Wat helpt tegen voetschimmel?

Wat helpt tegen voetschimmel? Wat helpt tegen schimmel tussen de tenen? En hoe is voetschimmel te behandelen? Dit zijn slechts een paar vragen die over voetschimmel gesteld wordt. Dit wordt overigens door veel mensen gedaan; het heeft er alle schijn van dat veel mensen last van voetschimmel heeft. Geldt dit ook voor jou? Neem dan vooral dit artikel op je gemakje door. Hieronder vertellen wij je namelijk precies wát helpt tegen schimmelvoeten.

Ons expert advies

Onze expert raadt een voetschimmel creme, een voetschimmel spray en/of een voetschimmel gel aan. Met deze middelen doe je zelf vrij eenvoudig iets aan de voetschimmel. Gebruik deze middelen langere tijd consequent.

Wat helpt tegen voetschimmel? Dít heb je nodig!

Wat helpt tegen voetschimmel? Het is een vraag die maandelijks door bijna 200 mensen bij Google ingetypt wordt. Ook op veel varianten van deze vraag wordt maandelijks door veel mensen gezocht. Dát geeft duidelijk aan dat voetschimmel voor veel mensen een groot probleem is.

Mocht je je hierin herkennen, zit je in dit artikel in ieder geval goed. Hieronder vind je namelijk de beste hulpmiddelen om voetschimmel te behandelen. Met deze hulpmiddelen neem je niet alleen afscheid van je schimmelvoeten, maar voorkom je in de toekomst ook schimmelvoeten. Wat wil je nog meer?

Hulpmiddel 1: voetschimmel crème

Wat helpt goed tegen voetschimmel? Het antwoord op die vraag is voetschimmel crème. Dit is een speciaal soort crème die in staat is om de schimmel in je voeten ‘uit te roeien’. Voordat je het doorhebt, heb je helemaal geen last meer van de vervelende schimmelvoeten.

Daarvoor moet je wel voor de juiste voet schimmel crème kiezen. En daarvoor moet je ook de juiste voet schimmel crème op de juiste manier gebruiken. Ons advies is daarom om altijd de bijsluiter goed door te nemen. Verder raden wij je aan om voor één van deze soorten voetschimmel crèmes te kiezen:

Wat deze crèmes precies doen? Om dat uit te leggen, is het goed om naar de bestanddelen te kijken. De laatstgenoemde crème, van Daktarin, bevat miconazolenitraat. Dit is een speciaal bestanddeel dat in staat is om schimmelinfecties van de huid te verwijderen. Je kunt hierdoor deze crème prima inzetten bij voetschimmel, maar ook bij bijvoorbeeld schimmelnagels.

Het is zaak om deze crème met de juiste frequentie op je voeten te smeren. De crème dringt vervolgens tot diep in de huid door, waardoor de problemen vakkundig aangepakt worden. Overigens kan voetschimmel crème niet altijd helpen. In sommige gevallen kun je niet om professionele hulp heen. Daar komen we verderop in dit artikel graag nader op terug.

Hulpmiddel 2: voetschimmel spray

Zie je het niet zitten om je schimmelvoeten met een crème in te smeren? Dan is het wellicht fijn om te weten dat je ook voor een voetschimmel spray kunt kiezen. Zoals de naam al aangeeft, kun je met dit hulpmiddel je schimmelvoeten inspuiten. De spray gaat vervolgens de voetschimmel tegen.

Ga je op zoek naar een geschikte anti schimmel spray? Dan kom je al snel meerdere sprays tegen die werken tegen zwemmerseczeem. Dat is precies hetzelfde als voetschimmel; je kunt die sprays dus ook voor voetschimmel gebruiken. De antwoorden op de vragen wat helpt tegen voetschimmel en wat helpt tegen zwemmerseczeem zijn dan ook volledig gelijk aan elkaar.

Wat helpt tegen voetschimmel? Op de juiste manier de juiste spray gebruiken. Daarbij is het onder meer van belang dat je de spray vanaf de juiste afstand op je voeten spuit. Ook moet je dit met de juiste frequentie doen. Daarvoor is het advies om eerst even de bijsluiter van de schimmel spray door te nemen. Wij raden je in ieder geval deze soorten voetschimmel sprays aan:

Hulpmiddel 3: voetschimmel gel

Het is ook nog mogelijk om de voetschimmel te behandelen met een gel. Dit is een speciale gel die je op je voeten – en tussen je tenen – moet smeren. De werking is vervolgens gelijk aan voetschimmel crème. Net zoals de crème trekt ook de gel tot diep in de huid door. Vandaaruit wordt de voetschimmel op de juiste manier aangepakt. Dit doe je bijvoorbeeld met deze 2 varianten:

Kun je altijd zelf iets tegen voetschimmel doen?

Nee, je kunt niet altijd zelf iets tegen voetschimmel doen. Wat wel altijd mogelijk is, is om één of meerdere van bovenstaande hulpmiddelen uit te proberen. Blijkt echter na een periode – 2 tot 6 weken – dat er niks verbeterd aan de voetschimmel? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Heb je op dit moment erg veel last van de voetschimmel? Belemmert de schimmel je bijvoorbeeld in het dagelijkse leven? Ook dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Hiervoor ben je uiteraard bij je huisarts aan het juiste adres.

Dat is ook het geval als de schimmelvoeten gepaard gaan met schimmelnagels. Ook bij schimmelnagels kun je uit verschillende hulpmiddelen kiezen, maar ook dat werkt niet altijd. Zodra je last van schimmelvoeten én schimmelnagels hebt, is het verstandig om bij je huisarts aan te kloppen.

Met andere woorden: in veel gevallen kun je wél zelf iets tegen voetschimmel doen. Daarbij komt het wel op consequentie aan. Als je bijvoorbeeld voor de beste voetschimmel crème kiest, is het belangrijk om deze op de juiste manier te gebruiken. En dit ook consequent te doen.

Wat is voetschimmel precies?

Wat helpt tegen voetschimmel? Als je deze vraag stelt, heb je waarschijnlijk last van schimmelvoeten. Of je kent iemand die hier last van heeft. In beide gevallen is het belangrijk om eerst te achterhalen of het wel om voetschimmel gaat.

Dit is een hardnekkige kwaal waarvan de oorzaak terug te vinden is in een specifieke soort schimmel. Deze schimmel nestelt zich graag in een vochtige huid en tast vandaaruit de voeten aan.

Goed om te weten: voetschimmel is besmettelijk. Als je voetschimmel hebt, moet je daarom algemene ruimtes (zoals een zwembad) vermijden. Idealiter doen andere mensen met voetschimmel ook.

Ook goed om te weten: voetschimmel, ook wel zwemmerseczeem genoemd, komt relatief vaak voor in ons land. Hoe je deze vorm van schimmel ervaart, is echter per persoon verschillend. Dit geldt ook voor de exacte symptomen.

Hoe loop je voetschimmel op?

Wat helpt tegen voetschimmel? Een voetschimmel crème, een voetschimmel spray of een voetschimmel gel! Dat is de oplossing tegen voetschimmel, maar wat is dan precies de oorzaak van voetschimmel?

Voetschimmel wordt veroorzaakt door schimmels, meestal dermatofyten genoemd, die gedijen in warme, vochtige omgevingen. Deze schimmels gedijen goed op de huidoppervlakken tussen de tenen en op de voetzolen. De warme en vochtige omgeving van schoenen, vooral als ze gesloten zijn, biedt een ideale plek voor de schimmels om te groeien en zich te vermenigvuldigen.

Enkele van de belangrijkste factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van voetschimmel zijn:

 • Vochtigheid: Schimmels gedijen in vochtige omgevingen. Het dragen van vochtige sokken, het gebruik van niet-adequaat drogende schoenen en het verblijven in vochtige ruimtes zoals zwembaden en douches verhogen het risico op voetschimmel.
 • Warmte: Warmte bevordert de groei van schimmels. Dichte schoenen en sokken houden warmte vast en creëren een ideale omgeving voor schimmelgroei.
 • Gemeenschappelijke ruimtes: Het lopen op blote voeten in openbare ruimtes zoals kleedkamers, douches en zwembaden kan leiden tot directe blootstelling aan schimmelsporen, wat het risico op infectie vergroot.
 • Slecht geventileerde schoenen: Als schoenen niet goed ventileren en vocht niet kan ontsnappen, kan dat leiden tot vochtige omstandigheden die gunstig zijn voor schimmelgroei.
 • Gebrek aan droogtijd: Als schoenen of sokken niet voldoende tijd hebben om volledig te drogen tussen het dragen, kan dit vochtigheid behouden en schimmelgroei bevorderen.
 • Verzwakt immuunsysteem: Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met diabetes of hiv, lopen mogelijk een groter risico op schimmelinfecties, waaronder voetschimmel.

Met andere woorden: er is niet één vaste oorzaak van voetschimmel. Het gaat vaak om een combinatie van factoren, bijvoorbeeld lopen in een zwembad terwijl je met een verminderde weerstand te maken hebt.

Hoe kun je voetschimmel herkennen?

Het feit dat je het artikel wat helpt tegen voetschimmel leest, geeft aan dat je ergens last van hebt. Het is daarbij wel van belang om te bepalen of het wel of niet om voetschimmel gaat. Je kunt voetschimmel gelukkig vrij goed herkennen.

Hoe dan? Nou, voetschimmel brengt een paar specifieke kenmerken met zich mee. Mocht je één of meerdere van onderstaande kenmerken herkennen, is de kans groot dat je last van schimmelvoeten hebt:

Voetschimmel heeft verschillende herkenbare symptomen die meestal voorkomen op de huid tussen de tenen en op de voetzolen. Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen van voetschimmel:

 • Jeuk en branderigheid: Een van de eerste symptomen van voetschimmel is vaak jeuk en een branderig gevoel op de huid van de voeten, vooral tussen de tenen.
 • Roodheid en schilferige huid: De geïnfecteerde huid kan rood worden en schilferig worden. De schilfers kunnen lijken op kleine, droge stukjes huid die afbladderen.
 • Blaasjes en kloven: Voetschimmel kan leiden tot de vorming van kleine blaasjes, vaak gevuld met vocht, tussen de tenen of op de voetzolen. Deze blaasjes kunnen barsten en pijnlijke kloven veroorzaken.
 • Verdikking en verkleuring van de nagels: In sommige gevallen kan de schimmelinfectie zich verspreiden naar de nagels, wat kan leiden tot verdikking, verkleuring (geel of wit) en broosheid van de nagels.
 • Onaangename geur: Voetschimmel kan gepaard gaan met een onaangename geur, veroorzaakt door de groei van schimmels op de huid.
 • Verspreiding van de infectie: Als de schimmelinfectie niet wordt behandeld, kan deze zich verspreiden naar andere delen van de voet en zelfs naar andere delen van het lichaam.

Goed om te weten: niet alle huidaandoeningen waar je op je voeten last van hebt, is direct voetschimmel. Je kunt ook last van een andere aandoening hebben. Mocht dit niet helemaal duidelijk voor jezelf zijn, is het verstandig(er) om de huisarts in te schakelen.

Is voetschimmel exact hetzelfde als zwemmerseczeem?

Nee, zwemmerseczeem is niet exact hetzelfde als voetschimmel. Deze termen gelden wel als synoniemen voor elkaar, maar dat is niet helemaal terecht c.q. eerlijk. Voetschimmel is namelijk wél besmettelijk, terwijl eczeem dit niet is.

Bovendien heb je bij voetschimmel last van een onaangename geur. Ook daar is bij zwemmerseczeem geen sprake van. Tevens is het zo dat je bij voetschimmel last hebt van schimmelnagels, terwijl dat bij zwemmerseczeem niet zo is.

De vragen wat helpt tegen voetschimmel en wat helpt tegen zwemmerseczeem zijn hierdoor niet helemaal hetzelfde. De beide aandoeningen lijken op elkaar, maar zijn niet volledig gelijk aan elkaar.

Ervaart iedereen dezelfde voetschimmel symptomen?

Nee, niet iedereen ervaart dezelfde symptomen van voetschimmel. De symptomen kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de ernst van de infectie, het type schimmel dat de infectie veroorzaakt en de individuele reactie van het lichaam op de infectie. Sommige mensen kunnen milde symptomen hebben, terwijl anderen ernstigere symptomen ervaren.

Er zijn enkele redenen waardoor de ernst van de symptomen varieert:

 • Type schimmel: Er zijn verschillende soorten schimmels die voetschimmel kunnen veroorzaken, en elk type kan iets andere symptomen veroorzaken.
 • Locatie van de infectie: De schimmelinfectie kan zich bevinden tussen de tenen, op de voetzolen, op de zijkanten van de voeten of zelfs op de nagels. Afhankelijk van de locatie kunnen de symptomen variëren.
 • Immuunrespons: De reactie van het immuunsysteem van een persoon op de schimmelinfectie kan variëren. Sommige mensen kunnen een hevige jeuk ervaren, terwijl anderen mogelijk minder jeuk voelen.
 • Onderliggende gezondheidstoestand: Mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes of een verzwakt immuunsysteem, kunnen vatbaarder zijn voor ernstigere symptomen of complicaties van voetschimmel.
 • Hygiëne en omgevingsfactoren: Persoonlijke hygiënepraktijken en omgevingsfactoren, zoals de mate van vochtigheid en het dragen van strakke schoenen, kunnen van invloed zijn op de symptomen.
 • Behandeling: Als iemand voetschimmel vroeg behandelt, kunnen de symptomen milder zijn dan wanneer de infectie onbehandeld blijft en zich verspreidt.

Wat helpt tegen voetschimmel? Zo snel mogelijk in actie komen!

Wat helpt tegen voetschimmel? Het antwoord op deze vraag – in de vorm van de hulpmiddelen – heb je reeds hierboven gevonden. Een volgende terechte vraag is echter wáárom je iets tegen voetschimmel zou moeten doen. Met andere woorden: is voetschimmel schadelijk voor jou, je voeten en/of je gezondheid?

Voetschimmel is over het algemeen geen ernstige medische aandoening, maar het kan wel ongemakkelijk en hinderlijk zijn. Het kan je dagelijkse activiteiten en comfort beïnvloeden. Hoewel voetschimmel meestal niet direct schadelijk is voor je gezondheid, zijn er enkele punten om in gedachten te houden:

 • Ongemak en pijn: Voetschimmel kan leiden tot jeuk, branderigheid, pijnlijke kloven en blaren tussen de tenen en op de voetzolen. Dit kan leiden tot aanzienlijk ongemak en pijn.
 • Verspreiding van de infectie: Als voetschimmel niet wordt behandeld, kan de infectie zich verspreiden naar andere delen van de voeten, inclusief de nagels. Een schimmelinfectie van de nagels kan moeilijker te behandelen zijn en kan leiden tot verdikking, verkleuring en broosheid van de nagels.
 • Risico op secundaire infecties: Door de beschadigde huid als gevolg van voetschimmel kan de kans op secundaire bacteriële infecties toenemen.
 • Verergering van symptomen bij verzwakte immuniteit: Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals mensen met diabetes of hiv, kunnen vatbaarder zijn voor ernstigere symptomen en complicaties als gevolg van voetschimmel.
 • Sociale en emotionele impact: Voetschimmel kan een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen en de gemoedstoestand van mensen, vooral als het gepaard gaat met zichtbare symptomen zoals roodheid, schilfering en geur.
 • Overdracht naar anderen: Hoewel het meestal geen ernstig gezondheidsrisico vormt, kan voetschimmel besmettelijk zijn en zich verspreiden naar andere mensen als de nodige voorzorgsmaatregelen niet worden genomen.

Kun je voor voetschimmel bij de apotheker terecht?

Ja, je kunt voor voetschimmel bij de apotheker terecht. Bij de apotheker kun je onder meer de voetschimmel crèmes, sprays en gels afnemen. Het is echter niet ‘verplicht’ om naar de apotheker te gaan. De verschillende hulpmiddelen kun je namelijk ook bij andere aanbieders aanschaffen.

Ben je naar de huisarts geweest? Dan is het uiteraard wel zo dat je naar de apotheker moet. De huisarts schrijft een recept voor je voor en stuurt dit naar de apotheker door. Bij de apotheker kun je vervolgens het juiste hulpmiddel tegen/voor voetschimmel afhalen.

Kun je voetschimmel voorkomen?

Wat helpt tegen voetschimmel? Zoals altijd is het een feit dat voorkomen beter is dan genezen. Voordat je je de vraag wat helpt tegen voetschimmel stelt, zou je je daarom goed in deze schimmelinfectie moeten verdiepen. Het is namelijk goed mogelijk om schimmelvoeten te voorkomen.

Dat doe je onder meer door deze 10 tips op te volgen.

Tip 1: houd je voeten altijd goed schoon en droog

Stap je onder de douche? Zorg er dan voor dat je je voeten goed wast. Dit doe je het liefste zonder zeep of met een milde zeep. Daarbij is het vooral zaak om ook de gebieden tussen je tenen mee te nemen. Dat is een geliefde plek voor schimmel om zich te nestelen.

Stap je onder de douche vandaan? Dan is het ontzettend belangrijk om je voeten goed af te drogen. Ook hierbij moet de focus weer liggen op de gebieden tussen de tenen. Vochtige plekken bevorderen schimmelgroei, dus zorg ervoor dat je altijd droge voeten hebt.

Heb je net in een plensbui gelopen en zijn je schoenen + sokken nat? Ook dat is een moment waarop je je voeten echt even goed droog moet maken.

Bijkomende tip: het kan ook geen kwaad om regelmatig in nieuwe handdoeken te investeren. Oudere handdoeken nemen het vocht minder goed op; zonder dat je het doorhebt, kan hierdoor alsnog vocht tussen je tenen blijven zitten. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze handdoeken:

Tip 2: kies voor ademende schoenen en sokken

De focus van Geox is al geruime tijd ‘schoenen die ademen’. Dat Geox voor deze slogan heeft gekozen, is met het oog op voetschimmel logisch te noemen. Om de kans op voetschimmel zoveel mogelijk te verkleinen, moet je namelijk kiezen voor ademende schoenen en sokken.

Uiteraard hoef je niet altijd voor schoenen van Geox te kiezen. Je kunt ook prima voor schoenen van leer of mesh van andere merken kiezen. Ook is het verstandig om voor ademende c.q. vocht afvoerende sokken te kiezen. Deze sokken voeren het vocht weg, waardoor het vocht (en de schimmel) zich niet kan gaan nestelen.

Tip 3: draag slippers in openbare ruimtes

Wat helpt tegen voetschimmel? Voorkomen dat je voetschimmel oploopt! Dit doe je bijvoorbeeld door in een zwembad altijd slippers te dragen. Dit zou je niet alleen in zwembaden moeten doen, maar ook bijvoorbeeld in kleedkamers en douches.

Op deze vochtige plekken zijn de betreffende schimmels ontzettend gek. Bovendien is het een feit dat voetschimmel besmettelijk is. Iemand die niet weet dat hij/zij voetschimmel heeft, kan dit dus doorgeven aan alle andere bezoekers van het zwembad. Neem daarom het zekere voor het onzekere en draag altijd slippers in dergelijke ruimtes.

Tip 4: wissel regelmatig van schoenen

Heb je één paar lievelingsschoenen? Draag deze niet elke dag. Het is belangrijk om regelmatig te wisselen van schoenen, zodat alle schoenen de kans krijgen om volledig te drogen. Dit is een vrij simpele tip waarmee je voetschimmel kunt voorkomen. Je hoeft hierdoor ook nooit meer te vragen ‘wat helpt tegen voetschimmel’.

Tip 5: deel je schoenen en sokken nooit

Vraagt iemand aan jou of hij/zij jouw schoenen en/of sokken mag lenen? Doe dit vooral niet. Mogelijk heeft de ander last van schimmelvoeten. Indien hij/zij jouw schoenen en/of sokken draagt, is de kans groot dat je zelf ook last van schimmelvoeten krijgt. Ook dit is een vrij simpele tip waarmee de vraag wat helpt tegen voetschimmel eigenlijk niet meer van belang is.

Tip 6: zorg voor verzorgde teennagels

Weet je wat de plekken zijn waar voetschimmel zich graag nestelt? De vochtige plekken op en onder je voeten. Dit is bijvoorbeeld het gebied tussen je tenen, maar ook de plekken onder je nagels. Het is daarom van belang om regelmatig je teennagels goed te knippen. Doe je dat? Dan heeft schimmel niet (meer) de kans om zich onder de nagels te nestelen en te groeien.

Tip 7: draag altijd passende schoenen

Wat helpt tegen voetschimmel? Tot slot is ons advies om altijd passende schoenen te dragen. Als je te kleine schoenen draagt, is het goed mogelijk dat er veel zweetvorming ontstaat. Zoals je inmiddels weet, is schimmel gek op vocht. Draag daarom nooit te kleine schoenen, maar altijd goed passende schoenen.

Werkt azijn tegen voetschimmel?

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs voor een helende werking van azijn op voetschimmel. In sommige gevallen kan azijn wél helpen, maar dit kan niet op voorhand met zekerheid gesteld worden.

Uiteraard kun je wel een voetenbadje voor jezelf maken met daarin een beetje azijn. Zeker als je regelmatig last van schimmelvoeten hebt, is het verstandig om in een grote bak, zoals een emmer, te investeren:

Wat kan een huisarts tegen voetschimmel doen?

Een huisarts kan verschillende behandelopties aanbieden om voetschimmel effectief te behandelen. Het type behandeling dat wordt aanbevolen, hangt af van de ernst van de infectie en andere individuele factoren. Hier zijn enkele dingen die een huisarts kan doen:

 • Diagnose stellen: Allereerst zal de huisarts een grondige beoordeling van de symptomen uitvoeren en mogelijk een monster van het geïnfecteerde weefsel nemen om de diagnose te bevestigen. Dit kan helpen om andere huidaandoeningen uit te sluiten.
 • Lokale antischimmelbehandeling: De meest voorkomende behandeling omvat het voorschrijven van antischimmelcrèmes, zalven of poeders die lokaal op de geïnfecteerde gebieden worden aangebracht. Deze medicijnen bevatten stoffen die de groei van de schimmel remmen en kunnen vaak zonder recept verkrijgbaar zijn.
 • Antischimmelmedicatie via de mond: In sommige gevallen, vooral als de infectie ernstig is of zich heeft verspreid naar de nagels, kan de arts antischimmelmedicatie via de mond voorschrijven. Deze medicijnen hebben invloed op de schimmel in je hele lichaam en kunnen meer geschikt zijn voor hardnekkige infecties.

Helpt het om de voetschimmel blaasjes door te prikken?

Wat helpt tegen voetschimmel? Iets dat in ieder geval niet helpt, is het doorprikken van de voetschimmel blaasjes. Dit brengt meerdere gevaren met zich mee:

 • Infectierisico: Door de huid te doorprikken, creëer je een open wond die vatbaar is voor bacteriële infecties. Voetschimmel op zichzelf kan al leiden tot beschadiging van de huidbarrière, waardoor het risico op infectie toeneemt.
 • Verspreiding van de infectie: Door de blaasjes door te prikken, kun je de schimmelsporen verspreiden naar andere delen van je voet of naar andere delen van je lichaam.
 • Verergering van symptomen: Het doorprikken van de blaasjes kan leiden tot pijnlijke kloven en verdere irritatie van de huid.

Als je blaasjes hebt als gevolg van voetschimmel, is het raadzaam om ze met rust te laten en niet zelf te doorprikken. Als de blaasjes vanzelf openbarsten, was het gebied dan voorzichtig met water en milde zeep en houd het schoon en droog.

Wat helpt tegen voetschimmel? Neem je klachten serieus!

Wat helpt tegen voetschimmel? Ten eerste is het belangrijk om je klachten serieus te nemen. Ten tweede is het belangrijk om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Je kunt hier een voetschimmel spray, crème en gel voor gebruiken.

Heb je serieus last van je schimmelvoeten? Of heb je al langdurig last van schimmelvoeten? In dergelijke situaties moet je vooral bij de huisarts aankloppen. Dergelijke klachten moet je serieus nemen, aangezien voetschimmel van grote invloed kan zijn. Op je voeten, op je gezondheid en op je leven.

Wat helpt tegen voetschimmel? Wij zijn zelf het meeste fan van voetschimmel crème. Een goede crème trekt tot diep in de huid en kan van daaruit de schimmel doden. Voordat je het doorhebt, ben je volledig van je schimmelvoeten af. Gebruik daarvoor één van deze voetschimmel crèmes: