Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Hoe kun je zwemmerseczeem behandelen? En moet je voor zwemmerseczeem altijd naar een huisarts toe? Dit zijn enkele vragen die in dit artikel centraal stelt. We zoomen hierbij ook in op het beste middel tegen zwemmerseczeem. Want ja, zwemmerseczeem is onwijs vervelend maar je kunt hier gelukkig wel het nodige tegen doen. Ben je benieuwd naar wat helpt tegen zwemmerseczeem? Neem dan vooral dit artikel op je gemakje door!
Ons expert advies
Onze expert raadt een zwemmerseczeem crème, zwemmerseczeem spray of zwemmerseczeem gel aan. Met deze middelen doe je snel en eenvoudig iets tegen het vervelende zwemmerseczeem. Gebruik dit middel wel consequent en op de juiste manier!
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Het beste middel tegen zwemmerseczeem!
De term zwemmerseczeem is eigenlijk een verwarrende term. Zwemmerseczeem heeft namelijk niks van doen met ‘echt’ eczeem. Nee, het is eigenlijk een andere naam voor voetschimmel. Maar, het is ook weer niet hetzelfde als voetschimmel. Indien je last van voetschimmel hebt, heb je namelijk met andere symptomen te maken.
Al met al bestaat er dus enige onduidelijkheid over zwemmerseczeem. Waar géén onduidelijkheid over bestaat, is over het beste middel tegen zwemmerseczeem. Wij raden je daarvoor één of meerdere van onderstaande hulpmiddelen aan.
Hulpmiddel 1: zwemmerseczeem crème
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Door de jaren heen is gebleken dat niet alle middelen tegen deze vervelende aandoening werken. Veel mensen hebben geprobeerd om de schimmel met azijn ‘weg te werken’, maar dat levert niet altijd het gewenste resultaat op. Welk hulpmiddel wel efficiënt gebleken is, is zwemmerseczeem crème.
Als je deze crème met de juiste frequentie op je voeten smeert, krijg je een stuk minder last van schimmelvoeten. Overigens hoeft het hierbij niet altijd om zwemmerseczeem op je voeten te gaan. Zwemmerseczeem kan namelijk ook op je handen ontstaan.
Ons advies is om voor één van onderstaande soorten crèmes te kiezen. Deze crèmes hebben een bewezen werking, zijn makkelijk aan te brengen en dringen tot diep in de huid door. Dat is zeer benodigd om alle schimmel uit je voeten of handen weg te werken.
Wij raden je ook aan om goed naar deze crèmes te kijken. Niet elke crème beschikt namelijk over hetzelfde bestanddeel, waardoor de werking per crème verschillend kan zijn. Desalniettemin is door de jaren heen gebleken dat deze crèmes hun werk goed doen. Meer dan goed zelfs!
Hulpmiddel 2: zwemmerseczeem spray
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Het beste antwoord op deze vraag hebben we hierboven al gegeven: crème. Maar, het is ook mogelijk om voor een zwemmerseczeem spray te kiezen. Ten opzichte van een crème werkt een spray net iets anders.
Zo krijg je bij een spray geen vette of vieze handen, terwijl dit bij een crème wel het geval is. Uiteraard kun je dat makkelijk afwassen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Bovendien is het aanbrengen van een spray – over het algemeen – een stuk makkelijker dan het aanbrengen van een crème.
Brengt een zwemmerseczeem spray hetzelfde effect met zich mee als een crème tegen zwemmerseczeem? Daar bestaat enige discussie over. Wat wij wel zeker weten, is dat de onderstaande sprays een bewezen werking hebben. Deze sprays gebruik je dan ook met een gerust hart bij zwemmerseczeem:
Hulpmiddel 3: zwemmerseczeem gel
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Vooralsnog is gebleken dat zowel een crème als een spray prima werkt. Wat echter óók goed tegen zwemmerseczeem werkt, is een speciale zwemmerseczeem gel. Met name als het om schimmel tussen je tenen en vingers gaat, kan deze gel bijzonder handig voor je zijn.
Dit heeft onder meer te maken met het aanbrengen van de gel. Dit doe je op een eenvoudige manier; knijp de tube in en de gel komt direct uit de tube. Smeer vervolgens de gel goed uit en neem snel afscheid van de vervelende zwemmerseczeem.
Onder meer onderstaande zwemmerseczeem gels hebben een bewezen werking:
Is zwemmerseczeem hetzelfde als voetschimmel?
Dit is een onderwerp waar de nodige discussie over bestaat. In veel gevallen worden deze termen namelijk als synoniem gebruikt, maar daar bestaat enige onduidelijkheid over. Dit heeft met name betrekking op de term ‘eczeem’.
Feitelijk gezien is zwemmerseczeem helemaal geen vorm van eczeem. Geen enkele vorm van eczeem is besmettelijk, terwijl zwemmerseczeem wél besmettelijk is. Ook de specifieke symptomen die bij zwemmerseczeem horen, komen niet overeen met de ‘normale’ symptomen van eczeem.
Het is daarom goed om het volgende te beseffen:
- Zwemmerseczeem wordt als een soort voetschimmel gezien. In de afgelopen jaren is gebleken dat zwemmerseczeem zelfs de meest voorkomende vorm van voetschimmel is.
- Zwemmerseczeem is geen echt eczeem. De symptomen komen namelijk niet met elkaar overeen, terwijl dit ook voor de besmettelijkheid geldt.
Lees ook ons artikel ‘Wat helpt tegen voetschimmel?‘
Kun je altijd zelf iets tegen zwemmerseczeem doen?
Nee, het is niet altijd mogelijk om zelf iets tegen zwemmerseczeem te doen. Heb je bijvoorbeeld al geruime tijd last van deze vorm van voetschimmel? Dan is het toch echt de hoogste tijd om bij de huisarts aan te kloppen. Grote kans dat er sprake van een onderliggend probleem is.
Heb je bijzonder veel last van zwemmerseczeem? Met name als de vorm van voetschimmel het dagelijkse leven belemmert, is het belangrijk om zo snel mogelijk de zwemmerseczeem te behandelen. Ook hiervoor is het advies om naar een dokter of huisarts toe te gaan.
Dat is ook het geval als een normale zwemmerseczeem crème niet werkt. De crèmes die we in dit artikel benoemd hebben, werken normaal gesproken bijzonder goed. Als er echter sprake van een onderliggend probleem is, werken de crèmes niet. Mocht je dit opmerken, is het ook zaak om bij de huisarts aan te kloppen. Een huisarts kan een ander medicijn voorschrijven.
Wat is zwemmerseczeem precies?
Zwemmerseczeem is een veelvoorkomende schimmelinfectie die de huid van de voeten aantast. De medische term voor deze aandoening is “tinea pedis”. Het wordt veroorzaakt door verschillende soorten schimmels, meestal behorend tot de groep dermatofyten. Deze schimmels gedijen goed in warme, vochtige omgevingen, zoals zwembaden, douches en kleedkamers, vandaar de naam “zwemmerseczeem”.
Zwemmerseczeem kan zich gemakkelijk verspreiden van persoon tot persoon en van het ene deel van het lichaam naar het andere, vooral als er contact is met geïnfecteerde huid. Het is belangrijk om goede hygiënische praktijken te volgen om de verspreiding ervan te voorkomen. Behandeling omvat meestal het gebruik van antischimmelcrèmes, zalven of poeders die op de aangetaste gebieden worden aangebracht. In sommige gevallen kan de arts ook antischimmelmedicijnen voorschrijven in de vorm van pillen als de infectie ernstig is.
Zoals hierboven al aangegeven, is zwemmerseczeem niet exact hetzelfde als voetschimmel. Ga je online op zoek naar het antwoord op de vraag wat helpt tegen zwemmerseczeem? Dan zie je al snel dat deze twee termen wel volledig door elkaar heen gebruikt worden. Dat is eigenlijk niet terecht.
Hoe kun je zwemmerseczeem oplopen?
De naam doet vermoeden dat je zwemmerseczeem tijdens het zwemmen oploopt. Dat is (deels) het geval. Deze vorm van voetschimmel ontstaat met name in vochtige omgevingen, zoals een zwembad en een douche. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je met je blote voeten in een kleedkamer in het zwembad rondloopt. Aangezien zwemmerseczeem besmettelijk is, is het goed mogelijk dat je op die manier deze aandoening oploopt.
Het is niet zo dat je altijd op die manier zwemmerseczeem oploopt. Er bestaan namelijk meerdere zaken die de oorzaak kunnen vormen van zwemmerseczeem. Het kan zelfs gaan om een combinatie van onder meer onderstaande factoren:
- Gemeenschappelijke ruimtes: Gemeenschappelijke ruimtes zoals openbare zwembaden, douches, sportscholen, kleedkamers en sauna’s zijn vaak broedplaatsen voor schimmels. Als je op blote voeten loopt in deze gebieden, kan de schimmel van de vloer of andere oppervlakken op je voeten terechtkomen.
- Gedeelde items: Het delen van schoenen, sokken, handdoeken of andere persoonlijke items met iemand die al besmet is met zwemmerseczeem, kan de schimmel gemakkelijk van de ene persoon op de andere overdragen.
- Slecht geventileerde schoenen: Het dragen van schoenen die je voeten niet goed laten ademen en die vocht vasthouden, kan een ideale omgeving creëren voor schimmelgroei. Dit geldt vooral als je schoenen draagt zonder sokken of met synthetische sokken die geen vocht absorberen.
- Voetletsel: Kleine wondjes, snijwonden of scheurtjes in de huid van de voeten kunnen een toegangspunt bieden voor schimmels om binnen te dringen en een infectie te veroorzaken.
- Zweetvoeten: Overmatig zweten op de voeten kan een vochtige omgeving creëren waarin schimmels gedijen. Vooral mensen die vatbaar zijn voor zweetvoeten lopen een groter risico.
- Gedeelde schoenen passen: Het passen van schoenen in winkels zonder sokken te dragen kan je blootstellen aan schimmels die mogelijk door andere mensen zijn gepast.
Hoe kun je zwemmerseczeem herkennen?
Zwemmerseczeem kan variërende symptomen veroorzaken, maar er zijn enkele veelvoorkomende tekenen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van deze schimmelinfectie. Hier zijn de typische symptomen van zwemmerseczeem:
- Jeuk: Intense jeuk is een van de meest voorkomende symptomen van zwemmerseczeem. Het jeukende gevoel kan mild tot ernstig zijn en kan het meest uitgesproken zijn tussen de tenen.
- Roodheid en ontsteking: De huid kan rood worden en geïrriteerd lijken, vooral op de plekken waar de schimmel groeit.
- Schilfering: De geïnfecteerde huid kan schilferig worden. Je kunt kleine, witte huidschilfers opmerken, vergelijkbaar met roos.
- Kloven en blaren: In sommige gevallen kunnen de geïnfecteerde gebieden kloven of blaren ontwikkelen. Deze kunnen ongemak en pijn veroorzaken.
- Natte en verweekte huid: Tussen de tenen kan de huid er vochtig en verweekt uitzien door de vochtige omgeving die gunstig is voor schimmelgroei.
- Geur: Als gevolg van de schimmelgroei en mogelijke secundaire bacteriële infecties, kan er een onaangename geur ontstaan.
De symptomen kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de infectie en het type schimmel dat de infectie veroorzaakt. In sommige gevallen kan zwemmerseczeem mild zijn en alleen jeuk en schilfering veroorzaken, terwijl het in andere gevallen ernstiger kan zijn met blaren en diepe kloven.
Op welke lichaamsdelen kun je last van zwemmerseczeem krijgen?
Zwemmerseczeem komt meestal voor op de voeten, vooral tussen de tenen. Dit komt doordat deze gebieden vaak vochtig zijn, wat gunstige omstandigheden creëert voor de groei van schimmels. De ruimte tussen de vierde en vijfde teen is een veelvoorkomende plek waar zwemmerseczeem begint.
Hoewel de voeten het meest getroffen zijn, kan zwemmerseczeem zich ook verspreiden naar andere delen van het lichaam, vooral als de schimmel op de handen wordt overgedragen door krabben of aanraken. Mogelijke gebieden waar zwemmerseczeem kan verschijnen, zijn onder andere:
- Handen: Als je met je geïnfecteerde voeten krabt en vervolgens je handen aanraakt, kan de schimmel zich verspreiden naar je handen.
- Nagels: Zwemmerseczeem kan zich uitbreiden naar de nagels en een schimmelinfectie van de nagels veroorzaken, ook wel onychomycose genoemd. Dit kan leiden tot verdikte, brokkelige of verkleurde nagels.
- Huidplooien: In zeldzame gevallen kan zwemmerseczeem zich verspreiden naar andere huidplooien, zoals de lies, oksels of onder de borsten. Deze gebieden bieden ook een vochtige omgeving die gunstig is voor schimmelgroei.
- Andere delen van de voeten: Naast de ruimte tussen de tenen kan zwemmerseczeem zich verspreiden naar andere delen van de voeten, zoals de zolen en de zijkanten.
Hoe ontstaat precies zwemmerseczeem op de handen?
Zwemmerseczeem op de handen, ook wel tinea manuum genoemd, ontstaat meestal door direct contact met schimmels die al aanwezig zijn op de huid of oppervlakken. Hier zijn enkele manieren waarop zwemmerseczeem op de handen kan ontstaan:
- Verspreiding vanuit andere geïnfecteerde delen: Als je al zwemmerseczeem hebt op je voeten of een ander deel van je lichaam, kan de schimmel gemakkelijk worden overgedragen naar je handen door krabben of aanraken.
- Direct contact met geïnfecteerde oppervlakken: Als je in contact komt met oppervlakken die geïnfecteerd zijn met schimmels, zoals besmette handdoeken, schoenen of voorwerpen die in contact zijn gekomen met geïnfecteerde huid, kan de schimmel op je handen terechtkomen.
- Onvoldoende handhygiëne: Onvoldoende handen wassen na blootstelling aan geïnfecteerde oppervlakken of na het krabben van geïnfecteerde delen van het lichaam kan leiden tot de overdracht van schimmels naar de handen.
- Vochtige omgeving: Als je handen vochtig blijven door overmatig zweten of door langdurige blootstelling aan water, kunnen schimmels gedijen en een infectie veroorzaken.
- Verzwakt immuunsysteem: Een verzwakt immuunsysteem kan de vatbaarheid voor schimmelinfecties vergroten, inclusief zwemmerseczeem op de handen.
Hoe ontstaat precies zwemmerseczeem in het gezicht?
Zwemmerseczeem op het gezicht is minder gebruikelijk dan op de voeten of handen, maar het kan nog steeds voorkomen. Het ontstaat meestal door direct contact met schimmels die al aanwezig zijn op de huid, oppervlakken of door indirecte overdracht. Hier zijn enkele manieren waarop zwemmerseczeem op het gezicht kan ontstaan:
- Uitbreiding vanuit andere geïnfecteerde gebieden: Als je al zwemmerseczeem hebt op andere delen van je lichaam, zoals je voeten, handen of lies, kan de schimmel zich verspreiden naar je gezicht door aanraking, krabben of door handdoeken en andere items.
- Contact met besmette oppervlakken: Direct contact met oppervlakken die geïnfecteerd zijn met schimmels, zoals besmette handdoeken, kussenslopen of voorwerpen die in contact zijn gekomen met geïnfecteerde huid, kan de schimmel op je gezicht brengen.
- Gedeelde cosmetica of persoonlijke verzorgingsproducten: Het delen van cosmetica, make-upkwasten of andere persoonlijke verzorgingsproducten met iemand die al geïnfecteerd is met zwemmerseczeem, kan leiden tot de overdracht van schimmels naar je gezicht.
Hoe kun je zwemmerseczeem voorkomen?
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Wat sowieso tegen zwemmerseczeem helpt, is het voorkomen van deze vorm van voetschimmel. Is het mogelijk om deze vorm van voetschimmel te voorkomen? Ja, zonder enige twijfel. Door serieus op onderstaande tips te letten, kun je de vorming van zwemmerseczeem voorkomen. De vraag wat helpt tegen zwemmerseczeem is hierdoor in de toekomst niet meer van toepassing.
Tip 1: maak je voeten goed schoon en droog ze daarna goed af
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Wat sowieso helpt, is om voor een goede persoonlijke hygiëne te zorgen. Dit begint al op het moment dat je onder de douche stapt. Dát is het moment om voor de best mogelijke voetverzorging te zorgen.
Hoe je dat doet? Dat doe je onder meer door consequent je voeten goed schoon te maken. Hiervoor kun je het beste een milde zeep gebruiken óf helemaal geen zeep. Gebruik in ieder geval geen zeep met agressieve bestanddelen; dit kan alleen maar irritaties aan je huid opleveren.
Daar blijft het echter niet bij. Nadat je je voeten goed gewassen hebt, moet je ze namelijk ook goed drogen. Zodra je de douche uitstapt, moet je direct je voeten droogmaken. Let hierbij op de bovenkant, onderkant en zijkant van je voeten. Waar je al helemaal extra nadruk op moet leggen, is het gebied tussen de tenen.
Het kan geen kwaad om regelmatig nieuwe handdoeken aan te schaffen. Met name als je oude handdoeken gebruikt, is de vochtopname matig te noemen. In plaats daarvan is het beter om nieuwe handdoeken te gebruiken. Onder meer onderstaande handdoeken vangen het vocht veel beter op:
Tip 2: draag altijd slippers in openbare ruimtes
Ga je graag naar het zwembad, een sauna of een andere openbare plek toe waarbij het veelal vochtig is? Dan doe je er verstandig aan om altijd slippers te dragen. Met slippers voorkom je dat je voeten in direct contact komen met de schimmel.
Dit is eigenlijk één van de beste en belangrijkste tips. Dit heeft een eenvoudige reden: juist doordat veel mensen op hun blote voeten lopen, krijgen zij last van zwemmerseczeem. Je doet er daarom verstandig aan om altijd slippers te dragen.
Loop je op slippers in bijvoorbeeld een openbaar zwembad? Dan is het ook van belang om je voeten goed droog te maken. Zoals hierboven al beschreven, is dat ook één van de manieren waarop je de vorming van zwemmerseczeem kunt voorkomen. De vraag wat helpt tegen zwemmerseczeem doet er daardoor helemaal niet meer toe.
Tip 3: kies voor ademende schoenen en sokken
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Het helpt ook heel erg om voor ademende schoenen en sokken te kiezen. Als we het over ademende schoenen hebben, hebben we het over schoenen van leer en mesh. Deze materialen voeren het vocht goed af, waardoor je een stuk minder last van zweetvoeten hebt. Daarmee voorkom je de vorming van zwemmerseczeem aanzienlijk.
Verder zou je goed naar je sokken moeten dragen. Idealiter gaat het om vocht afvoerende sokken. Deze sokken zijn in staat om het overmatige vocht af te voeren, waardoor schimmel veel minder kans heeft om aan te groeien. Wat helpt tegen zwemmerseczeem zijn zowel ademende schoenen als sokken.
Tip 4: wissel regelmatig van schoenen & sokken
Weet je waar je ook verstandig aan doet? Het regelmatig wisselen van je schoenen en sokken. Zowel je schoenen als je sokken zijn een bakermat van vocht. En daarmee ook van schimmel.
Dit voorkom je door regelmatig van schoenen te wisselen. Doe je dat? Dan hebben je schoenen voldoende tijd op volledig op te drogen. Daarmee verklein je de vorming op schimmel aanzienlijk. Dat is ook het geval als je regelmatig je sokken wast. Draag in ieder geval nooit meerdere dagen achter elkaar dezelfde sokken.
Tip 5: kies voor goed passende schoenen
Draag je regelmatig schoenen die eigenlijk net iets te krap zijn? Of zijn je schoenen eigenlijk net iets klein? Dan is het verstandig om voor andere schoenen te kiezen. Schoenen die net te klein zijn, hebben namelijk veel last van zweetvorming. Door deze zweetvorming is de kans op zwemmerseczeem vrij groot. Kies daarom altijd voor goed passende schoenen.
Tip 6: zorg voor verzorgde teennagels
Heb je het artikel wat helpt tegen zwemmerseczeem volledig doorgenomen? Dan heb je al gelezen dat schimmel zich ook in en onder de nagels kan nestelen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je last van een schimmelnagel hebt. Door je nagels goed te verzorgen, weet je dit gelukkig te voorkomen. De beste tip die wij je mee kunnen geven, is om je nagels regelmatig goed te knippen.
Tip 7: deel je schoenen en sokken nooit
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Om altijd alleen je eigen schoenen en sokken te dragen. Daarbij is het advies ook om je schoenen en sokken nooit uit te delen. Doe je dit aan iemand die onverhoopt last van zwemmerseczeem heeft? Dan is het logisch dat jij hier vervolgens ook last van krijgt. Zwemmerseczeem is namelijk (zeer) besmettelijk.
Helpt azijn tegen zwemmerseczeem?
Nee, er bestaat geen wetenschappelijk bewezen effect van azijn tegen zwemmerseczeem. Desalniettemin kiezen de nodige mensen voor deze zwemmerseczeem behandeling.
Waarom? Omdat het er alle schijn van heeft dat azijn toch iets tegen schimmel doet. Dit is in ieder geval de indruk van veel mensen, maar het is dus niet wetenschappelijk bewezen. Ben jij zelf wel overtuigd van azijn? Dan raden wij je aan om één van deze voetenbadjes met azijn en water te vullen:
Welke zwemmerseczeem behandeling kan een dokter voorschrijven?
Een arts of dermatoloog kan verschillende behandelingen voorschrijven voor zwemmerseczeem, afhankelijk van de ernst en de aard van de infectie. Hier zijn enkele van de behandelingen die een arts kan aanbevelen:
- Antischimmelcrèmes en zalven: Deze worden lokaal aangebracht op de geïnfecteerde gebieden. Ze bevatten antischimmelmedicijnen die de groei van schimmels remmen. Veelvoorkomende actieve ingrediënten zijn clotrimazol, miconazol, terbinafine en ketoconazol.
- Antischimmelpoeders: Deze poeders kunnen helpen bij het absorberen van vocht en het creëren van een drogere omgeving op de huid, wat de groei van schimmels remt.
- Orale antischimmelmedicatie: In ernstigere gevallen of als de infectie niet reageert op lokale behandelingen, kan de arts antischimmelmedicijnen in pilvorm voorschrijven. Deze medicijnen worden systemisch opgenomen in het lichaam en bestrijden de schimmelinfectie van binnenuit.
- Corticosteroïden: Als er sprake is van ernstige ontsteking en jeuk, kan de arts ook corticosteroïden voorschrijven in de vorm van crèmes of zalven om deze symptomen te verminderen.
- Combinatietherapie: Soms schrijft een arts een combinatie van antischimmelcrèmes, corticosteroïden en andere medicijnen voor, afhankelijk van de specifieke symptomen en behoeften van de patiënt.
Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling nauwgezet te volgen en de aanbevolen duur van de behandeling niet te overschrijden, zelfs als de symptomen lijken te verbeteren. Dit helpt om de infectie volledig te elimineren en te voorkomen dat de schimmel terugkeert.
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Onderschat het niet!
Wat helpt tegen zwemmerseczeem? Sowieso helpt het om deze vorm van voetschimmel niet te onderschatten. Er zijn mensen die dit doen, maar juist zij hebben er ook op de lange termijn de nodige last van. Wij raden je daarom aan om zo snel mogelijk iets tegen je zwemmerseczeem te doen. Dat doe je, wat ons betreft, het beste met één van deze middelen:
Als expert deel ik graag de beste tips, hulpmiddelen en adviezen met je. Ook in dit artikel heb ik dit met veel plezier gedaan. Hierbij richt ik me op het bestrijden van het probleem, maar óók op het voorkomen van het probleem. Voor het voorkomen van het probleem heb ik ook de beste tips voor je verzameld, gebaseerd op mijn ervaringen en kennis.