Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen?

Ervaar je een matige nachtrust? Of slaap je simpelweg te weinig? In veel gevallen denk je dat dit de oorzaak is van de zwarte kringen onder je ogen. Dat is echter niet altijd het geval. De zwarte kringen onder je ogen kunnen ook door je nieren komen. Hoe dit zit en wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ons expert advies

Voor zwarte kringen onder je ogen raadt onze expert een oogcrème, zonnebrand, glucosamine, een gezichtsmassage apparaat, gezichtsroller en cafeïnevrije koffie aan. Met deze middelen ga je zwarte kringen onder je ogen tegen én voorkom je de aanwezigheid van zwarte kringen onder je ogen!

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Dit heb je nodig!

De vraag wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen is een veelgestelde vraag. Dit komt vooral doordat de zwarte kringen niet bij het ideaalbeeld van schoonheid horen. Kijk maar eens naar de mooiste foto’s van modellen; deze modellen hebben nooit last van zwarte kringen onder hun ogen.

Wil je zelf ook afscheid nemen van de zwarte kringen onder je ogen? Dan doe je er verstandig aan om voor één of meerdere van onderstaande middelen te kiezen. Met deze middelen ga je op de juiste manier de zwarte kringen onder je ogen tegen.

Middel 1: gebruik een goede oogcrème

Weet je waardoor de zwarte kringen onder je ogen ontstaan? De oorzaken hiervoor zijn divers, maar het heeft sowieso met de huidstructuur te maken. De huid onder je ogen is vrij dun, waardoor de dun opvallend gevoelig is. Dit maakt het des te belangrijker om de huid rondom je ogen goed te verzorgen.

Hoe je dat doet? Dat doe je vooral door een goede oogcrème te gebruiken. Deze oogcrème moet niet alleen voeden, maar moet vooral hydrateren. Des te beter de huid onder je ogen gehydrateerd wordt, des te minder last je van de zwarte kringen onder je ogen hebt.

Wij raden je hiervoor onderstaande soorten oogcrèmes aan:

Smeer deze oogcrème met beleid op en doe dit consequent. Doordat de huid onder je ogen vrij dun is, zou je niet al te veel druk moeten zetten. Doe simpelweg een beetje crème op je vingertoppen en breng dit voorzichtig op het gebied onder je ogen aan. Indien de crème een goed hydraterend vermogen heeft, geniet je snel van minder donkere kringen onder je ogen.

Middel 2: zonnebrand

Je kunt ook last van donkere kringen onder je ogen krijgen door het UV licht. Het licht van de zon kan bijzonder fel zijn, waardoor de dunne huid onder je ogen ‘beschadigd’ kan raken. Dit heeft uiteraard ook te maken met het feit dat de huid onder je ogen zo dun is.

Je zou daarom goed het gebied onder je ogen moeten beschermen. Dat doe je door een goede zonnebrand – met hoge SPF factor – te gebruiken. Smeer de zonnebrand dagelijks – gedurende de zomer in – en bescherm daarmee de dunne huid onder je ogen goed. Hiermee is het mogelijk om de vorming van donkere kringen onder je ogen te voorkomen én uiteindelijk ook weg te werken. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de volgende soorten zonnebrandcrèmes:

Middel 3: glucosamine

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Het belangrijkste is om de huid rondom je ogen op de juiste manier te behandelen. Dit doe je dus met een goede oogcrème, maar ook met glucosamine supplementen.

Dit is een lichaamseigen stof die zorgt voor de opbouw van collageen in de huid. Hier is mogelijk een gebrek in het gebied rondom je ogen aan, waardoor de donkere kringen onder je ogen ontstaan. Door de glucosamine supplementen te slikken, voorkom je een zwakke huid. Met deze supplementen maak je je huid simpelweg sterker:

Middel 4: gezichtsmassage apparaat

Is het mogelijk om de donkere kringen onder je ogen weg te masseren? Ja, dit is absoluut mogelijk. Het is niet mogelijk om dit met je handen te doen, maar het is wél mogelijk met een gezichtsmassage apparaat.

Zo’n apparaat kun je voorzichtig over de donkere kringen onder je ogen bewegen. De druk van het apparaat zorgt voor een herstel van de huid, waardoor de huid spoedig sterker wordt. Daarmee ga je de donkere kringen onder je ogen dus perfect tegen.

Bijkomend voordeel: je kunt zo’n gezichtsmassage apparaat ook voor andere ‘klachten’ gebruiken. Heb je bijvoorbeeld veel last van wallen of rimpels? Ook dan brengt een gezichtsmassage apparaat het gewenste resultaat met zich mee. Kijk daarvoor naar de volgende apparaten:

Middel 5: gezichtsroller

Eerder in dit artikel gaven we je de tip om glucosamine supplementen te slikken. Met die supplementen verbeter je de opbouw van collageen in de huid, waardoor je van een sterkere huid geniet. Dit doe je niet alleen met deze supplementen, maar ook met een gezichtsroller.

Een gezichtsroller is een handzaam apparaat. Dit apparaat hou je met één hand vast en beweeg je vervolgens voorzichtig over je gezichtshuid heen. De roller zorgt vervolgens voor een stimulatie van de bloedcirculatie en voor meer aanmaak van collageen in de huid. Je huid wordt hierdoor sterker, waardoor de donkere kringen onder je ogen als sneeuw achter de zon verdwijnen. Dit krijg je onder meer met deze gezichtsrollers voor elkaar:

Middel 6: cafeïnevrije koffie

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Iets waar je ook je pijlen op moet richten, is je voedings- en drinkpatroon. Met name als je veel koffie drinkt, is dat een mogelijke oorzaak van de donkere kringen onder je ogen.

Het advies is daarom om de normale koffie in te wisselen voor cafeïnevrije koffie. Met cafeïnevrije koffie geniet je van de smaak van koffie, zonder dat je de grote hoeveelheid cafeïne binnenkrijgt. Daarmee ga je de donkere kringen onder je ogen op een efficiënte manier tegen.

Kies bijvoorbeeld voor de volgende soorten cafeïnevrije koffie:

Hoe ontstaan donkere kringen onder je ogen?

Wat is de oorzaak van zwarte kringen onder je ogen? Dit is absoluut een veelgestelde vraag, mede doordat de zwarte kringen niet bij het ideale schoonheidsbeeld horen. Het is tegelijkertijd ook iets waar je je niet voor hoeft te schamen. Het komt immers veelvuldig voor én je kunt er niet altijd iets aan doen.

Hoe dat komt? Dat komt vooral doordat de donkere kringen onder je ogen uiteenlopende oorzaken kunnen hebben. Het gaat soms om een duidelijke oorzaak, maar het kan ook om een onduidelijkere combinatie van factoren gaan. Wat is dan de belangrijkste zwarte kringen onder ogen oorzaak? Dat lees je hieronder.

De huid onder je ogen is dunner

Allereerst is het goed om te weten dat de huid onder je ogen een stuk dunner is. Doordat de huid dunner is, is de huid ook een stuk gevoeliger. Bovendien bevat de huid onder je ogen minder talgklieren, waardoor de huid minder goed gehydrateerd wordt. Het is hierdoor vrij logisch dat je last van donkere kringen onder je ogen kunt krijgen.

De huid onder je ogen is de dunste huid van je gehele lichaam. De huid is slechts 0,3 tot 0,5 mm dik, waardoor het behoorlijk gevoelig is. Dit geldt overigens niet alleen voor de donkere kringen, maar ook voor rimpels, lijntjes en wallen. Dit is dan ook reden nummer 1 waarom je alleen onder je ogen last van wallen kunt krijgen.

Donkere kringen door huidveroudering

Naarmate je ouder wordt, word je huid ook ouder. Je huid ondergaat meerdere veranderingen, waaronder een verminderde aanmaak van collageen. Dit komt de algehele sterkte van de huid niet ten goede; dit merk je vooral bij het gebied onder je ogen.

Dit is dan ook de reden waarom wij meerdere van bovenstaande middelen aangeraden hebben. Met die middelen stimuleer je juist de aanmaak van collageen. En daardoor maak je je gezichtshuid rondom je ogen een stuk sterker.

Dit is overigens een oorzaak waar je in de basis niks aan kunt doen. Je doet er immers niks aan dat jij en je huid ouder worden. Waar je wél wat aan kunt doen, is aan de verzorging van je ouder wordende huid. Gebruik daarvoor de beste oogcrème, maak gebruik van een gezichtsroller en slik glucosamine supplementen.

Stress, stress & stress

Veel mensen in ons land hebben momenteel last van stress. Deze stress is óók van invloed op de donkere kringen onder je ogen. Zodra je stress ervaart, is dit van grote invloed op je gehele lichaam. Dit merk je met name bij het gebied onder je ogen op; doordat deze huid zo dun is, is de huid extra gevoelig voor stress.

Stress brengt nóg een gevolg met zich mee: je ervaart veel negatieve energie. Door deze negatieve energie besteed je minder tijd aan je uiterlijk en aan je persoonlijke verzorging. Dit is vervolgens ook een oorzaak van de donkere kringen onder je ogen.

Tekort aan slaap

Het advies van veel instanties is om elke nacht ongeveer 8 uur te slapen. Dat is de huid die je lichaam – en brein – nodig heeft om volledig te herstellen. Haal jij deze 8 uur per nacht bij lange na niet? Dan is het goed mogelijk dat je dit merkt aan de donkere kringen onder je ogen.

Een tekort aan slaap is ook van invloed op de dunne huid onder je ogen. Dit is simpelweg de eerste plek van je lichaam waaraan een slechte nachtrust goed te zien is. Je moet er daarom voor zorgen dat je wél ongeveer 8 uur per nacht gaat slapen.

Overigens gaat deze oorzaak vaak hand in hand met bovenstaande oorzaak. Als je stress hebt, lig je mogelijk ’s avonds lang in bed te piekeren. Deze tijd gaat van je slaaptijd af, waardoor je bij lange na niet meer de 8 uur per nacht haalt.

Problemen met je nieren

Wat heeft zwarte kringen onder je ogen met je nieren te maken? Opvallend veel. Het is namelijk mogelijk dat je door een aandoening aan je nieren last van blauwe/zwarte kringen onder je ogen krijgt. Dit is bijvoorbeeld het geval als je de ziekte van Adisson hebt.

In veel gevallen is dit een oorzaak waar je niks tegen kunt doen. Je hebt nu eenmaal met nierfalen te maken en die falen zijn van grote invloed op de huid onder je ogen. Wat je wél kunt doen, is bovenstaande middelen gebruiken. Met die middelen kun je de zwarte kringen onder je ogen wel wegwerken.

Te weinig water drinken

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Water drinken, water drinken en nog eens water drinken. Het advies is om dagelijks minimaal 2 liter water te drinken. Heb je echter last van zwarte kringen onder je ogen? Dan doe je er verstandig aan om nóg meer water te drinken.

Dit heeft puur met de hydratatie van je huid te maken. Drink je te weinig water? Dan wordt de huid onder je ogen slecht gehydrateerd, waardoor er vanzelf donkere kringen ontstaan. Dit voorkom je dus door voldoende water te drinken. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld één van de volgende soorten waterflessen:

Externe factoren

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Je bewust zijn van de externe factoren die óók de oorzaak van de zwarte kringen kunnen zijn. Het gaat hierbij onder meer om de volgende factoren:

 • Kou en droogte. Als het buiten erg koud is, droogt je huid vanzelf uit. De huid heeft hierbij met onvoldoende hydratatie te maken; zoals je weet, is juist deze hydratatie ontzettend belangrijk voor de dunne huid onder je ogen.
 • UV licht. Het felle licht van de zon is ook van invloed op de dunne huid onder je ogen. Zoals we eerder al aangegeven hebben, zou je daarom je gezichtshuid erg goed in moeten smeren.
 • Luchtvervuiling. Met name als je in een drukke stad leeft, kan de luchtkwaliteit slecht zijn. Deze vervuilde lucht is vervolgens ook van invloed op je huid. Dit komt puur doordat de vuile lucht de huid als het ware binnendringt en vandaaruit verslechtert.

Kun je altijd zelf je zwarte kringen onder ogen wegwerken?

Ja, in 98% van de gevallen is het mogelijk om zelf de zwarte kringen onder je ogen weg te werken. Dat doe je het beste met bovenstaande hulpmiddelen.

Maar, het is dus niet altijd mogelijk om de zwarte kringen onder je ogen weg te werken. In dat geval zou je bij een schoonheidsspecialist of dermatoloog langs moeten gaan. Dergelijke specialisten kunnen bijvoorbeeld een goede behandeling in gang zetten. Met die behandeling is het alsnog mogelijk om afscheid te nemen van de donkere kringen onder je ogen.

Onder meer de volgende behandelingen kunnen overwogen worden:

 • Lasertherapie: Laserbehandelingen zoals fractionele laser en intens gepulseerd licht (IPL) kunnen worden gebruikt om de huidskleur te verbeteren en donkere kringen te verminderen door de pigmentatie te verminderen en de bloedvaten te behandelen.
 • Chemische peelings: Oppervlakkige chemische peelings kunnen de huid exfoliëren en helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid van donkere kringen door de huid te vernieuwen.
 • Fillers: In sommige gevallen kunnen dermale fillers worden gebruikt om verloren volume onder de ogen aan te vullen en de overgang tussen het gebied onder je ogen en de wangen gladder te maken, waardoor donkere kringen minder opvallen.
 • Hyaluronzuurinjecties: Specifieke hyaluronzuurinjecties kunnen helpen bij het verminderen van de schaduwen en het verminderen van de zichtbaarheid van donkere kringen.
 • Chirurgische correctie: Chirurgische ingrepen zoals een onderooglidcorrectie kunnen overtollig vet en huid verwijderen, wat kan helpen bij het verminderen van zowel wallen als donkere kringen.

Wie hebben zoal last van donkere kringen onder de ogen?

Donkere kringen onder de ogen kunnen voorkomen bij mensen van alle leeftijden, geslachten en etnische achtergronden. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen, waaronder:

 • Genetica: Erfelijke aanleg speelt een grote rol. Als je ouders of grootouders last hebben van donkere kringen, is de kans groter dat jij ze ook krijgt.
 • Huidskleur en pigmentatie: Mensen met een lichtere huid hebben soms meer zichtbare bloedvaten onder de ogen, wat kan leiden tot een schaduwachtige uitstraling.
 • Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, kan de huid dunner en minder elastisch worden, waardoor bloedvaten en het onderliggende weefsel meer zichtbaar worden.
 • Slaapgebrek en vermoeidheid: Onvoldoende slaap kan leiden tot verwijding van bloedvaten en zwelling van het weefsel onder de ogen, wat resulteert in donkere kringen.
 • Stress: Chronische stress kan de huidteint beïnvloeden en donkere kringen veroorzaken.
 • Levensstijlfactoren: Roken, overmatige blootstelling aan de zon, een slecht dieet en alcoholgebruik kunnen bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen.
 • Allergieën: Allergieën kunnen leiden tot jeukende ogen en wrijven, wat kan leiden tot ontsteking en donkere kringen.
 • Wrijven: Wrijven in de oogzone kan de tere huid irriteren en de bloedvaten doen uitzetten, wat resulteert in donkere kringen.
 • Medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen, zoals sinusproblemen, kunnen leiden tot zwelling en donkere kringen.
 • Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen kunnen de huidteint beïnvloeden en donkere kringen veroorzaken.

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen; accepteer het deels

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Het is allereerst van belang om de aanwezigheid van deze zwarte kringen deels te accepteren. Waarom wij je dit aanraden? Dit heeft meerdere redenen:

 • In veel gevallen zijn de zwarte wallen onder je ogen van tijdelijke aard. Heb je bijvoorbeeld een drukke week op je werk gehad? Dan gaat dit mogelijk gepaard met stress en met een matige nachtrust. Dat zorgt voor de zwarte kringen onder je ogen. Maar, mogelijk is de volgende week op je werk een stuk rustiger. Tijdens deze rustigere periode kan het zelfherstellend vermogen van de huid in de zwarte kringen onder ogen wegwerken.
 • Je bent zeker niet de enige die hier last van heeft. Het is ook belangrijk om te beseffen dat veel mensen last van zwarte kringen onder de ogen heeft. Het is dus zéker geen zeldzame aandoening, maar juist een vrij gebruikelijke situatie.
 • Je kunt er niet altijd iets aan doen. Heb je op dit moment last van zwarte kringen onder je ogen? Ga dan goed na wat de mogelijke oorzaak hiervan kan zijn. Mogelijk kom je er al snel achter dat je hier niet altijd iets zelf aan kunt doen.

Helpt make-up tegen zwarte kringen onder je ogen?

Mogelijk denk je dat je met make-up de zwarte kringen onder je ogen kunt verbergen. Dat is inderdaad deels mogelijk, maar is niet altijd aan te raden.

Waar je vooral naar moet kijken, is naar het soort make-up dat je gebruikt. Gebruik je bijvoorbeeld vette huid? Dan hydrateer je de huid onder je ogen absoluut niet, waardoor de kans op donkere kringen onder je ogen des te groter is.

Ook moet je goed kijken naar het reinigen van de make-up. Voordat je ’s avonds je bed induikt, moet je je make-up goed reinigen. Doe dit voorzichtig en met beleid, aangezien de huid onder je ogen zo delicaat is. Daarnaast is het van belang om een milde make up remover te gebruiken.

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen is om vooral de huid zijn werk te laten doen. Dit betekent dat je beter de make-up even links kunt laten liggen. Wil je wel per sé make up? Dan is het aan te raden om deze stappen op te volgen:

 • Hydrateer de huid: Begin met het aanbrengen van een oogcrème om de huid te hydrateren en een gladde basis te creëren voor je make-up.
 • Gebruik een concealer: Kies een concealer die iets lichter is dan je huidskleur en die geschikt is voor je ondertoon (warm, neutraal, koel). Breng de concealer aan in een driehoekige vorm onder je ogen, waarbij de basis langs je wangen ligt en de punt naar beneden wijst naar je wang.
 • Dep de concealer: Dep de concealer zachtjes met je vingertoppen, een make-upspons of een kwast om het goed te blenden en te voorkomen dat je de huid onder je ogen te veel uitrekt.
 • Gebruik een foundation: Breng een dunne laag foundation aan om de huidskleur te egaliseren en de concealer naadloos te integreren met de rest van je make-up.
 • Poeder afwerking: Gebruik een lichte poeder om de concealer en foundation te fixeren en te voorkomen dat deze in de lijntjes trekt.
 • Voorkom te veel lagen: Overmatig gebruik van producten kan leiden tot extra veel zwarte kringen om je ogen, dus wees voorzichtig bij het aanbrengen en gebruik niet te veel make up.

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Dat heb je reeds hierboven gelezen. Door de juiste producten te gebruiken, neem je relatief snel afscheid van de donkere kringen onder je ogen. Maar, zoals altijd geldt het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Weet je de vorming van zwarte kringen onder je ogen te voorkomen? Dan hoef je de vraag wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen niet eens meer te stellen. Daarvoor is het aan te raden om onderstaande tips op te volgen. Met deze tips voorkom je moeiteloos de zwarte randen om je ogen.

Tip 1: verzorg je huid op de best mogelijke manier

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Je huid ontzettend goed verzorgen. Dit doe je door de juiste verzorgingsproducten te gebruiken, je huid goed te reinigen en voorzichtig om te gaan met de delicate huid onder je ogen.

Dit begint eigenlijk al bij het uitkiezen van de juiste verzorgingsproducten. Wil je bijvoorbeeld een goede dagcrème aanschaffen? Richt je pijlen dan op een speciale oogcrème. Deze crèmes hebben een hoog hydraterend vermogen, waardoor de huid onder je ogen goed gehydrateerd wordt. Juist dát heb je nodig om de zwarte kringen onder je ogen te voorkomen.

Ook is het belangrijk om de huid onder je ogen goed te reinigen. Dit moet je niet alleen voorzichtig doen, maar ook met de juiste reinigingsmiddelen. Zo is het belangrijk om een hydraterende reiniger te gebruiken, zoals onderstaande varianten:

Tip 2: leef gezond

Dit is één van de beste tips die wij je mee kunnen geven. Door gezond te leven, voorkom je simpelweg de vorming van donkere kringen onder je ogen. Maar, wat verstaan wij nou precies onder een gezonde leefstijl? Daarvoor kun je de volgende tips opvolgen:

 • Voorkom overmatige suikerinname. Het is allereerst van belang om je voedingspatroon aan te passen. Zorg voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon met voedingsmiddelen met zo min mogelijk suiker daarin.
 • Kom in beweging. Ten tweede is het belangrijk om voldoende te bewegen. Als je in beweging komt, wordt de doorbloeding in je huid gestimuleerd. Dit komt de algehele sterkte van je huid alleen maar ten goede.
 • Stop met roken. Ten derde moet je je sigaretten direct links laten liggen. Door te roken, creëer je namelijk nog meer donkere kringen onder je ogen. Dit komt niet alleen door de schadelijke stoffen die in de sigaretten zitten, maar ook door de rook die langs de delicate huid onder je ogen trekt.
 • Verminder stress. Ten vierde is het ontzettend belangrijk om stress te verminderen. Zoals we eerder in dit artikel al aangegeven hebben, is stress één van de grootste veroorzakers van donkere kringen onder je ogen. Je moet er daarom alles aan doen om stressvrij te leven.

Is het mogelijk om je leefstijl aan te passen? Nee, allerminst. Maar, het is wel iets wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen. Als je hier echt van af wilt komen, is het belangrijk om bovenstaande tips op te volgen.

Tip 3: slaap voldoende

Het is ook van belang om voldoende te slapen. Je kunt hiervoor de richtlijn van 8 uur per nacht aanhouden, maar dat is geen vast gegeven. Mogelijk heb jij aan 7 uur per dag nacht voldoende.

Wij raden je ook aan om even goed naar je avondroutine te kijken. Leg bijvoorbeeld je smartphone weg, ongeveer een uurtje voordat je naar bed gaat. Daarbij is het ook van belang om je smartphone vooral niet je slaapkamer in mee te nemen.

Verder raden wij je aan om goed naar je slaapkamer te kijken. Is je slaapkamer geordend en netjes? Dan is de kans veel groter dat je snel in slaap valt. Merk je op dat je ’s avonds in bed vaak ligt te piekeren? Leg dan een kladblokje naast je bed. Op dit kladblokje kun je al je gedachtes opschrijven, waardoor je vanzelf meer rust in je hoofd krijgt. Hierdoor val je sneller in slaap.

Tip 4: drink veel water en minder koffie

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Even goed naar je drinkpatroon kijken. Drink je op dit moment veel koffie en eigenlijk weinig water? Dan is dat mogelijk dé oorzaak van de donkere kringen onder je ogen.

Je doet verstandig aan om dagelijks veel water te drinken. Het advies is om minimaal 2 water te drinken; probeer dit echt dagelijks te doen. Daarbij is het dus ook van belang dat je minder koffie gaat drinken.

Kun je niet zonder koffie? Zoals eerder al als tip gegeven, kun je in dat geval het beste voor cafeïnevrije koffie kiezen. in deze koffie zit een stuk minder cafeïne; dat is een stuk beter voor de ogen rondom je huid.

Tip 5: gebruik natuurlijke middelen

Het antwoord op de vraag wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen mag inmiddels duidelijk zijn. Je kunt hier tal van hulpmiddelen voor gebruiken, maar wist je dat je ook natuurlijke middelen kunt gebruiken? Zo kun je voor de volgende middelen kiezen:

 • Amandelolie. Je kunt even aan je partner vragen of hij/zij je wilt masseren met amandelolie. Deze olie heeft een hydraterende werking en versterkt daarmee de delicate huid onder je ogen.
 • Komkommer. Mogelijk ken je het wel van een film; mensen die komkommer op hun ogen leggen. Ook komkommer heeft een hydraterende werking, waardoor dit absoluut een goed hulpmiddel is.
 • Zwarte thee. Het is ook aan te raden om twee koude zwarte theezakjes op je ogen te leggen. Sluit je ogen voor een periode van 10 minuten en haal de theezakjes vervolgens van je ogen af. Zwarte thee geeft antioxidanten aan je huid af, waardoor je de vorming van zwarte kringen onder je ogen kunt voorkomen.

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen? Kom in actie!

Wat helpt tegen zwarte kringen onder ogen is om direct in actie te komen. Doe je niks aan de donkere kringen onder je ogen? Dan blijven deze aanwezig. Dat is vooral het geval als je ongezond blijft leven, je huid niet goed blijft verzorgen of blijft roken.

Je moet daarom echt in actie komen. Koop direct de middelen die we in dit artikel benoemd hebben en volg bovenstaande tips op. Dat heb je simpelweg nodig om de zwarte kringen onder je ogen weg te werken. En ook nog eens te voorkomen!