Wat helpt tegen steenmarters?

Steenmarters zijn fraaie beestjes om te zien. Tegelijkertijd zijn het beestjes die voor onwijs veel overlast zorgen. Zo klimmen de marters maar al te graag onder de motorkap om vervolgens je auto aan te vragen. Tevens kunnen de steenmarters voor forse schade in je tuin zorgen. Het is dan ook van belang om zo snel mogelijk wat te doen tegen steenmarters. Maar, wat helpt tegen steenmarters? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel!

Ons expert advies

Onze expert raadt een goede steenmarter verjager, een anti marter spray, wc blokjes en/of professionele hulp aan. In eerste instantie kun je steenmarters met de verjager, spray en wc blokjes tegengaan. Lukt dit niet? Dan is het volgens onze expert verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Wat helpt tegen steenmarters? Dit heb je nodig!

Wat helpt nou echt tegen steenmarters? Het is een vraag die door meer en meer mensen gesteld wordt. Het heeft er simpelweg alle schijn van dat er meer en meer steenmarters in ons land leven. Dit lijkt vooral in de landelijke gebieden het geval te zijn.

Heb je zelf ook last van steenmarters? Dan moet je hier zo snel mogelijk iets aan doen. Indien je wacht met het bestrijden van de steenmarters, loop je des te meer risico op forse schade. Dit kan om schade in je tuin gaan, maar dus ook om schade aan je auto. Voldoende reden om direct te kiezen voor één van onderstaande middelen.

Middel 1: steenmarter verjager

Wat helpt tegen steenmarters? Een goede steenmarter verjager. Je kunt dit het beste als een ultrasone verjager zien. Deze verjager maakt een hoog piepend geluid, waarmee je de steenmarters op forse afstand houdt. Het is daarom absoluut aan te raden om direct één van deze steenmarters verjagers te kopen:

Waar je zo’n steenmarter verjager kunt gebruiken? Eigenlijk op meerdere plekken, maar het is vooral gebruikelijk om ‘m bij/in je auto te gebruiken. Dit blijkt onder meer uit de 12V aansluiting waar deze marter verjagers over beschikken.

Wil je de steenmarters vooral uit je tuin houden? Ook dan kun je zo’n steenmarter verjager gebruiken. Hang of zet ‘m op een handige plek in je tuin neer en wacht vervolgens rustig af. Door de hoge pieptoon blijven de steenmarters hiermee op forse afstand van je tuin. Wat wil je nog meer?

Middel 2: Anti marter spray

Wat helpt tegen steenmarters in de buurt van je auto? Als je last van steenmarters in de buurt van je auto hebt, heb je een goede anti marter spray nodig. Deze spray kun je bijvoorbeeld op je motorkap sprayen, waarmee je de steenmarters op een flinke afstand houdt.

Dit heeft puur met de geur van de anti marter spray te maken. De steenmarters kunnen hier simpelweg niet tegen, waardoor ze uit de buurt van je auto blijven. Dat is uiteindelijk wat je wilt, niet waar?

Schaf daarom direct de beste marterspray aan:

Middel 3: professionele hulp

Het lastige van steenmarters is dat het beschermde dieren zijn. Dit betekent dat je de steenmarters niet zomaar mag doden. Het is daarom niet altijd mogelijk om zelf iets tegen de steenmarters te doen.

In dat geval heb je professionele hulp van steenmarters nodig. Wat kan een ongediertebestrijder voor je doen? Een specialist kan onder meer op zoek naar de oorzaak gaan. Waarom heb uitgerekend jij – of jouw auto – zoveel last van steenmarters?

Vervolgens kan een ongediertebestrijder een passende oplossing bedenken. Een specialist heeft hier vaak meerdere mogelijkheden voor. Desondanks heeft ook zo’n specialist met de beschermde status van de steenmarter te maken.

Middel 4: wc blokjes

Kun je steenmarters bestrijden met behulp van nare geuren? Volgens sommige mensen is dit inderdaad mogelijk. Andere experts geven echter aan dat steenmarters niet (meer) gevoelig zijn voor nare geuren.

Wij geven het echter de voordeel van de twijfel. Vandaar dat wij je aanraden om wc blokjes met een sterke geur aan te schaffen. Deze wc blokjes kun je vervolgens bij je auto of in je tuin ophangen. Op die manier kun je de steenmarters enigszins op afstand houden. Maar, deze zekerheid heb je dus nooit.

Wat zijn steenmarters precies?

Steenmarters zijn kleine tot middelgrote carnivoren die officieel tot de marterfamilie behoren. Ze leefden normaal gesproken niet in Europa, maar daar is door de eeuwen heen verandering ingekomen. Relatief veel mensen hebben tegenwoordig namelijk last van de steenmarters.

Zijn steenmarters hetzelfde als normale marters? Nee, dat is niet het geval. Een boommarter, wat een normale marter is, heeft bijvoorbeeld een donker gekleurde neus. De neus van een steenmarter is daarentegen vleeskleurig.

Ook het leefgebied van beide soorten marters is veelal anders. Over het algemeen leven de marters in de vrije natuur. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld in een bos leven. Zoals de naam al enigszins aangeeft, leeft een steenmarter juist in de bebouwde gebieden.

Hoe kun je een steenmarter herkennen?

Een steenmarter herken je vaak aan de aangerichte schade. Zo kan je auto compleet verwoest zijn of is je tuin ernstig beschadigd. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig in de buurt van je woning en auto te kijken. Zie je een steenmarter? Dan weet je dat het tijd is om in actie te komen.

Daarbij helpt het om een steenmarter goed te herkennen. Zo’n beestje herken je vooral aan de volgende kenmerken:

 • Een steenmarter is tussen de 45 en 55 centimeter lang. Het zijn hierdoor vrij grote beesten om te zien. Dit maakt het uiteraard eenvoudiger om de aanwezigheid van een steenmarter op te merken.
 • Een steenmarter heeft een lange staart. Wat bij het lichaam van een steenmarter direct opvalt, is de lengte van de staart. Een steenmarter heeft een staart die tot wel 30 centimeter lang kan worden.
 • Een steenmarter is opvallend slank. Zie je een beest met een slanke en gestroomlijnde bouw? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat het om een steenmarter gaat. De steenmarters hebben een opvallend slank lichaam.
 • Een steenmarter heeft een bruine of grijsbruine kleur. De vachtkleur van een steenmarter is eigenlijk altijd bruin of grijsbruin. Wel is het zo dat de buik lichter van kleur is dan de rug.
 • Een steenmarter heeft een gekleurde keelvlek. Elke steenmarter heeft bij de keel een opvallend gekleurde vlek. Dit gaat veel om een witte vlek of om een vlek in een crèmeachtige kleur. Eigenlijk is dit één van de belangrijkste kenmerken van een steenmarter.
 • Een steenmarter heeft een spitse snuit. Een steenmarter herken je ook vrij eenvoudig aan de spitse snuit. Deze spitse snuit gaat overigens gepaard met scherpe snij- en hoektanden. Het is niet voor niets dat een steenmarter een carnivoor is.
 • Een steenmarter herken je aan territoriaal gedrag. Wat bij een steenmarter erg opvalt, is zijn gedrag. Hij vertoont territoriaal gedrag; dat is ook de reden waarom een steenmarter bijvoorbeeld schade aan een auto of tuin aanricht.
 • Een steenmarter heeft korte poten. Wat bij het lichaam van een steenmarter verder nog opvalt, is de lengte van de poten. De poten van een steenmarter zijn erg kort te noemen. Wat daarbij extra opvalt, is dat de poten wel erg sterk zijn.
 • Een steenmarter heeft relatief grote oren. Kijk je naar het gezicht van een steenmarter? Dan vallen de grote oren direct op. De oren zijn qua afmetingen eigenlijk buiten proportie ten opzichte van de rest van het gezicht.

Hoe voedt een steenmarter zich?

Een steenmarter is een carnivoor, waardoor het zich voedt met andere dieren. Hierbij kun je denken aan kleine zoogdieren en vogels. Daar blijft het echter niet bij.

De steenmarters hebben zich door de jaren heen aangepast aan de situatie. Deze beestjes voeden zich hierdoor ook met onder meer eieren, fruit en insecten. Heb je bijvoorbeeld fruitbomen in je tuin staan? Dan kan dat dus van extra aantrekkingskracht op de steenmarters zijn.

Wat trekt steenmarters aan?

Waarom is de vraag wat helpt tegen steenmarters zo belangrijk? Dat heeft onder meer met de mogelijke gevaren van steenmarters te maken. Deze beestjes zijn niet super groot, maar zijn wel van grootse invloed op bijvoorbeeld je tuin en auto.

Maar, waarom trekt een steenmarter dan specifiek naar jouw tuin of auto toe? Dat kan meerdere, uiteenlopende redenen hebben. De belangrijkste redenen bespreken we graag hieronder.

Steenmarters trekken naar voedsel toe

Het is een vast gegeven dat steenmarters naar voedsel toe trekken. Het zijn carnivoren, maar ze eten niet meer alleen andere dieren. Zoals hierboven al aangegeven, zijn steenmarters inmiddels ook gek op eieren en andere voedselbronnen.

Het voedselaanbod is daarmee van grote invloed op het gedrag van steenmarters. De marters trekken bijvoorbeeld graag toe naar voedselresten die door mensen achtergelaten worden. Je kunt hierbij denken aan de resten van vlees of fruit.

Ook trekken marters graag toe naar kippenrennen. In deze rennen eten ze niet alleen de eieren, maar mogelijk ook de kippen. Het is daarom van belang om een kippenren goed te beschermen tegen de steenmarters.

Verder is het zo dat steenmarters op huisdierenvoer afkomen. Zet je bijvoorbeeld de voerbak van je hond in je tuin neer? Dan is dat mogelijk de oorzaak van steenmarters in je tuin.

Ook zijn steenmarters inmiddels dol op fruit. Mocht je fruitbomen in je tuin hebben staan, kan dat dé oorzaak zijn van steenmarters in je tuin.

Met andere woorden: steenmarters komen graag op voedsel af. Je moet er daarom alles aan doen om géén voedsel in je tuin te hebben.

Vismeel of visolie

Het lastige van steenmarters is dat ze dingen ruiken die wij niet ruiken. Als jij in je auto rondrijdt, ruik je immers niet de geur van vismeel of visolie. Steenmarters zijn wél in staat om die geur op te vangen. Dat is dan ook de reden waarom steenmarters graag naar auto’s toe trekken.

In een auto zitten onwijs veel kabels. Veel van deze kabels bevatten onder meer vismeel of visolie. Dit is iets waar steenmarters gek op zijn, waardoor ze maar al te graag aan de kabels van je auto knabbelen. Het gevolg laat zich al raden: je auto raakt ontzettend beschadigd.

Met name in de lente trekken steenmarters graag naar auto’s toe. Dit komt doordat dit de bronstijd is waarin steenmarters bezig zijn met het afbakenen van hun territorium. Daarbij gaan ze op zoek naar voedsel én naar kabels waar ze aan kunnen knabbelen.

Rustige plekjes

Steenmarters houden van rustige plekjes. Het liefste leven zij hun hele leven in rustige en afgelegen gebieden. Dit is ook reden nummer één waarom vooral mensen in landelijke gebieden last hebben van steenmarters.

Door de jaren heen is het gedrag van steenmarters wel veranderd. Daar waar ze voorheen altijd de voorkeur aan rustige plekjes gaven, is dat nu een iets anders verhaal. Ze worden als het ware steeds brutaler.

Neemt niet weg dat ze alsnog van rustige plekjes houden. Woon je in een rustige wijk met voldoende groen om je heen? Dan is je tuin mogelijk al snel een geliefde plek onder steenmarters.

Goed om te weten: steenmarters houden ook van dichte vegetatie. Als je in een gebied met veel vegetatie woont, is de kans groter dat je last van steenmarters krijgt. Wat helpt tegen steenmarters heb je in ieder geval hierboven al kunnen lezen.

Beschutte plekjes

Steenmarters houden dus van rustige en afgelegen plekjes. Waar de steenmarters echter ook van houden, is dan een beschutte plek. Hierbij kun je aan je zolder, een schuur of andere afgesloten ruimtes denken.

Steenmarters leven om meerdere redenen graag in dergelijke ruimtes. Ten eerste hebben ze hier geen last van andere dieren of natuurlijke vijanden. Ten tweede kunnen de steenmarters hier heerlijk tot rust komen. Juist dat is hetgeen dat ze graag overdag doen. Vervolgens komen ze in de nachtelijke uurtjes volledig tot leven.

Wat zijn de gevaren van steenmarters?

De vraag wat helpt tegen steenmarters is om meerdere redenen erg belangrijk. Ten eerste dus omdat meer en meer huishoudens last van deze beestjes lijken te krijgen. Ten tweede omdat de steenmarters veel mogelijke gevaren met zich mee brengen. De belangrijkste gevolgen zetten we hieronder graag op een rijtje.

Schade aan je auto

Schade aan je auto; dat is één van de mogelijke gevaren van steenmarters. Zoals eerder al aangegeven, zijn steenmarters gek op de kabels in/van je auto. Zij kruipen daarom maar al te graag onder je motorkap.

Het gevolg van een steenmarter is ongekend groot:

 • Steenmarters kunnen de volledige kabelboom kapot knabbelen. Als dit het geval is, is de kans groot dat je auto total loss verklaart wordt. Het is simpelweg erg duur en arbeidsintensief om een volledige kabelboom te vervangen.
 • De auto kan in de fik vliegen. Het is ook goed mogelijk dat steenmarters de oorzaak zijn van een auto die helemaal uit fikt. Doordat er aan de kabels geknabbeld wordt, is de kans op een (uitslaande) brand vrij groot.

Steenmarters richten zich overigens niet op kabels. Dat is wel het hoofddoel, maar ze knabbelen ook graag aan slangen en andere onderdelen. De kans dat je auto aanzienlijk beschadigd raakt, is in ieder geval heel groot.

Schade aan je woning

Steenmarters houden van knabbelen, knabbelen en nog eens knabbelen. Dit kan dus van grote invloed zijn op je auto. Maar, steenmarters kunnen ook voor grote schade aan een woning zorgen.

Zo zijn steenmarters ook gek op de verschillende isolatiematerialen van een woning. Als de steenmarters hieraan knabbelen, kan ook dit van grote invloed zijn op de algehele staat van je woning.

Dat geldt niet alleen voor isolatiematerialen, maar ook voor de kabels in je woning. Ook dat is iets waar steenmarters maar al te gek op zijn. Als ze aan de elektrische draden knabbelen, kunnen de gevolgen gigantisch zijn.

Schade aan je tuin

Wat helpt tegen steenmarters in je tuin? Je moet er simpelweg alles aan doen om de steenmarters zo snel mogelijk in je tuin te bestrijden. Waarom? Omdat de steenmarters van grote invloed op je tuin kunnen zijn.

Steenmarters zijn eigenlijk voortdurend op zoek naar voedsel. Daarbij zien ze niet het verschil tussen een mooie aangelegde tuin of een landelijk gebied. Nee, ze razen overal doorheen. De kans is dan ook groot dat bijvoorbeeld de planten in je tuin beschadigd raken.

Lees ook ons artikel ‘Wat helpt tegen mollen?

Aanvallen op huisdieren of pluimvee

Heb je huisdieren die wel eens in je tuin rondlopen? Dan moet je ook goed op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren van steenmarters. Deze beesten zijn namelijk carnivoren, waardoor ze maar al te gek zijn op onder meer honden en katten. Voor hen vormen de steenmarters dan ook een groot gevaar.

Dat geldt ook voor pluimvee. Zoals we eerder al aangegeven hebben, houden steenmarters onder meer van eieren. Tijdens hun zoektocht naar eieren laten ze de kippen zeker ook niet links liggen.

Je moet er al met al alles aan doen om je huisdieren en pluimvee te beschermen. Dat kun je onder meer doen met een goede ultrasone verjager in je tuin:

€29,95
Op voorraad
Bol.com

Stress, ongemak en overlast

Heb je op dit moment last van steenmarters? Dan is de vraag wat helpt tegen steenmarters al helemaal van belang. Het is namelijk een feit dat je last van stress, ongemak en overlast kunt krijgen.

Zit je bijvoorbeeld in over je huisdieren, je tuin, je woning en/of je auto? Dan levert dit vanzelf stressgevoelens op.

De steenmarters zorgen sowieso voor ongemak en overlast. Het is nooit fijn om te weten dat je steenmarters in je tuin of woning rond hebt lopen. Bovendien richten zij veel schade aan. Deze schade zorgt op zijn beurt ook weer voor veel ongemak en overlast.

Bijkomend nadeel: steenmarters kunnen voor forse economische schade oplopen. Hier ben je wellicht niet tegen verzekerd, waardoor ook dit ongemak, overlast én stress met zich mee kan brengen. Sterker nog: steenmarters kunnen zelfs voor financiële problemen zorgen. Het is dan ook belangrijk mo goed na te gaan wat helpt tegen steenmarters. En om vervolgens zo snel én goed mogelijk in actie te komen.

Waar bevinden steenmarters zich graag?

Steenmarters geven de voorkeur aan beschutte en rustige plekken. Ook geven zij de voorkeur aan plekken waar ze zich goed kunnen voeden. Dit uit zich dan ook in de plekken waar steenmarters maar al te graag leven.

De kans is vrij groot dat je last krijgt van een steenmarter onder de dakpannen. Dat is nou echt een goed voorbeeld van een rustige en beschutte plek. Hier brengen de steenmarters hun dagen door, waarna ze in de nacht naar beneden afdalen. Een steenmarter onder de dakpannen kan voor forse schade zorgen. Dat is bijvoorbeeld het geval als ze aan de dakisolatie gaan knabbelen.

Verder is de kans groot dat je last krijgt van een steenmarter in je auto. Zoals hierboven al aangegeven, zijn de steenmarters gewoonweg dol op de kabels van je auto. Het is daarom zaak om je auto ook goed te beschermen tegen de steenmarters.

Tevens kun je last krijgen van een steenmarter in de tuin. Zo komen de steenmarters dus graag op kippen af. Ook op fruitbomen, planten en bijvoorbeeld huisdieren komen de steenmarters graag af. Je moet je tuin dan ook goed voorbereiden op de mogelijke aanwezigheid van steenmarters.

Tot slot kun je last krijgen van steenmarters in een spouwmuur. De reden daarvoor is hetzelfde als bij de dakpannen; een spouwmuur biedt de gewenste rust en beschutting.

Helpt kippengaas tegen marters?

Ja, kippengaas kan zeker helpen tegen marters. Met kippengaas kun je bijvoorbeeld een kippenren beschermen. Of je kunt het kippengaas op andere plekken monteren, zodat de marters zich minder makkelijk in je tuin kunnen bewegen.

Wat helpt tegen steenmarters? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat helpt tegen steenmarters in je tuin? Of wat helpt tegen steenmarters in je auto? Op beide vragen kunnen wij hetzelfde antwoord geven: voorkomen is beter dan genezen.

Het is van belang om de aanwezigheid van steenmarters zoveel mogelijk te voorkomen. Kun je dit voor de volle 100% voorkomen? Nee, dat is niet zozeer het geval. Je kunt het echter wel voor een groot deel voorkomen. Dat doe je met onderstaande wat helpt tegen steenmarters tips.

Wat helpt tegen steenmarters tip 1: verplaats je auto regelmatig

Ben je er bang voor dat je last krijgt van een steenmarter onder je auto? Dan is het vrij eenvoudig om dit deels te voorkomen. Simpelweg door je auto zo af en toe te verplaatsen.

Als je je auto af en toe verplaatst, staat de auto mogelijk niet altijd in het territorium van de steenmarter. Daardoor richt de steenmarter zich niet meer specifiek op jouw auto. Dit is dus een vrij eenvoudige tip om schade aan je auto te voorkomen.

Wat helpt tegen steenmarters tip 2: hang een marter apparaat in je auto op

Wil je de kans op een steenmarter in je auto verder voorkomen? Dan is het verstandig om een marter apparaat in je auto op te hangen. Je kunt dit het beste onder de motorkap doen. Dit apparaat straalt vervolgens een hoge pieptoon uit, waarmee de steenmarters op (forse) afstand gehouden worden. Daar blijft het echter niet bij. Zodra de steenmarter in aanraking met dit apparaat komt, krijgt ‘ie een lichte en onschuldige elektrische schok.

Onder meer met deze marter apparaten hou je de steenmarters uit de buurt van je auto:

Wat helpt tegen steenmarters tip 3: dicht openingen af

Het is ook belangrijk om de openingen in/van je woning goed af te dichten. Juist doordat steenmarters slanke diertjes zijn, hebben ze aan een kleine opening goed.

Je zou daarom bijvoorbeeld kieren, naden en spleten in je woning goed af moeten dichten. Daarmee maak je het in ieder geval een stuk lastiger voor steenmarters om in je woning te komen.

Hoe weet je welke kieren, naden en spleten je af zou moeten dichten? Het is verstandig om gewoon alle kieren, naden en spleten af te dichten. Daar kun je het beste goede afdichtingskit of goed purschuim voor gebruiken:

Wat helpt tegen steenmarters tip 4: verwijder voedselbronnen zoveel mogelijk

Wat helpt tegen steenmarters in je tuin én huis? Om de voedselbronnen zoveel mogelijk te verwijderen. Dat doe je bijvoorbeeld als volgt:

 • Ruim je woning goed op. Door snel de voedselresten te verwijderen, voorkom je dat de steenmarters graag naar je woning toe trekken.
 • Houd de vloer in je tuin goed schoon. Het is ook van belang om de vloer in je tuin goed schoon te houden. Check bijvoorbeeld onder de tuintafel en bij de kliko op achtergebleven voedselresten. Die resten zou je zo snel mogelijk moeten verwijderen.
 • Bewaar huisdierenvoer op een veilige manier. Steenmarters zijn ook gek op huisdierenvoer, waardoor je dit op een veilige manier op zou moeten bergen. Je kunt dit het beste in een luchtdichte bewaardoos of voorraadpot moeten bewaren:

Wat helpt tegen steenmarters tip 5: voorkom dat ze kunnen klimmen

Steenmarters zijn een ster in het klimmen. Zo klimmen ze graag op een regenpijp of een boom. Op die manier kunnen ze ook vrij eenvoudig in je woning komen. Je moet daarom voorkomen dat ze kunnen klimmen.

Dit kun je vrij eenvoudig doen:

 • Monteer een bomenkraag om de boom of regenpijp heen. Hiermee voorkom je simpelweg dat de steenmarter via de boom of regenpijp naar boven kan klimmen.
 • Breng een gladde laag aan. Het is ook aan te raden om een gladde laag op de boom of regenpijp aan te brengen. Door de gladde laag hebben de pootjes en klauwen van de steenmarters een stuk meer moeite om grip te vinden.

Wat helpt tegen steenmarters tip 6: onderhoud je tuin goed

Wat helpt tegen steenmarters in de tuin? Je moet je tuin eigenlijk zo onaantrekkelijk mogelijk voor de steenmarters maken. Dit kun je onder meer doen door de begroeiing in je tuin netjes te snoeien. Ook zou je al het tuinafval zo snel mogelijk op moeten ruimen.

Verder moet je voorkomen dat er een composthoop in je tuin achterblijft. De steenmarters zijn namelijk gek op composthoop en bijvoorbeeld stapels van oude bladeren en takken. Investeer daarom direct in de juiste tuingereedschappen:

Wat helpt tegen steenmarters tip 7: verdiep je goed in steenmarters

Tot slot adviseren wij je om goed in steenmarters te verdiepen. Daar helpt dit artikel je absoluut een handje bij. Daarnaast raden wij je aan om de afbeeldingen van steenmarters goed te bekijken. Daarmee herken je deze beestjes veel sneller.

Tot slot moet je het volgende weten: steenmarters zijn in ons land beschermd. Dit houdt in dat je deze dieren niet zomaar mag doden. Lukt het je niet om met deze wat helpt tegen steenmarters tips aan de slag te gaan? Of heb je van een echt grote plaag van steenmarters last? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen!