laser richt zich op de schimmel zonder de omliggende weefsels te beschadigen.
 • Chirurgische ingreep: In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep worden overwogen om een deel of de volledige nagel te verwijderen. Dit kan helpen om de schimmel te verwijderen en de gezonde nagelgroei te bevorderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de behandeling van schimmelnagels vaak enige tijd kan duren en geduld vereist. Het is ook essentieel om de instructies van de huisarts nauwkeurig op te volgen om de beste kans op succes te hebben.

Wat is een laserbehandeling schimmelnagel?

Een laserbehandeling voor schimmelnagels is een medische procedure waarbij een speciale laser wordt gebruikt om schimmelinfecties in de nagels te behandelen. De laser zendt geconcentreerde lichtenergie uit die gericht is op de aangetaste nagel en het omliggende weefsel. De hitte van de laserenergie heeft tot doel de schimmel te doden zonder schade aan te richten aan het omringende gezonde weefsel.

Het idee achter laserbehandelingen voor schimmelnagels is om de schimmelcellen te vernietigen, waardoor de infectie wordt verminderd en de nagelgroei wordt gestimuleerd. Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit van lasertherapie voor schimmelnagels enigszins controversieel is en dat de resultaten kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type laser, de ernst van de infectie en de individuele reactie van de patiënt.

Waarom een schimmelnagel operatief verwijderen?

Een schimmelnagel kan in sommige gevallen zo ernstig worden dat een operatieve ingreep nodig is om de nagel geheel of gedeeltelijk te verwijderen. Er zijn verschillende redenen waarom een arts zou kunnen overwegen om een schimmelnagel operatief te verwijderen:

 • Ernstige infectie: Als de schimmelinfectie diep in de nagel is doorgedrongen en de nagel en het nagelbed ernstig hebben aangetast, kan het verwijderen van de aangetaste nagel nodig zijn om de infectie effectief te behandelen.
 • Pijn en ongemak: Een schimmelnagel kan soms pijn, ongemak en zelfs ontsteking veroorzaken, vooral als de nagel verdikt is en tegen het omliggende weefsel drukt. Het verwijderen van de nagel kan verlichting bieden van deze symptomen.
 • Voorkomen van verdere verspreiding: In sommige gevallen kan een schimmelnagel andere nagels of delen van de huid besmetten. Door de geïnfecteerde nagel te verwijderen, kan de verspreiding van de schimmel naar gezonde nagels worden voorkomen.
 • Verbeteren van de behandelingseffectiviteit: Het verwijderen van de aangetaste nagel kan de effectiviteit van andere behandelingen, zoals antischimmelmedicijnen of lokale therapieën, vergroten, omdat de schimmel niet langer beschermd wordt door de nagel.

Helpt pedicure tegen een schimmelnagel?

Een pedicure kan enige verlichting bieden bij de symptomen van een schimmelnagel, maar het is over het algemeen geen effectieve behandeling om de schimmelinfectie zelf te genezen. Een pedicure kan helpen om de nagels schoon en goed verzorgd te houden, wat kan bijdragen aan het beheersen van de symptomen en het voorkomen van verdere complicaties. Hier zijn enkele manieren waarop een pedicure kan helpen:

 • Nagelreiniging: Een professionele pedicure kan de aangetaste nagels grondig reinigen en trimmen, waardoor de dikte en de broosheid verminderd kunnen worden.
 • Nagelverzorging: Een pedicure kan de nagels op de juiste manier vijlen en verzorgen om het risico op verdere scheuren en breken te verminderen.
 • Esthetisch uiterlijk: Een pedicure kan de nagels op een esthetische manier behandelen, waardoor ze er gezonder uitzien en je je comfortabeler voelt.
 • Tijdelijke verbetering van symptomen: Door het verwijderen van losse of verdikte delen van de nagel kan een pedicure tijdelijke verlichting bieden van pijn of ongemak.

Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een pedicure de onderliggende schimmelinfectie niet kan genezen.

Kun je een schimmelnagel behandelen met chloor?

Chloor is over het algemeen geen aanbevolen behandeling voor schimmelnagels. Hoewel chloor desinfecterende eigenschappen heeft en sommige schimmelsoorten kan doden, is het niet de meest effectieve of veilige behandelingsoptie voor schimmelnagels.

Er zijn verschillende redenen waarom chloor geen ideale behandeling is voor schimmelnagels:

 • Beperkte effectiviteit: Schimmelnagels zijn vaak diep in de nagel en het nagelbed doorgedrongen. Chloor, zelfs in de vorm van bleekwater, kan mogelijk niet diep genoeg doordringen om de schimmel effectief te doden.
 • Irritatie en schade: Chloor en bleekmiddelen kunnen de huid en de nagel ernstig irriteren en beschadigen. Dit kan leiden tot extra problemen zoals huidirritatie, droogheid en mogelijke schade aan de nagel zelf.
 • Onvoorspelbare resultaten: De resultaten van het gebruik van chloor om schimmelnagels te behandelen kunnen variëren en zijn vaak onvoorspelbaar. Het kan zijn dat de schimmel niet volledig wordt geëlimineerd, wat de kans op herinfectie vergroot.
 • Gezondheidsrisico’s: Het inademen van chloordampen of het in contact komen met geconcentreerde chlooroplossingen kan schadelijk zijn voor de gezondheid en kan leiden tot ademhalingsproblemen, irritatie van de ogen en de huid, en andere gezondheidsrisico’s.

Wat helpt tegen schimmelnagels; is zo’n nagel besmettelijk?

Wat helpt tegen schimmelnagels? Zoals duidelijk mag zijn, is het belangrijk om snel in actie te komen. Wat ook belangrijk is, is om te beseffen dat een schimmelnagel niet super hygiënisch is. Zo ziet een schimmelnagel er al niet fraai uit.

Daarbovenop komt dat een schimmelnagel ook nog besmettelijk is. Een schimmelnagel op de hand is besmettelijk, terwijl dit ook voor een schimmelteennagel geldt. Mocht je last van schimmelnagels hebben, zou je dus een paar maatregelen moeten treffen.

Ga je bijvoorbeeld naar een openbaar zwembad toe? Zorg er dan voor dat je altijd op slippers loopt. Daarmee voorkom je dat je de schimmel als het ware afgeeft aan de grond. En daarmee voorkom je een schimmelinfectie bij andere mensen.

Is het mogelijk om schimmelnagels te voorkomen?

Wat helpt tegen schimmelnagels? Het antwoord op die vraag is inmiddels uitgebreid in dit artikel gegeven. Wat echter ook interessant is, is om naar de vraag te kijken of je de vorming van schimmelnagels kunt voorkomen. Het antwoord op deze vraag is vrij duidelijk: ja, het is mogelijk om schimmelnagels te voorkomen.

Hoe je dit dan het beste kunt doen? Daarover vind je hieronder de beste tips. Volg deze tips en voorkom daarmee schimmelnagels. De vraag wat helpt tegen schimmelnagels hoef je hierdoor in de toekomst niet meer te stellen.

Tip 1: was en droog je voeten (en handen) goed

Heb je enig idee waar schimmel ontzettend gek op is? Juist; op vocht. Het is daarom ontzettend belangrijk om je voeten en handen goed af te drogen. Elke keer als je onder de douche vandaan komt, moet je hier extra nadruk op letten. Dit geldt ook voor het gebied tussen de tenen; dat is een plek waar je met je handdoek relatief lastig tussenkomt. Besteed juist daarom hier de nodige tijd aan, aangezien dat ook een geliefde plek voor de schimmels is.

Sta je onder de douche? Zorg er dan ook voor dat je alle gebieden van je voeten en handen goed wast. Doe dit idealiter met mildere zeep of met helemaal geen zeep.

Tip 2: draag ademende sokken en schoenen

Wil je graag de aanwezigheid van schimmelnagels voorkomen? Dan is het belangrijk om ademende sokken en schoenen te dragen. Met deze schoenen en sokken wordt het vocht goed afgevoerd; dit biedt de schimmel minder mogelijkheden om zich goed te nestelen.

Tip 3: wissel regelmatig van schoenen en sokken

Draag je elke dag dezelfde schoenen en sokken? Dan ontstaat er vanzelf veel vocht, zowel in de schoenen als in de sokken. Ook daar zijn schimmels dus gek op.

Het advies is daarom om regelmatig van schoenen en sokken te wisselen. Was je sokken goed en laat je schoenen met enige regelmaat drogen. Hoe je dat laatste doet? Zet ze bijvoorbeeld gewoon eens in je tuin neer een dagje.

Tip 4: houd je nagels kort en schoon

Wat helpt tegen schimmelnagels? Goede nagelverzorging. Door je nagels kort en schoon te houden, geef je de schimmel veel minder kans om zich onder je nagel te nestelen. Je doet er daarom verstandig aan om je nagels bijvoorbeeld regelmatig af te knippen. Overweeg daarvoor eens onderstaande nagelknippers:

Tip 5: gebruik altijd slippers in openbare ruimtes

Wat helpt tegen schimmelnagels? Voorkomen is beter dan genezen. Dat mag duidelijk zijn en is goed voor elkaar te krijgen met bovenstaande 4 tips. Wat je ook nog het beste kunt doen, is om altijd slippers te dragen in openbare ruimtes.

Ga je bijvoorbeeld naar een openbaar zwembad toe? Draag dan al in de kleedkamer slippers. Doe dit ook in het zwembad zelf en als je naderhand in het zwembad even gaat douchen. Door altijd slippers te dragen, voorkom je simpelweg een schimmelinfectie.

Het belang van een goede nagelverzorging                                                                                 

Van bovenstaande 5 tips vinden wij met name tip 4 interessant. Wij zien namelijk dat lang nog niet iedereen zorg draagt voor een goede nagelverzorging. Om je ook op dit gebied te helpen, hebben we ook hiervoor de beste tips verzameld:

 • Houd je nagels schoon en droog:

Was je handen en voeten regelmatig om vuil en bacteriën te verwijderen.

Droog je nagels grondig af na het wassen, vooral tussen de vingers en tenen.

 • Trim je nagels regelmatig:

Gebruik schone en scherpe nagelknippers of nagelscharen.

Knip je nagels recht en niet te kort om ingroeien te voorkomen.

 • Vijl je nagels in de juiste vorm:

Gebruik een zachte nagelvijl om de randen van je nagels glad te maken.

Kies een vorm die bij je past, zoals rond, vierkant of ovaal.

 • Hydrateer je nagelriemen:

Breng een hydraterende nagelriemolie aan om de nagelriemen zacht en gehydrateerd te houden.

Duw voorzichtig de nagelriemen terug met een nagelriemduwer om de groei van gezonde nagels te bevorderen.

 • Draag ademende schoenen en sokken:

Kies schoenen en sokken gemaakt van ademende materialen om vocht te verminderen en schimmelinfecties te voorkomen.

 • Bescherm je nagels:

Draag handschoenen bij huishoudelijke taken die je nagels kunnen beschadigen, zoals schoonmaken met agressieve chemicaliën.

 • Vermijd nagelbijten:

Nagelbijten kan de nagels beschadigen en het risico op infecties vergroten.

 • Beperk het gebruik van nagellakremovers:

Kies acetonvrije nagellakremovers om uitdroging van de nagels en nagelriemen te voorkomen.

 • Wees voorzichtig met nagellak en kunstnagels:

Gebruik een basecoat om verkleuring van de nagels te voorkomen bij het aanbrengen van nagellak.

Laat je nagels af en toe rusten zonder nagellak om ze te laten ademen.

 • Eet gezond en drink voldoende water:

Gezonde voeding en voldoende hydratatie dragen bij aan de gezondheid van je nagels.

Door deze stappen te volgen en regelmatig aandacht aan je nagels te besteden, kun je bijdragen aan gezonde, sterke en mooie nagels.

Wat helpt tegen schimmelnagels? Kom in actie!

Wat helpt tegen schimmelnagels? Het is hoe dan ook van belang om in actie te komen. Zo moet je goed op de hoogte zijn van de verschillende symptomen van een beginnende schimmelnagel. Als je deze symptomen opmerkt, moet je vervolgens snel in actie komen.

Waarom? Omdat een schimmelinfectie zich vrij snel kan verspreiden. Voordat je het doorhebt, krijg je nog meer last van je nagel. Het is daarom zaak om snel voor één van bovenstaande hulpmiddelen te kiezen. Met de andere tips uit dit artikel voorkom je ook nog eens schimmelnagels. Wat wil je nog meer?

Al met al raden wij je aan om zo snel mogelijk iets tegen schimmelnagels te doen. Overweeg daarvoor zeker de beste hulpmiddelen tegen een schimmelnagel: