Wat helpt tegen vet haar?

Om meerdere redenen is het belangrijk om je haren goed te verzorgen. Ten eerste kun je last van meerdere haarproblemen krijgen en ten tweede is ongezond haar moeilijk(er) in model te brengen. Merk je dat laatste op? Dan bestaat de kans dat je last van vet haar hebt. Vet haar is nogal zwaar en hierdoor lastig in model te brengen. De vraag wat helpt tegen vet haar is in dat geval een logische vraag. Wij geven je in dit artikel een uitgebreid antwoord op deze vraag, inclusief een overzicht van de beste middelen!

Ons expert advies

Wat helpt tegen vet haar? Onze expert geeft aan dat een goede shampoo tegen vet haar, een goede droogshampoo, een herstellend haarmasker, een conditioner voor vet haar, natuurlijke shampoo en Berken haarwater zonder vet werken tegen vet haar. In dit artikel deelt onze expert nog veel meer handige tips met je!

Wat helpt tegen vet haar? Dít heb je nodig!

Vet haar is behoorlijk vervelend te noemen. Het is dus lastig in model te brengen en het voelt ook niet lekker aan. Bovendien is van een verre afstand al te zien dat je haren behoorlijk vet zijn. Voldoende reden dus om in actie te komen.

Wat helpt tegen vet haar bespreken we graag in dit artikel. Ten eerste raden wij je aan om onderstaande middelen uit te proberen. Met deze middelen kun je je vette haren een halt toeroepen. Voordat je het doorhebt, geniet je weer van gezond en glanzend haar!

Middel 1: shampoo tegen vet haar

Heb je op dit moment last van vet haar? Dan raden wij je onder meer de beste shampoo tegen vet haar aan. Deze shampoo trekt tot diep in de haarwortels en haalt de vette bestanddelen uit de haren. Je kunt eigenlijk deze shampoo als een wondermiddel zien.

Wat deze shampoo doet, is vrij simpel: alle overtollige oliën uit het haar halen. Deze oliën zorgen voor het feit dat je haren op dit moment zo vet zijn. Gebruik dus met mate één van onderstaande shampoos en neem daarmee afscheid van je vette haren.

Middel 2: droogshampoo

Maak je liever geen gebruik van de beste shampoo tegen vet haar? Dan kun je ook voor een goede droogshampoo opteren. Voor zo’n shampoo hoef je niet onder de douche te staan en je haren nat te maken.

Nee, je smeert de droogshampoo eenvoudig door je haren heen. Nadat je dat hebt gedaan, zorgt deze shampoo voor een aanzienlijke afname van de vette delen en oliën in je haren. Dát is precies wat je wilt als je last van vet haar hebt.

Middel 3: herstellend haarmasker

Wat helpt tegen vet haar? Als je van je vette haren afscheid wilt nemen, heb je onder meer een herstellend haarmasker nodig. Dit masker smeer je in je haren, waarna de bestanddelen tot diep in je haren trekken. Daar zorgen de verschillende bestanddelen voor. Deze bestanddelen herstellen het haar en halen de overtollige oliën uit je haren.

Binnen mum van tijd heb je geen last meer van je vette haren. Je brengt hierdoor je haren weer mooier/eenvoudiger in je model en je haren glimmen een stuk fraaier.

Tip: gebruik geen hydraterend haarmasker. Juist de hydraterende haarmaskers zorgen voor meer oliën in je haren. Dit is aan te raden als je last van droog haar hebt, maar dus niet voor vettig haar.

Middel 4: conditioner voor vet haar

Je kunt ook kiezen voor een goede conditioner voor vet haar. Het is hierbij vooral van belang dat de conditioner voor vet haar geschikt is. Zolang dit niet het geval is, is het verstandig om voor een andere conditioner te kiezen.

Wat doet een conditioner bij vet haar precies? Eigenlijk hetzelfde als een shampoo voor vet haar doet. De conditioner haalt de oliën en overtollige talg uit je haren. Je haren voelen hierdoor al snel zachter en fijner aan. Ook zijn je haren spoedig makkelijker in model te brengen en glanzen je haren meer/mooier.

Middel 5: natuurlijke shampoo

Wat helpt tegen vet haar? Een andere optie die wij je graag voor willen schotelen, is een natuurlijke shampoo. Je kunt hierbij onder meer voor een natuurlijke shampoo bar kiezen.

Een goede shampoo bar haalt de oliën uit je haren. Daarmee draagt de natuurlijke shampoobar dus bij aan het minder vet worden van je haren. Wat wil je nog meer?

Middel 6: haarwater zonder vet

Wat helpt tegen vet haar? Wij raden je ook het Berken haarwater zonder vet aan. Dit water versterkt het haar, voorkomt roosvorming en gaat ook nog vet haar tegen. Dit is te danken aan een combinatie van zuivere sappen en andere natuurlijke protenen.

Dit haarwater  is bovendien op een eenvoudige manier te gebruiken. Tevens is dit één van de goedkoopste oplossingen om vet haar tegen te gaan. Geef het Berken haarwater zonder vet dus zeker een kans.

Wat is vet haar precies?

Vet haar is haar dat er vettig, glanzend en ietwat slap uitziet. Dit is te wijten aan een overmatige producten en ophoping van talg. Deze overmatige productie van talg is op de hoofdhuid aanwezig, waardoor er teveel oliën op de hoofdhuid ontstaan. De talg en oliën tezamen zorgen voor het vet worden van de haren.

In onderstaande video vind je meer informatie over wat vet haar precies is:

Komt vet haar bij zowel mannen als vrouwen voor? Ja, dat is zeker het geval. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van een vette hoofdhuid of veel talg op de hoofdhuid. Het gevolg hiervan is dat je last van vet haar krijgt.

Wel is het zo dat dit veelal bij vrouwen meer opvalt. Dat is vooral het geval als je lange haren hebt. Lange haren die vet zijn, zien er alles behalve glanzend uit. Dat valt uiteraard meer op dan bij een korte coupe.

Wat is de oorzaak van vet haar?

Wat helpt tegen vet haar? Wij raden je aan om eerst naar de oorzaak van vet haar te gaan. Dit heeft niet altijd één duidelijke oorzaak, maar gaat veelal gepaard met een opvallende combinatie van factoren. De meest voorkomende oorzaken van vet haar bespreken we graag hieronder.

Hormonale veranderingen

Heb je last van vet haar tijdens de overgang? Of heb je last van vet haar tijdens je zwangerschap? Dat is beide méér dan goed mogelijk. Hormonale veranderingen zijn in dergelijke situaties namelijk dé oorzaak van vet haar.

Een hormonale verandering kan voor een overschot van talgproductie zorgen. Die talgproductie maakt de hoofdhuid vet en daarmee ook de haren vet. Dit alles begint dus bij een verandering in je hormoonhuishouding.

Genetische aanleg

Zoals je mogelijk al weet, heeft elk individu een net iets ander haartype. Sommige mensen hebben van nature droog- en pluizig haar, terwijl andere mensen van nature vettig haar hebben. De genetische aanleg is dan ook één van de meest voorkomende oorzaken van vet haar.

Het lastige van de genetische aanleg is dat je hier niks aan kunt doen. Je kunt immers niet zomaar je genen aanpassen. Als dit bij jou de oorzaak van vet haar is, is het dus ontzettend belangrijk om je haren op de juiste manier te verzorgen. Daar vind je verderop in dit artikel handige tips voor.

Onjuiste haarverzorging

Wat is de oorzaak van vet haar? De oorzaak kan ook gevonden worden in de manier waarop je je haren verzorgt. Je kunt namelijk op meerdere manieren je haren verkeerd verzorgen, waardoor je last van vet haar kunt krijgen:

 • Te vaak wassen van het haar. Als je je haren te vaak wast, kan dit voor een overtollige talgproductie zorgen. Dit komt eigenlijk puur doordat je keer op keer de hoofdhuid aantast en daarmee ook irriteert.
 • Te vettige haarproducten gebruiken. Voor het verzorgen van je haren en hoofdhuid is het belangrijk om milde producten te gebruiken. Als je vettige haarproducten gebruikt, krijg je al snel last van vettig haar. Dat is zéker het geval als er ook nog sprake van één van de nadere oorzaken is.
 • Te vaak borstelen van je haren. Ook het te vaak borstelen van je haren kan de oorzaak van vettig haar zijn. Door je haren – en hoofdhuid – te vaak te borstelen, stimuleer je onopgemerkt de talgproductie van de hoofdhuid. De hoofdhuid wordt hierdoor snel vet en dat geldt ook voor je haren.

Dieet

Je haren hebben ontzettend veel baat bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Je haren hebben namelijk vitaminen, mineralen en omega vetzuren nodig. Komen deze bestanddelen in overmatige- of juist onvoldoende hoeveelheid je lichaam binnen? Dan is dit van grote invloed op de conditie van je haren. Je moet daarom te allen tijde zorgen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.

Medicatie of aandoening

Moet je voor een specifieke aandoening medicatie slikken? Dan is het goed mogelijk dat dit de oorzaak van vet haar is. Dit kan aan de aandoening zelf liggen, maar ook aan de medicatie voor de aandoening.

Dit is, wat ons betreft, één van de lastigste oorzaken. Dat komt puur doordat het lastig is om hier aan te doen. Je hebt nu eenmaal last van de aandoening. Of je moet nu eenmaal de specifieke medicatie slikken. Overigens gaat dit punt veelal hand in hand met de hormonale veranderingen. Een medicatie of aandoening kán de oorzaak van de veranderingen in je hormoonhuishouding zijn.

Stress

Wist je dat ook stress van grote invloed is op de conditie van je haren? Stress kan je haren uitdrogen, maar kan óók voor een overtollige talgproductie zorgen. Je hoofdhuid maakt hierdoor meer en meer oliën aan, waardoor je spoedig last van vettig haar krijgt.

Je moet er daarom alles aan doen om stress te voorkomen. Of om de actuele stress zo snel mogelijk tegen te gaan. Stress is van grote invloed op je haren, op je gezondheid en op je gemoedstoestand. Voldoende reden dus om de stress zo snel mogelijk aan te pakken!

Omgevingsfactoren

Wat helpt tegen vet haar? Volgens ons is het dus van belang om goed naar de oorzaak van vet haar te kijken. Het lastige is alleen dat je niet altijd iets aan deze oorzaak kunt doen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de oorzaak terug te vinden is in omgevingsfactoren.

Hierbij kun je denken aan een vochtig/warm klimaat of blootstelling aan vervuiling. Woon je bijvoorbeeld in een drukke straat met veel autoverkeer? Dan kunnen alle uitlaatgassen debet zijn aan de vorming van vettig haar. Uiteraard is dit iets waar je niet al te veel invloed op uit kunt oefenen.

Wat zijn de gevolgen van vet haar?

Is het belangrijk om snel iets aan vet haar te doen? Ja, zonder enige twijfel. Als je niks aan het steeds vetter worden van je haren doet, kun je last van meerdere gevolgen krijgen.

Andere uitstraling van je haren

Vet haar brengt hoe dan ook een andere uitstraling met zich mee. Gezonde haren zien er glanzend uit, voelen zacht aan en zien er hierdoor fraai uit. Daar is bij vet haar eigenlijk geen sprake van.

Vet haar ziet er niet glanzend uit, maar juist zeer vettig. Het wordt hierdoor ook wel als onhygiënisch of onverzorgd beschouwd. Verder voelt je haar zwaar en vrij hard aan. Dat is ook het gevolg van de overtollige hoeveelheid talg in je haren.

Moeilijk in model te brengen

Vet haar bevat teveel oliën en talg. Het gevolg hiervan is dat vet haar relatief zwaar is. Zoals je mogelijk al opgemerkt hebt, is vet haar een stuk lastiger in model te brengen. Je kunt hierdoor wellicht niet meer je haren op de gewenste manier dragen.

Hierbij zit je ook nog met de veranderde uitstraling. Daar waar je voorheen wellicht nog dol op je eigen haren was, vervloek je je haren nu. Puur door de mindere uitstraling en doordat je je haren zo moeilijk in het gewenste model kunt brengen.

Vergrote kans op roos

Wat helpt tegen vet haar? Je kunt ook de vraag wat helpt tegen roos stellen? Als je eenmaal vet haar hebt, is de kans op roos namelijk een stuk groter. Je hoofdhuid heeft met een overtollige talgproductie te maken, terwijl je hoofdhuid ook geïrriteerd is. Die irritatie kan voor schilfers en roos zorgen.

Uiteraard zit je niet op de aanwezigheid van roos te maken. Dit verslapt je haren, staat niet al te fraai en is ook nog super hygiënisch. Bovendien komt de roos al snel overal te zitten. Op je bank, op je kleding en mogelijk op de kleding van je partner. Dat wil je niet, dus moet je snel iets tegen vet haar doen.

Last van je hoofdhuid

Heb je last van vet haar? Dan gaat dit eigenlijk altijd gepaard met last van je hoofdhuid. Je hoofdhuid maakt niet zomaar zoveel talg aan. Nee, dat is het gevolg van een irritatie van je hoofdhuid. Die irritatie kan zich ook op andere manieren uiten. Zo kun je last van jeuk krijgen of van de al eerder aangehaalde vorming van roos.

Haarbreuk

Vet haar is behoorlijk zwaar en kan hierdoor sneller breken. Dit komt puur doordat de haren niet altijd tegen een dergelijk gewicht bestand zijn. Doordat je haren sneller breken, kun je zelfs last krijgen van haaruitval. Uiteraard is ook dit een gevolg waar je niet op zit te wachten.

Onaangename geur

Wist je dat vet haar een vervelende geur met zich mee kan brengen? Je kunt dit eigenlijk vergelijken met de geur van zweet. De overtollige talgproductie gaat namelijk veelal gepaard met zweetvorming. De combinatie van de talg en het zweet brengt een onaangename geur met zich mee.

Verminderd zelfbeeld

Al met al mogen de gevolgen van vet haar niet onderschat worden. Al deze gevolgen tezamen kunnen bovendien voor nóg een gevolg zorgen: een verminderd zelfbeeld.

Zit je al niet lekker in je vel? Of sta je even niet stevig in je schoenen? Als je dan ook nog last van vet haar krijgt, kan dat de spreekwoordelijke druppel betekenen. Je krijgt met een vermindering van je zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld te maken. Dat heeft uiteraard ook te maken met de mindere uitstraling van je vette haren.

Ik heb vet haar na wassen: hoe kan dit?

Ervaar je vet haar na het wassen van je haren? Dit kan door verschillende factoren komen:

 • Verkeerde shampoo of conditioner. Het is goed mogelijk dat je een verkeerde shampoo of conditioner gebruikt. Mocht het verzorgingsproduct niet bij je haartype passen, kan zich dit uiten in vet haar. Ook krijg je vet haar door een shampoo die vol met sulfaten en parabenen zit.
 • Manier van wassen. Het is ook goed mogelijk dat je je haren niet op de juiste manier wast. Ons advies is om je haren heel goed in te smeren met de shampoo. Laat het even intrekken en spoel het vervolgens heel goed uit onder de douche. Doe je dit niet? Dan blijft de shampoo op je hoofdhuid achter, waardoor je hoofdhuid (en haren) vanzelf vet worden.
 • Kwaliteit van het water. Ook de kwaliteit van het water kan voor vet haar zorgen. Mocht de waterhardheid in je regio te hoog zijn, is het verstandig om een waterontharder te gebruiken. De kalk uit het water kan namelijk ook de oorzaak van vet haar na het wassen zijn.
 • Te vaak je haren wassen. Het klinkt wellicht apart, maar je haren te vaak wassen kán ook de oorzaak van vet haar na het wassen zijn. Door je haren té vaak te wassen, ontstaat er vanzelf een overproductie van talg. Dat wil je niet, dus voorkom dat je je haren te vaak wast.

Kun je vet haar voorkomen?

Ja, het is zéker mogelijk om vet haar te voorkomen. Dat doe je het beste met onderstaande tips tegen vet haar zonder wassen. En de beste tips tegen vet haar in zijn algemeenheid. Door de onderstaande wat helpt tegen vet haar tips op te volgen, is de kans groot dat je vet haar weet te voorkomen. Of dat je minder last van vet haar hebt/krijgt.

Wat helpt tegen vet haar tip 1: kies de juiste producten

Uiteindelijk komt alles aan op het gebruik maken van de juiste producten. Kies bij voorkeur voor de volgende producten:

 • Voor producten die vrij van chemicaliën zijn. Kies je bijvoorbeeld voor een shampoo vol met sulfaten en parabenen? Dan dragen deze chemicaliën bij aan de overtollige productie van talg. Dit wil je niet, dus kies altijd voor de beste shampoo tegen vet haar.
 • Voor producten die voor vettig haar geschikt zijn. Het is ook belangrijk dat de producten specifiek voor vettig haar ontwikkeld zijn. Als dit het geval is, weet je zeker dat de producten niet bijdrage aan de productie van talg.
 • Voor milde haarverzorgingsproducten. Het is tevens verstandig om altijd voor milde haarverzorgingsproducten gebruiken. Milde producten verzorgen de haren op de juiste manier met beleid.

Wat helpt tegen vet haar tip 2: eet gezond en gevarieerd

Het is tevens van belang om gezond en gevarieerd te eten. Kies voor een evenwicht dieet, zodat je alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijgt. Dit is essentieel voor de conditie en opbouw van je haren.

Wat helpt tegen vet haar tip 3: was je haren goed

Het is van essentieel belang om je haren goed te wassen. Volg daarvoor de volgende tips op:

 • Was je haren niet te vaak. Het klinkt wellicht interessant om elke avond je haren te wassen, maar dat is allerminst het geval. Je moet juist je haren zo min mogelijk wassen. Te vaak wassen stimuleert namelijk de productie van talg.
 • Spoel de shampoo goed uit. Het is ook belangrijk om de shampoo goed uit te spoelen. Ga daarom, tijdens het wassen van je haren, meerdere malen met je vingertoppen goed over je hoofdhuid heen. Daarmee voorkom je dat de shampoo op je hoofdhuid achterblijft en de productie van talg stimuleert.

Wat helpt tegen vet haar tip 4: masseer je hoofdhuid

Wat wij je ook aanraden, is af en toe je hoofdhuid te masseren. Dit kun je combineren met het borstelen van je haren, zolang je een goede scalp massager tot je beschikking hebt. Dit is een unieke haarborstel die je hoofdhuid ook nog heerlijk masseert.

Met een goede scalp massager geniet je dus van meerdere voordelen. Je geniet van een aangenaam gevoel tijdens de massage, je brengt je haren in model en je voorkomt irritaties aan je hoofdhuid. Daarmee voorkom je dus ook vet haar.

Wat helpt tegen vet haar tip 5: voorkom strakke kapsels

Wat helpt tegen vet haar? Je moet dus sowieso je haren op de juiste manier verzorgen. Wat wij je ook nog aanraden, is om je haren in het juiste kapsel te dragen. Dit houdt onder meer in dat je strakke kapsels moet voorkomen.

Strakke kapsels brengen extra druk op de haren met zich mee. Hierdoor kunnen de haarwortels gaan irriteren, waardoor uiteindelijk je hoofdhuid kan irriteren. Het gevolg laat zich al raden: je krijgt last van vet haar. Vermijd daarom zoveel mogelijk de strakke kapsels.

Wat helpt tegen vet haar tip 6: verminder stress

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 20% van alle Nederlanders stress ervaart. Geldt dit ook voor jou? Dan is de kans groot dat je last van vet haar krijgt. Stress is namelijk van grote invloed op de conditie van je haren. Stress kan voor vet haar zorgen, maar kan ook voor droog- of pluizig haar zorgen. Het is hoe dan ook van belang om stress te voorkomen danwel te verminderen.

Wat helpt tegen vet haar tip 7: voorkom hitte

Ga je je haren met een stylingsproduct in model brengen? Dan moet je oppassen voor de hitte van deze stylingsproducten. De hitte kan ervoor zorgen dat je haren uitdrogen. Of dat je haren vet worden. Wij raden je daarom het volgende aan:

 • Gebruik de stylingsproducten met beleid. Je doet er niet verstandig aan om de stylingsproducten elke dag te gebruiken. Daarmee breng je je haren te veel schade toe.
 • Gebruik de stylingsproducten op een lagere temperatuur. Bij onderstaande föhn, krultang en stijltang kun jezelf de gewenste temperatuur instellen. Een absolute aanrader, aangezien je hiermee de hitte enigszins beperkt.

Met andere woorden: gebruik de stylingsproducten met beleid. Daarmee voorkom je dat je haren beschadigd raken, uitvallen of dun worden. Wij raden je hiervoor bijvoorbeeld de volgende stylingsproducten aan:

Wat helpt tegen vet haar tip 8: vermijd contact met je haren

Heb je enig idee hoe vet je handen zijn? Om het antwoord maar direct te verklappen: je handen zijn echt heel vet. Je moet daarom direct contact met je haren zoveel mogelijk vermijden.

Zit je continu met je handen door je haren heen te wrijven? Dan worden je haren vanzelf een stuk vetter. Dit heb je in eerste instantie niet door, totdat je hoofdhuid nog meer talg gaat produceren.

Het advies is dus om contact met je haren te vermijden. Breng je haren ’s ochtends in model en zit er vervolgens zo min mogelijk aan. Met name voor vrouwen met langer haar is dit een belangrijke tip.

Wat helpt tegen vet haar tip 9: bescherm je haar goed

Onder aan de streep is het vooral van belang om je haren goed te beschermen. Bescherm je haar tegen chemische producten, tegen stylingsproducten met hitte en tegen omgevingsfactoren. Zo is het verstandig om je haar in bijvoorbeeld vieze omgevingen extra goed te beschermen. Draag in dat geval bijvoorbeeld een pet.

Ook moet je even goed naar het klimaat kijken. Ga je naar een land met een nogal vochtig klimaat? Dan kan ook dit klimaat bijdragen aan de vorming van vet haar.